PDA

Zobacz pełną wersję : Studyjne próby willow`a

willow32
7.01.07, 16:50
Ok, spróbuję dać pod waszą ocenę kilka moich studyjnych fotek, licze na wasze komentarze i krytyki, jak będzie zainteresowanie to będę dorzucał nowe zdjęcia :)
więc zaczynamy

1.Agata

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Agata1.jpg)

2.Kamila

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Kamila.jpg)

gary
7.01.07, 17:07
drugie jest na prawde smaczne, ostra uroda i ostry kadr, ostro tnące włosy, lekko stalowa tonacja, spory kontrast - wszystko współgra w surowym wydzwieku
no i najwazniejsze, nie widac ze to studio, czyli ogolnie zdjecie bardzo mi sie podoba
pzdr

Tadeusz Jankowski
7.01.07, 17:12
willow,
Portrety świetne, dynamiczne (szczególnie ten drugi), nieszablonowe, zywe, oryginalne ujęcia, kompozycyjnie zrównoważone, soczyste, krwiste, z nerwem, pokazujące, jak na moje oko, modelkę prawie w ruchu, światło jest dokładnie adekwatne do póz, ujęć i dynamiki pozowania. Portrety kobiet pozbawione zupełnie sugestywnej erotyki i całe nią wypełnione. To się nazywa sztuka. Pierwszy jest bardzo dobry, drugi jeszcze lepszy. Zazdroszcze.
Musze dodać jeszcze, że dla mnie saąnadmiernie obrobione, plastik i tiul ściele sie po twarzyczkach.
Swietneeee!
Pzdr, TJ

suchar
7.01.07, 17:58
Drugi jest siwetny. Zupelnie niestudyjny! Dynamiczny. Tez nie podoba mi sie ta obrobka. Plastikowe sie za bardzo zrobily te zdjecia, szczegolnie pierwsze. Jakos mi to nie lezy, ale to rzecz gustu. W pierwszym wolalbym wiecej faktury skory, zeby nie byla ona taka gladka. W drugim obrobka mi az tak nie przeszkadza, bo to ona glownie nadaje klimat temu zdjeciu i to jest ok.
Pzdr

fotomic
7.01.07, 18:06
na pierwszym zaparował Ci obiektyw, coś parno było :mrgreen:

willow32
7.01.07, 18:16
Bardzo dziękuję za dość ciepłe przyjęcie moich zdjęć :)
co do obróbki to sprawa wygląda tak że zdjęcia przygotowuję pod klienta (w tym wypadku dziewczyny które mi pozowały) a nie pod was, nie chcę wam pokazać możliwości ZD 50, tylko gotowe, przygotowane zdjęcie. Uwierzcie mi że gdyby dziewczyny zobaczyły zdjęcie prosto z aparatu poprostu już bym nie żył :) Jeżeli nie leży wam prezentacja tak obrobionych zdjęć to obawiam się że nie mam wam więcej co pokazać :)

C+
7.01.07, 18:21
Jak już tak 1 kadrowałeś to po cholerę uciąłeś lewe ramię :|

1 dużo bardziej mi leży :D

Tadeusz Jankowski
7.01.07, 18:24
willow,
Moim zdaniem zdjęcia sa godne prezentacji bez względu na np. moje narzekania na obróbkę. Z mojej strony to jest czepianie się. Zdjęcia sie bronią bardzo dobrze. Moje prztyczki ich nie zdezawuują.
Pzdr, TJ

willow32
7.01.07, 18:32
Jak już tak 1 kadrowałeś to po cholerę uciąłeś lewe ramię :|

1 dużo bardziej mi leży :D

w pełnym kadrze ramie jest w całości, na potrzeby wydruku musiałem zmienić format na 2:3 więc ramię poszło....

willow,
Moim zdaniem zdjęcia sa godne prezentacji bez względu na np. moje narzekania na obróbkę. Z mojej strony to jest czepianie się. Zdjęcia sie bronią bardzo dobrze. Moje prztyczki ich nie zdezawuują.
Pzdr, TJ

dla mnie najważniejsze jest to że dziewczynom się bardzo podobają a ja zdaję sobie sprawę że wszystkim nie dogodzę więc jest ok :)
Ogólnie to jest tak że moje zdjęcia przestają mi się podobać po 24h te mimo ze dojrzewają już grubo ponad nadal mi się podobaja ;)

suchar
7.01.07, 18:38
Oj, zle mnie zrozumiales, willow. Twoje zdjecia mi sie bardzo podobaja! Sam bym chcial takie cykac. Po prostu nie podoba mi sie obrobka, z ktora moim zdaniem troche przegiales, ale to jest drobiazg, bo to mozna przeciez dowolnie zmieniac. Nie zmnienisz natomiast wyrazu twarzy, pozy, swiatla... A te elementy podobaja mi sie bardzo :) Pokazuj, pokazuj, jest co ogladac ;)
Pzdr

willow32
7.01.07, 18:57
ok, więc jedziem dalej :) numer 3 to księżniczka Fiona...to nie ta bajka sorry ;)

3. Ela moja miłość

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Ela.jpg)

kisi
7.01.07, 19:41
willow32 twoje fotki sa na baaardzo wysokim poziomie. Dlatego tez inne sa kryteria oceny. I w Twoim przypadku musisz sie nastawic na wiecej czepialstwa anizeli jest w realu.
Dla mnie sa bomba. Kazde jest inne. Oswietlenie perfekcyjne. Widac ze wiesz co chcesz pokazac na zdjeciu i swietnie nad tym panujesz. Bravo.

zibi1303
7.01.07, 22:00
wiilow brawo, wszystkie misię bradzo podobają. Pierwsza klasa. Choć mnie tez pierwsza jakby za mgiełką lekko tajemnicza, najbardziej przypadała do gustu, ale i ostatnia też super.
Brawo wiesz co robisz :mrgreen: i robisz to dobrze

Tadeusz Jankowski
7.01.07, 22:05
Ten portrecik również się bardzo mi podoba. Nie przepadam za kadrami niecentralnymi, ale tu widzę jak gdyby grę, kontrast pomiędzy czernią z lewej, a światłem na twarzy modelki, właściwie należało by powiedzieć światłem twarzy. Podoba mi się, jak owal twarzy został zgaszony z lewej płynnym przejściem w pomrokę z pięknym światłocieniem, z pięknym akcentem łuku prawej brwi i pięknym refleksem na prawym policzku. Co też z kolei jest skontrapunktowane wyrazistym obramowaniem twarzy z prawej przez włosy z odrobinką nieładu dodającą smaczku oraz pełnią lewego policzka. Z kolei ta pełnia współgra z pełnią ust złożonych w kokieteryjny dzióbek przyciągający najbardziej moje oko. Ujęcie lekko od dołu podkreśla subtelną, zalotną prowokacyjność w spojrzeniu. Rąbek jasnego ramienia kończy kompozycję u dołu, uzupełniając ją do postaci.
Gra światła wywołuje moje duże uznanie. Ten portret prawie w całości został zrobiony światłem!
Widać pracę fotografa i współpracę oraz pojętność modelki. Portret z duszą, dziewczyna z biglem.
Troszeczkę oczy, no nie wiem, czy nie mogły być ciutek szerzej otwarte?
Dobra fota!!!
Pzdr, TJ

willow32
7.01.07, 22:28
no skoro tak ładnie się przyjeły to zapodam jeszcze jedna i na dziś wystarczy ;) Kamila tym razem w kolorkach cukierkowych ;))

4.Kamila

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/normal_Kamila2.jpg)

excel
7.01.07, 22:35
willow32,
Nie moge przejsc obok do codziennosci, bez wypowiedzenia sie na temat tych portretow. Przyznam ,ze trudno wymyslic jeszcze cos zaskakujacego po komentarzach Tadeusza, przeciez to sokole oko i kazdy szczegol wypatrzy, a do tego wszystkiego jeszcze interpretuje na tyle komplementarnie, ze czuje sie zbyt malym, aby wyrzezbic jeszcze cos finezyjnego dla ucha.

Willow, Ela - ”Twoja milosc”, a mam ja przed soba na calym ekranie, jest tak prawdziwa, ze czuje sie prawie jej zapach pomadki, kremow, perfum, zapach szamponu, itd.
Pieknie oddane, naturalnie, namacalnie, aksamitnie, z polyskiem, z zapachem, zadziornie, oj tak, ale nie nachalnie. Ela trafia do widza przez tajemniczo –zaczepne spojrzenie, jakby wiedziala, ze najlepiej sie oglada postacie pure. Ona na tym zdjeciu taka jest – prawdziwa, jakby stala przede mna. Fragment odslonietego ramienia subtelnie podkresla jej kobiecosc, jest w tym odrobina pieknie podanego erotyzmu. Delikatny polysk ust i swiatelko na wlosach dodaja tempa marzeniom.

Pierwszy i drugi portret – piekne, ale mam opustoszaly zasob odpowiednio wielkich slow podziwu dla warsztatu i naturalnosci modelek, w mistrzowski sposob przez Ciebie podany. Wszystkie panie darza Ciebie wielkim zaufaniem, bez tego nie bylyby tak pieknie soba.

A oczy? - Tadeuszu, masz racje, niechze nam je pokaze.

Pozdrawiam,
excel

willow32
7.01.07, 22:46
Tadeusz, excel
kiedy się czyta takie komentarze to człowiek wie że idzie w dobrym kierunku no i dodatkowo mobilizuje się do jeszcze większych wyzwań i jeszcze lepszych zdjęć... jednak największym chyba dla mnie komplementem jest to że zauważyliście na tych zdjęciach nić porozumienia między mną a modelkami... Kamilę i Agatę poznałem w dniu sesji, godzinę przed rozpoczęciem zdjęć, to ze udało mi się tak z nimi "dogadać" najbardziej mnie cieszy :)
Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję wam za wszystkie komentarze :)

Tadeusz Jankowski
7.01.07, 22:50
willow,
Mam mało czasu, ale nie mogę przejść obojętnie obok czwartego portretu.
W skrócie. Dynamika, ruch, modelka podaje nam sama siebie, a fotograf to pięknie podchwytuje (i fachowo!), subtelnie wpisany w kompozycję erotyzm. Dziewczyny, którą przedstawiłeś nie mógłbym nazwać sexy, to zbyt wytarte, płaskie i ludowo-tabloidowe określenie. To jest sama dziewczęcość, kobiecość, zalotność, radość przedstawiona metaforycznie w prawie metafizycznej pozie, wymalowana światłem.
Pzdr, TJ

zibi1303
7.01.07, 23:09
willow !!, gdzie Kamila cukiereczek , zniknęła ??

:cry:
NIe zdążyłem się napatrzeć

willow32
7.01.07, 23:21
willow !!, gdzie Kamila cukiereczek , zniknęła ??

:cry:
NIe zdążyłem się napatrzeć

już poprawiłem, galeria na której wisiało się wywaliła :)

Smerf Maruda
7.01.07, 23:28
no skoro tak ładnie się przyjeły to zapodam jeszcze jedna i na dziś wystarczy ;) Kamila tym razem w kolorkach cukierkowych ;))

Masz oko. To już poprzednicy stwierdzili, więc nie ma co powtarzać.

Ale obróbka... Plastik. Szczególnie ostatnie zdjęcie...

zibi1303
7.01.07, 23:50
Plastik nie plastik, ale mnie się bardzo podoba. Wspaniale się to odbiera.

aga_piet
7.01.07, 23:51
Jakoś wyjątkowo w tym wypadku nie razi mnie obróbka. Zdjęcia gotowe na okładkę Elle czy innego Twojego Stylu - "plastik" nieunikniony. Są studyjne, nie udają naturalnych.
Naprawdę - w tym wypadku "plastik" nie ma znaczenia pejoratywnego. Jestem pewna (podobnie jak któryś poprzednik) że bez obróbki są równie doskonałe.

Smerf Maruda
8.01.07, 00:06
Naprawdę - w tym wypadku "plastik" nie ma znaczenia pejoratywnego. Jestem pewna (podobnie jak któryś poprzednik) że bez obróbki są równie doskonałe.

Raczej: lepsze :-)

excel
8.01.07, 01:01

raczej doskonale

willow32
8.01.07, 01:05

raczej doskonale

z obróbką czy bez to do doskonałości czy też okładek Elle i innych gazet to jeszcze im całkiem spoooro brakuję :) ale mimo wszystko dziękuję ;)

lessie
8.01.07, 08:14
zgadzam się z przedmówcami co do obróbki, swoją drogą wiem ile znaczy DOBRY plastik, bo zrobić badziewie sztuczne to nie problem. Twoje "badziewie" nadal jest fotką i to mi się w tym podoba. A najbardziej co uderza w Twoich fotach i czego Ci szczerze zazdroszczę to niesamowita kontrola nad światłem i umiejętność manipulowania nim. Ciekawe na ile to jest studio a na ile filtry PSa ( czy w ogóle filtry, choć widziałem już takie światło z PSa że głowa mała, nie wiem czy studio ma ktoś tak wyposażone :D )
Napisz coś więcej o jak operujesz światłem....jeśli to nie tajemnica warsztatu

willow32
8.01.07, 10:46
lessie

to u mnie co w końcu jest dobry plastik czy badziewie? ;) a żeby już zamknąć temat plastiku to powiem że takie są wymogi tego typu fotografii, ma być pięknie, ma być gładko, ma być wręcz nierealnie, osobna sprawa ze dziewczyny do zdęć przygotowywała mi profi wizażystka (to ta pani ze zdjęcia nr3) więc gładzenia samej cery to naprawdę za dużo nie było. Zapytaj swojej ukochanej połóweczki czy nie chciałby mieć takich zdjęć w albumie!!
Teraz co do swiatła, nie mam żadnych tajemnic warsztatu ale też nie potrafię opisać jak swieciłem w danym ujęciu, poprostu nie należę do ludzi którzy rozrysowują schematy ustawienia świateł, robie wszystko na wyczucie wspomagając się zewnętrznym światłomierzem. Podczas robienia tych zdjęć do dyspozycji miałem 5 lamp, 4 rózne soft boxy, kilka parasolek. Zasada jest prosta światło główne, światło wypełniające i kontrowe, jedna z lamp z sb wisiała pod sufitem np. i używałem jej i jako kontry i jako głównego, tak więc jak widzisz wolna amerykanka ;) Osobiście uważam że jak dobrze nie poswiecisz to w PSie możesz się skichać i nic nie wyciągniesz...albo stworzysz grafikę :)

Pozdrawiam

lessie
8.01.07, 10:58
Twoje badziewie jest jak najbardziej dobrym badziewiem... :D
Co do mojej połówki to raczej jej nie namówisz ( choć może o zgrozo!!! prędzej byś ją namówił niż ja ). Wiesz...to jak z lekarzem, który nie powinien leczyć rodziny ;)

Swego czasu myślałem nad tym żeby mieć z nią razem jakieś ciekawe fotki a nie bawi mnie bieganie za statyw i z powrotem , poza tym nie mam dostepu do rozsądnego studio, więc może byś mnie namówił...Ale za daleko mieszkasz... :D

Póki co, udaje mi się czasem znienacka ją sfotografować ale na sesję na legalu namówiłem ją raz, z całkiem ciekawym skutkiem. Pewnie ją pokażę, jak nabiorę odwagi....

PS
Gratuluję wizażystki ;)

Eddie
8.01.07, 11:07
Willow, zadziwia mnie, ze majac takie zdjecia na Obiektywnych, tak dla przykladu, pokazales zdjecia, ktore wygladaly raczej jak strzaly probne przed sesja.
To co tutaj zobaczylem przyprawilo mnie dosc gwaltowny opad szczeki. Dla mnie cudo. No i znow, musze to przyznac, wyladowales na liscie moich ulubionych pstrykaczy. Tutaj naprawde widac, ze swietnie wykorzystujesz warunki, w ktorych masz okazje pracowac.
I bardziej mam tu na mysli studio niz PSuja.

Z osobistych wrazen dodam, ze bardziej podobaja mi sie "ostre" portrety Kamili niz mieciutki portret Agaty (ktoremu tez uroku odmowic nie mozna). Natomiast, tak szczerze mowiac, zadnej dziewczyny nie sfotografujesz tak, jak fotografujesz swoja zone. I chwala Ci za to :)

A tak swoja droga, co pisalem Ci juz kiedys, moglbys zdradzic troche tajemnic swojej obrobki.

willow32
8.01.07, 14:16
Twoje badziewie jest jak najbardziej dobrym badziewiem... :D
Co do mojej połówki to raczej jej nie namówisz ( choć może o zgrozo!!! prędzej byś ją namówił niż ja ). Wiesz...to jak z lekarzem, który nie powinien leczyć rodziny ;)

napisałem to dość przekornie, chodziło mi o to czy wolałaby miec zdjęcia na których wygląda pięknie i promieniście czy też naturalne na których widać każdą niedoskonałość cery a uwierz mi że ZD50 jest bezlitosne w odkrywaniu tych niedoskonałości ;)

Swego czasu myślałem nad tym żeby mieć z nią razem jakieś ciekawe fotki a nie bawi mnie bieganie za statyw i z powrotem , poza tym nie mam dostepu do rozsądnego studio, więc może byś mnie namówił...Ale za daleko mieszkasz... :D

Wrocław to tylko 2h dobrej jazdy w jedną stronę ;) przy okazji odwiedziłbym przyjaciółkę :)

Póki co, udaje mi się czasem znienacka ją sfotografować ale na sesję na legalu namówiłem ją raz, z całkiem ciekawym skutkiem. Pewnie ją pokażę, jak nabiorę odwagi....

nie pękaj tylko zapodaj :mrgreen:

PS
Gratuluję wizażystki ;)

jeżeli myślisz o fotografowaniu pięknych kobiet a nie chcesz mieć z tego powodu problemów w domu jedynym wyjściem jest zaangażować w to przedsięwzięcie swoją połówkę, masz przy boku profesjonalną wizazystkę i spokój w domu ;)

Pozdrawiam

lessie
8.01.07, 15:49
cóż, wiem jak to jest...
już raz jechałem na warsztaty do W.Wańtucha... :mrgreen: do dziś pamiętam...

djus
8.01.07, 23:51
Fotki fajne :) A można wiedzieć jakie lampki w studiu były wykorzystywane do fotek ?

willow32
9.01.07, 00:25
cóż, wiem jak to jest...
już raz jechałem na warsztaty do W.Wańtucha... :mrgreen: do dziś pamiętam...

jadę na 90% w marcu, zabierasz się ?? ;)

Fotki fajne A można wiedzieć jakie lampki w studiu były wykorzystywane do fotek ?

moje 2 sun-boxy i kolegi jedna elfo i 2 jakies chyba chińskie :) moc od 200 do 350Ws

lessie
9.01.07, 08:41
aż tak daleko w planach nie wybiegam ;) pewnie że liznąłbym warsztatu profesjonalnego. Zobaczymy, powoli się rozwijam choć ciągle amatorsko i bez zarobku więc przydałoby się trochę solidnych wskazówek, zwłaszcza że to porządnego światła studyjnego nie mam dostępu...a chciałbym wiedzieć co, jak i dlaczego?
To do czego mogłem dojść sam metodą prób i błędów wydaje mi się że opanowałem, powoli nadchodzi czas na wyższe stopnie wtajemniczenia, niestey to cholernie drogie hobby i nie jedyne u mnie. A pozostałe jeszcze chyba droższe... :D

willow32
10.01.07, 14:08
lessie powolutku do wszystkiego dojdziesz byle starczyło wytrwałości ;)

ok, dziś coś dla przeciwników PSowania ;) 3 próby z 16 letnim modelem, zdjęcia wywołane z RAWa poprawione kontrasty i wyostrzone po zmniejszeniu.

5.Sergiusz

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/_1080989.jpg)

6.Sergiusz

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/_1080977.jpg)

7.Sergiusz

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/_1081024.jpg)

kisi
10.01.07, 14:51
Cala seria za ciemno, a zwlaszcza 5,6. Zwroc uwage ze nie widac szczegolow na marynarce, zlewa sie czern cieni z kolorystyką marynarki.

willow32
10.01.07, 15:08
Cala seria za ciemno, a zwlaszcza 5,6. Zwroc uwage ze nie widac szczegolow na marynarce, zlewa sie czern cieni z kolorystyką marynarki.

u mnie było ok, widac mój monitor za bardzo świeci, no ale skoro za ciemno to rozjasniłem :)

lessie
10.01.07, 15:15
ja w robocie ma szrota Neca ale też ciemno, faktury materiału nie widzę...
swoją droga to mając prawie 36l w każdej chwili mógłbym być modelem jak na to patrzę... ;) coś ta młodzież obecna jakaś taka troszkę "marna" jest...Jak bez koszuli to już ciałko trzeba dopracować żeby grało.... ;)

willow32
10.01.07, 15:31
ja w robocie ma szrota Neca ale też ciemno, faktury materiału nie widzę...
swoją droga to mając prawie 36l w każdej chwili mógłbym być modelem jak na to patrzę... ;) coś ta młodzież obecna jakaś taka troszkę "marna" jest...Jak bez koszuli to już ciałko trzeba dopracować żeby grało.... ;)

no nie mów że po poprawce nadal masz za ciemno :) swoją drogą to wychodzi na to że my rówieśniki ;)

lessie
10.01.07, 15:35
nie widze poprawki, ja chyba coś mam z przeglądarką bo czasami niektórych fotek nie widzę wcale, nawet śladu po nich...

czyli Ty też już w wieku wczesnej geriatrii? Rano ciężko wstać i strzyka i łupie, kac bardziej męczy...kobiety bardziej denerwują... :mrgreen:

willow32
10.01.07, 19:41
czyli Ty też już w wieku wczesnej geriatrii? Rano ciężko wstać i strzyka i łupie, kac bardziej męczy...kobiety bardziej denerwują... :mrgreen:

dokładnie :mrgreen:
a co do zdjęć...aż tak słabe są?? A może brak komentarzy spowodowany tym że brakuje pięknych modelek?? Co by nie mówić więcej zdjęć nie przygotowanych tutaj nie pokażę ;P

pozdrawiam

Tadeusz Jankowski
10.01.07, 19:43
willow,
Fotki podobają mi się. Światłem wzmocnione.
Na drugim bardzo bardzo widać pozowanie, na trzecim bardzo. Patrząc na zdjęcia tej serii i poprzednich Twoich z dziewczynami ma się wrażenie, że pierwiastek żeński, a pierwiastek męski, to są dwie różne rzeczy wymagające odrębnego podejścia fotograficznego i że mężczyzna, czy też chłopak strasznie trudno poddaje się „sterowaniu” jako model, w każdym razie kobietom to, jak widać na przykładach poprzednich Twoich serii, wychodzi zdecydowanie lepiej i chyba Tobie też.
Zdjęcia uważam za bardzo dobre fotki prezentacyjne.
Odnoiśnie ciemnej marynarki dodam, ze teraz u mnoie jest OK, nie jest za ciemna, jak na moje oko.
Pzdr, TJ

kisi
11.01.07, 09:54
Dla mnie ten poziom janosci jest na granicy juz do zaakceptowania, chociaz jeszcze bym podciąnął, ale na tym etapie juz nie mozna sie czepiac bo Ty jako autor najlepiej powinienes wiedziec jaki efekt chciales uzyskac. Ale faktycznie kobiety lepiej pozowały.

zibi1303
11.01.07, 17:42
dokładnie :mrgreen:
a co do zdjęć...aż tak słabe są?? A może brak komentarzy spowodowany tym że brakuje pięknych modelek?? Co by nie mówić więcej zdjęć nie przygotowanych tutaj nie pokażę ;P

5 najlepsza, 6 jakby nieostra.
Co do ocen po tym co pokazałeś ?? :) to poprzeczka wzrosła niepomiernie
Dziwisz się!!

willow32
12.01.07, 12:17
zibi w moim wieku niewiele rzeczy jest już mnie w stanie zdziwić ;)

ok, skoro młody model nie za bardzo się podoba wracamy na chwilkę do pięknych pań :)

8.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Agata~0.jpg)

9.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Kamila~1.jpg)

mam nadzieję ze nie za ciemno na tych zdjęciach ;)

pozdrawiam

excel
12.01.07, 13:09
willow32,

juz kilkakrotnie zabieralem sie do pisania na temat Twoich portretow i jakos nie moglem sfinalizowac sprawy. Pozno, bo pozno, ale lepiej to, niz wcale.

willow32, Twoj model jest jak z journala wyciety. Chlopak ma w sobie wszystko, moim zdaniem, co spotyka sie w journalach mody meskiej. Wszystkie te walory udalo sie Tobie uzewnetrznic, pokazac go w subtelnym swietle - mam na mysli fotke nr 5 i 6.

Portret nr 7 jest za to nieladny. Poza nadajaca sie do innych journali jak moda dla panow, a raczej do kolorowych magazynow typu "Moj pierwszy raz". Mniemam, ze poza ta nie jest Twoim wymyslem, a zyczeniem modela.

pozdrawiam,
excel

kisi
12.01.07, 14:38
willow32

fot. 8 - urzekł mnie klimat fotki, kolorystyka, qrcze cos w niej jest...
fot. 9 - nie krytykuje... Ona była nago czy tylko obnizyła topik ? :P

PS.
TAK, WIEM ŚWINIA ZE MNIE... ale jest piątek i chcialem zadac proste przyziemne pytanie....

willow32
12.01.07, 14:50
excel
zgadzam się z Tobą co do fotki nr.7 też mi się już nie widzi ;)

kisi
nie była nago, poprosiłem ją o obniżenie jak to nazwałes topika :) a swoją drogą dziewczyna zaczeła swoją przygodę od aktów właśnie, na dodatek trafiła do IMO kiczmakera Mitina, jej PF to przede wszystkim akt, jej zdjęcia można zobaczyć na stronie http://kamilaskr.republika.pl myślę że portrety które jej zrobiłem nie będą na tej stronie najgorsze ;)
cieszę się że podoba ci się fotka nr 8 miałem co do niej mieszane uczucia, ale chyba jest ok :)

Tadeusz Jankowski
12.01.07, 15:52
willow,
Obejrzałem serię aktów spod linka podanego przez Ciebie. W jednym portrecie Kamili wykonanym przez Ciebie jest więcej seksu, erotyzmu, wdzieku i nie waham sie powiedziec artyzmu niz w calej serii aktow na stronie Kamili. Uderza przede wszystkim w tej serii niesamowita rutyna, sztampa i brak wyrazu, dziewczyna, przepraszm jest tam fotogenicznym "klockiem", który akciaż obfotografowuje ze wszystkich stron. Kamila zasluguje na duzo wiecej, co Ty potwierdziles swoimi fotkami.
Pzdr, TJ

willow32
12.01.07, 15:54
willow,
Obejrzałem serię aktów spod linka podanego przez Ciebie. W jednym portretecie Kamili wykonanym przez Ciebie jest więcej seksu, erotyzmu, wdzieku i nie waham sie powiedziec artyzmu niz w calej serii aktow na stronie Kamili. Uderzaa przede wszystkim w tej serii niesamowita rutyna, sztampa i brak wyrazu, dziewczyna, przepraszm jest tam fotogenicznym "klockiem", który akciaż obfotografowuje ze wszystkich stron. Kamila zasluguje na duzo wiecej, co Ty potwierdziles swoimi fotkami.
Pzdr, TJ

Tadeusz większego komplementu nie mogłem oczekiwać, bardzo ale to bardzo Ci dziękuję :)

kisi
12.01.07, 19:36
Nie jestem dobrym recenzentem, zreszta Tadeusz Jankowski powiedzial wszystko. Zgadzam sie ze Ty wydobyles głębię tej kobiety, nie pokazujac naturyzmu.

Tadeusz Jankowski
13.01.07, 18:19
willow,
8
Koncepcja ujęcia, jak na moje oko, dobra pasująca do typu urody. Słomkowy kapelusz pracuje intensywnie, owalem swojego ronda uzupełnia ładnie owal twarzy. Włosy muskają czoło, światełko muska twarz, oczy i ząbki jaśnieją bielą, spojrzenie uwolnione od przymusu frontalnego patrzenia, wstążeczka z białymi kropeczkami obiega głowę, łopocząc w świetle z tyłu, co wraz z rondem rozciąga bryłę głowy w głąb i równoważy owal twarzy. Troszkę jest widoczna pod warstwą obróbki faktura skóry, co dodaje życia.
Troszkę proporcje głowy i tułowia są, jak na moje oko, nieregularne oraz wydaje mi się, że wystepuje nieznaczne, bardzo nieznaczne przerysowanie, może zbyt krótka ogniskowa, no nie wiem.
9
Kolejny miły portret Kamili. Tym razem ciaśniejsze kadrowanie, włosy nie dynamizują mocno fotki, jak na poprzednich, ale twarz nadal się jarzy subtelną zmysłowością, urodą, modelka razi mnie oczami, różowe policzki, jarzące się oczy, na ustach zapowiedź, wszystko to zachęca do konsumpcji piękna.
Podoba mi się światło – na obu portretach przynosi coś nowego.
Pzdr, TJ

willow32
13.01.07, 21:51
kisi, Tadeusz dziękuję ślicznie za komentarze :) szkoda ze komentujących coraz mniej :(

10.Agata

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Agata~1.jpg)

excel
13.01.07, 22:20
Willow,

zaraz sie podlacze do komentujacych. Po Tadeuszu nielatwo pisac, wyluskal juz prawie wszystko z piekna Twoich portretow. Musze sie wyjatkowow szczegolowo przypatrzec, przemyslec i dopiero wtedy odwaze sie napisac. Napisze jednak na pewno. Obiecuje (bez gruszek).

pozdrawiam,
excel

suchar
13.01.07, 23:43
Komentujacych jest coraz mniej, bo Tadeusz zazwyczaj pisze wszystko, co warto napisac, a poza tym duzo twoich fotek jest tak dobrych, ze moje nieprofesjonalne oko nie ma sie do czego przyczepic ;)

Pani Agata bardzo ladna ;) Tzn. zdjecie ladne... ;P Znow swietnie operujesz swiatlem, robisz to blisko perfekcyjnie, wedlug mnie. Pokazujesz to, co chcesz, a to czego pokazac nie zamierzasz, chowasz w cieniu... Brawo. GO tez taka, jaka powinna byc. Uwaza, ze dobrym ruchem bylo zastosowanie B&W w tej fotce. Jakos tak ten slomkowy kapelusz pasuje mi do B&W... :) Wrzucaj wiecej, milo sie oglada :)
Pzdr

zibi1303
14.01.07, 00:59
willow32 !! czy musisz mnie dołować tymi fotkami ? :razz:
no comments, wszystko już powiedziano.

PS
jak zepsujesz zdjęcie to na pewno skrytykuję ;)

willow32
14.01.07, 01:03
generalnie to chciałbym tylko wiedziec czy ktoś to ogląda, bo jak nie to po co dawać kolejne ;) ale skoro oglądacie to będę dorzucał jak mi sie uda spłodzić coś ciekawego :D

zibi1303
14.01.07, 01:12
Są świetne :) "dołujące" bo nie wiem kiedy i czy w ogóle będę takie robił kiedyś :mrgreen:

excel
14.01.07, 03:24
Willow,

Zgodnie z obietnica zepne sie, aby opowiedziec moje wrazenia po obejrzeniu Twoich portretow.

1. Agata – piekny portret, niesamowicie subtelnie ujety. Agata jest bardzo kobieca, ona ma klase. Nie wiem, czy to Ty proponujesz modelkom ubior, czy one same to robia, w kazdym razie kapelusik Agaty jest - i kolorystycznie i ksztaltem, bardzo odpowiedni. Czern w polaczeniu z baklazanowym , a do tego wszystkiego czarna wstazka w biale kuleczki (choc wolabym cos innego zamiast kulek, sa zbyt plaskie dla jej urody) sa doskonale dobrane do koloru wlosow, ksztaltu twarzy i milego spojrzenia.
Agata ma na tym zdjeciu tajemniczo blakajacy sie po twarzy usmiech, moze i nawet nieco zagadkowy…? Trudno zdecydowanie odpowiedziec, czy to usmiech zadowolenia, pozytywnego zdziwienia czy tez kobieco-zaczepny. Sztuka jest zapisanie chwili na fotce, na tyle ciekawie, aby zatrzymal wzrok, wpatrywal sie, analizowal, zadawal sobie pytania, na ktore nielatwo natychmiast odpowiedziec.

Podoba mi sie aksamitnosc twarzy, ktora uzuskales dzieki odpowiedniemu oswietleniu. Rozproszone swiatelko muska jej twarz, podkresla mlodosc, swiezosc, zadbanie, a co moze i najwazniejsze delikatny makijaz podkreslajacy jej urode – niewatpliwie, jednak pozostawiajacy naturalny wdziek np. ust – zauwaz brak pomadki! czy delikatnie podkreslone kontury skierowanych (jak szkoda, ze nie na mnie!) migdalowe oczy.

2. Kamila – mlodosc, sensualnosc pobudzajaca wyobraznie, rzezbiaca marzenia, spojrzenie brunatnych, w blasku skapanych oczu, struktura ciala delikatna podana widzowi jak na tacy przez swiatelko snujace sie swobodnie po twarzy i ramionach. Powtarzajacy sie u wszystkich Twoich modelek delikatniutki makijaz cenie bardzo, i tu absolutnie wielkie uznanie dla wizazystki. Kazde przesadnie (Canon) kolorowe czasopisma szczycace sie ladnymi paniami oplywaja w pudrze, szmince i efekcie maskary, zamykajacej swoim ciezarem powieki, i tak juz zmeczonych modelek. Kamila ma przyjazne i ufne spojrzenie. Patrzac na nai odnosze wrazenie, jakbys wykonal przypadkowe zdjecie, bez specjalnie przybranej pozy. Niedbale rozrzucone do tylu wlosy przyblizaja widzowi jej otwartosc na swiat, wiat bogaty w odkrywanie tajemnic, poznawanie coiraz to nowych, ambitnych sciezek.

3. Agata – B&W – powaga, dojrzalosc, doroslosc, zamyslenie, odrobina niepewnosci i nieufnosci w oczach dodaja smutku. To nie ta sama Agata z poprzedniego portretu. Odbieram ja, oby nieslusznie, zawiedzona, rozzalona, niepogodzona z rzeczywistoscia. Za to jakze piekna w tym smutku. Blask jej oczu dodaje otuchy, ze marzeniom nalezy wierzyc
Kompozycyjnie – wspaniale, kazde z nich. Elegancja, klasa, gracja, subtelnosc, wypieszczona uroda, mile spojrzenie. Kazda z pan sprawia wrazenie nigdy nie do konca przeczytanej ksiazki. Kazdy ruch dloni powie co innego, kazde spojrzenie kryje w sobie nowa tajemnice, kazde wypowiedziane slowo zacheca do rozmowy.

Willow, jestem pod niesamowitym wrazeniem Twoich prac, dojrzalego warsztatu fotograficznego i umiejetnosci zdobycia niekiedy nie do przezwyciezenia dystansu miedzy modelem a fotografem. Gratuluje!.

pozdrawiam serdecznie,
excel

Tadeusz Jankowski
14.01.07, 14:58
Excel,
Uznanie dla Twoich recenzji. W zasadzie to są reminiscencje - poetycki, metaforyczny opis Twoich wrażeń. Czytasz każde zdjęcie w sposób lekki, swobodny i jednoczesnie zdyscyplnowany, ponieważ widoczne są w każdym Twoim opisie takie istotne elementy, jak kompozycja, światło, wydźwięk zdjęcia, nastrój, a nawet troszkę piszesz o przesłaniu, czyli kategorii stosowanej do zdjęć najwyższego lotu.
Każde zdjęcie bierzesz w kleszcze swoich kryteriów, poddajesz rafinacji w ogniu swoich spojrzeń. I co pozostaje z portretów poczynionych przez Willowa? -Dużo. Jak się okazuje, kleszcze nie mają mocy, fotki zachowują swój kształt, destylat zachowuje swoją moc, mieni się barwami, zapachami, dźwiękami.
Masz fotograficzne oko, rentgenowską przenikliwość, muzyczne ucho, bogate instrumentarium recenzenckie. Moje najwyższe uznanie.
Pzdr, TJ

WUJEK MARO
14.01.07, 17:01
willow,
Obejrzałem serię aktów spod linka podanego przez Ciebie. W jednym portrecie Kamili wykonanym przez Ciebie jest więcej seksu, erotyzmu, wdzieku i nie waham sie powiedziec artyzmu niz w calej serii aktow na stronie Kamili. Uderza przede wszystkim w tej serii niesamowita rutyna, sztampa i brak wyrazu, dziewczyna, przepraszm jest tam fotogenicznym "klockiem", który akciaż obfotografowuje ze wszystkich stron. Kamila zasluguje na duzo wiecej, co Ty potwierdziles swoimi fotkami.
Pzdr, TJ

Całkowicie się zgadzam ze słowami Tadeusza. Część zdjęć prezentowanych na stronie www modelki jest delikatnie mówiąc kiepska. Twoje zdjęcie to zupełnie inna bajka :-)

excel
14.01.07, 18:22
Excel,
Uznanie dla Twoich recenzji. W zasadzie to są reminiscencje - poetycki, metaforyczny opis Twoich wrażeń. Czytasz każde zdjęcie w sposób lekki, swobodny i jednoczesnie zdyscyplnowany, ponieważ widoczne są w każdym Twoim opisie takie istotne elementy, jak kompozycja, światło, wydźwięk zdjęcia, nastrój, a nawet troszkę piszesz o przesłaniu, czyli kategorii stosowanej do zdjęć najwyższego lotu.
Każde zdjęcie bierzesz w kleszcze swoich kryteriów, poddajesz rafinacji w ogniu swoich spojrzeń. I co pozostaje z portretów poczynionych przez Willowa? -Dużo. Jak się okazuje, kleszcze nie mają mocy, fotki zachowują swój kształt, destylat zachowuje swoją moc, mieni się barwami, zapachami, dźwiękami.
Masz fotograficzne oko, rentgenowską przenikliwość, muzyczne ucho, bogate instrumentarium recenzenckie. Moje najwyższe uznanie.
Pzdr, TJ

Tadeusz, bardzo dziekuje za uznanie. Tak odebrana recenzja motywuje do przylozenia sie do kazdej nastepnej. Wierz mi, ze nie jest to latwe, kiedy Ty wyssales juz prawie wszystko z opiniowanego zdjecia. Przygladalem sie dlugo, czytalem z twarzy. To niesamowicie ciekawa analiza.

Portrety willow32 sa na tyle piekne, ze warte sa szczegolwej uwagi. Nalezy poswiecic temu czas, chociazby z tego wzgledu, ze kazdy chyba zdaje sobie sprawe, ze dojscie do takiego poziomu fotografowania wymagalo niesamowitego zaangazowania, konsekwencji w dzialaniu, poszerzania wiedzy, szukania motywacji, itd. A jakze piekna nagroda za tak wytezona prace sa cieple slowa zachwytu i uznania. To wiecej warte, niz 10 zl wiecej pobrane za ich wykonanie. Choc to niewatpliwie tez wazne, z tym ze inaczej.

Jeszcze raz dziekuje serdecznie za uznanie.

Pozdrawiam,
excel

PS. Na temat fotek Kamili wykonanych przez innego fotografa nie bede sie wypowiadal, poniewaz nie bardzo jest o czym, porownujac jego zdjecia z portretami Willow32.

willow32
15.01.07, 00:07
panowie Tadeusz i excel muszę przyznać ze wasze teksty są lepsze od moich zdjęć :) naprawdę miło się to czyta a fakt że piszecie o moich zdjęciach napawa mnie wielką radoscią ale i niepokojem...oczekiwanie że każde kolejne zdjęcie musi być jeszcze lepsze od poprzedniego nie daje mi spokoju od jakiegoś czasu, jest to bardzo motywujące ale jednocześnie presja mocno ciąży...
Pozdrawiam

suchar
15.01.07, 00:32
willow32, wyluzuj, przeciez robisz zdjecia przede wszystkim dla siebie. Robisz je dla radosci fotografowania. Wazne, by z focenia czerpac radosc. Nie wazne, co mysla inni. Oczywiscie dobrze, jesli maja pochlebne zdanie, a jesli mysla zle, to warto nad soba popracowac, ale nie moze byc tak, ze robisz zdjecia tylko po to, by je tu pokazac, by "byly lepsze od poprzednich". Zatracasz to, dlaczego w ogole robi sie zdjecia... Rob i wrzucaj zdjecia, niech sie inni wypowiadaja, ale nie mozna robic zdjec tylko dla innych. Przedw wszystkim robisz je dla siebie. Zycze dobrych fotek i wiele radosci z focenia!
Pzdr

willow32
15.01.07, 02:37
suchar źle mnie zrozumiałeś ja nie robię zdjęć pod publiczkę :) nie robię też ich tylko dla siebie, to byłby egoizm ;) ale jeżeli chodzi o presję, to ja sam się nakręcam, sam sobie podnoszę poprzeczkę, ja już tak mam, od dziecka :) uznaje tylko jeden trynd ;) wzrostowy :D no i tak to własnie ze mną jest :)

Pozdrawiam

excel
15.01.07, 03:08
willow32,

dobry komentarz jest wynikiem ogromu pracy, jaki zostal wlozony w udana fotke. Portret zajmuje w fotografii bardzo przednie miejsce. Przeciez to specjalny, niezwykle trudny dzial. Dobra ocena zawsze motywuje, faktycznie zobowiazuje do wspinaczki. To takie niepisane prawo, a tak naprawde, to nic innego, jak podswiadomosc. Mniej czy bardziej nieudana fotka zdarza sie i mistrzom. Chyba nie sadzisz, ze umniejszy to wartosc, jaka wniosles prezentujac swoje prace? Uwazam, ze dobrych, idacych wydeptana juz sciezka fotografow ocenia sie surowiej, co wcale nie znaczy, ze mniej rzetelnie. Wymogi sa wieksze, ale za to jak cenna jest kazda pozytywna ocena. Kazda uwaga jest analizowana, poczucie obowiazku do pokazania sie z jeszcze lepszej strony narasta, ambicje tez. Wyzej i wyzej, jak na przepieknej fotce pietro77.

Gratuluje kazdej dotychczasowej fotki. Warto bylo poswiecic czas na komentarz. Z cala doza przyjemnosci.
Najpierw musi pojawic sie dobra fotka, a dopiero pozniej dobry komentarz.

pozdrawiam,
excel

lessie
15.01.07, 08:08
willow - powiem Ci tak ( choć Tadeusza i tak nie przescignę w jakości wypowiedzi...):

kiedy dałeś pierwszą fotę na forum pomyślałem tak: albo gościu nie zrobi już nic tak dobrego i będzie już tylko powolne staczanie się z górki albo każda jego praca przyprawi mnie o fotograficzną zazdrość. Nie znam się na fotografii, a w ogóle uważam, że w przypadku tej dziedziny słowo "znać się" jest nie na miejscu ( wg mnie nikt się nie zna a niektórzy po prostu wiedzą wiecej na temat techniki rejestracji obrazu ) - oceniam fotografie bardzo subiektywnie i niekoniecznie zgodnie z przyjętymi kanonami ocen, nie szukam "uciętych włosów, za ciasnych kadrów, dominacji ramienia" itp...po prostu niektóre zdjęcia przyciągają moją uwagę, inne nie ( nawet te uważane za najlepsze...) Jeśli myślę patrząc na fotkę " Chciałbym taką zrobić, ciekawe czym robił, jak osiągnął ten efekt, gdzie to było...?" - to wiem że ta fota jest dobra, naprawdę dobra ( dla mnie )

Na tym forum mam "ulubionych" speców od portretu - Magusa, Ciebie i Eddiego. Nie wiem dlaczego? Każdy z Was robi tak różne zdjęcia, ze nie da się tego porównać ale właśnie one są w mojej ocenie DOBRE. Po prostu patrzenie na Wasze foty sprawia mi przyjemność.
Rób dalej, pisz jak robisz, ja kiedyś zrobię lepsze.... ;)

willow32
15.01.07, 17:07
Rób dalej, pisz jak robisz, ja kiedyś zrobię lepsze.... ;)

Czego Ci życzę z całego serca ;)

ok, to dziś podenerwujemy przeciwników PSowania ;)

11.Agata w wersji malarskiej

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/21/101670_289995.jpg)

suchar
15.01.07, 18:14
willow32, nie chodzilo mi o robienie zdjec pod publiczke. Chodzilo mi o to, zebys nie zapomnial, ze to przede wszystkim TOBIE zdjecia maja dawac radosc. To TY powinienes czerpac radosc z focenia, to dla CIEBIE powinna byc to przyjemnosc. A tak na marginesie: twoje fotki sa naprawde dobre, tez bym tak chcial...:)

11. No coz, zdenerwowales mnie ;P Nie to, zebym byl jakims przeciwnikem PS-a, czy cos, ale zazwyczaj bardziej podobaja mi sie fotki osiagniete w sposob naturalny. Twoje majstrowanie w PS-ie stoi na bardzo wysokim poziomie, czego owocem i potwierdzeniem jest "Agata w wersji malarskiej". Bardzo ladna fotka. Jak zwykle swietnie operujesz swiatlem... :)
Pzdr

Tadeusz Jankowski
15.01.07, 20:32
willow,
Ostatnie zdjęcie jest niezłe. Interesująca kompozycja, zagadkowe spojrzenie, dużo malarskiego światła godnego dyskusji i porównywań z najlepszymi wzorami.
Trochę mi przeszkadza silna dominacja ramienia, szczególnie ta długa dłoń położona na kapeluszu jakoś odciąga uwagę od twarzy, choćjest ładnie wystudiowana. Ale być może przekonam się w pełni do tej kompozycji. Ogólnie bardzo mi sie podoba (bardzo wysoko oceniam) Twoja odwaga zrealizowania takiego ujęcia i efektywna współpraca modelki w osiągnięciu interesującego efektu.
Willow, robisz zdjęcia i wystawiasz tu przede wszystkim dla nas, dla wszystkich zainteresowanych sztuką portretowania. Sprzężenie twórca - widz jako konsument Twojego rzemiosła, to jest również między innymi źródło napędu dla Ciebie jako twórcy, niezależnie czy to słowo oznacza dobrego rzemieślnika, co moim zdaniem oznacza bardzo dużo, czy też artystę, co nieraz bywa brzemieniem (które wielu by chciało nosić).

Pzdr, TJ

aga_piet
15.01.07, 20:42
ok, to dziś podenerwujemy przeciwników PSowania ;)

Eee... bez przesady :) Efekty też są dla ludzi. Tyle trzaskasz tych portretów, jeśli od czasu do czasu pobawisz się w PS-ie wprowadzasz różnorodność. Zwłaszcza że umiesz się bawić :)

lessie
15.01.07, 21:26
no to mi nie podeszło....nareszcie coś sknociłeś w moim odczuciu :mrgreen:

zibi1303
15.01.07, 22:57
Ech ciężko jest coś powiedzieć po Tadeuszu :), ale podoba mi się

willow32
15.01.07, 23:28
skoro tak dobrze przyjeliscie moje PSowania to będę wam częściej takie obrazki pokazywał...lubię ;)

lessie najwyzej będziesz je omijał szerokim łukiem ;)
Pozdrawiam

willow32
27.01.07, 12:30
no to może jeszcze jedno ujęcie Kamili??

12.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Kamila-g.jpg)

grizz
27.01.07, 14:08
A może jeszcze nie jedno?

;)

bardzo udane.

gary
27.01.07, 14:33
swietne swiatlo i tonacja

Tadeusz Jankowski
27.01.07, 15:33
Portrecik sympatyczny. Dziewczyna jest zaprezentowana na poważnie, skupiona. Uroda modelki została pokazana w sposób subtelny, szlachetny, piękne oczy, usta, kształtny nos, podbródek, twarz wyniosła.
Ponarzekam. Wygląda na pierwszy rzyt oka, jak high key, choć obróbka pogubiła szczegóły w światłach, zabiła je i powstaje wrażenie prześwietlenia. W zasadzie światło zostało uogólnione. Wzrok jest zbyt mocno skierowana w jej lewą stronę - nie widać bieli rogówki w kąciku prawego oka, a przecież oczy tu są najważniejsze, tym nardziej, że bliki w nich wymagają wg mnie białego obrysu wokół źrenic.
Mimo czepiania się uważam, że to jest świetny portret.
Pzdr, TJ

willow32
27.01.07, 15:44
Portrecik sympatyczny. Dziewczyna jest zaprezentowana na poważnie, skupiona. Uroda modelki została pokazana w sposób subtelny, szlachetny, nawet wyniosły - piękne oczy, usta, kształtny nos, podbródek.
Ponarzekam. Wygląda na pierwszy rzyt oka, jak high key, choć obróbka pogubiła szczegóły w światłach, zabiła je i powstaje wrażenie prześwietlenia. W zasadzie światło zostało uogólnione. Wzrok jest zbyt mocno skierowana w jej lewą stronę - nie widać bieli rogówki w kąciku prawego oka, a przecież oczy tu są najważniejsze, tym nardziej, że bliki w nich wymagają wg mnie białego obrysu wokół źrenic.
Mimo czepiania się uważam, że to jest świetny portret.
Pzdr, TJ

Tadeusz...nie sposób nie zgodzić się z Twoimi uwagami :) a co powiecie na to??

13.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Kamila%C5%81%C3%B3d%C5%BA19080107.jpg)

fotomic, pozwoliłem sobie przeedytować link do zdjęcia, mam nadzieję żę nie masz mi tego za złe. Powinno być widoczne dla wszystkich.

Tadeusz Jankowski
27.01.07, 16:00
Willow,
Bardzo dobry portret, ale poprzedni, mimo drobnych mankamentow dla mojego oka jest lepszy. Na drugim widzę, że oczy sa OK, natomiast weszły emocje. W porównaniu z pierwszym, to niemal inny rodzaj portretu. Nie wiem dlaczego, ale ten drugi portret wydaje mi się, jakby był przedbiegiem do "Krzyku" Municha, bardzo dobrym przedbiegiem. POza tym widze leciutkie przerysowanie górnej części głowy, a raczej "niedorysowanie", nieproporcjonalność ust, może zbyt wysoko był obiektyw.
Pzdr, TJ

excel
27.01.07, 22:29
Willow - dlaczego u mnie 13 sie nie otwiera?

pozdrawiam,
excel

willow32
28.01.07, 17:50

pozdrawiam,
excel

nadal się nie otwiera?? szczerze przyznam że nie mam pojęcia :(

fotomic
28.01.07, 18:26

pozdrawiam,
excel

nadal się nie otwiera?? szczerze przyznam że nie mam pojęcia :( 13 w tym wątku jeszcze nie widziałem(znaczy nie wyświetliła się ani razu ;/) dobrze że trafiłem przez galerię

ľΩΠφΔΘΛΣΦΨαβχτγδεζηψθλξρσ ωκΓ

Rafał Czarny
28.01.07, 18:30
Zdjęcie 12 - piękne. Modelka - przepiękna. To tyle w tym temacie.

Zdjęcie 13 mniej mnie przekonuje. Dziewczyna zrobiła dość sztuczny grymas i sztuczną pozę, otworzyła buzię nie wiadomo dlaczego. Przerażona nie jest, nawet nie jest zdenerwowana.

willow32
28.01.07, 20:05

pozdrawiam,
excel

nadal się nie otwiera?? szczerze przyznam że nie mam pojęcia :( 13 w tym wątku jeszcze nie widziałem(znaczy nie wyświetliła się ani razu ;/) dobrze że trafiłem przez galerię

u mnie jest ok, zdjęcie się wyświetla, nie mam pojęcia o co chodzi :-/

pozdrawiam

fotomic
28.01.07, 20:19

pozdrawiam,
excel

u mnie jest ok, zdjęcie się wyświetla, nie mam pojęcia o co chodzi :-/

pozdrawiam chodzi o to że widac tylko nr 13. a nie widać zdjęcia.

Edit:

fotomic, pozwoliłem sobie przeedytować link do zdjęcia, mam nadzieję żę nie masz mi tego za złe. Powinno być widoczne dla wszystkich.

k@czy
28.01.07, 20:29
noooo, 13 dla mnie bomba :) nic dodac, nic ujac, ale moze pod wzgledem technicznym, to niech sie znawcy wypowiedza-dla mnie bez zarzutu.

Tadeusz Jankowski
29.01.07, 10:16
Przepraszam, powyzej w moim poscie napisalem błędnie nazwisko malarza, powinno byc Munch.
Pzdr, TJ

willow32
1.02.07, 00:31
no to jedziem dalej, dziś Agata w klasycznym portreciku oraz Iza nowa modelka w moim PF :)

14.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Agata~2.jpg)

15.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Iza.jpg)

liczę że dacie znać jak będziecie mieli dość tych moich wypocin :D

zibi1303
1.02.07, 01:09
Bajeczne !!!!!
Trzymasz poziom ;)
Ciut większe bym poprosił :)

willow32
1.02.07, 01:26
Bajeczne !!!!!
Trzymasz poziom ;)
Ciut większe bym poprosił :)

nie dobrze powinienem podnosić ;))

700px na dłuższych bokach, to nie jest mało :)

lessie
1.02.07, 08:28
ładnie, ładnie...może ciut miękko ale ja mam zboczenie na punkcie ostrości co przy portrecie nie jest dobre...

kali999
1.02.07, 11:05
Pierwsze fajne tak jak juz kiedyś pisałem przy pani z kapeluszem, ale za to drugie mi się już zupełnie nie podoba. Jak bym zobaczył tandetne zdjęcie na witrynie zakładu fotograficznego, a tych niestety zdjęć nie trawie wogóle.

willow32
1.02.07, 12:52
lessie zgadza się w portrecie potrzeba uzyskania idealnej ostrości jest na zdecydowanie dalszym planie, to nie samoloty ;) ale skoro o tym wiesz to już połowa sukcesu :)

kali999 dla mnie zdjęcie z kapeluszem to nic innego jak klasyczny portrecik który można zobaczyć w witrynach zakładów fotograficznych tyle tylko ze mój jest lepiej wykonany :D
co do zdjęcia Izy to....zresztą nic nie napiszę, znów mi ktoś zarzuci ze nie potrafię przyjąć krytyki :)

nib
1.02.07, 15:17
mnie strasznie draznią podparte bródki palcem, tak jak jest na 90% zdjec młodych par

lessie
1.02.07, 15:41
lessie zgadza się w portrecie potrzeba uzyskania idealnej ostrości jest na zdecydowanie dalszym planie, to nie samoloty ;) ale skoro o tym wiesz to już połowa sukcesu :)

kali999 dla mnie zdjęcie z kapeluszem to nic innego jak klasyczny portrecik który można zobaczyć w witrynach zakładów fotograficznych tyle tylko ze mój jest lepiej wykonany :D
co do zdjęcia Izy to....zresztą nic nie napiszę, znów mi ktoś zarzuci ze nie potrafię przyjąć krytyki :)

wiem wiem...
nawet ostatnio specjalnie portretów nie wyostrzam wcale... :D
zawziąłem się teraz na portrety a że synek pod ręką to pstrykam całe karty.
Jak się trochę obrobię to wrzucę do pokazania i krytyki

kisi
1.02.07, 15:46
15stka zalatuje troszke pod fotki z lat 30stych kiedy to usta byly tak podkreslane, rekawiczki. Cos jak stare fotki Hanki Bielickiej....

willow32
1.02.07, 16:00
15stka zalatuje troszke pod fotki z lat 30stych kiedy to usta byly tak podkreslane, rekawiczki. Cos jak stare fotki Hanki Bielickiej....

wreszcie ktoś zauważył że nie jest to przypadkowo strzelony portrecik tylko w pełni wystylizowany i dopracowany od początku do końca portret pokazujący kobietę z lat 50tych dokładnie, prym w tych czasach wiodła M. Monroe. :)

ok więc jeszcze jeden stylizowany portrecik

16.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/M.jpg)

lessie no ja czekam na te twoje próby z niecierpliwością, narazie tylko "gadasz" a nic nie pokazujesz :)
pozdrawiam

zibi1303
1.02.07, 20:07
Willow 5+ jak zwykle z resztą ;)

lessie
1.02.07, 20:26
ten piękniutko wyszedł...

a ja...cóż, pstrykam, jakby powiedziało paru na forum...i nawet nie mam kiedy tego z rawa wyciągnąc

Tadeusz Jankowski
1.02.07, 20:43
willow,
Dwa poprzednie są niezłe, (piszę tylko "niezłe", ale biore pod uwagę poziom Twoich prac). Pierwsze - dama w slomkowym kapeluszu, mimo, ze jest to portret dość "ostry", sugestywny, to zakomponowanie postaci jest harmonijne, wyrobienie tonalne subtelne, pewną zagadkowość zdołałeś utrzymać, co jest najważniejsze w kobiecych portretach.

Na drugiej wszystko jest OK, nawet ten filuterny paluszek pod brodą (przecież to kobieta, a nie facet). Mi bardzo brakuje w oczach jakichś szczątków bieli. Fotka dobra, jeśli ją sie silnie powiększy ("tylko "dobra", biorąc pod uwagę Twój poziom).

Ostatnie jest bardzo odwaznie zakomponowane. Przyjmuję również z odwagą to oparcie idące po przekatnej. Wizaż jest bardzo stylowy, oświetlenie dobrze z nim współpracuje, pokazuje postać wydobywając na pierwszy plan twarz oraz pomagając w percepcji spojrzenia modelki przeze widza.
Trzy różne portrety, na każdym jest jakiś pomysł. Z tego punktu widzenia podziwiam Cię bardzo. Za światło również.
Pzdr, TJ

willow32
2.02.07, 00:39
a ja...cóż, pstrykam, jakby powiedziało paru na forum...i nawet nie mam kiedy tego z rawa wyciągnąc

znaczy się pstrykanie dla samego pstrykania, fajnie też tak kiedyś miałem, teraz już nie za bardzo mam czas na takie zabawy, a szkoda :((

Tadeusz staram się jak mogę nie zanudzać was takimi samymi kadrami, choć przy tego typu fotografii nie jest to łatwe ;)

Dziękuję za komentarze i pozdrawiam

lessie
2.02.07, 08:48
willow,
ile jest szopa w tym ostatnim zdjęciu? Bo jak na nie patrzę to się coraz częściej się zastanawiam nad efektami jakie uzyskujesz. Miałem okres "draganizowania" i widzę troszkę podobieństw - wydaje mi się że pewne załamania światła i jego różnorodność uzyskujesz właśnie w PS-sie , lub też wzmacniasz w nim to co ustawiłeś na lampach. Możesz powiedzieć z jakich technik korzystasz? CZy tylko narzędzia typu ściemnianie, rozjaśnianie, może jakiś kolor kryjący i pędzlujesz na masce warstwy?
Może inaczej też zadam pytanie - możesz procentowo określić ile w tym jest rawa a ile pracy nad nim?

co do mnie - to troszkę źle mnie zrozumiałeś - nie pstrykam dla samego naciskania spustu. Po prostu nie mam dostępu jak na razie do zaawansowanego świecenia, tła i innych gadżetów. Robię co mogę w warunkach domowych i w warunkach zastanych, starając się żeby każda klatka była dobra na tyle na ile może być w takich warunkach. Moja kochana żona pozować nie lubi albo nie ma czasu, a tylko ona mogłaby być idealną modelką ( kim zresztą była długi okres czasu - może dlatego już ma dość ) ale albo nie potrafię jej przekonać albo...nie wiem co? Zostaje mi dzieciak a spróbuj powiedzieć dwulatkowi żeby się ustawił tak czy inaczej... Więc łapię go gdzie jest i nie mam wpływu na : kolor sufitu, tło za nim itd...Stąd nazwałem to pstrykaniem. Powiem tak - wykorzystuję na max swoje umiejętności i "ukształtowanie terenu" żeby ukręcić " bata z g..a".

willow32
2.02.07, 15:12
lessie wygląda na to ze idziesz dokładnie moim śladem :) a twoja historia w 90% pokrywa się z moją :) jestem poprostu o jeden krok przed Tobą ;) mam światła studyjne i tło, studia nie mam ale wystarczy mi kawałek pomieszczenia i studio powstaje w ciągu 15 minut :D
Co do ostatniej fotki to ile PSa w niej jest zobaczysz kiedy wyślę Ci oryginalny plik, tylko muszę wiedzieć na jaki adres :) A co do pracy w PSie to nie opiszę co robię nie dla tego że to jakaś tajemnica tylko dlatego że to bardzo złożony proces wystarczy że powiem ze pracuję na kilku do kilkunastu warstwach o różnym stopniu krycia i mieszania, a po drugi to obróbka u mnie to pełna improwizacja. Z grubsza to mogę tylko podać kolejność działania, najpierw czyszczę to czego być nie może na zdjęciu, czyli stemplowanie, łatki itp, później wygładzanie o ile konieczne a dalej to już na warstwach poziomy, krzywe i inne narzędzia, na końcu tonacja. Ot i cała recepta :)
Pozdrawiam

kisi
3.02.07, 11:39
willow32 rozumiem przeznaczenie twoich prezentacji. Ocenia sie efekt koncowy czyli to co prezentujesz, ale moze fajnie by bylo gdybys zamiescil tez surowy obraz z aparatu przed obrobka PSem. Osoby nie wprawione w obrobce (jak ja) mogly by sie czegos nauczyc. Pewnie czest fotek ktore posiadam w swoim archiwum po obrobce bylaby 100% lepsza ale brak umiejetnosci powoduje ze podniecam sie tylko tym co mam. A dzieki temu ze ktos taki jak Ty zaprezentowalby nie obrobioną fotke i ta koncowa moze zmotywowala by takich jak ja zeby jednak wzieli sie za nauke i podrasowali swoje foty. Czesto sa to proste zabiegi i o taki mi chodzi.

Z gory dziekuje.

PS.
A moze stworzyc osobny wątek na takie prezentacje zeby nie psuc celowosci dotychczasowych watkow. W takim osobnym watku osoby mogly by prezentowac prace surowe i finalne.
Co Wy na to (moze admin sie tez wypowie) czy jest taka wola... ?

willow32
4.02.07, 16:04
kisi bardzo dobry pomysł, jeżeli znajdzie się jeszcze kilka osób które będą czymś takim zainteresowane z chęcią pokażę kilka moich prac przed i po.
Pozdrawiam

grizz
4.02.07, 19:23
Ja jestem zainteresowany :D

Rafał Czarny
4.02.07, 19:57
Ja tysz.

willow32
5.02.07, 15:46
widzę ze Olyclubowicze to zwolennicy czystej fotografii nie zbrukanej PSem, no skoro zainteresowanie tak małe to chyba trzeba zapomnieć o pomyśle :)

pozdrawiam

siwyjohn
5.02.07, 16:56
widzę ze Olyclubowicze to zwolennicy czystej fotografii nie zbrukanej PSem, no skoro zainteresowanie tak małe to chyba trzeba zapomnieć o pomyśle :)
Według mnie fotografia cyfrowa aż sama prosi się o obróbkę - żal nie skorzystać. Pokaż co potrafisz! :)

lessie
5.02.07, 16:59
to dobry pomysł ;)
jestem w ogóle za stworzeniem jakiegoś podwieszonego tematu gdzie można byłoby coś takiego pokazywac, np jak jest zainteresowanie daną fotką to autor pokazuje oryginał i krok po kroku tłumaczy co było robione, kilka wskazówek itd...
jestem za

ozzie
5.02.07, 17:55
Głośno i wyraźnie przytaknę koledze "lessie".
Dopiero wgryzam się w tajniki obróbki (co prawda w Gimpie nie PS-ie), ale bardzo chętnie dowiem się jak to robią duuużo "lepsiejsi" ;)
Oczywiście nie mówię tu o gotowych przepisach, ale o idei i sposobie dojscia do zamierzonego efektu.
Jestem ZA!
Pozdrawiam

willow32
5.02.07, 21:02
ok, coś sie ruszyło :) no to teraz powiedzcie mi jak to zrobić...zdjęcie przed i po powiesić nie problem, ale zeby opisać krok po kroku jak do tego doszło to raczej nie ma szans, za dużo tego :( ewentualnie mogę dodać zrzut ekranu na którym będzie widać np ilość i jakie warstwy były uzyte...sam nie wiem. , tutorial jak profesjonalnie wygładzić cerę modelki mogę napisać tylko gdzie go zamieścić??
Czekam na jakies pomysły :)

pozdrawiam

willow32
9.02.07, 15:56
kolejne fotki z Sergiuszem, przyszłym modelem jak sadze :)

17.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Sergiusz39.jpg)

18.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Sergiusz28.jpg)

19.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Sergiusz23.jpg)

zachęcam do komentowania, może jakieś dziewczyny są na naszym forum i zabiora głos :D

grizz
9.02.07, 17:10
3. fotki
3. sytuacje
2. koszule
1 i ta sama mina

+dośc umolny cień na ostatnim

willow32
9.02.07, 17:19
3. fotki
3. sytuacje
2. koszule
1 i ta sama mina

+dośc umolny cień na ostatnim

grizz Ty upierdliwy malkontencie :razz:
a co to znaczy umolny??

grizz
9.02.07, 17:26
Wolisz ochy i achy zamiast upierdliwości (umolności?)

;)

Napisałem Co mi się nie podoba ;p

kisi
9.02.07, 18:58
Nie pasuje mi mimika twarzy modela. Byc moze to jego natyralny wyraz twarzy ale mam nieodpart wrazenie ze staral sie byc "twardzielem" na tych fotkach. To moje pierwsze wrazenie. Moze jakby usiłowal sie usmiechnac czy zrobic jakas mimike. Albo moze sprobuj zaproponowac mu zeby cos zaczął relacjonowac, cos co go bawi, moze zeby ci kawal opowiedzial a ty w tym momencie uchwyc jego naturalnosc.

Rafał Czarny
9.02.07, 19:04
Zdjęcia bardzo ładnie poświecone (jak zwykle u Ciebie), ale tematyka nie moja. Pokazuj piękne kobiety, najlepiej nagie ;) .

aga_piet
9.02.07, 19:07
A mnie Willow dziwi, że mimo tak dużej dbałości o prawidłowe oświetlenie nie wydobywasz światła z oczu (jakże ważnego w portrecie). Szczególnie razi to na 2.
Chyba z kobitek potrafisz więcej wycisnąć, ten gościu jakiś sztywny, naoglądał się reklam garniturów za dużo ;)

willow32
9.02.07, 19:49
nie no spoko krytykujcie sobie do woli, grizz nie wolę achów i ochów zażartowałem sobie ale Ty widzę wolisz na poważnie, trudno... a co do zdjęć, to nie są klasyczne portrety, to zdjęcia do pf modela, wiem ze wydają się wam drętwe ale myślę że docenilibyście je dopiero gdybyście zobaczyli tego młodzieńca na żywo :)
agapiet no chyba Cię nie dziwi że z kobitek potrafię więcej wycinąć :))

macie więc jeszcze jeden portrecik kobitki :) agapiet czy w oczach jest dość światła?? ;)

20.

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/23/112277_101775.jpg)

lessie
9.02.07, 21:10
nr 20 - ładny kadr
reszta jak zwykle...też ładna ;) ale żeby nie słodzic to powiem że fotki chłopaka mi się nie podobają. I już wiem dlaczego.
Pozuje na "komisarza Zawadę", twrdego mężczyznę ale ma niestety ( cho może stety właśnie) urodę "gołowąsa" młodziutkiego. To mnie denerwuje na tych fotkach - ten dysonans.

Rafał Czarny
9.02.07, 21:38
Ostatnie podoba mi się. Podoba mi się też ten "plastik fantastik" jak niektórzy określają taką obróbkę.

aga_piet
9.02.07, 23:09
No taaaak... u kobitek ten błysk porafisz wywołać :)

willow32
10.02.07, 16:18
no to jeszcze jeden portrecik Kamilki, ostatni, pożegnalny :)
aaa, zanim ktoś napisze że plastik to niech najpierw zobaczy pod ten link:
http://glennferon.com/portfolio1/portfolio14.html

:D

21.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/normal_Kamila~2.jpg)

zibi1303
10.02.07, 16:39

Plastik jak plastik , ale czemu odwrotnie ? Za blada. Zdjąłeś kolorki ?
Ładna fotka, ale za jasna skóra

willow32
10.02.07, 16:42

Plastik jak plastik , ale czemu odwrotnie ? Za blada. Zdjąłeś kolorki ?
Ładna fotka, ale za jasna skóra

co to znaczy odwrotnie?? Co do kolorków, lubię się bawić z różnymi tonacjami :)

aaa, na tej stronie do której linkę podałem po najechaniu myszką na zdjęcie pokazuję się oryginalna fotka :)

zibi1303
10.02.07, 16:47
Tak, wiem, ale tam kontrast i nasycenie kolorków są podbijane, a u ciebie jakby odwrotnie :)

willow32
10.02.07, 16:54
Tak, wiem, ale tam kontrast i nasycenie kolorków są podbijane, a u ciebie jakby odwrotnie :)

już kapuję o co Ci chodziło :) no bo jak to ktoś napisał to tam jest plastik a u mnie tylko mydełko :)

excel
10.02.07, 17:00
już kapuję o co Ci chodziło :) no bo jak to ktoś napisał to tam jest plastik a u mnie tylko mydełko :)

Willow32,
do tej pory mydlo kojarzylo mi sie z czym innym, niekoniecznie z fotografia.

pozdrawiam,
excel

zibi1303
10.02.07, 17:09
[OT]
Mydełku tutaj powinno być rozumiane chyba jako "nienaturalna skóra" :)

najważniejsze że twoje mydełko willow jest przyjemne. Tu akurat jedynie wolałbym ciemniejszy odcień

kasprzyk
10.02.07, 18:49
Witam

Nawet jakby to była wyjałowiona murzynka ;) to i tak zdjecie fantastyczne. Nie znam się na portretach, jednak wiem co mi się podoba a co nie, a to zdjęcie BARDZO MI PASUJE!
Pzdr

k@czy
10.02.07, 20:27
ostatnie troszke za bardzo "przezroczyste", ale bez tragedii. a co do linka, ktory podales, to w niektorych straszna przesada-ja rozumiem tonacja, lekkie wygladzanie albo jakies inne poprawki, ale modyfikacje "cielesnosci" to troszke przesada :)

Rafał Czarny
10.02.07, 21:49
Lubię Willow Twoje fotografie m.in. dlatego, że każda jest inna. Kombinujesz, jak koń pod górkę. Szacun (jak mawia syn mojej sąsiadki ;) ).

willow32
11.02.07, 01:46
Lubię Willow Twoje fotografie m.in. dlatego, że każda jest inna. Kombinujesz, jak koń pod górkę. Szacun (jak mawia syn mojej sąsiadki ;) ).

całe życie fotografowałem 2 kobiet, musiałem się nauczyć pokazywać je za każdym razem inaczej, teraz mam jak znalazł ;)

willow32
15.02.07, 07:19
wrzutka z zaskoczenia, jestem po 8 bitych godzinach w PSie, mam dość :(
take cuś

22.Iza

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Iza~0.jpg)

k@czy
15.02.07, 07:40
technicznie dla mnie rewelacja , ale cos poza modelki mi ten teges, no nie lezy. znaczy nie bardzo wiem co ona robi :) czyzby tytul byl "Upojenie" ? ;)

willow32
15.02.07, 07:43
technicznie dla mnie rewelacja , ale cos poza modelki mi ten teges, no nie lezy. znaczy nie bardzo wiem co ma ona robi :) czyzby tytul byl "Upojenie" ? ;)

interpretacja dowolna, może być i upojenie, tylko nie rozumiem co Ci nie teges poza modelki?? Konkretniej ciut :)

pozdrawiam

k@czy
15.02.07, 07:54
nie teges w sensie, ze nie bardzo moge rozszyfrowac czy to jest poza czy tez zdjecie z "miedzysesji" -nie znam sie za bardzo, dlatego napisalem, ze mi nie ten teges :) no i gdyby moze oczy bylo widac, no nie wiem. albo moze jakby chociaz wiecej twarzy bylo widac i i usmiech taki bardziej subtelny. no takie mieszane uczucia mam -ale mna sie nie przejmuj :) najwazniejsze, co modelka powie :)
a-i swiatelko sie nie za mocno odbija od czola i policzka? (mowilem, ze sie nie znam ).

excel
15.02.07, 08:37
Willow,
juz wczesniej chcialem sie wypowiedziec na temat - nie tyle fotek, poniewaz sa najczesciej, jezeli nie bardzo dobre, to dobre na pewno, co modelki Izy. Porownujac ja do Twoich poprzednich modelek, Iza jakos nie pasuje do Twoich modelowych zasobow. Brakuje mi u niej sensualnosci, powloczystosci, wiesz, tej kobiecosci przez woalke.
Jakos nie moge odczytac w niej tych walorow, ktore znajdowalem u poprzedniczek.

Fotka, ktora przedstawiasz powyzej przedstawia - moim zdaniem - pewne upojenie szampanem. Jednak butelka stojaca na podlodze bardzo niweluje dobry smak szampanskiego upojenia. Mnie bardziej kojarzy sie to z flaszeczka wodeczki, jak z elegancja szampana.
Mam nadzije, ze nie wezmiesz mi za zle ostrego "przejazdu" po Twojej fotce.

Pozdrawiam,
excel

willow32
15.02.07, 22:17
Willow,
juz wczesniej chcialem sie wypowiedziec na temat - nie tyle fotek, poniewaz sa najczesciej, jezeli nie bardzo dobre, to dobre na pewno, co modelki Izy. Porownujac ja do Twoich poprzednich modelek, Iza jakos nie pasuje do Twoich modelowych zasobow. Brakuje mi u niej sensualnosci, powloczystosci, wiesz, tej kobiecosci przez woalke.
Jakos nie moge odczytac w niej tych walorow, ktore znajdowalem u poprzedniczek.

Fotka, ktora przedstawiasz powyzej przedstawia - moim zdaniem - pewne upojenie szampanem. Jednak butelka stojaca na podlodze bardzo niweluje dobry smak szampanskiego upojenia. Mnie bardziej kojarzy sie to z flaszeczka wodeczki, jak z elegancja szampana.
Mam nadzije, ze nie wezmiesz mi za zle ostrego "przejazdu" po Twojej fotce.

Pozdrawiam,
excel

excel, co do pierwszej części komentarza, to widzisz ja akurat mam totalnie odmienne od Twojego zdanie, Iza jest według mnie najbardziej kobiecą i najbardziej ciekawą twarzą jaką fotografowałem...oczywiście zaraz po mojej ukochanej wizażystce :) Napewno będę chciał jeszcze z nią popracować w przyszłości.
Co do drugiej części komentarza, to skoro taki jest Twój odbiór tego zdjęcia to ja nie zamierzam z tym polemizowac :)
i wreszcie co do trzeciej części Twojego komentarza, nie tylko nie mam Ci za złe ale nawet zapraszam w przyszłości do jeżdżenia po moich fotkach :)

możesz zacząć od tej;

23.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Aga15.jpg)

a następnie ta

24.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Aga03.jpg)

zapraszam, chyba jest o czym pisać ;)

pozdrawiam

k@czy
15.02.07, 22:35
tak szybko, bo czasu nie mam za bardzo, ale.... nie wiem, czy to moje zboczenie, ale wedlug mnie modelka powinna miec zamkniete usta... jeszcze na 23 wygladam jakby z kims rozmawiala, ale na 24 wyglada jakby sie na cos "zagapila". ale to kwestia gustu raczej :)

willow32
15.02.07, 22:45
tak szybko, bo czasu nie mam za bardzo, ale.... nie wiem, czy to moje zboczenie, ale wedlug mnie modelka powinna miec zamkniete usta... jeszcze na 23 wygladam jakby z kims rozmawiala, ale na 24 wyglada jakby sie na cos "zagapila". ale to kwestia gustu raczej :)

k@czy Twoje komentarze bezwzględnie wywołują uśmiech na mojej twarzy :) w której książce przeczytałes ze modelka powinna mieć zamknięte usta ?? :)

pozdrawiam

lessie
15.02.07, 23:28
znowu mnie drażnisz willow... ;)
Fajne te Twoje foty, bez względu na "rodzaj i wygląd" modelki - kazda coś w sobie ma...

nie mogę się powstrzymac....ta Aga to mi się kojarzy z "Gorącymi Ustami" z serialu M.A.S.H.

Piotr Grześ
15.02.07, 23:31
Ech, o czym tu gadać - rtewelacja i wsio, choć marki szampana nie uało mi się odczytać :mrgree

Rafał Czarny
16.02.07, 00:19
Jedyne moje zastrzeżenie - modelka mogłaby nie mieć ubrania. :D

k@czy
16.02.07, 00:34
k@czy Twoje komentarze bezwzględnie wywołują uśmiech na mojej twarzy :) w której książce przeczytałes ze modelka powinna mieć zamknięte usta ?? :)

pozdrawiam

ok, postaram sie wiecej nie popelnic grzechu komentowania twoich fotek, ale byloby znacznie prosciej, jesli bys na wstepie zaznaczyl, jakiego rodzaju komentarze sa mile widziane, ew. od kogo i czego maja dotyczyc :)

a co do ksiazki, to proponuje przeczytac jeszcze raz moj poprzedni komentarz:"wedlug mnie" oraz "kwestia gustu"- nie widze tam ani slowa o jakichs "zlotych zasadach"na ktorych sie opieram, po prostu okreslam swoje wlasne odczucia, i tyle. jeszcze raz wybacz mi komentarz.
pzdr

pozdrawiam

willow32
16.02.07, 00:51

pozdrawiam

ok, postaram sie wiecej nie popelnic grzechu komentowania twoich fotek, ale byloby znacznie prosciej, jesli bys na wstepie zaznaczyl, jakiego rodzaju komentarze sa mile widziane, ew. od kogo i czego maja dotyczyc :)

a co do ksiazki, to proponuje przeczytac jeszcze raz moj poprzedni komentarz:"wedlug mnie" oraz "kwestia gustu"- nie widze tam ani slowa o jakichs "zlotych zasadach"na ktorych sie opieram, po prostu okreslam swoje wlasne odczucia, i tyle. jeszcze raz wybacz mi komentarz.
pzdr

pozdrawiam

qrcze, k@czy odpisałem na Twój komentarz z marszu i na gorąco, po zastanowieniu się zrozumiałem że mozesz go źle odczytać miałem napisać rozwinięcie ale nie zdążyłem :)
posłuchaj mnie, przepraszam jeżeli poczułeś się zaatakowany, nie było to moją intencją co zresztą widac po emotkach jakich użyłem, ale jeżeli tak to odebrałes to przepraszam...prosze nie obrażaj się tylko i odwiedzaj mnie jeszcze w przyszłości, będzie sporo fajnych dziewczyn, obiecuję ;)
Masz prawo do własnego zdania nawet w tematach na których się nie znasz, tylko zanim napiszesz krytykę poświęć dłuższą chwilkę na dokładne poznanie tego co masz zamiar skrytykować, w ostatnim przypadku powiem tyle, zdjęcie ma całkiem sporo błędów, bo robione było na szybko, ale o nich nie napisałes, napisałes o czymś co błędem nie jest przynajmniej nie w moim rozumieniu :)
pozdrawiam serdecznie

a teraz do pozostałych :)
Rafał może kiedyś się doczekasz takich zdjęć w moim PF, na dziś nie ma, jeszcze jestem za słaby żeby się brać za akt :)

Piotr i dobrze bo to by już była reklama ;)

lessie może faktycznie jest podobieństwo, choć bochaterka mioch zdjęć jest napewno młodsza :)

Pozdrawiam

k@czy
16.02.07, 01:18
za gruboskorny jestem, zeby sie zaraz obrazic :)
twoje zdjecia z dziewczynami bede na pewno ogladal i nic mnie przed tym nie powstrzyma ;)
opisalem drobny szczegol (to nie byla raczej krytyka), ktory moim zdaniem, spowodowalby, ze w moich oczach modelka wygladalaby BARDZIEJ ...(i tak wyglada juz BARDZO ... :)- po "bardzo" wstaw cokolwiek-sexy, interesujaco, powabnie, pociagajaco-albo wszystko naraz), a co do innych bledow... a co ja skonczony amator moge powiedziec? skoro nie mam pojecia, wiec sie nie wypowiadam, moge jedynie poprzestac na moich wrazeniach, ktore staralem sie niesmialo przekazac-moich-nie znaczy, ze zasadnych, a juz pronciepanie uzasadnionych jakimis argumentami "ksiazkowymi". :)
pzdr i czekam na kolejne dziewczyny :mrgreen:

lessie
16.02.07, 08:05
obejrzałem sobie jeszcze raz wszystkie "Twoje kobiety" i zabawiłem się w ranking fotek i kobiet. i trochę się zdziwiłem bo wyszło mi że najlepsze dla mnie zdjęcie to Ela ( która uplasowała się na pozycji nr 1 również w kategorii Kobiety ) a to zdaje się cześć Twojej ekipy z drugiej strony obiektywu a nie klientka/modelka. Głosowałbym też na Kamilę i jej foty B/W.
Rób dalej i wrzucaj.

Peniek242
16.02.07, 10:52
Popędem ocenie ostatnie fotki i powiem, że siedziałby jak na czereśni :-)
Pozdrawiam.

excel
19.02.07, 18:04
Popędem ocenie ostatnie fotki i powiem, że siedziałby jak na czereśni :-)
Pozdrawiam.

Peniek - a moze teraz przelozysz na polski?

pozdrawiam,
excel

excel
19.02.07, 18:13
Willow, nie wiem, czy ZOOM we wszystkich krajach zawierat te sama tresc, poniewaz dzisiaj otrzymalem nowy egzemplarz, jak zwykle CD dolaczone, zawierajace temat dla Ciebie i wielu innych portreciarzy. 3,7Gb "Portret" w studio, w warunkach mieszkaniowych, w plenerze, itd. Bardzo praktyczne, 2 fotografow instruuje, jak podejsc do tematu - od ustawienia aparatu, ze wszelkimi detalami, po zbudowanie wlasnego softboxu, ustawienie lampy, ustawienie modela w swietle dziennym, itd. Doskonala sprawa.
Podeslalbym Tobie, ale jestem prawie pewien, ze Ty po hol. tak dobrze, jak ja po chinsku.

pozdrawiam,
excel

willow32
19.02.07, 18:16
Willow, nie wiem, czy ZOOM we wszystkich krajach zawierat te sama tresc, poniewaz dzisiaj otrzymalem nowy egzemplarz, jak zwykle CD dolaczone, zawierajace temat dla Ciebie i wielu innych portreciarzy. 3,7Gb "Portret" w studio, w warunkach mieszkaniowych, w plenerze, itd. Bardzo praktyczne, 2 fotografow instruuje, jak podejsc do tematu - od ustawienia aparatu, ze wszelkimi detalami, po zbudowanie wlasnego softboxu, ustawienie lampy, ustawienie modela w swietle dziennym, itd. Doskonala sprawa.
Podeslalbym Tobie, ale jestem prawie pewien, ze Ty po hol. tak dobrze, jak ja po chinsku.

pozdrawiam,
excel

obawiam się ze nawet jeśli wychodzi to treść polskiego nijak się ma do treści tych wydawanych w cywilizowanych krajach :)
Ale wysyłaj jak najbardziej...o ile jest dużo obrazków :D

excel
19.02.07, 18:20
obawiam się ze nawet jeśli wychodzi to treść polskiego nijak się ma do treści tych wydawanych w cywilizowanych krajach :)
Ale wysyłaj jak najbardziej...o ile jest dużo obrazków :D

Willow, mnostwo obrazkow, poniewaz to jest w zasadzie film, wiec dla osob z takim doswiadczeniem, jak Ty jedno spojrzenie i wiesz w czym rzecz.
Podaj mi na priva jakies adresowe namiary, to Ci wysle.

pozdrawiam,
excel

willow32
19.02.07, 19:06
no skoro wątek ożył to dodam zdjęcia z galerii i tutaj :)
zapraszam do komentowania :)

25.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/normal_Malwina1.jpg)

26.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Malwina.jpg)

27.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Justyna.jpg)

luc4s
19.02.07, 19:17
najlepsza 27,
26 też niczego sobie, jednak na 25 nie podobają mi sie kolory, jakieś takie mdłe.

lessie
19.02.07, 20:52
pierwsze dwa super z tej serii - ostanie yy, takiej obróbki nie lubię...

willow32
19.02.07, 21:16
pierwsze dwa super z tej serii - ostanie yy, takiej obróbki nie lubię...

lessie, ostatnie na nie powiadasz...w sumie i tak jest 2 do 1go :)
widzisz to 3 to prawdziwy willow to mój styl i moja domena...ale cóż przeciez nie wszystkim to się musi podobać :D

pozdrawiam

luc4s
19.02.07, 21:31
ostatnie jest fajne, no moze przeszopowane, tez nie przepadam, ale sama fatka i pomysl b. fajny, jak to wyglądało przed obróbką, możesz pokazać?

szklarz
19.02.07, 21:56
27 najbardziej mi lezy, choc 25 tez fajne, takie bezposrednie.

grizz
20.02.07, 11:24
Ostatnie najlepsze :)

Troszkę tylko palce zamiękkie i tam tylko przeszkadza obróbka.

kisi
20.02.07, 15:00
25 i 26 super. Wygladaja świeżo. Inne barwy, takie wiosenne. Optymistyczne.

willow32
20.02.07, 19:31
Ślicznie dziękuję za komentarze, gusta widzę zróżnicowane i dobrze :)

luc4s niestety nie mogę zrobić tego o co prosisz, już raz zrobiłem przeszło praktycznie bez echa...

ok, poznajcie Paulinę :)

28.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Paulina.jpg)

29.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Paulina1.jpg)

30.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Paulina2.jpg)

suchar
20.02.07, 21:39
Czy Paulina byla niegrzeczna? Bo cos ja obrobka pokarala... Te fotki i ta obrobka mi wyjatkowo nie leza.
Pzdr

willow32
20.02.07, 21:42
Czy Paulina byla niegrzeczna? Bo cos ja obrobka pokarala... Te fotki i ta obrobka mi wyjatkowo nie leza.
Pzdr

bardzo śmieszne :) dziękuję za komentarz

pozdrawiam

willow32
21.02.07, 13:44
Nie wiem czy ktoś tu zagląda bo komentarzy jak na lekarstwo ale i tak będę dodawał nowe ;)

31.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/normal_Malwina2.jpg)

32.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Malwina3.jpg)

komentować, komentować :))

zibi1303
21.02.07, 13:51
31. Świetne, bardzo dobrze oczy pokazałeś one maja coś w sobie :)

32. bardzo dobre

PS
Jesteś łasuch na komplementy :razz:

willow32
21.02.07, 13:52
31. Świetne, bardzo dobrze oczy pokazałeś one maja coś w sobie :)

32. bardzo dobre

PS
Jesteś łasuch na komplementy :razz:

a kto nie jest :razz: a tak poważnie to komplementy mnie nakręcają i mobilizują do robienia jeszcze lepszych zdjęć :)

suchar
21.02.07, 15:01
Bede u czesciej zagladal i komentowal i nie bedzie juz komentarzy jak na lekarswo :) A teraz do rzeczy. Tak oceniam ostatnie Twoje fotki:

31. Podoba mi sie, bardzo dobre. Ciekawe spojrzenie modelki, ktore sprawia, ze wciaz chce sie czlowiekowi zagladac coraz glebiej w zdjecie. Ladna, przyjemna tonacja.

32. Takie sobie moim zdaniem, srednio mi sie podoba. Lekkie rozmycie/nieostrosc/mieciutkie swiatlo w okolicach twarzy mnie za bardzo nie pociaga. Jakos mi to przeszkadza.
Pzdr

kisi
21.02.07, 15:13
31 pieknie pokazana twarz pieknej modelki. Duze oczy, swietnie je pokazales. Coz tu duzo mowic. Swietne i tylko tyle.

willow32
21.02.07, 18:21
ok, czas na nową modelkę, poznajcie Anię :)
wiem, zapomniałem ją poprosić żeby zdjęła pierścionki :)

33.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Ania1.jpg)

34.

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12070/Ania.jpg)

Ania_
21.02.07, 18:58
ja się nie znam na studyjnych zdjęciach, ale bardzo podoba mi się to drugie - w tej kratce naprawdę uroczo wyszła :)

suchar
21.02.07, 19:11
Szalenie podoba mi sie 33. Nawet mimo tych pierscionkow (troche sa widoczne), dalem w Galerii 5. Ten portret, glownie dzieki zastosowaniu B&W i dobrego oswietlenia, jest niesamowicie lekki, mozna powiedziec letni. Tak milo mi sie na niego patrzy... Bardzo dobra poza, w ogole dobrze :) willow, mam pytanio-prosbe: czy moglbys kiedys zrobic podobny portret, nawet moze byc ten sam kadr z ta samam modelka, ale go prawie w ogole nie obrabiac, tylko ten efekt lekkosci osiagnac samym oswietleniem i GO? To byloby juz w ogole mistrzostwo i byloby tak przyjemnie naturalne, czyste. I tak juz teraz jest swietnie, ale moze sprobowalbys tez w ten sposob?

34. Niby ladne, ale jakos mnie nie przekonuje. Za bardzo z modelki zrobila sie lalka.
Pozdrawiam i licze na spelnienie pytanio-prosby ;) :)

willow32
21.02.07, 20:59
willow, mam pytanio-prosbe: czy moglbys kiedys zrobic podobny portret, nawet moze byc ten sam kadr z ta samam modelka, ale go prawie w ogole nie obrabiac, tylko ten efekt lekkosci osiagnac samym oswietleniem i GO? To byloby juz w ogole mistrzostwo i byloby tak przyjemnie naturalne, czyste. I tak juz teraz jest swietnie, ale moze sprobowalbys tez w ten sposob?

suchar proszę bardzo

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/13/64876_164464.jpg)

i to jeszcze może

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/1/3719_469606.jpg)

oba zdjęcia bez obróbki praktycznie, może być??

suchar
21.02.07, 21:14
Tak, moze byc ;)

Pierwsze jest swietne! Juz je gdzies widzialem, pewnie na forum. Brawo, za operowanie swiatlem. Jestes w tym naprawde dobry! Gratuluje zdjecia, ogromnie mi sie podoba :) To zdjecie jest tak przyjemnie naturalne, widac niedoskonalosci cery, zadrapanie pod nosem, a jednoczesnie tak piekne...

Drugie tez dobre, bardzo dobre, znow swietna gra swiatla, ale jednak ta poza to nie to samo co w pierwszej fotce. W pierwszej fotce poza jest iscie mistrzowska :)
Brawo i zycze wiecej takich fotek :)
Pzdr

kasprzyk
21.02.07, 21:41
Witam

Zdjęcie małej - coś pięknego! - z większym wskazaniem na drugie, chociaż tutaj troszkę proporcja twarzy do głowy dziwnie wychodzi - ale mimo to SUPER!.

33 jest świetna, 34- na pierwszy rzut oka - bardzo ponętnie, ale za chwile cały efekt psuje "gliniana" twarz - tak to nazwałem - sorki - ale jakaś sztuczność mi przeszkadza.
Wszystkie Twoje poprzednie zdjęcia to 100% profesjonalność (okiem laika ;) ) chciałbym tak w połowie robić takie zdjęcia! ;)
Gratuluję!
Pzdr

luc4s
21.02.07, 21:53
Co jak co, ale córka to Ci się naprawdę udała ;)

voovoo2
22.02.07, 15:00
Ładne robisz fotki..........tylko pozazdroscić ale dziewczyna na fotce 34 wygląda (przepraszam za okreslenie) jak wyjęta z formaliny.Chyba cos nie tak z obróbką.Zdjecia córki pokazują,ze az taka obrobka nie jest zawsze potrzebna...........czy w tym wypadku nie było innego wyjscia?

aga_piet
22.02.07, 19:59
Mnie się po prostu zdaje, że im młodsza modelka, tym mniej Willow w niej poprawia (lub mniejsza presja ze strony modelek) ;)

willow32
22.02.07, 20:07
Mnie się po prostu zdaje, że im młodsza modelka, tym mniej Willow w niej poprawia (lub mniejsza presja ze strony modelek) ;)

u młodszej modelki to po pierwsze nie ma czego poprawiać :) ale zgadza się, modelki potrafią zszokować, najbardziej plastikowe z moich zdjęć jakie tu prezentuję to bułka z masłem lub gilletta do tego co zamówiła sobie ostatnio jedna z klientek, "panie mówi, ma być cera jak u 12 latki, zero zmarszczki czy nawet jednego rozszerzonego pora" :D

pozdrawiam

willow32
26.02.07, 14:38
ok, czas odkopać wątek :) kolejna modelka na tapecie, Iwona :)

35.
Iwona (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-2335)

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-2335)

36.
*** (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-2352)

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-2352)
37.
Iwona (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-2340)

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-2340)

Zapraszam :)

willow32
26.02.07, 14:53
*** (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-2352)
Obrazek (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-2352)

no właśnie nie wiem o co chodzi wysłałem zapytanie do Radka w odpowiednim miejscu, ale już powinno być ok, zmieniłem na starą metodę

pozdrawiam

dinx6
26.02.07, 14:56
na temat dwóch pierwszych już wyraziłem swój pogląd. trzecie byłoby znakomite, gdyby nie ta ręka. rozumiem, że poszukiwałeś dodatkowego elementu w kadrze by nie wyszło banalnie i to się chwali, nadało to z pewnością pracy dodatkowej dozy subtelności, aczkolwiek mnie osobiście nie do końca to przekonuje. mega plus za światło, kolor i ogólny, estetyczny wydźwięk.

willow32
26.02.07, 15:04
na temat dwóch pierwszych już wyraziłem swój pogląd. trzecie byłoby znakomite, gdyby nie ta ręka. rozumiem, że poszukiwałeś dodatkowego elementu w kadrze by nie wyszło banalnie i to się chwali, nadało to z pewnością pracy dodatkowej dozy subtelności, aczkolwiek mnie osobiście nie do końca to przekonuje. mega plus za światło, kolor i ogólny, estetyczny wydźwięk.

dzięki dinx6 :)

djus
28.02.07, 01:55
Super jest ta Fotka Iwony ( 35 ) Rewelacja jak dla mnie :D