PDA

Zobacz pełną wersję : Nieoryginalna karta SM, a opcja Panoramy...

pritchard
2.02.04, 03:25
Czy istnieje "uruchomic" opcje Panoramy w kartach pamieci innych niz Olympusa? Od czego ta opcja jest zalezna? Moze komus juz sie udalo przerobic w ten sposob swoja karte. Czekam na pomysly.

Jeronimo
2.02.04, 04:35
kiedys na grupie dyskusyjnej wyhaczylem te linki

http://www.geocities.com/roberthaus/pan/
http://www.mindspring.com/~johnecarter/d490z/panorama.html (ten jest chyba nowszy)

... nie podejmuje sie tematu bo nie mam o tym zielonego pojecia....

Tadeusz B
3.02.04, 08:02
Witam!
Uważam, że płacić za oryg. kartę olympusa się nie opłaca. Na zwykłej karcie można zrobić np. 2 zdjęcia i posklejać w kompie w panoramę.
Pozdrawiam!

mirkus
3.02.04, 19:03
Panoramę, niestety, zarejestrujesz tylko na oryginalnych kartach Olympusa, próba przerabiania innej karty, to zupełne szaleństwo. Ja w swoim 5050, do jednego gniazda wkładam kartę Olympusa(załaczoną do aparatu), a do drugiego CF. Panoramę rejestruję na XD i gdy ta się zapełni, kopiuję wszystko wewnątrz aparatu na CF, formatuję XD i pstrykam dalej. Zdjęcia skopiowane na CF nie tracą żdnych parametrów, i spokojnie można je w kompie łączyć w panoramę.

Tadeusz B
4.02.04, 07:43
Sory, że tak obstaję przy swoim, ale nie da się posklejać zwykłych zdjęć w kompie? Przecież są programiki do sklejania zdjęć w panoramę. I po co wydawać pieniądze na oryg. karty olympusa?
Pozdrawiam!

qwerty
4.02.04, 09:08
otóż to... ja też uważam że karty oryginalne O. jedynie ułatwiają trochę późniejszą obróbkę ale w sumie można się bez nich spokojnie obejść...

mjr
4.02.04, 10:24
To jakie karty używacie skoro można inych jak orgilanle Olympusa??

A i w jakiej cenie dla porównani kształtuje się koszt tych zamieników w porównaniu z orginałami??

Np na takim przykładzie:

128M orginał
128M zamienik

to samo tylko

256M org
256M zam

Pozdrawiam

Tadeusz B
4.02.04, 10:42
Mówimy o kartach Smart Media:
128 MB Olympusa koszt. ponad 300 zł
128 MB inna w fotojokerze za 180 zł

mjr
4.02.04, 15:12
Okey ale czy one pasuja do Olka 750???

Bo jak tak to po co mam przepłacać na kartach i czekać do wakacji gdy już są tansze karty??

Bo ja sie jeszcze nie oriętuje co i jak z tymi kartami (a juz poważny chłop ze mnie :)) )

Pozdrawiam

mirkus
4.02.04, 16:18
Całkowicie się podpisuję pod waszymi opiniami o bezsensie kupowania oryginalnych kart. Sam używam równolegle CF i SM, obie SanDisk-a . Opis wykonywania panoramy przy pomocy XD opisałem, ponieważ jest to dobry sposób na obejście tego utrudnienia, jeśli ktoś początkuje i używa tylko Camedia Master.