Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: ISO 100 w E-1 a ISO 100 w rzeczywistości

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

ISO 100 w E-1 a ISO 100 w rzeczywistości

Czy ktoś robił może porównanie ISO 100 z body E-1 a tego odpowiadającego 21 DIN?

Chcę użyć E-1 jako światłomierza, stąd pytanie (wiem, że w którymś Nikonie jest niedoświetlenie, o ile dobrze pamiętam, pewien Czarek to sprawdzał ;-)

tymin3
    Gość
    Edit, moja odpowiedz nie jest na pytanie

Ogolnie cyfrowe sprzety lekko niedoswietlaja, E-1 wedlug dpreview od 0.3 do 0.5 EV czyli jak do negatywu mozna brac praktycznie bez korekcji slajd inna sprawa..

"With additional samples we have reevaluated the available latitude in RAW images and found it to be fairly disappointing, perhaps in the range of 0.3 to 0.5 EV, lower than we would expect from a professional level digital SLR. "

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: ISO 100 w E-1 a ISO 100 w rzeczywistości

Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Czy ktoś robił może porównanie ISO 100 z body E-1 a tego odpowiadającego 21 DIN?

Chcę użyć E-1 jako światłomierza, stąd pytanie (wiem, że w którymś Nikonie jest niedoświetlenie, o ile dobrze pamiętam, pewien Czarek to sprawdzał
    Ja sobie kalibrowałem do pomiarów światła d70. Na straty musisz posłać rolkę 120. Zrób sceny zgodnie z pomiarem Olka i braketuj co 1/2EV, a szybko przepis na spota za 2kPLN dostaniesz .
    Ercona dała radę, to i TLR poradzi.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Skombinuj w miare sprawny swiatlomierz, rowno oswietlona sciana i heja porownujesz. Hybrydy Fuji maja strasznie "naciagniete" iso.
    Czesc.Ch.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów