Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : tulejki i filtry jeszcze raz

xywameg
27.01.04, 16:26
Witajcie wspaniali użytkownicy. No tak jak w tytule jeszcze raz o tulejkach i filtrach . przeczytałem sporo archiwum odnośnie tego tematu i już byłem zdecydowany na zakup ale... no właśnie jak to jest ze śrdnicami tulei w wielu postach pojawia się adres sklepu foto-tip i tam znalazłem dwie różne średnice do filtrów . W opisie obu tulei jest napisane zamiennik CLA-1 ale jeden jest na 46 mm a druga na 52mm jak uważacie którą wybrać jężeli chodzi o póżniejszy dobór filtrów
Pozdrawiam

Jeronimo
27.01.04, 16:50
niedawno kupowalem taki zestaw http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=21_29&products_id=96
powiedziano mi ze 52mm jest najbardziej popularna wielkoscia.

TOMBIKE
27.01.04, 19:13
mam do sprzedania taki zestaw:
tulejka Olympusa 41-43
filtr UV Hoya Digital 43mm/0.75 UV[N] HMC
filtr polaryzacyjny MARUMI C-P.L 46mm
dekielek

Zestaw w super stanie, siedział na C5050,ale pasi pewnie do całej rodziny C-X0X0 oddam go za 100zł
Chętnych zapraszam na maila tombike@wp.pl

Pozdrawiam Tomek

wist04
27.01.04, 23:15
Najwygodniejsza średnica pierścienia redukcyjnego do olka to 52 mm. Najwięcej można zdobyć tanich akcesorii o tym rozmiarze (konwertery, filtry, osłony). Posiadam taką i z powodzeniem ją stosuje. Jedyny mankament stosowania pierścienii redukcyjnych widać przy stosowaniu to cień w dolnym lewym rogu przy pracy z lampą błyskową przy maksymalnie szerokim kącie. Zwiększając długość ogniskowej o ok. 25% ten efekt zanika.
Warto jednakże stosować taki pierścień redukcyjny ze wzglęfu na ochronę obiektywu, czy możliwość stosowania szerokiej gamy dodatków
Wist04.

kreda
28.01.04, 16:56
Witam!
Właśnie zamierzam zakupić zestawik ochronny do C5050 ponieważ Olka odbieram za kilka dni. Do C5050 są oferowane zestawy na 46 i 52 mm. Czy ktoś ma zestaw na 46 ? Pytam dlatego ,że być może ten na 46 mm nie przysłania tak lampy? A może gadam głupoty?
Pozdrawiam.

mirkus
30.01.04, 17:05
Jestem w posiadaniu tulejki 52mm i 46mm. Ta druga również przysłania, co prawda minimalnie(wystaczy trochę odjechać zoomem).

pritchard
31.01.04, 00:50
Wlasnie do mnie dotral zestaw ochronny do olka c4000 zoom na 52mm z www.foto-tip.pl. Bardzo dobra jakosc za dobra cene.

Jeronimo
31.01.04, 01:05
Wlasnie do mnie dotral zestaw ochronny do olka c4000 zoom na 52mm z www.foto-tip.pl.
Mam do Ciebie prosbe ;-)

Zrob zdjecie np. baterii z odleglosci ok. 3cm jak bedziesz mial przyczepiony ten zestaw (niech aparat ustawi sam ostrosc i niech bedzie w trybie SPOT).

Fotke jesli mozesz zamiesc tu (http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?p=4382#4382) lub wyslij mi na maila onlyspamMAŁPAwp.pl

Z gory thx :-)

kreda
31.01.04, 18:59
Jestem w posiadaniu tulejki 52mm i 46mm. Ta druga również przysłania, co prawda minimalnie(wystaczy trochę odjechać zoomem).
Którą w związku z tym tuleję polecasz?
Czy są jeszcze jakieś inne rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze?

pritchard
1.02.04, 02:10
Z 3 cm bez super makro raczej ostrosci nie zlapie. Super makro cie interesuje?

Jeronimo
1.02.04, 04:02
oczywiscie!

Siro
1.02.04, 15:54
Jeronimo zrobilem sobie pare fotek zeby zobaczyc jak to u mnie z ta ostroscia i musze powiedziec ze nie ma z tym problemu. Raz (na kilkanascie) aparat ustawil sobie ostrosc na dalsze elementy ale wtedy lekko pokrecilem aparatem i juz wszystko bylo w pozadku :D

Jeronimo
1.02.04, 16:30
kurde no to znowu mam pecha... albo jakies kiepskie szkla od filtra :(((

kreda
1.02.04, 21:59
Czy oglądaliście a może ktoś kupił tulejkę ze strony http://lensring.com ?
Jestem ciekawy bo wygladają interesująco.
Proszę o opinię.

mirkus
3.02.04, 20:02
Ta 52 mm przysłania, dodatkowo, kawał pola widzenia wizjera optycznego, a przy zdjęciach z wbudowaną lampką, praktycznie trzeba ją wykręcać. Z kolei, jeśli na tą 46mm nakręcisz dodatkowo filtr np. polaryzacyjny, pojawi się winietowanie w rogach przy ogniskowej 35mm. Szczerze mówiąc - trudny wybór, ja sam używam nagminnie 46mm. W sumie średnicą wyjściową nie musisz się zbytnio ekscytować - zawsze można wkręcić redukcję. Co do innych uwag - to filtr koniecznie wielopowłokowy!

xywameg
4.02.04, 01:09
Dzięki wszystkim za rady decyzja podjęta realizacja w toku