Zobacz pełną wersję : tulejki i filtry jeszcze raz
Witajcie wspaniali użytkownicy. No tak jak w tytule jeszcze raz o tulejkach i filtrach . przeczytałem sporo archiwum odnośnie tego tematu i już byłem zdecydowany na zakup ale... no właśnie jak to jest ze śrdnicami tulei w wielu postach pojawia się adres sklepu foto-tip i tam znalazłem dwie różne średnice do filtrów . W opisie obu tulei jest napisane zamiennik CLA-1 ale jeden jest na 46 mm a druga na 52mm jak uważacie którą wybrać jężeli chodzi o póżniejszy dobór filtrów
Pozdrawiam
niedawno kupowalem taki zestaw http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=21_29&products_id=96
powiedziano mi ze 52mm jest najbardziej popularna wielkoscia.
mam do sprzedania taki zestaw:
tulejka Olympusa 41-43
filtr UV Hoya Digital 43mm/0.75 UV[N] HMC
filtr polaryzacyjny MARUMI C-P.L 46mm
dekielek
Zestaw w super stanie, siedział na C5050,ale pasi pewnie do całej rodziny C-X0X0 oddam go za 100zł
Chętnych zapraszam na maila tombike@wp.pl
Pozdrawiam Tomek
Najwygodniejsza średnica pierścienia redukcyjnego do olka to 52 mm. Najwięcej można zdobyć tanich akcesorii o tym rozmiarze (konwertery, filtry, osłony). Posiadam taką i z powodzeniem ją stosuje. Jedyny mankament stosowania pierścienii redukcyjnych widać przy stosowaniu to cień w dolnym lewym rogu przy pracy z lampą błyskową przy maksymalnie szerokim kącie. Zwiększając długość ogniskowej o ok. 25% ten efekt zanika.
Warto jednakże stosować taki pierścień redukcyjny ze wzglęfu na ochronę obiektywu, czy możliwość stosowania szerokiej gamy dodatków
Wist04.
Witam!
Właśnie zamierzam zakupić zestawik ochronny do C5050 ponieważ Olka odbieram za kilka dni. Do C5050 są oferowane zestawy na 46 i 52 mm. Czy ktoś ma zestaw na 46 ? Pytam dlatego ,że być może ten na 46 mm nie przysłania tak lampy? A może gadam głupoty?
Pozdrawiam.
Jestem w posiadaniu tulejki 52mm i 46mm. Ta druga również przysłania, co prawda minimalnie(wystaczy trochę odjechać zoomem).
Wlasnie do mnie dotral zestaw ochronny do olka c4000 zoom na 52mm z www.foto-tip.pl. Bardzo dobra jakosc za dobra cene.
Wlasnie do mnie dotral zestaw ochronny do olka c4000 zoom na 52mm z www.foto-tip.pl.
Mam do Ciebie prosbe ;-)
Zrob zdjecie np. baterii z odleglosci ok. 3cm jak bedziesz mial przyczepiony ten zestaw (niech aparat ustawi sam ostrosc i niech bedzie w trybie SPOT).
Fotke jesli mozesz zamiesc tu (http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?p=4382#4382) lub wyslij mi na maila onlyspamMAŁPAwp.pl
Z gory thx :-)
Jestem w posiadaniu tulejki 52mm i 46mm. Ta druga również przysłania, co prawda minimalnie(wystaczy trochę odjechać zoomem).
Którą w związku z tym tuleję polecasz?
Czy są jeszcze jakieś inne rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze?
Z 3 cm bez super makro raczej ostrosci nie zlapie. Super makro cie interesuje?
Jeronimo zrobilem sobie pare fotek zeby zobaczyc jak to u mnie z ta ostroscia i musze powiedziec ze nie ma z tym problemu. Raz (na kilkanascie) aparat ustawil sobie ostrosc na dalsze elementy ale wtedy lekko pokrecilem aparatem i juz wszystko bylo w pozadku :D
kurde no to znowu mam pecha... albo jakies kiepskie szkla od filtra :(((
Czy oglądaliście a może ktoś kupił tulejkę ze strony http://lensring.com ?
Jestem ciekawy bo wygladają interesująco.
Proszę o opinię.
Ta 52 mm przysłania, dodatkowo, kawał pola widzenia wizjera optycznego, a przy zdjęciach z wbudowaną lampką, praktycznie trzeba ją wykręcać. Z kolei, jeśli na tą 46mm nakręcisz dodatkowo filtr np. polaryzacyjny, pojawi się winietowanie w rogach przy ogniskowej 35mm. Szczerze mówiąc - trudny wybór, ja sam używam nagminnie 46mm. W sumie średnicą wyjściową nie musisz się zbytnio ekscytować - zawsze można wkręcić redukcję. Co do innych uwag - to filtr koniecznie wielopowłokowy!
Dzięki wszystkim za rady decyzja podjęta realizacja w toku