Czy istnieje "uruchomic" opcje Panoramy w kartach pamieci innych niz Olympusa? Od czego ta opcja jest zalezna? Moze komus juz sie udalo przerobic w ten sposob swoja karte. Czekam na pomysly.
Czy istnieje "uruchomic" opcje Panoramy w kartach pamieci innych niz Olympusa? Od czego ta opcja jest zalezna? Moze komus juz sie udalo przerobic w ten sposob swoja karte. Czekam na pomysly.
-=: Olympus C-4000 ZOOM + Tuleja + UV, CPL @52mm + Velbon CX-440 + Adapter D (M52*0,75/M52*0,75) + Helios 2/58 POWERED:=-
kiedys na grupie dyskusyjnej wyhaczylem te linki
http://www.geocities.com/roberthaus/pan/
http://www.mindspring.com/~johnecart.../panorama.html (ten jest chyba nowszy)
... nie podejmuje sie tematu bo nie mam o tym zielonego pojecia....
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Witam!
Uważam, że płacić za oryg. kartę olympusa się nie opłaca. Na zwykłej karcie można zrobić np. 2 zdjęcia i posklejać w kompie w panoramę.
Pozdrawiam!
Tadeusz B; Olympus C-4000
Panoramę, niestety, zarejestrujesz tylko na oryginalnych kartach Olympusa, próba przerabiania innej karty, to zupełne szaleństwo. Ja w swoim 5050, do jednego gniazda wkładam kartę Olympusa(załaczoną do aparatu), a do drugiego CF. Panoramę rejestruję na XD i gdy ta się zapełni, kopiuję wszystko wewnątrz aparatu na CF, formatuję XD i pstrykam dalej. Zdjęcia skopiowane na CF nie tracą żdnych parametrów, i spokojnie można je w kompie łączyć w panoramę.
Sory, że tak obstaję przy swoim, ale nie da się posklejać zwykłych zdjęć w kompie? Przecież są programiki do sklejania zdjęć w panoramę. I po co wydawać pieniądze na oryg. karty olympusa?
Pozdrawiam!
otóż to... ja też uważam że karty oryginalne O. jedynie ułatwiają trochę późniejszą obróbkę ale w sumie można się bez nich spokojnie obejść...
To jakie karty używacie skoro można inych jak orgilanle Olympusa??
A i w jakiej cenie dla porównani kształtuje się koszt tych zamieników w porównaniu z orginałami??
Np na takim przykładzie:
128M orginał
128M zamienik
to samo tylko
256M org
256M zam
Pozdrawiam
Krzysiek 3-miasto
Mówimy o kartach Smart Media:
128 MB Olympusa koszt. ponad 300 zł
128 MB inna w fotojokerze za 180 zł
Okey ale czy one pasuja do Olka 750???
Bo jak tak to po co mam przepłacać na kartach i czekać do wakacji gdy już są tansze karty??
Bo ja sie jeszcze nie oriętuje co i jak z tymi kartami (a juz poważny chłop ze mnie) )
Pozdrawiam
Krzysiek 3-miasto
Całkowicie się podpisuję pod waszymi opiniami o bezsensie kupowania oryginalnych kart. Sam używam równolegle CF i SM, obie SanDisk-a . Opis wykonywania panoramy przy pomocy XD opisałem, ponieważ jest to dobry sposób na obejście tego utrudnienia, jeśli ktoś początkuje i używa tylko Camedia Master.