Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Tegoroczne kwiaty

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Tegoroczne kwiaty

Prosze o ocenę, jeśli nie słowną, to w skali od 1 do 10.
    Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    1
    3
    1

pzdr.

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Generalnie zdjecia podobaja mi sie. Szczegolnie podchodzi mi fotka druga. Na wszystkich bardzo ladnie ulozylo sie swiatlo - szczegolnie na 1.
    Ciekawi mnie w jaki sposob (i czym) robiles te zdjecia - widac bardzo mala GO, co chyba przelozylo sie na drobna nieostrosc (szczegolnie na rozy), chyba ze taki byl Twoj zamiar.

Jesli chodzi o ocene punktowa, to:

Fot. 1 - 8
    Fot. 2 - 9
    Fot. 3 - 7

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Przepiękna jest 1-sza fotka - świetnie zagrało światło -9-tka

2- ka jest ciekawa, jednak czegoś mi brakuje - szkoda, że słońce nie świeci od dołu 7-ka

3-ka najmniej mi podchodzi - dodałeś chyba dużo koloru - zielony aż się wylewa - idealny wydaje się sam środek róży - szkoda, że płatek na górze jest już zniszczony 5-ka
    Pzdr

Z żalem patrzę na te fotki, chciałoby się wrócić do domu, wziąść aparat i ruszyć do ciepłego ogrodu...
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Dziękuję za dotychczasowe oceny, przede wszystkim w kontekście światła.

john100.
    Fotka ostatni - mleczno-różowa, jesienna róża - nie była podkolorowywana, to kolory, jakie dała fabryka Oly. Białe kwiaty i zbliżone do bieli sa dla mnie najtrudniejsze do focenia, ponieważ mój aparat, jak mi się wydaje, może jestem w błędzie, jakoś niechętnie ustosunkowuje sie do bieli i innych jasności, przede wszystkim im jaśniejszy kwiat, tym bardziej ginie faktura płatków, a co gorsza mniej widoczne jest światło. Może to jest cecha ogólna cyfrówek, przynajmniej w trzech aparatach trzech róznych marek miałem te same trudności.
    Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    pierwsze zdjecie 4pkt tylko i wylacznie za swiatlo i pokazanie ladnie koloru czerwonego (szkoda ze taki kadr)... reszty nie oceniam bo mi sie nie podobaja

pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

excel
    Gość
    Tadeusz,

1. Przepiekne swiatlo, wspaniale kolory, zywe, mile dla oka. Odnosze wrazenie, ze stoje przed klombem pelnym tych uroczych kwiatuszkow. Swiatlo, swiatlo i jeszcze raz swiatlo! Piekne, doskonale zauwazone, ladne kompozycyjnie. Masz ode mnie 9.5.

2. I znowu swiatelko, szkoda mi tylko dziury w prawym gornym narozniku. Gdybys byl PS-cem zalatal bys dziure. Badzo udane skomponowane, krzyzujace sie rzedy kwiecistych glowek. Ciekawe. Masz 8 zapomysl i 8.5 za wykonanie.

3. A o Rozy nie powiem nic - ona mowi sama za siebie. Kolor miodas.

I znowu jestem estetycznie nasycony. Lubie Twoje kwiaty, szczegolnie te skapane w swietle, a Ty masz swietlny kompas.

pozdrawiam,
    excel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Excel,

Dziekuje za obszerną opinię. Oceny dałeś tak wysokie, że z zachwytu mógłbym dostać paraliżu fotograficznego. Dla mnie najwazniejsze, ze sa podparte konkretnymi argumentami, co jest pozyteczne dla dyskusji oraz dla forumowiczów szukających doświadczeń (uwaga, nie muszą się z nimi zgadzać) .

Na pierwszej fotce istotną rolę pełni listek z lewej strony przysłaniający kielich kwiatu. Dzięki temu istnieje na górnych płatkach dość głęboki cień, dzięki temu światło na pozostałych płatkach wydaje się intensywniejsze i wychodzi jak gdyby z głębi kielicha. Chciałem zgubic całe tło - roztopić w nieostrości, ale ten listek z lewej był za blisko, a poza tym moim zdaniem sam w sobie jest elementem uzupełniającym kompozycję i na nim też jest światło, moim zdaniem warte zauważenia. Trochę przeszkadza kancerowatość - wady na płatkach, psują one doskonałość faktury płatków.

Chryzantemy na drugiej fotce są stłoczone, właściwie moim zamiarem nie było pokazanie pojedynczych kwiatów, lecz czegoś w rodzaju ornamentu, kwiatowej wzorzystości, co się nie bardzo udało, bowiem jak by się nie ustawiło aparat , to zawsze w którymś miejscu kadru pozostaje dziura, czyli nierównowaga. Cieszę się, że zwróciłes uwagę na przekątniowy układ kwiatków - to jest jedyna rzecz, która z grubsza poddała się kadrowaniu. Jeśli chodzi o światło na zdjęciu, to jest mniej dostrzegalne niż na pierwszej fotce, ponieważ po pierwsze było bardziej rozproszone, po drugie, na chryzantemach światło jest mniej widoczne, zarówno listki, jak i kwiaty sa jakieś takie matowe. Niemniej jednak ja widzę trochę wibracji na fotce.

Trzecia fotka przedstawiająca różę jest najmniej udana dla wielu, ponieważ dla oka jest zbyt mało światła (jak pisałem powyżej, światło na tego typu wielkopłatkowych kwiatach, to problem dla fotografa, takiego jak ja) oraz płateczki kwiatowe u góry są zbyt "jesienne" - listopadowe, gotowe do opadnięcia.
    Nie chcę, aby wyglądało, że z powodu tego zdjęcia wpadam w samouwielbienie, ale mi się ono najbardziej podoba. Róża jest podawana przez widoczną w tle łodyżkę i obramowana przez listeczki w tle. Mi się podobają mleczno różane barwy, dla mnie zywe, przyciągające oko róznorodnością odcieni.
    Pzdr, TJ

Awatar Michal_4
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam, mi najbardziej podoba się nasturcja(1), szkoda tylko, że w lewy górny róg wdało się trochę cienia, ale sam nie wiem czy to rzutuje... Ogólnie bardzo udana fotka, szczególną wartość nadaje jej światło.
    Chryzantemy(2) też wyszły bardzo ciekawie, odnoszę wrażenie, że kwiaty wręcz "wdzierają się w kadr".
    Jeśli chodzi o różę(3), to fotka wykonana poprawnie, ale jak dla mnie to ot - zwykłe zdjęcie.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    1-2
    2-4
    3-1
    Jedynka i trójka niestety zbyt banalne, dowód żę niestety nie wystarczy wyjść do ogródka i "pstryknąć", dwójka ciekawe światło i nienajgorsza kompozycja, Pozdrawiam
    Pozdrowionka