Zobacz pełną wersję : Olympus vs Nikon
Witam Was
Pytanie zadjae do szczęśliwych posiadaczy Olympusów lustrzanek. Domyslam się, że każdy z was przechodził tą samą burzę mózgów co kupić. Ja zastanawiam się nad zakupem w niedalekiej przyszłości E500 lub Nikon D50 lub D40 ( nowość) Zastanawiam się nad tym jakie kryterium sobie wyznaczyliście w sprawie zakupu waszych aparatów. Które parametry aparatu były dla was najważniejsze i co zdecydowało o zakupie Olympusa a nie Nikona. Sam miałem Olympusa Camedia 450C teraz mam SP-510 UZ i uważam iż są bardzo dobre. Jednak przyjdzie okres kiedy bede musiał zamienić kompakta na lustrzankę i tu się boje co wybrać. Mam sentyment do Lympusa bo to solidna firma ale przecież NIkon też jest bardzo dobry i raczej nie można zarzucać mu jakości robionych zdjęć.
pozdrawiam
Sylwek
Nikon dobrym aparatem jest - z tym że żaden z dwóch przez Ciebie przytoczonych modeli :mrgreen: .
Które parametry aparatu były dla was najważniejsze i co zdecydowało o zakupie Olympusa a nie Nikona.
dlaczego padło na E-500:
- brak jakichkolwiek ograniczeń w funkcjach zaimplementowanych do korpusu
- czyszczenie matrycy
- niska awaryjność i dwa lata gwarancji
- cena
- obiektywy
- bezproblemowa współpraca z M42
- kolorki na zdjęciach
- niska waga przy dobrym uchwycie i dobrym wykonaniu
Dzisiaj wybrałbym E-330 lub D80.
Zanim wezmiesz d50 przeczytaj test na optyczne.pl, mozna sie dowiedziec kilku ciekawych rzeczy :mrgreen:
Wybrałem E-300, dlaczego?
-niesamowicie prosta obsługa (po przejściu z kmpakta obawiałem się czy podołam lustarzance )
-czyszczenie matrycy (jako laik nie chciałem bawić się gruchą :))
-cena (za 3400 miałem dwa obiektywy i karte w cenie body z kitem innych firm)
-bardzo dobra jakość zdjęć z kitowych obiektywów
-niezawodność (kierowałem się tym iż uzytkownicy najmniej narzekali na swoje aparaty :))
zgodzę się:)
Nikon robi bardzo dobre aparaty ale od d80 w górę:)
według mnie d50 to aparat o klasę niższy (może pół klasy) od e-500 proponuję test na dpreview, porównaj sobie sample z d50 i e-500 te testowe:) - i pamiętaj abyś dodał jeszcze do nich plus dla olka ( w jakości zdjęć) ze względu na obiektywy kitowe:)
Jak masz więcej pieniędzy to pomyśl o zestawieniu d80 - e-500:)
tutaj niestety olek jest w niższej lidze:)
jak wyżej
jeśli Nikon to zapomnij o D50, moim zdaniem tylko D80 i wyżej...
Wybrałem E-1 za :
-kolorki
-ergonomię i wielkość ( nie lubię maluchów )
-filtr i uszczelnienia
-przede wszystkim to szkła Zuiko
-wytrzymałość i niską awaryjność
Dziś przeszkadza mi zbyt mała matryca ( ale w niewielkim stopniu ), szumy od ISO 800 w górę ( to akurat coraz bardziej ) i trochę zbyt wolne opróżnianie bufora.
Na dzień dzisiejszy zostaję przy E-systemie, jeśli zmienię to...Nikon D80 lub coś co wyjdzie a wielce prawdopodobne że jednak Canon ze względu na jeszcze mniejszy szum. A prawda jest taka że ile razy o tym myślę oglądam swoje najlepsze fotki i nic nie chcę zmieniać, tylko zaoszczędzić na 50-200 i 7-14.
przy okazji, zernijcie do mojego tematu o SHLD-2 bo właśnie nad tym siedzę i kombinuję
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Faktycznie test D 50 zaskoczył mnie zupełnie. Pamiętam, że na stronie Fotopolis dużżżo lepiej się wypowiadali o D 50 stąd zawsze moje przekonanie iż ten model jest udany. Jednak ostatnio stwierdziłem, że e500 jest bardzo dobrym aparatem dla kogoś kto będzie miał pierwszy raz styczność z lustrzanką. jedna rzecz, która troszeczkę szkodzi to, że jest już widoczny szum od 800 ISo a w Canonie EOS 350 widziałem zdjęcia przy ISO 1600 I byłem miło zaskoczony. Fakt Ceny E 500 są do zaakceptowania i dlatego kuszą a po za tym wiecie sprawdził mi się poprzedni olympus i nabrałem zaufania do firmy do ich sprzętu. A czy mozeci mi jeszcze powiedzięc jak to jest z tym celownikiem optycznym, czy faktycznie jest on taki mały ( i czy to wielka jego wada ?) jeśli ktoś może podzielić się ze mną stronami gdzie obejrze tylko zdjęcia z Olympusa e 500 lub E 330 to będę bardzo wdzięczny.
Jeszcze raz dziękuje
Sylwek
Sp- 510 UZ
Sylwek, chcesz zdjec z E-500? Kliknij moj link, jest ich tam od groma, nie przerabiane graficznie, chyba ze konwersja do BW.
Zastanow sie, jak czesto bedziesz uzywal ISO800 i wiecej? Czy szum naprawde jest decydujacy?
Canon ma "nieszumiaca" matryce, ale w cenie zestawu E-500 nigdy nie dostaniesz Canona z takimi szklami. To tez warto wziac pod uwage.
Acha, odnosnie wizjera. Mowia, ze jest maly. Moze i jest, ale ja nawet po kilku godzinach robienia zdjec nie odczuwam dyskomfortu i bardzo dobrze mi sie z nim pracuje. Na tyle dobrze, ze wciaz odwlekam zakup muszli powiekszajacej.
Jeśli ktoś może podzielić się ze mną stronami gdzie obejrze tylko zdjęcia z Olympusa e 500 lub E 330 to będę bardzo wdzięczny.
przykładowe foty z Olków wg aparatów: http://www.pbase.com/cameras/olympus
Wizjer musisz sam obadać. Moim zdaniem ujdzie, bo jest jasny i wyraźny.
no i inna sprawa że wizjer Canona 350tki to jest dopiero czarny tunelik. Moja pierwsza przymiarka do lustra to własnie był E-500 i 350D. Jak tylko spojrzałem w wizjer to oddałem sprzedawcy bez testowania dalej. Sory, ale w nocy to już chyba trzeba zabierać ze sobą mikroskop do tego Canona, choć fotki robi niezgorsze. Dla mnie idealnym rozwiązaniem byłby algorytm odszumiania z Canona wstawiony do Olka.
Dziękuję raz jeszcze jak zwykle można na was polegać. Faktycznie dobry ten E 500!!!! Jak dla mnie fotki bomba. A czy możecie powiedzieć gdzie najlepiej jest szukać tego modelu, myslę o nowym aparacie z dwoma obiektami.
Test porównawczy:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3590
Rafał Czarny
24.11.06, 14:56
Ja wybrałem E500 głównie ze względu na relację cena - jakość. Za 3150 zł (początek stycznia tego roku). dostałem przyzwoite body plus dwa przyzwoite kity (w tym długi bardzo przyzwoity). Mnie tylko jedna rzecz mocno dokucza w E500 - nikczemnej wielkości wizjer. Jestem przyzwyczajony do analoga, gdzie wizjer to wizjer, a nie ciemny tunelik.
A szumy olewam. Od czego programy do odszumiania z zajebistymi algorytmami? Dla mnie ISO 800 w E500 jest całkowicie użyteczne (dużo fot zrobiłem na tym ISO). Zdarza mi się używać 1600 nierzadko.
gdzie najlepiej kupić? Sprawdź 3 serwisy podstawowe - allegro, ceneo i skąpca. Tam masz w zasadzie wszystko. Do tego szybki oblot po sklepach stacjonarnych i masz odpowiedź. Najtańsza wersja to USA jak kogoś masz na miejscu i może Ci zorganizować przerzut, trochę rzeczy już tak brałem swego czasu ale kontakt się urwał więc Ci raczej nie pomogę. Mam namiar na gościa z allegro, co handluje głównie Olkiem i pewnie może Ci na zamówienie zdjąć ale pamiętaj że w Polsce dostaniesz na sprzęt 2 lata gwarancji a w USA przy normalnej cenie 1rok. Z dowodem zakupu z USA serwis masz w PL w ramach gwarancji - też już sprawdzałem na sobie.
Dla mnie idealnym rozwiązaniem byłby algorytm odszumiania z Canona wstawiony do Olka.
Nie, nie , nie to by była tragedia, plastik fantastik w olku? Ja już wolę szumik niż t co wyplówa 350D. Na canona to bym sie przesiadł ale od 5D w gorę.
Dziękuję raz jeszcze jak zwykle można na was polegać. Faktycznie dobry ten E 500!!!! Jak dla mnie fotki bomba. A czy możecie powiedzieć gdzie najlepiej jest szukać tego modelu, myslę o nowym aparacie z dwoma obiektami.
Sylwek, w Warszawie mozesz zajrzec do Fotokonsorcjum, w centrum handlowym na Glebockiej. Tam jednak zestaw ten kosztuje ok 3300 zlotych.
Ja swoj kupowalem na cyfrowe.pl, cena: 2999 zlotych, wytargowalem do tego jeszcze karte CF ze znizka. Zamawialem sprzet z karta w zestawie (cena ta sama), ale nie mieli - byl tylko zestaw bez karty, ktory mogli mi dostarczyc juz na drugi dzien - potargowalem sie wiec troche i praktycznie wyszedlem na swoje.
E-500 widzialem tez w Saturnie, w Arkadii, nie wiem jednak jakie zestawy i w jakiej cenie.
Najtaniej gdzie widziałem dual kita w ostatnim czasie to w fotobasi po 2888 zł
nie wiem czy jeszcze mają, ale możesz zawsze zapytać czy ci sporowadzą, tydzień temu jeszcze po tyle mieli.
Znalazłem w europassie po 2 750 zł za dual kita:)
ale te ceny się zmieniają
a tu po 2500 zł za dual kita
to pewnie jakaś ściema:)
http://www.center.aplus.pl/catalog/product_info.php?cPath=21_53&products_id=109
www.europassat.com.pl - może nie zawsze najtaniej, ale zawsze na poziomie i sprzęt nowiutki. pamięć kupuję tylko tam, bo wiem że nie trafię podróby.
Mam namiar na gościa z allegro, co handluje głównie Olkiem i pewnie może Ci na zamówienie zdjąć ale pamiętaj że w Polsce dostaniesz na sprzęt 2 lata gwarancji a w USA przy normalnej cenie 1rok. Z dowodem zakupu z USA serwis masz w PL w ramach gwarancji - też już sprawdzałem na sobie.
jak mozesz to podeslij mi numer/mail czy inny kontakt do tego goscia. Sprowadza tez obiektywy??
mozesz tez kupic tu: http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/3672
Ja w tym sklepie kupilem prawie caly moj sprzet, oproczo 55-200, statywu i filtra i jak dotad nie bylo z tym sklepem zadnego problemu.
Po przeczytaniu testu 5 ;ustrzanek, mam do was pytanie, czy faktycznie E 500 robi zdjecia na których mało widać dedali? Tak w tym tescie wszło, że kiepsko widać detale! Zaś nikon D 50 dobrze robi zdjęcia, że widać detale! to jak to jest u was? Może ktoś mi prześle jakieś zdjęcie makro!
sylwek
Po przeczytaniu testu 5 ;ustrzanek, mam do was pytanie, czy faktycznie E 500 robi zdjecia na których mało widać dedali? Tak w tym tescie wszło, że kiepsko widać detale! Zaś nikon D 50 dobrze robi zdjęcia, że widać detale! to jak to jest u was? Może ktoś mi prześle jakieś zdjęcie makro!
A z jakimi obiektywami był robiony ten test?
RadioErewan
27.11.06, 02:56
A z jakimi obiektywami był robiony ten test?
"... Testowany aparat to efekt ataku Olympusa na segment najtańszych lustrzanek cyfrowych - z najtańszym obiektywem "kitowym" (17,5-45) ma zalecaną przez producenta cenę 2999 zł, a możemy się spodziewać, że nim aparat trafi do sprzedaży cena sklepowa będzie jeszcze niższa. ..."
Ja też wtedy dostałem e500 z tym czymś.
Pozdrawiam
Sylwek:
teksty pisane w gazetach traktuj bardziej sceptycznie. wiele spośród tych porównań jest w jakimś stopniu sponsorowane i w efekcie wychodzi że takie wydmuszki jak kamuń 400D to dobre aparaty.
OLKI dostarczają dobre i ostre fotki a ich szczegółowość jest zwykle wiodąca w klasie. D50 daje fotki 6MPIX, E-500 daje 8MPIX - gdzie będzie więcej detali, możesz się domyślać. sporo zależy jednak od optyki i oświetlenia.
jeśli chodzi o wyższą półkę, to Panas L1 daje w ISO800 lepiej niż słynny kamuń 30D, tak wynika z porównania które wisi na forum DPReview...
Witam Was
Pytanie zadjae do szczęśliwych posiadaczy Olympusów lustrzanek. Domyslam się, że każdy z was przechodził tą samą burzę mózgów co kupić. Ja zastanawiam się nad zakupem w niedalekiej przyszłości E500 lub Nikon D50 lub D40 ( nowość) Zastanawiam się nad tym jakie kryterium sobie wyznaczyliście w sprawie zakupu waszych aparatów. Które parametry aparatu były dla was najważniejsze i co zdecydowało o zakupie Olympusa a nie Nikona. Sam miałem Olympusa Camedia 450C teraz mam SP-510 UZ i uważam iż są bardzo dobre. Jednak przyjdzie okres kiedy bede musiał zamienić kompakta na lustrzankę i tu się boje co wybrać. Mam sentyment do Lympusa bo to solidna firma ale przecież NIkon też jest bardzo dobry i raczej nie można zarzucać mu jakości robionych zdjęć.
pozdrawiam
Sylwek
Przede wszystkim postaw sobie pytanie czy będziesz rozbudowywał system o szkła i inne gadzety?To one decydują w większym stopniu o wyborze.
Witam Was
pozdrawiam
Sylwek
Przede wszystkim postaw sobie pytanie czy będziesz rozbudowywał system o szkła i inne gadzety?To one decydują w większym stopniu o wyborze.
A kto to do końca wie ? żeby od razu stawiać sobie ograniczenia.
A kto to do końca wie ? żeby od razu stawiać sobie ograniczenia.
Słuszna uwaga wujku Robinie, wielce słuszna uwaga. Ostatnio rozglądałem się po rynku, gdzie i o jakie szkła mogę rozbudować korpusy. Kurde Olek. Wyszło mi, że Olek ma nadal najtańsze szkła z klasy średniej czyli te w granicach 2 tys do 3 tys. w stosunku do oferowanej jakości. Konkurencja ma takie szkła od 4 do 6 tys zł. I nie ma bata. Wyżej w Nikonie niż 18-70 nie podskoczę. W Pentaxie, wyżej niż 16-45 nie podskoczę. W Canonie to już w ogóle, poza tanim 18-55, to też nie podskoczę. Pytanie czy potrzebuję więcej.... no ale to pytanie na inną dyskusję.
Dlatego jeśli się myśli o tym, że chciałoby się kiedyś kupić jakieś lepsze szkło, niż to co producent dokleił do korpusu w fabryce, to jednak Olek. W Olku nie ma w tej chwili tylko dobrego tele, bo właściwie na 50-200 zabawa się kończy (dodam: mi tam 40-150mm załatwia sprawę, więc ja nie mam problemu). Ale tutaj jak by co, pojawia się nam na ratunek bohaterska Sigma z odsieczą 70-300, tak jak robi to w innych systemach w całym zakresie, nie tylko w tele. Trzeba iść na kompromisy z Sigmą, ale bohaterowi można wybaczyć wiele.
No nic, dla stałek to Olka bym nie kupił, ale pewnie Pentaxa. Nikona to bym kupił dla fajnego korpusu, Canona to bym kupił dla FF.
Stałek nie używam bo lubię postęp i wygodę jaką mi daje AF (nawet ten ślimak 40-150mm). Kupowanie fajnego korpusu dla korpusu, to jak kupić auto z dobrym silnikiem i nie mieć na paliwo. No, a na pełno klatkowy silnik to mnie jeszcze przez najbliższe 10 lat nie będzie stać więc czasu trochę jest, co by przesiąść się na FF.
I tak o to wygląda krótka historia nie stawiania sobie ograniczeń. Ale to co dla mnie dobre, nie musi być dobre dla każdego.
Pytanie do Eddie
Bardzo ładną masz galerie!! Czy możesz mi powiedziec jakich szkieł uzywałeś? Czy były to kitowe obiektywy, które dostajesz wraz z aparatem E500 ?
Stałek nie używam bo lubię postęp i wygodę jaką mi daje AF (nawet ten ślimak 40-150mm)...
Chyba chodziło Ci o wygodę zmiany ogniskowej. Stałki AF to raczej żadna nowość ;)
Stałek nie używam bo lubię postęp i wygodę jaką mi daje AF (nawet ten ślimak 40-150mm)...
Chyba chodziło Ci o wygodę zmiany ogniskowej. Stałki AF to raczej żadna nowość ;)
To też. Ale w mniejszym stopniu. Mam na myśli kupowanie stałek z innej epoki (w kontekście pentaxowym), bo jak rozumiem takie są tanie i takie obiektywy są kupowane do Pentaxa? Czy się mylę i stałki z AF w Pentaxie też są tanie?
Jestem w stanie kupić sobie dedykowany obiektyw stałoogniskowy gdybym się specjalizował w makro czy portretach. Dobrze mieć taki obiektyw, bo jednak zoom nie zawsze dogania stałkę np z bokehem. Jednak dla fotografa forumowego jakim jestem bardziej wygodnym rozwiązaniem jest zoom.
Ma pytanie do Eddie
Twoje zdjęcia są piekne. Czy te zdjęcia są robione standardowymi obiektywami? Proszę napisz jakimi?
Sylwek:
chcesz więcej fajnych fotek, to wejdź na www.myfourthirds.com - wszystkie zdjęcia robione sprzętem standardu 4/3 (OLYMPUS i ostatnio również Panas).
strasznie się uparłeś na te obiektywy... liczy się kadr i oświetlenie - nawet standardowym obiektywem można powalczyć.