Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Olympus vs Nikon

Sylwek
    Gość

Olympus vs Nikon

Witam Was

Pytanie zadjae do szczęśliwych posiadaczy Olympusów lustrzanek. Domyslam się, że każdy z was przechodził tą samą burzę mózgów co kupić. Ja zastanawiam się nad zakupem w niedalekiej przyszłości E500 lub Nikon D50 lub D40 ( nowość) Zastanawiam się nad tym jakie kryterium sobie wyznaczyliście w sprawie zakupu waszych aparatów. Które parametry aparatu były dla was najważniejsze i co zdecydowało o zakupie Olympusa a nie Nikona. Sam miałem Olympusa Camedia 450C teraz mam SP-510 UZ i uważam iż są bardzo dobre. Jednak przyjdzie okres kiedy bede musiał zamienić kompakta na lustrzankę i tu się boje co wybrać. Mam sentyment do Lympusa bo to solidna firma ale przecież NIkon też jest bardzo dobry i raczej nie można zarzucać mu jakości robionych zdjęć.

pozdrawiam

Sylwek

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nikon dobrym aparatem jest - z tym że żaden z dwóch przez Ciebie przytoczonych modeli .
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Re: Olympus vs Nikon

Cytat Zamieszczone przez Sylwek
    Które parametry aparatu były dla was najważniejsze i co zdecydowało o zakupie Olympusa a nie Nikona.
    dlaczego padło na E-500:
    - brak jakichkolwiek ograniczeń w funkcjach zaimplementowanych do korpusu
    - czyszczenie matrycy
    - niska awaryjność i dwa lata gwarancji
    - cena
    - obiektywy
    - bezproblemowa współpraca z M42
    - kolorki na zdjęciach
    - niska waga przy dobrym uchwycie i dobrym wykonaniu

Dzisiaj wybrałbym E-330 lub D80.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Zanim wezmiesz d50 przeczytaj test na optyczne.pl, mozna sie dowiedziec kilku ciekawych rzeczy
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Wybrałem E-300, dlaczego?
    -niesamowicie prosta obsługa (po przejściu z kmpakta obawiałem się czy podołam lustarzance )
    -czyszczenie matrycy (jako laik nie chciałem bawić się gruchą )
    -cena (za 3400 miałem dwa obiektywy i karte w cenie body z kitem innych firm)
    -bardzo dobra jakość zdjęć z kitowych obiektywów
    -niezawodność (kierowałem się tym iż uzytkownicy najmniej narzekali na swoje aparaty )

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    zgodzę się

Nikon robi bardzo dobre aparaty ale od d80 w górę

według mnie d50 to aparat o klasę niższy (może pół klasy) od e-500 proponuję test na dpreview, porównaj sobie sample z d50 i e-500 te testowe - i pamiętaj abyś dodał jeszcze do nich plus dla olka ( w jakości zdjęć) ze względu na obiektywy kitowe

Jak masz więcej pieniędzy to pomyśl o zestawieniu d80 - e-500

tutaj niestety olek jest w niższej lidze
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    jak wyżej
    jeśli Nikon to zapomnij o D50, moim zdaniem tylko D80 i wyżej...
    Wybrałem E-1 za :
    -kolorki
    -ergonomię i wielkość ( nie lubię maluchów )
    -filtr i uszczelnienia
    -przede wszystkim to szkła Zuiko
    -wytrzymałość i niską awaryjność

Dziś przeszkadza mi zbyt mała matryca ( ale w niewielkim stopniu ), szumy od ISO 800 w górę ( to akurat coraz bardziej ) i trochę zbyt wolne opróżnianie bufora.

Na dzień dzisiejszy zostaję przy E-systemie, jeśli zmienię to...Nikon D80 lub coś co wyjdzie a wielce prawdopodobne że jednak Canon ze względu na jeszcze mniejszy szum. A prawda jest taka że ile razy o tym myślę oglądam swoje najlepsze fotki i nic nie chcę zmieniać, tylko zaoszczędzić na 50-200 i 7-14.

przy okazji, zernijcie do mojego tematu o SHLD-2 bo właśnie nad tym siedzę i kombinuję

Sylwek
    Gość
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Faktycznie test D 50 zaskoczył mnie zupełnie. Pamiętam, że na stronie Fotopolis dużżżo lepiej się wypowiadali o D 50 stąd zawsze moje przekonanie iż ten model jest udany. Jednak ostatnio stwierdziłem, że e500 jest bardzo dobrym aparatem dla kogoś kto będzie miał pierwszy raz styczność z lustrzanką. jedna rzecz, która troszeczkę szkodzi to, że jest już widoczny szum od 800 ISo a w Canonie EOS 350 widziałem zdjęcia przy ISO 1600 I byłem miło zaskoczony. Fakt Ceny E 500 są do zaakceptowania i dlatego kuszą a po za tym wiecie sprawdził mi się poprzedni olympus i nabrałem zaufania do firmy do ich sprzętu. A czy mozeci mi jeszcze powiedzięc jak to jest z tym celownikiem optycznym, czy faktycznie jest on taki mały ( i czy to wielka jego wada ?) jeśli ktoś może podzielić się ze mną stronami gdzie obejrze tylko zdjęcia z Olympusa e 500 lub E 330 to będę bardzo wdzięczny.

Jeszcze raz dziękuje

Sylwek
    Sp- 510 UZ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Sylwek, chcesz zdjec z E-500? Kliknij moj link, jest ich tam od groma, nie przerabiane graficznie, chyba ze konwersja do BW.
    Zastanow sie, jak czesto bedziesz uzywal ISO800 i wiecej? Czy szum naprawde jest decydujacy?
    Canon ma "nieszumiaca" matryce, ale w cenie zestawu E-500 nigdy nie dostaniesz Canona z takimi szklami. To tez warto wziac pod uwage.

Acha, odnosnie wizjera. Mowia, ze jest maly. Moze i jest, ale ja nawet po kilku godzinach robienia zdjec nie odczuwam dyskomfortu i bardzo dobrze mi sie z nim pracuje. Na tyle dobrze, ze wciaz odwlekam zakup muszli powiekszajacej.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sylwek
    Jeśli ktoś może podzielić się ze mną stronami gdzie obejrze tylko zdjęcia z Olympusa e 500 lub E 330 to będę bardzo wdzięczny.
    przykładowe foty z Olków wg aparatów: http://www.pbase.com/cameras/olympus

Wizjer musisz sam obadać. Moim zdaniem ujdzie, bo jest jasny i wyraźny.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3