Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dźwięk powitalny w C-750UZ

Qba
7.02.04, 21:14
Cześć! Mam Olka C-750UZ i takie pytanko: czy da się wyłączyć ten dźwięk emitowany w momencie włączania aparatu?

Bulva
13.03.04, 14:01
Też mam 750 od dwóch dni i ten dźwięk też zaczyna mnie irytować.

vodnik
13.03.04, 14:52
Insturukcja... Instrukcja... Instrukcja...

Ale zeby nie bylo:
MODE MENU -> SETUP -> PW ON/OFF SETUP -> SOUND ON/OFF

Chyba nic nie pokrecilem.

Ewci@
14.03.04, 22:36
Polecam wszystkim instrukcję - pełną wersję - w j. angielskim http://www.olympusamerica.com/files/C750UZ_Ref_Eng.pdf tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie możliwe pytania jakie pojawiają sie na początku uzytkowania tego aparatu.

Bulva
11.05.04, 23:45
Witam
Ja jeszcze w temacie dźwięku "na dzień dobry i do widzenia".
W instrukcji do C750 (str.102 .pdf) pokazano, że w opcji PW on/off SETUP w zakładce SOUND istnieje możliwość wyboru dźwięku 1 lub 2.
Natomiast u mnie jest tylko możliwość wyboru między ON lub OFF.
I tu pytanie czy to błąd w instrukcji, czy też poprostu tylko u mnie nie ma możliwości wyboru rodzaju dzwięku ???
I pytanie drugie: czy jest jakaś możliwość "podłożenia" nagranego przez siebie dzwięku, tak by był on słyszany przy włączaniu/wyłączaniu aparatu (tak jak to można zrobić z własnym obrazkiem przy ekranie startowym).
Pzdr.

vodnik
11.05.04, 23:52
Blad w instrukcji. U mnie tz jest tylko On/Off. Wiec i druga czesc Twojego pytanie jest juz nie aktualna. Nie da sie podgrac swojego (chyba ze shakujesz firmware :))

k2
11.05.04, 23:52
Witam
Ja jeszcze w temacie dźwięku "na dzień dobry i do widzenia".
W instrukcji do C750 (str.102 .pdf) pokazano, że w opcji PW on/off SETUP w zakładce SOUND istnieje możliwość wyboru dźwięku 1 lub 2.
Natomiast u mnie jest tylko możliwość wyboru między ON lub OFF.
I tu pytanie czy to błąd w instrukcji, czy też poprostu tylko u mnie nie ma możliwości wyboru rodzaju dzwięku ???
I pytanie drugie: czy jest jakaś możliwość "podłożenia" nagranego przez siebie dzwięku, tak by był on słyszany przy włączaniu/wyłączaniu aparatu (tak jak to można zrobić z własnym obrazkiem przy ekranie startowym).
Pzdr.

1)u mnie jest możliwość wyboru co do dzwieku
2) Ludzie czemu wy sie zajmujecie takimim detalami?? To ma robić łądne zdjecia a nie śpiewać tanczyc i gotawać.

vodnik
11.05.04, 23:54
No to teraz zagadka. Cy mamy inny Firmware, czy moze inny kraj produkcji. Moj c-750 jest Made In China.

Bulva
12.05.04, 00:06
Potwierdzam: Made in China.

TOMMYx
26.05.04, 21:47
Mam do wyboru dwa rodzaje dźwięku, oraz wł./wył. dźwięku.

Olek made in Japan.

GoSciU
26.05.04, 21:58
A co do tego powitalnego dzwieku to gdzies w instrukcji wlasnie tez widzialem ze mozna podlozyc swoj glos oraz jakas fotke powitalna swoja...... Nie testowalem ale takze mam ON/OFF i dzwiek do wyboru tak jak dzwiek robienia fotki i pikania jak sie lazi po MENU. Moze jakby sie zrobilo fotke z komentarzem glosowym to moze wtedy ja tam wkitrac jakos SCREEN i przy odpaleniu by cos gadalo :PPP Pokombinujcie ;]

vodnik
26.05.04, 22:20
Za mozliwosc wyboru zdwieku powitalnego odpowiada nowy firmware. Mozna sobie zroic upgrade, tle ze wtedy znika mozliwosc obslugi aparatu z poziomu komputera np za pomoca programu cam2com.

TOMMYx
26.05.04, 22:32
Za mozliwosc wyboru zdwieku powitalnego odpowiada nowy firmware. Mozna sobie zroic upgrade, tle ze wtedy znika mozliwosc obslugi aparatu z poziomu komputera np za pomoca programu cam2com.

Apropos Firmware - z Exif'a widzę, że mam Software : v753u-81.

Zmienić na inny ? nowszy ?

A jeśli tak, to który? Najnowszy czy może któryś ze starszych ?

vodnik
27.05.04, 00:45
Ja posiadam versje v753u2-86 i na nowsza nie zmieniam mimo ze jest dostepna na stronach olympusa. Jak zaladujesz najnowszy to prawdopodobnie dostaniesz mozliwosc zmiany dzwieku powitalnego oraz mozliwosc druku bezposrednio na specjalistyczne drukarki.

Stracisz natomiast mozliwosc operowania aparatem za pomoca kompa i programu cam2com (robisz fotki i ustawiasz wszystko z kompa i na kompie ogladasz od razu wyniki - dobra sprawa przy robieniu np makro)

Bulva
27.05.04, 08:12
A ja znowu mam proste pytanie: jak sprawdzić jaki mam software, bo jak uruchomiłem cam2com'a to program wywala komunikat, że nie może pracować z moim aparatem i tyle. :cry:

TOMMYx
27.05.04, 10:23
A ja znowu mam proste pytanie: jak sprawdzić jaki mam software, bo jak uruchomiłem cam2com'a to program wywala komunikat, że nie może pracować z moim aparatem i tyle. :cry:

Można odczytać np. z Exif'a jakiejś fotki.

1. Odpalasz program Exif Reader (http://www.takenet.or.jp/~ryuuji/cgi-bin/redir/redir.cgi?file=exifr300_e.zip)
2. Ładujesz do niego fotkę ze swojego aparatu ( ale taką bez modyfikacji w programie graficznym)
3. I w okienku "Information" odczytujesz firmware:
Software : v753u-81

Pewnie są i inne sposoby, może nawet prostrze, ale ja, póki co, ich nie znam :)

Bulva
27.05.04, 10:49
No dobra, ale w takim razie jak załadować do aparatu nowy firmware?

TOMMYx
27.05.04, 10:53

I w tym momencie mogę się podpisać wszystkimi łapkami pod tym pytaniem :) co oczywiście czynię :D

I jeszcze tylko pozwolę sobie dodać pytanko - skąd pobrać nowszy firmware, bo na stronce OLY'ego znalazłem tylko najnowszy, a mnie interesuje taki, który będzie współpracował z cam2com.

TOMMYx
27.05.04, 10:59

I w tym momencie mogę się podpisać wszystkimi łapkami pod tym pytaniem :) co oczywiście czynię :D

I jeszcze tylko pozwolę sobie dodać pytanko - skąd pobrać nowszy firmware, bo na stronce OLY'ego znalazłem tylko najnowszy, a mnie interesuje taki, który będzie współpracował z cam2com.

OK. Jak załadować nowy firmware, to jeszcze można doczytać np. stąd:
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/pictbridge/

ALe gdzie znaleźć inne firmware niż ten najnowszy, to już jest 'płotek'.

Bulva
27.05.04, 11:12
Rozumiem, że ten najnowszy to: v753e-86 ?

vodnik
27.05.04, 11:20
Prawdopodobnie polityka firmy Olympus jest taka, ze oficjalnie udostepnia ona tylko i wylacznie najnowszy firmware. Proponuje poszukac na googlach, wpisac numer softu ktory np ja mam ( v753u2-86 ) i liczyc na lut szczescia

TOMMYx
27.05.04, 11:55
Prawdopodobnie polityka firmy Olympus jest taka, ze oficjalnie udostepnia ona tylko i wylacznie najnowszy firmware. Proponuje poszukac na googlach, wpisac numer softu ktory np ja mam ( v753u2-86 ) i liczyc na lut szczescia

Chyba szanse na znalezienie są nikłe.
Szukałem przez google, atlaviste, yahoo, alltheweb, xquik, wisenut, zdnet i jeszcze kilka podobnych i niestety bez rezultatu.

A czy nikt z Forumowiczów nie ma tego firmware'u w pliku u siebie ?
Chyba macie jakieś backup'y tego firmware gdzieś na HDD lub CD ?
To może ktoś po prostu by wysłał na email lub podał link, skąd możnaby ściągnąć?

I jeszcze mam pytanko:
Z którymi firmware będzie współpracowało oprogramowanie typu cam2com ?

Bo na pewno powyżej v753u-81 i na pewno do v753u2-86 ( skoro kolega Vodnik pisze, że u niego działa :) ).

Wymieńcie proszę numerki Waszych formware z którymi soft typu cam2com współpracuje.

vodnik
27.05.04, 12:10
Bo na pewno powyżej v753u-81 i na pewno do v753u2-86 ( skoro kolega Vodnik pisze, że u niego działa :) ).

Nie wiem czy napewno powyzej, bo to wlasnie nowsze wersje maja problem ze wspolpraca.

Bulva
27.05.04, 12:41
A czy te kolejne updaty softów faktycznie coś poprawiają, czy są to raczej zabiegi czysto kosmetyczne (jak np dodatkowy dźwięk na dzień dobry).

vodnik
27.05.04, 13:03
Dodaje obsluge PictBridge - mozliwosc druku bezposredniego na specjalistycznych drukarkach. Przy kazdym updacie sa szczegoly na stronie Olympusa co poprawia.

Bulva
27.05.04, 16:45
No i sprawdziłem w mam: v753u2-86 i teraz dylemat: wgrywać nowy soft czy pozostać przy tym co jest ???