PDA

Zobacz pełną wersję : ISO 100 w E-1 a ISO 100 w rzeczywistości

Smerf Maruda
22.11.06, 20:29
Czy ktoś robił może porównanie ISO 100 z body E-1 a tego odpowiadającego 21 DIN?

Chcę użyć E-1 jako światłomierza, stąd pytanie (wiem, że w którymś Nikonie jest niedoświetlenie, o ile dobrze pamiętam, pewien Czarek to sprawdzał ;-)

tymin3
23.11.06, 00:22
Edit, moja odpowiedz nie jest na pytanie :)

Ogolnie cyfrowe sprzety lekko niedoswietlaja, E-1 wedlug dpreview (http://www.dpreview.com/reviews/olympuse1/page17.asp) od 0.3 do 0.5 EV czyli jak do negatywu mozna brac praktycznie bez korekcji slajd inna sprawa..

"With additional samples we have reevaluated the available latitude in RAW images and found it to be fairly disappointing, perhaps in the range of 0.3 to 0.5 EV, lower than we would expect from a professional level digital SLR. "

RadioErewan
23.11.06, 00:48
Czy ktoś robił może porównanie ISO 100 z body E-1 a tego odpowiadającego 21 DIN?

Chcę użyć E-1 jako światłomierza, stąd pytanie (wiem, że w którymś Nikonie jest niedoświetlenie, o ile dobrze pamiętam, pewien Czarek to sprawdzał ;-)
Ja sobie kalibrowałem do pomiarów światła d70. Na straty musisz posłać rolkę 120. Zrób sceny zgodnie z pomiarem Olka i braketuj co 1/2EV, a szybko przepis na spota za 2kPLN dostaniesz ;-).
Ercona dała radę, to i TLR poradzi.

Pozdrawiam

chomsky
23.11.06, 08:53
Skombinuj w miare sprawny swiatlomierz, rowno oswietlona sciana i heja porownujesz. Hybrydy Fuji maja strasznie "naciagniete" iso.
Czesc.Ch.