Czy ktoś robił może porównanie ISO 100 z body E-1 a tego odpowiadającego 21 DIN?
Chcę użyć E-1 jako światłomierza, stąd pytanie (wiem, że w którymś Nikonie jest niedoświetlenie, o ile dobrze pamiętam, pewien Czarek to sprawdzał ;-)
Czy ktoś robił może porównanie ISO 100 z body E-1 a tego odpowiadającego 21 DIN?
Chcę użyć E-1 jako światłomierza, stąd pytanie (wiem, że w którymś Nikonie jest niedoświetlenie, o ile dobrze pamiętam, pewien Czarek to sprawdzał ;-)
Edit, moja odpowiedz nie jest na pytanie
Ogolnie cyfrowe sprzety lekko niedoswietlaja, E-1 wedlug dpreview od 0.3 do 0.5 EV czyli jak do negatywu mozna brac praktycznie bez korekcji slajd inna sprawa..
"With additional samples we have reevaluated the available latitude in RAW images and found it to be fairly disappointing, perhaps in the range of 0.3 to 0.5 EV, lower than we would expect from a professional level digital SLR. "
Ja sobie kalibrowałem do pomiarów światła d70. Na straty musisz posłać rolkę 120. Zrób sceny zgodnie z pomiarem Olka i braketuj co 1/2EV, a szybko przepis na spota za 2kPLN dostanieszZamieszczone przez lgrabun
.
Ercona dała radę, to i TLR poradzi.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Skombinuj w miare sprawny swiatlomierz, rowno oswietlona sciana i heja porownujesz. Hybrydy Fuji maja strasznie "naciagniete" iso.
Czesc.Ch.