PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie mam Kupic akumulatory ???

klata
29.12.06, 23:14
Witam Bardzo serdecznie wszystkich klubowiczów. Niedawno nabyłem (dosc zreszta przypadkowo) model aparatu OLYMPUS SP-350 tylko teraz rozładowała mi sie bateria CR-V3 i musze nabyc akumlatorki tylko nie mam zielonego pojecia jakie mam kupic zeby były najlepsze .... :( prosze napiszcie mi jakies wskazówki bede bardzo wdzieczny>
Pozdrawiam

YxasoR
30.12.06, 00:22
Witam Bardzo serdecznie wszystkich klubowiczów. Niedawno nabyłem (dosc zreszta przypadkowo) model aparatu OLYMPUS SP-350 tylko teraz rozładowała mi sie bateria CR-V3 i musze nabyc akumlatorki tylko nie mam zielonego pojecia jakie mam kupic zeby były najlepsze .... :( prosze napiszcie mi jakies wskazówki bede bardzo wdzieczny>
Pozdrawiam
Z tego co wiem to musisz kupić akumulatory AA. Jest wątek na forum o tym.
https://forum.olympusclub.pl/topics3/akumulatory-jakiej-firmy-vt7177.htm
Ja sam poleca GP. Przeszły zarówno test na temperaturę w granicach +40 jak i -20.
pozdrawiam ;)

dog_master
30.12.06, 00:33
I nie kupuj takich, co sie niby w 15min laduja - szybko zmniejsza sie ich pojemnosc i padaja.

YxasoR
30.12.06, 00:55
I nie kupuj takich, co sie niby w 15min laduja - szybko zmniejsza sie ich pojemnosc i padaja.
I ładowarka też nie może w jakimś rekordowym tempie ładować, a pojemność spokojnie 2100-2300, a więcej nie potrzebujesz.

Enrique
30.12.06, 12:30
Do SP 350 najlepsze akumlatorki to CRV3 np Maxxcell koszt to ok 70 zł z ładowarką .Nie kupuj akumlatorów AA bo ten aparat bardzo żle współpracuje z takimi akumlatorami nawet po aktualizacji firmware z 1.1 na 1.4!!

majstermod
31.12.06, 13:20
Kupiłem na Allegro od użytkownika www--eltec--pl ładowarkę i akumulator CR-V3 (http://allegro.pl/item152171892_akumulator_lad_el_do_akumulatorow_cr _v3_w_wa.html) .
Ta ładowarka jako jedna z niewielu jest tylko do tych akumulatorów i nie ma żdanych adapterów, ani zewnętrznych zasilaczy.
Jest mała i szybka.
Ma prąd ładowania 650mAh.
Akumulator o pojemności 2000mAh(ściema na etykiecie) ładuje 2h, więc tak na prawdę akumulator ma ok 1300mAh.
Ten akumulator starcza spokojnie na 400 zdjęć.
Zawsze używam wyświetlacza i połowa z tego była we wnętrzach, lub nocą, a wiec z lampą.
Do tego wszystkie fotki przeglądam po 2 razy na aparacie, bo pokazuję dziewczynie, która nie ma komputera.
Z takim zestawem można spokojnie robić minimum 300 fotek na jednym ładowaniu.

Jedyny minus to niedziałający wskaźnik naładowania w aparacie- cały czas świeci na zielono, bo akumulator ma wyższe napięcie od standardowych NiMH.
Wszystko działa bez zarzutu, lampa się dość szybko ładuje i po ok 400 zdjęciach(w moim trybie używania aparatu) aparat się już nie włącza. Po prostu nie znasz dnia, ani godziny kiedy skończy sie akumulator. Nie ma czerwonego ostrzeżenia w aparacie. Warto co jakiś czas doładować w ciemno, jak się robi dużo fotek.

klata
31.12.06, 15:14
Dziekuje wszystkim za POMOC !!!
Ale mam jeszcze jedno pytanie bo ja niestety nie znam sie na akcesoriach i wogole wogole na fotografii.... Posiadam Baterie orginalna OLYMPUSA CR-V3 ktora była w aparacie jak go kupiłem i mam teraz pytanie czy ja ja bede mógł naładowac ładowarka to co tuataj http://allegro.pl/item152171892_akumulator_lad_el_do_akumulatorow_cr _v3_w_wa.html

czy te baterie sie juz nie nadaja do niczego ??? aha i jeszcze jedno pytanie na allegro jest bateria o mocy 2000 a czy nie ma mocniejszych ?? jesli sa to prosze zapodajcie mi jakiegos linka.

Pozdrawiam szczesliwego nowego roku!!!

luc4s
31.12.06, 16:14
Dziekuje wszystkim za POMOC !!!
Ale mam jeszcze jedno pytanie bo ja niestety nie znam sie na akcesoriach i wogole wogole na fotografii.... Posiadam Baterie orginalna OLYMPUSA CR-V3 ktora była w aparacie jak go kupiłem i mam teraz pytanie czy ja ja bede mógł naładowac ładowarka to co tuataj http://allegro.pl/item152171892_akumulator_lad_el_do_akumulatorow_cr _v3_w_wa.html

czy te baterie sie juz nie nadaja do niczego ??? aha i jeszcze jedno pytanie na allegro jest bateria o mocy 2000 a czy nie ma mocniejszych ?? jesli sa to prosze zapodajcie mi jakiegos linka.

Pozdrawiam szczesliwego nowego roku!!!

Jak się nic nie zmieniło od czasów jak miałem kompakta, to tych baterii nie wolno ładować.

Zybi_S
31.12.06, 20:22
Witam

To co jest podane w linku z Allegro to AKUMULATOR LITOWO-POLIMEROWY.
Można go wielokrotnie ładować odpowiednią ładowarką dostosowaną do tych akumulatorów.
W praktyce żadna tania ładowarka dostępna która jest opisana jako procesorowa w praktyce nie posiada mikroprocesora, co nie oznacza że nie naładuje poprawnie akumulatora.
Akumulatory CRV3 (opisane jako 3V) po pełnym naładowaniu mają około 4,2 Volta.
Można też dostać nieraz akumulatory CRV3 np MaxCell z informacją odnośnie pojemności Max 2500 mAh.
http://www.allegro.pl/item153159991_kodak_crv3_2500mah_lb_01_z650_z663_z 700_z740_cd40.html
http://www.allegro.pl/item153164981_olympus_cr_v3_2500mah_lb_01_c_160_18 0_c_2_960_990.html
Osobiście posiadam taki akumulator. I wg mnie jest lepszy od 2 Akumulatorów NiMh po 1,2V.

Pozdrawiam

kaczma2
11.08.07, 16:18
Mój FE100 na AA 2500mAh robił tylko 5 zdjęć. Max. ładowały się do 1,42 V na potrzebne 2 x 1,5 V. Przy bardzo dużym poborze prądu następuje szybki spadek napięcia. Kupiłem na Allegro akumulator Li-Pol Maxcell CRV3 2500mAh 3V z ładowarką. Po oderwaniu owijki w celu usunięcia plastikowych zbędnych elementów (w celu wsunięcia do aparatu) na ogniwach ukazały się oznaczenia 3,7V. Przyrząd pomiarowy wyświetlił 3,6V. Według instrukcji powinno być 3V. Zaryzykowałem. Działa i od tego czasu nie mam problemu z zasilaniem aparatu.

Sapphiron
11.08.07, 19:57
jesli o akumulatorki AA chodzi to polecam 2650mhA Energizera... mam je w lampie i naprawdę na długo starczają...

rodia
11.08.07, 21:15
Mój FE100 na AA 2500mAh robił tylko 5 zdjęć. Max. ładowały się do 1,42 V na potrzebne 2 x 1,5 V. Przy bardzo dużym poborze prądu następuje szybki spadek napięcia. Kupiłem na Allegro akumulator Li-Pol Maxcell CRV3 2500mAh 3V z ładowarką. Po oderwaniu owijki w celu usunięcia plastikowych zbędnych elementów (w celu wsunięcia do aparatu) na ogniwach ukazały się oznaczenia 3,7V. Przyrząd pomiarowy wyświetlił 3,6V. Według instrukcji powinno być 3V. Zaryzykowałem. Działa i od tego czasu nie mam problemu z zasilaniem aparatu.

napięcie jest wyższe gdy nie pracuje akumulatorek. Zmierz napięcie podczas poboru prądu.

dziekan
11.08.07, 22:14
ja chwale sobie póki co Energizera 2500 oraz Duracela 2650 innych nie stosowałem wiec cieżko o rozleglejsze porównanie.pzdr

rodia
11.08.07, 22:59
HFR rulez !!!

KaarooL
12.08.07, 09:57
HFR... reszta to żart.

cadman
12.08.07, 15:53
W swoim Fuji S9500, którego mam 1,5 roku na zmianę używałem: Sony HR15/51 1,2V 2300mAh, GP typ 210AAHC 1,2V 2100mAh oraz Energizer 2500mAh. Z Sony i GP nie miałem problemów. Energizery wylądowały w kącie. Pomimo wielokrotnych prób naładowania, ktoryś z "czwórki" stanowiącej kąplet jest "do bani". Przełożyłem je do radia i latarki i dalej jest źle.
Na forum Pentax-a też ten temat jest często "wałkowany" wśród użytkowników K100D. Tam zalecają ENELOOP-y firmy SANYO. Podobno mają taką zaletę, że nie tracą prądu w czasie "leżakowania". Sam je kupiłem i mam, ale nie zdążyłem ich przetestować, gdyż kupiłem Olympusa E-500, do którego jest dedykowany akumulator BLM-1. Takie są moje doświadczenia w tym temacie.

fotomic
12.08.07, 16:29
Podczepię się pod temat.

1. co to jest HFR, dajcie linka do takowych.
2. one bedą najlepsze do fl-50 ? bo musze 2 komplety zakupić.

KaarooL
12.08.07, 19:26
fotomic:

HFR to tanie, mało znane aku, które rozwalają wszystko inne, czego używałem...

krzysiek1902
12.08.07, 19:27
SANYO NI-MH 2500 typ HR-3U, na moim SP 500 około 600 fotek robi z tego 200 z lampą, te akumulatorki w jakimś teście były na 1 miejscu.

KaarooL
12.08.07, 19:29
krzysiek1902:

nie czaisz bazy... testy to... testy. liczą się opinie użytkowników a nie średnio obiektywne testy z gazet itp.

używałem Panasonic, GP, Ansmann, Energizer... jedynie Panasonic Japan były spoko, reszta przeciętna. o Sanyo chodzą różne opinie, bo ponoć dużo podrób na rynku.

grizz
12.08.07, 19:30
SANYO NI-MH 2500 typ HR-3U, na moim SP 500 około 600 fotek robi z tego 200 z lampą, te akumulatorki w jakimś teście były na 1 miejscu.

Czy mi się zdaje, czy jednak praca aku w aparacie, a w lampie błyskowej ma jednak zdecydowanie inną charakterystykę, by móc mówic, ze to co sprawdza się w aparacie będzie najlepszym wyborem do lampy?

KaarooL
12.08.07, 19:36
grizz:

dobrze gadasz, lampa zasysa o wiele grubiej i wymaga lepszych ogniw.

henry1
12.08.07, 21:21
grizz:

dobrze gadasz, lampa zasysa o wiele grubiej i wymaga lepszych ogniw.

Witam !

Do lampy lepsze są akumulatorki NiCD.
Mają większą wydajność prądową od NiMh.
Sprawdzone na dwóch lampach G-40 Olympusa.

Pzdr

rodia
12.08.07, 21:49
henry, wydajność prądową to one rzeczywiście mają lepszą, ale znajdz mi takie NiCd o pojemności np. 2500

chomsky
12.08.07, 21:53
fotomic:

HFR to tanie, mało znane aku, które rozwalają wszystko inne, czego używałem...

No to podaj wreszcie linka, gdzie to mozna kupic!
Czesc.Ch.

rodia
12.08.07, 22:01
HFRy dla kilkunastu osób z OlympusClub kupił kiedyś i powysyłał jeden z naszych członków. Kupił je bo akurat w jego mieście był dystrybutor tychże aku. Problem, że wątek w którym ten zacny klubowicz zbierał zamówienia i udzialał informacji został już chyba skasowany - mi przynajmniej nie udało sie go odnaleźć. Nie pamiętam też nicku tego użytkownika. Może sam sie ujawni przy okazji tego wątku.

henry1
12.08.07, 23:50
henry, wydajność prądową to one rzeczywiście mają lepszą, ale znajdz mi takie NiCd o pojemności np. 2500

O takiej pojemności Nicd nie ma .Ja używam Ansman 1100mAh (faktyczna 1000mAh).
Zdecydowałem się na nie ze względu na szybsze ładowanie lampy.
To że mają niższą pojemność w niczym nie przeszkadza .
Nie robię kilkuset zdjęć z lampą na jednym posiedzeniu a w zapasie mam drugi komplet akumulatorków.Wymiana ich trwa moment.
Pzdr

dog_master
13.08.07, 00:45
HFRy dla kilkunastu osób z OlympusClub kupił kiedyś i powysyłał jeden z naszych członków. Kupił je bo akurat w jego mieście był dystrybutor tychże aku. Problem, że wątek w którym ten zacny klubowicz zbierał zamówienia i udzialał informacji został już chyba skasowany - mi przynajmniej nie udało sie go odnaleźć. Nie pamiętam też nicku tego użytkownika. Może sam sie ujawni przy okazji tego wątku.
Byl to dorjan - wiem, bo od niego tez mam :)

HFRy sa bardzo fajne, "najszybsze" do lampy z moich wszystkich, czyli HFR/ Eneloop, Sanyo [2 rozne, ale nie pamietam pojemnosci].

strOOs
4.11.07, 11:17
Wg mnie tylko Sanyo, jesli mowimy o zwyklych NiMH - w koncu Duracell, Panasonic, Energizer i wiele innych firm sprzedaje Sanyo (z logo HR na dole styku).

Jesli cos lepszego to SANYO Eneloop lub GP RecyKo (chyba tak sie pisze)
Krotki testo porownawczy: http://www.cyberfoto.pl/pytania-o-osprzet/77195-bateria-aku-hybryda-test-recyko-eneloop.htm