PDA

Zobacz pełną wersję : Tegoroczne kwiaty

Tadeusz Jankowski
21.11.06, 14:19
Prosze o ocenę, jeśli nie słowną, to w skali od 1 do 10.
Pzdr, TJ

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2006/11/TJNasturcjaPrzeswietlona2006-1.jpg
źródło (http://i93.photobucket.com/albums/l52/Tadeusz_Jankowski/TJNasturcjaPrzeswietlona2006.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2006/11/TJChryzantemy2006-1.jpg
źródło (http://i93.photobucket.com/albums/l52/Tadeusz_Jankowski/TJChryzantemy2006.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2006/11/TJBialaRoza2006-1.jpg
źródło (http://i93.photobucket.com/albums/l52/Tadeusz_Jankowski/TJBialaRoza2006.jpg)

mariush
21.11.06, 14:49
1
3
1

pzdr.

krzwoj
21.11.06, 14:50
Generalnie zdjecia podobaja mi sie. Szczegolnie podchodzi mi fotka druga. Na wszystkich bardzo ladnie ulozylo sie swiatlo - szczegolnie na 1.
Ciekawi mnie w jaki sposob (i czym) robiles te zdjecia - widac bardzo mala GO, co chyba przelozylo sie na drobna nieostrosc (szczegolnie na rozy), chyba ze taki byl Twoj zamiar.

Jesli chodzi o ocene punktowa, to:

Fot. 1 - 8
Fot. 2 - 9
Fot. 3 - 7

kasprzyk
21.11.06, 15:18
Przepiękna jest 1-sza fotka - świetnie zagrało światło -9-tka

2- ka jest ciekawa, jednak czegoś mi brakuje - szkoda, że słońce nie świeci od dołu ;) 7-ka

3-ka najmniej mi podchodzi - dodałeś chyba dużo koloru - zielony aż się wylewa - idealny wydaje się sam środek róży - szkoda, że płatek na górze jest już zniszczony 5-ka
Pzdr

Z żalem patrzę na te fotki, chciałoby się wrócić do domu, wziąść aparat i ruszyć do ciepłego ogrodu... :(

Tadeusz Jankowski
21.11.06, 16:35
Dziękuję za dotychczasowe oceny, przede wszystkim w kontekście światła.

john100.
Fotka ostatni - mleczno-różowa, jesienna róża - nie była podkolorowywana, to kolory, jakie dała fabryka Oly. Białe kwiaty i zbliżone do bieli sa dla mnie najtrudniejsze do focenia, ponieważ mój aparat, jak mi się wydaje, może jestem w błędzie, jakoś niechętnie ustosunkowuje sie do bieli i innych jasności, przede wszystkim im jaśniejszy kwiat, tym bardziej ginie faktura płatków, a co gorsza mniej widoczne jest światło. Może to jest cecha ogólna cyfrówek, przynajmniej w trzech aparatach trzech róznych marek miałem te same trudności.
Pzdr, TJ

Jeronimo
21.11.06, 17:48
pierwsze zdjecie 4pkt tylko i wylacznie za swiatlo i pokazanie ladnie koloru czerwonego (szkoda ze taki kadr)... reszty nie oceniam bo mi sie nie podobaja

pozdrawiam

excel
21.11.06, 23:37
Tadeusz,

1. Przepiekne swiatlo, wspaniale kolory, zywe, mile dla oka. Odnosze wrazenie, ze stoje przed klombem pelnym tych uroczych kwiatuszkow. Swiatlo, swiatlo i jeszcze raz swiatlo! Piekne, doskonale zauwazone, ladne kompozycyjnie. Masz ode mnie 9.5.

2. I znowu swiatelko, szkoda mi tylko dziury w prawym gornym narozniku. Gdybys byl PS-cem zalatal bys dziure. Badzo udane skomponowane, krzyzujace sie rzedy kwiecistych glowek. Ciekawe. Masz 8 zapomysl i 8.5 za wykonanie.

3. A o Rozy nie powiem nic - ona mowi sama za siebie. Kolor miodas.

I znowu jestem estetycznie nasycony. Lubie Twoje kwiaty, szczegolnie te skapane w swietle, a Ty masz swietlny kompas.

pozdrawiam,
excel

Tadeusz Jankowski
22.11.06, 13:44
Excel,

Dziekuje za obszerną opinię. Oceny dałeś tak wysokie, że z zachwytu mógłbym dostać paraliżu fotograficznego. Dla mnie najwazniejsze, ze sa podparte konkretnymi argumentami, co jest pozyteczne dla dyskusji oraz dla forumowiczów szukających doświadczeń (uwaga, nie muszą się z nimi zgadzać) .

Na pierwszej fotce istotną rolę pełni listek z lewej strony przysłaniający kielich kwiatu. Dzięki temu istnieje na górnych płatkach dość głęboki cień, dzięki temu światło na pozostałych płatkach wydaje się intensywniejsze i wychodzi jak gdyby z głębi kielicha. Chciałem zgubic całe tło - roztopić w nieostrości, ale ten listek z lewej był za blisko, a poza tym moim zdaniem sam w sobie jest elementem uzupełniającym kompozycję i na nim też jest światło, moim zdaniem warte zauważenia. Trochę przeszkadza kancerowatość - wady na płatkach, psują one doskonałość faktury płatków.

Chryzantemy na drugiej fotce są stłoczone, właściwie moim zamiarem nie było pokazanie pojedynczych kwiatów, lecz czegoś w rodzaju ornamentu, kwiatowej wzorzystości, co się nie bardzo udało, bowiem jak by się nie ustawiło aparat , to zawsze w którymś miejscu kadru pozostaje dziura, czyli nierównowaga. Cieszę się, że zwróciłes uwagę na przekątniowy układ kwiatków - to jest jedyna rzecz, która z grubsza poddała się kadrowaniu. Jeśli chodzi o światło na zdjęciu, to jest mniej dostrzegalne niż na pierwszej fotce, ponieważ po pierwsze było bardziej rozproszone, po drugie, na chryzantemach światło jest mniej widoczne, zarówno listki, jak i kwiaty sa jakieś takie matowe. Niemniej jednak ja widzę trochę wibracji na fotce.

Trzecia fotka przedstawiająca różę jest najmniej udana dla wielu, ponieważ dla oka jest zbyt mało światła (jak pisałem powyżej, światło na tego typu wielkopłatkowych kwiatach, to problem dla fotografa, takiego jak ja) oraz płateczki kwiatowe u góry są zbyt "jesienne" - listopadowe, gotowe do opadnięcia.
Nie chcę, aby wyglądało, że z powodu tego zdjęcia wpadam w samouwielbienie, ale mi się ono najbardziej podoba. Róża jest podawana przez widoczną w tle łodyżkę i obramowana przez listeczki w tle. Mi się podobają mleczno różane barwy, dla mnie zywe, przyciągające oko róznorodnością odcieni.
Pzdr, TJ

Michal_4
22.11.06, 21:07
Witam, mi najbardziej podoba się nasturcja(1), szkoda tylko, że w lewy górny róg wdało się trochę cienia, ale sam nie wiem czy to rzutuje... Ogólnie bardzo udana fotka, szczególną wartość nadaje jej światło.
Chryzantemy(2) też wyszły bardzo ciekawie, odnoszę wrażenie, że kwiaty wręcz "wdzierają się w kadr".
Jeśli chodzi o różę(3), to fotka wykonana poprawnie, ale jak dla mnie to ot - zwykłe zdjęcie.
Pozdrawiam

nex
25.11.06, 20:24
1-2
2-4
3-1
Jedynka i trójka niestety zbyt banalne, dowód żę niestety nie wystarczy wyjść do ogródka i "pstryknąć", dwójka ciekawe światło i nienajgorsza kompozycja, Pozdrawiam

Tadeusz Jankowski
25.11.06, 20:36
Michał_4 i nex,
Dziękuję za wyrażenie opinii.
Szczególnie Michałowi dziękuję ze dołączył kilka słów uzasadnienia.
Pzdr, TJ

Rafał Czarny
25.11.06, 23:56
Witam, mi najbardziej podoba się nasturcja(1)

Przypomniał mi się dowcip o nasturcji - "Ona z Turcji kiłę przywiozła". Wybacz Tadeuszu OT. ;)

Tadeusz Jankowski
26.11.06, 19:58
Rafał sprytny dowcip, trochę potoczny, ale może być. Poziomem śmieszności wyrasta ponad poziom estetyczny moich fotek, w każdym razie ozdabia tę serię kwiatuszków kontrapunktem z innej półki.
Pzdr, TJ