Zobacz pełną wersję : E-30 pierwsze wrażenia po przesiadce z E-510.
Wczoraj otrzymałem swojego E-30 i dzisiaj miałem okazję trochę "postrzelać" przypadkowych fot, po to tylko aby poznać bliżej sprzęt - wprawdzie krótko, ale zawsze coś.
Pierwsze wrażenia kontaktu z E-30 są bardzo pozytywne, gabaryty samego aparatu i wygląd sprawiają wrażenie, że w porównaniu do E-510 E-30 wygląda o wiele bardziej poważnie.
Aparaty różnią się i to sporo. Przede wszystkim rozmieszczenie przycisków, np. dodatkowe przyciski tuż obok spustu migawki do ustawiania takich funkcji jak: ISO, WB jest fajnym rozwiązaniem i ułatwia pracę z aparatem. Ergonomia E-30 zasługuje na uznanie, to trzeba przyznać. Górny wyświetlacz LCD (podświetlany) to również spore udogodnienie w porównaniu do E-510.
Największe jednak wrażenie zrobił na mnie dźwięk "klapnięcia lustra" - ohhh co za dźwięk:grin:, w porównaniu do E-510, aż chce się pstrykać zdjęcia non stop :wink:
Szybkość AF wraz z ZD14-54II również zasługuje na uznanie - aparat śmiga, aż miło, dodatkowo 5 klatek na sekundę zamiast 3 - to jest spora i odczuwalna różnica na korzyść E-30.
To na tyle jeśli chodzi o pierwsze wrażenia wizualne i dotykowe. :wink:
Mam też kilka pytań do użytkowników tego modelu:
1) Czy dioda wskaźnik SSWF musi się świecić cały czas podczas gdy aparat jest włączony, można ją wyłączyć ?
2) Stopień kompresji - czy E-30 ma stopień kompresji jpg SF (super fine) ? W instrukcji napisane jest że tak, natomiast w menu aparatu jedyne jakie można wybrać to B (basic), N (normal) i F (fine) - SF (super fine) natomiast nie ma ... :|
3) Czy wadą jest to, że przy ustawianiu ostrości oprócz konkretnego punktu Af widocznego w wizjerze podświetlanego na czerwono podświetla się delikatnie na czerwono punkt AF obok ?
Pozdrawiam
1) nie przypominam sobie, żeby tak się normalnie działo... ale body mam w serwisie wiec nie mogę sprawdzić teraz...
2) nie wiem bo nie używam jpg wiec nawet sie nie interesowałem
3) też tak mam
co do pracy AF, na pewno jest szybki, ale na imprezach w ciemnym z 12-60 e-3 radzi sobie znacznie lepiej niż e-30, e-3 jest szybsze i pewniejsze, jak z 14-54 nie wiem
Pod relacją wrażeń podpisuję się obiema 'ręcyma', przesiadłem się z 520, i mam podobnie :)
Co do pytań:
1. U mnie miga tylko przy uruchamianiu.
2. Menu -> Kluczyk 1 -> Kluczyk G i jest opcja Set, tam ustawiasz.
3. Nic szkodliwego chyba, nie przeszkadza, przynajmniej mi ;)
Pozdrawiam
pamiętam że dla mnie jak się przesiadłem z e510 na E3 najlepsze było odgłos lustra :P
510'tka taka metaliczna a E3/E30 to miód orzeszki :)
2) Stopień kompresji - czy E-30 ma stopień kompresji jpg SF (super fine) ? W instrukcji napisane jest że tak, natomiast w menu aparatu jedyne jakie można wybrać to B (basic), N (normal) i F (fine) - SF (super fine) natomiast nie ma ... :|
Na pewno jest. Tylko zakopana w menu. W E-520 też ją ciężko znaleźć. Poczytaj dokładnie instrukcję albo przejrzyj wszystkie opcje menu. Żeby była do wyboru na przednim ekraniku trzeba to zaznaczyć gdzieś w menu.
1.Wskażnik SSWF(funkcja redukcji zapylenia) miga jedynie podczas właczenia aparatu kiedy to filltr poddawany jest chwilowym wibracjom w celu usuniecia ewentualnych zanieczyszczeń.
2. Jest mozliwośc wyboru trybu zapisu bezpośrednio na panelu sterowania zarówno samo LSF (large Super Fine) jak i LSF + RAW. Możliwe, że pozmieniałeś ustawienia trybu zapisu (instrukcja str. 65) W menu wybierz zakładkę "klucz 1" - "klucz G" - "USTAW" + znak kompresji, którego tu nie narysuje i tam zamień w pierwszej pozycji na L oraz na SFwówczas powinna sie pokazać możliwość wyboru SF na panelu sterowania.
3.U mnie również są widoczne odbalski po prawej stronie wybranego punktu AF a czy to wada to trudno mówić. Mnie to nie przeszkadza.
Pozdrawiam
Dzięki koledzy za info. Co do jakości SF (super fine) to już ustawiłem rzeczywiście sporo tych ustawień w E-30.
Pozostał jednak problem świecącej się diody SSWF. W instrukcji rzeczywiści pisze, że powinna się świecić (mrugać) podczas uruchamiana, u mnie świeci się cały czas i nie mam pojęcia dlaczego, może ktoś wie co może być przyczyną ?
Jeśli mruga a pózniej świeci światłem ciagłym to jest nadzieja, że filtr nie wibruje cały czas i to jedynie kwestia elektroniki, że dioda się nie wyłącza. Sam nie wiem ponieważ zarówno w 410 jak i w 30 migała przez chwile.
Jeśli mruga a pózniej świeci światłem ciagłym to jest nadzieja, że filtr nie wibruje cały czas i to jedynie kwestia elektroniki. Sam nie wiem ponieważ zarówno w 410 jak i w 30 migała przez chwile.
U mnie nie mruga - po włączeniu aparatu cały czas się świeci. W tej sytuacji chyba jednak serwis mnie czeka.
Lepiej zadzwonić...może spotkali się już z takim problemem i nie musi być od razu usterka filtra a jedynie diody. Ewentualnie zaczekać na kogos z forumowiczów, który miał aparat niekoniecznie e30 z taką przypadłością
michalzolnowski
5.11.09, 23:33
Też się przesiadłem z 520tki na E30 i jestem bardziej niż bardzo zadowolony. Tylko czasu brak żeby do końca rozpracować maszynę...
Odblaski w punktach AF i u mnie występują więc to chyba normalne.
Dioda SSWF mruga tylko przy włączeniu.
A ten dźwięk lustra...
Pozdrawiam.
Lepiej zadzwonić...może spotkali się już z takim problemem i nie musi być od razu usterka filtra a jedynie diody. Ewentualnie zaczekać na kogos z forumowiczów, który miał aparat niekoniecznie e30 z taką przypadłością
Właśnie tak podejrzewam, że to tylko dioda. Filtr działa przy wyłączaniu słychać jego pracę. Zadzwonię jutro w tej sprawie i zapytam.
Dzwoniłbym do serwisu i sie okaże co dalej z tym robić...
Jak jest ze wspomaganiem AF w E-30?
Te drgania to niestety od stabilizatora (instrukcja str.63) . Jak go wyłaczysz to zobaczysz, że przy zamykaniu aparatu nic nie drga. Filtr dział bezszelestnie. Miałeś 510 więc to powinno być Ci znane. Dla mnie to nowośc ponieważ w 410 nie było stabilizacji
Ni ma ;( Tzn nie ma tej czerwonej lampki wspomagającej, jest za to nieśmiertelna spawarka...
Zaraz ktoś pewnie doda, że E-30stka ma i tak bardzo czuły AF. No może i ma, ale na jednolitych powierzchniach wysiada jednak [testów nie robię, a jedynie swego czarnego kudłacza w ciemnym pokoju], z wspomaganiem z FLki ostrzy celnie i szybko. Czyli widać, że się da.
Pierwsze co zrobiłem, to wyłączyłem stroboskop :wink: W E-510 to było bardzo denerwujące, zwłaszcza z kitem 14-42. Drugie co od razu wyłączyłem to automatyczne podnoszenie się lampy. Tak więc nie używam wspomagania tego typu, a tak jak kolega wyżej pisał dodatkowego wspomagania nie ma.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
@maestro
Pod testem E-30 napisałeś
Możesz napisać, co Ciebie oświeciło/przekonało/ do zostania w E-systemie ?
THX
Pozdrawiam
Przeczytaj cały test dokładnie to zobaczysz o co chodziło :wink:
Po pierwsze wtedy cena E-30 była zbyt wysoka.
Po drugie - ważniejsze - z testu optycznych wynika, że E-30 ma problemy z ostrością od ISO 100-400 i że dopiero od ISO 800 obraz jest klarowny a dodatkowo fakt, że ISO 800 już znacznie szumi daje wg mnie absurdalny wynik - aparat wg tego testu nie nadaje się do niczego. Przy niskich czułościach zdjęcia robi nieostre, a przy wysokich szumi :grin:
Dopiero wynik testu E-620 pokazał, że skoro w obu aparatach jest zastosowana ta sama matryca, to najwyraźniej test E-30 albo został źle przeprowadzony, albo (co bardziej prawdopodobne) optyczni mieli wadliwy egzemplarz E-30. O tym - jak już śledzisz wszystkie napisane przeze mnie posty - mogłeś również przeczytać, bo pisałem jakiś czas temu.
E-30tkę kilka razy "macałem" w sklepach, i bardzo przypadła mi do gustu fizycznie, no może lekki niedosyt jeśli chodzi o wizjer mógłby być taki sam jak w E-3, obecnie również cena jest atrakcyjna i dodatkowo promocja. W międzyczasie kupiłem kilka szkiełek do 4/3 i teraz szczerze mówiąc szkoda byłoby mi zmieniać system. Inne systemy mają swoje wady :wink:
Jeśli jednak planowałbym jakąś zmianę, albo raczej nie tyle zmianę co plany zakupu to interesowałby mnie tylko FF i jasne stałki - dopiero tutaj można poczuć różnicę - niestety to już bardzo spory wydatek, więc jest to tylko sfera bujania w obłokach :wink: Pozdrawiam
Zaraz ktoś pewnie doda, że E-30stka ma i tak bardzo czuły AF. No może i ma, ale na jednolitych powierzchniach wysiada jednak...
Wtedy włącz "diamencik". Będziesz pozytywnie zaskoczona :)
A czy w d90 wizjer jest taki jak w E-3 ?
http://www.wrotniak.net/photo/43/_img/all-finders.gif
fotograficzna pamięć ;)
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Pozdr
A czy w d90 wizjer jest taki jak w E-3 ?
Nie kryje 100% kadru.:cry:
Wtedy włącz "diamencik". Będziesz pozytywnie zaskoczona :)
Diamencik czasem źle podpowie ;) i ostrość jest niedokładnie ustawiona. Ale racja, jest najskuteczniejszy w takiej sytuacji. :)
Było o zaletach teraz wady, konkretnie jedna ale za to dość duża wada a mianowicie LCD.
LCD w E-30 bardzo "kłamie" jeśli chodzi o odwzorowanie barw. Na początku myślałem, że aparat bardzo słabo radzi sobie z WB. Oglądając zdjęcia na wyświetlaczu postanowiłem pogrzebać w ustawieniach z WB, aby poprawić nieco zdjęcia, gdyż wydawało mi się że aparat najwyraźniej źle sobie z tym radzi. Kolory są bardzo nasycone, zwłaszcza czerwienie, pomarańcze wyglądają wręcz nienaturalnie. Jakie było moje zdumienie kiedy odtworzyłem te same zdjęcia na monitorze komputera i okazało się że to własnie aparat dobrze ustawiał WB, a moje ustawienia mające na celu wyeliminowanie nienaturalnych kolorów okazały się nietrafione.
Wniosek z tego taki, że LCD wymusza poniekąd robienie RAWów, bo jest niewiarygodny. E 510 z tym problemu nie miał, kolory ma stonowane raczej naturalne, nic nie jest przesycone - sprawdzałem wielokrotnie. Dzwoniłem w tej sprawie do serwisu Olympusa i potwierdzono mi, że tak po prostu jest, ale nie jest to wadą E-30tki - po prostu najwyraźniej założeniem producenta było aby zdjęcia wyglądały ładniej na LCD. Nadmienię, że oba aparaty (E-30 i E-510) mają LCD 230tys. punktów więc wyświetlanie powinno być w obu modelach takie samo i jak najbardziej zbliżone do rzeczywistości. Pewnie w następcy ta wada (jak dla mnie oczywista) zostanie wyeliminowana.
dog_master
15.11.09, 23:09
Racja, racja. Ekran E-330stki pokazywał tylko trochę inaczej jasność, ale ogólnie było okej. Tutaj trzeba sobie ekran pod siebie ustawić, a i też nauczyć się, jak on pokazuje...
W e1, e3, e510, e410 jak pamiętam zawsze było porównywalnie z tym co widziałem na skalibrowanym monitorze i pomiędzy aparatami chociaż różnice były nie powiem, natomiast e-30 przekłamuje kolory znacząco. Szczególnie jest to widoczne w zdjęciach robionych w pomieszczeniach z lampą przy świetle żarowym, wygląda jakby wszystko było okropnie pomarańczowe, ale przełożona karta do e-3 i wygląda ok.... na kompie rzecz jasna też; w pierwszym momencie myślałem, że e-30 ma skopany abw, a to wina lcd.
Mimo wszystko po przejściu z 510 na e30 to ten drugi w RAWach ma - w moim odczuciu - dużo za dużo czerwieni...
dog_master
16.11.09, 01:07
w pierwszym momencie myślałem, że e-30 ma skopany abw
To też poniekąd prawda... ;) Moim zdaniem oczywiście. Może tylko ja to tak odbieram... Jasne, że żaden aparat nie radzi sobie dobrze przy innym świetle niż dzienne, ale po zewnętrznym czujniku WB spodziewałam się, że da sobie radę.
Nadmienię, że oba aparaty (E-30 i E-510) mają LCD 230tys. punktów więc wyświetlanie powinno być w obu modelach takie samo i
To są inne matryce - widać to różnicy wielkości e-510 ma 2,5", e-30 2,7", więc nie muszą mieć identyczne kolory.
W e1, e3, e510, e410 jak pamiętam zawsze było porównywalnie z tym co widziałem na skalibrowanym monitorze i pomiędzy aparatami chociaż różnice były nie powiem, natomiast e-30 przekłamuje kolory znacząco. Szczególnie jest to widoczne w zdjęciach robionych w pomieszczeniach z lampą przy świetle żarowym, wygląda jakby wszystko było okropnie pomarańczowe, ale przełożona karta do e-3 i wygląda ok.... na kompie rzecz jasna też; w pierwszym momencie myślałem, że e-30 ma skopany abw, a to wina lcd.
dokładnie tak, lepiej bym tego nie ujął - właśnie w pomieszczeniach pomarańczowe i czerwone ściany niemal świeciły na wyświetlaczu LCD aparatu, tak bardzo były przesycone.
dokładnie tak, lepiej bym tego nie ujął - właśnie w pomieszczeniach pomarańczowe i czerwone ściany niemal świeciły na wyświetlaczu LCD aparatu, tak bardzo były przesycone.
Ale w E-30 można regulować również nasycenie wyświetlacza.
Instrukcja strona 107.
Ale w E-30 można regulować również nasycenie wyświetlacza.
Dokładnie. Chciałem to samo napisać.:) Ja w E-510 skalibrowałem sobie nasycenie, kontrast LCD wyświetlacza do LCD monitora.
Czyli masz teraz tzw. WYSIWYG, czyli What You See Is What You Get.
Też zamierzam się przesiąść z E-510 na E-30. Wybór jest oczywisty. Problem w tym ze w miedzy czasie natknąłem się na nowy model E-620 i wybór juz nie jest tak oczywisty:) Teraz waham się pomiędzy E-30 a E-620. Ehh. Tak to jest jak się ma za duży wybór;)
Też zamierzam się przesiąść z E-510 na E-30. Wybór jest oczywisty. Problem w tym ze w miedzy czasie natknąłem się na nowy model E-620 i wybór juz nie jest tak oczywisty:) Teraz waham się pomiędzy E-30 a E-620. Ehh. Tak to jest jak się ma za duży wybór;)
Bierz 30-tkę. Dostaniesz lampkę w gratisie, to cenowo wyniesie Cię bardzo tanio. Np. na moją, która pewnie jeszcze w niemczech siedzi już się kolejka kolegów ustawiła i mam dylemat- "Któremu sprzedać" ? :)
Bierz 30-tkę. Dostaniesz lampkę w gratisie, to cenowo wyniesie Cię bardzo tanio. Np. na moją, która pewnie jeszcze w niemczech siedzi już się kolejka kolegów ustawiła i mam dylemat- "Któremu sprzedać" ? :)
Obyśmy mieli więcej takich dylematów :-)
Tak tylko chyba ta promocja już minęła. ;)
http://www2.olympus.pl/consumer/208_20879.htm
nie mineła, trwa do końca marca :P
http://www2.olympus.pl/consumer/208_22106.htm
nie mineła, trwa do końca marca :P
http://www2.olympus.pl/consumer/208_22106.htm
AA dzięki widocznie miałem "trochę" nieaktualne dane.
Tak jak rumi napisał, a jak nawet to po staremu było do końca stycznia.
tu masz aktualny link (http://www2.olympus.pl/consumer/208_22106.htm)
Jaki jest grip E-30 w porównaiu do E-510? Mi E-510 trzyma się idealnie. Oby w E-30 był ładnie wyprofilowany.
Ktoś się orientuje ile wytrzymuje klapnięć migawka w tym półprofesjonalnym lustrze? Czy tyle samo co w E-3?
Jaki jest grip E-30 w porównaiu do E-510? Mi E-510 trzyma się idealnie. Oby w E-30 był ładnie wyprofilowany.
Ktoś się orientuje ile wytrzymuje klapnięć migawka w tym półprofesjonalnym lustrze? Czy tyle samo co w E-3?
ad 1. - jest ładnie wyprofilowany
ad.2 . zapomnij, zestarzejesz się :)
dog_master
29.01.10, 14:05
Weź do ręki najlepiej, kto co lubi, mi tam pasuje ;) Trzymasz pełną ręką.
A ilości chyba nikt nie sprawdził jeszcze... ;)
Chodzi mi właściwie o ilość klapnięć deklarowaną przez producenta.
Nie sprawdzałem ostatnio ile zrobiłem w E-520 ale myślę że blżej 100.000 niż 50.000 więc z tą migawką to nie przesadzajcie ;)
PS. Jak sprawdzić w E-1?
Nie sprawdzałem ostatnio ile zrobiłem w E-520 ale myślę że blżej 100.000 niż 50.000 więc z tą migawką to nie przesadzajcie ;)
PS. Jak sprawdzić w E-1?
poszukaj w wyszukiwarce to znajdziesz ;) .... :idea:
a tu masz link jak byś nie miał czasu szukać (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4659&highlight=licznik) :)
i jest opisane co, jak i gdzie .... :cool:
.
Czy do torby systemowej E-400 DZK http://www.skapiec.pl/img/337262-67-1-olympus-e_400-dzk.html zmieszczę E-30 + ZD 14-54? Choćby na wcisk:) Próbował ktoś?
Czy do torby systemowej E-400 DZK http://www.skapiec.pl/img/337262-67-1-olympus-e_400-dzk.html zmieszczę E-30 + ZD 14-54? Choćby na wcisk:) Próbował ktoś?
zmieścisz, ale boczna kieszoneczka to chyba już tylko na szmatkę :)
zmieścisz, ale boczna kieszoneczka to chyba już tylko na szmatkę :)
Niech i będzie szmatka. Ważne ze wejdzie lustro. Po zmianie na E-30 by mi było szkoda się pozbywać tej torby bo naprawdę porządnie wykonana. Bałem się bo mi E-510 z nałożonym obiektywem 40-150(stary) wchodził właśnie na styk.
Oj tam przesadzasz ;)
Mi na styk to wchodzi 520ka z 70-300 i jeszcze jest miejsce na kit krótki =)
Odświeżę wątek. Dziś otrzymałem E-30 i wreszcie również mogę podzielić się moimi pierwszymi wrażeniami a raczej spostrzeżeniami na pierwszy rzut oka bo nie zdołałem jeszcze przetestować na zdjęciach. Może trochę o spostrzeżeniach techniczno-ergonomicznych.:) Z czego jestem niezadowolony(w porównaniu z E-510) to luzy na klapie od kart pamięci. Klapka ma mały luz w pionie tzn. na zawiasach trochę to denerwuje jak się zmienia chwyt i razem z nim słychać lekki przesuw klapki:/ Grip jest fajnie wyprofilowany i dość głęboki tak więc trzymając rękę do dołu z opuszczonym aparatem nie czuje się aby miał zaraz się wyślizgnąć. Takie samo odczucie miałem z E-510. Jednak w E-30 tak jakby brakuje mi miejsca na mały palec (serdeczny) przy trzymaniu za grip. E-510 jakoś lepiej mi się kleił do rąk:) może to kwestia sposobu trzymania i przyzwyczajenia? Wizjer: duży a efekt daje tak jak przesiadka z 15-to na 22-calowy monitor. Problem z takim dużym wizjerem mogą mieć osoby noszące okulary(co wiem po sobie) muszę teraz bardziej "przyciskać" się do wizjera żeby zobaczyć cały kadr co w E-510 nie było koniecznością. Kolejna sprawa to przyciski. Ktoś na forum już pisał, że przyciski nie są zbyt wygodnie rozłożone na tylnej ściance korpusu i przyznaje mu rację. Podobało mi się rozmieszczenie przycisków po lewej stronie LCD w E-510 W E-30 trochę niewygodnie korzysta się z przycisku "kosz", a który przecież bywa często używany. Kółko trybów jest super. Elegancko "chodzi" przełącza się lekkim ruchem np. kciuka podczas gdy w E-510 trzeba było pokrętło złapać palcami i wtedy przestawiać.
Może moje porównanie ktoś odbierze jako krytykę E-30 ale zaznaczam, że jest to pierwsze spostrzeżenie i porównanie, które dotyczy funkcjonalności ergonomicznej z E-510
cyt kol . dominiusa :
Kolejna sprawa to przyciski. Ktoś na forum już pisał, że przyciski nie są zbyt wygodnie rozłożone na tylnej ściance korpusu i przyznaje mu rację. Podobało mi się rozmieszczenie przycisków po lewej stronie LCD w E-510 W E-30 trochę niewygodnie korzysta się z przycisku "kosz", a który przecież bywa często używany.
W E520 LCD jest nieruchomy- stąd przyciski z obu stron,
w E30 masz luksus ruchomego LCD - trzeba było znaleźć nowe miejsce na nie.
Generalnie fajny aparacik. Nieustająco czekamy na sample.
Dobrej zabawy.
Te dolne guziki w E-30 mogłyby być jakoś lepiej zabezpieczone przed przypadkowym wciśnięciem.
Parę razy zdarzyło mi się, że gdy aparat sobie dyndał na pasku to został wciśnięty (przez guzik kurtki) przypadkowo przycisk LV.
Te dolne guziki w E-30 mogłyby być jakoś lepiej zabezpieczone przed przypadkowym wciśnięciem.
Parę razy zdarzyło mi się, że gdy aparat sobie dyndał na pasku to został wciśnięty (przez guzik kurtki) przypadkowo przycisk LV.
Po założeniu gripa jest znacznie lepiej. pozdrawiam hb
w E-510 LV zdarzało mi się włączać nosem przy spoglądaniu w wizjer :grin::cool:
Rozwiązanie problemu jest banalnie proste: trzeba tak wyregulować długość paska, żeby guzik kurtki nie dosięgnął przycisków w aparacie :)