Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-500 pytania

Deczużes
17.11.06, 14:23
Witam,
Jestem tu nowy :mrgreen: Na wiosnę zamierzam kupić lustereczko:). Bedzie to albo jakiś Nikon lub E-500 z dwoma kitami. Na temat Olympusa mam kilka pytań:
1. Czy obiektywy kitowe (krótki i długi) posiadają bagnet metalowy czy plastikowy?
2. Chciałbym używać filtra polaryzacyjnego - czy przednia soczewka w powyższych obiektywach jest ruchoma (tzn. czy się obraca i trzeba przeostrzac po zablokowaniu migawki czy nie)?
3. Interesuje mnie robienie portretów. W związku, że mam 3 tysiące i nie stać mnie na portret olympusa czy wykorzystując długi kit da radę robić portrety z ładnie rozmytym tłem. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podesłał przykładowe zdjecia prosto z aparatu w pełnej rozdzielczości. Bym mógł zobaczyć jak to wygląda
4. Wiem, że e-500 troche mocniej szumi - nie mogę zbytnio znaleźć zdjęć z iso 400-1000. Jak by ktoś podesłał przykładowe o takich parametrach jak wyżej byłoby super!
5. Jak wygląda trwałość obiektywów dula kit po kilkunastu miesiącach używania? Żadnych problemów?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

RadioErewan
17.11.06, 14:25
Witam,
Jestem tu nowy :mrgreen: Na wiosnę zamierzam kupić lustereczko:). Bedzie to albo jakiś Nikon lub E-500 z dwoma kitami.
W kwestii formalnej. Na wiosnę to E-500 chyba tylko z drugiej ręki.

robin102
17.11.06, 14:47
5. Jak wygląda trwałość obiektywów dula kit po kilkunastu miesiącach używania? Żadnych problemów?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Olympusy są tak robione ,że przytomny czlowiek używa i używa , a tu śladów nie ma.

siwyjohn
18.11.06, 19:00
1. Czy obiektywy kitowe (krótki i długi) posiadają bagnet metalowy czy plastikowy?

14-45 i 40-150 mają metalowe bagnety.

2. Chciałbym używać filtra polaryzacyjnego - czy przednia soczewka w powyższych obiektywach jest ruchoma (tzn. czy się obraca i trzeba przeostrzac po zablokowaniu migawki czy nie)?

40-150 kreci pyszczkiem przy pracy AF.

3. Interesuje mnie robienie portretów. W związku, że mam 3 tysiące i nie stać mnie na portret olympusa czy wykorzystując długi kit da radę robić portrety z ładnie rozmytym tłem. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podesłał przykładowe zdjecia prosto z aparatu w pełnej rozdzielczości. Bym mógł zobaczyć jak to wygląda

40-150 bez problemu wykonasz portret z rozmytym tłem. Oczywiście musisz jak zawsze zadbać o odpowiednią kompozycję sceny.

4. Wiem, że e-500 troche mocniej szumi - nie mogę zbytnio znaleźć zdjęć z iso 400-1000. Jak by ktoś podesłał przykładowe o takich parametrach jak wyżej byłoby super!

Daj spokój - pełno tego na necie. Bardzo słabo szukałeś.

Na forum na razie nikt nie narzekał na awarie obiektywów.

Jeronimo
18.11.06, 19:51
Na forum na razie nikt nie narzekał na awarie obiektywów. mi padl 40-150 ale poszedl na gwarancji i smiga :D

/EDIT
smiga = śmiga (dziala jak trzeba :D)

robin102
18.11.06, 20:12
Na forum na razie nikt nie narzekał na awarie obiektywów. mi padl 40-150 ale poszedl na gwarancji i smiga :D

A jaką masz SIGME ??? 30mm ???

dinx6
6.12.06, 11:37
sorry za OT ale nurtuje mnie ta kwestia plastikowych bagnetów. ktoś z Was ma zuiko z plastikiem, czy to jednak mit jakiś?

blady
6.12.06, 11:50
sorry za OT ale nurtuje mnie ta kwestia plastikowych bagnetów. ktoś z Was ma zuiko z plastikiem, czy to jednak mit jakiś?

Chyba te nowe 14-42 i 40-150 f5.6, mają plastik i ze starych ma plastik 17.5-45.
To jakoś robi różnicę? Ten plastik to jakaś tandeta czy jak?

Mam kilka pytań też w temacie do specjalistów od optyki:

1. czy bagnet metalowy bardziej się kurczy lub rozszerza od plastikowego?
1a czy ma to wpływ na FF/BF

2 czy plastik w Olkach się wyciera i może powodować widoczną różnicę w ostrości?
2a czy taki wytarty bagnet może z czasem powodować samo odkręcanie obiektywu, czy jest to tak pomyślane, że nie ma znaczenia wycieranie bagnetu i sprawa pomijalna?

blady
6.12.06, 11:52
Witam,
Jestem tu nowy :mrgreen: Na wiosnę zamierzam kupić lustereczko:). Bedzie to albo jakiś Nikon lub E-500 z dwoma kitami.
W kwestii formalnej. Na wiosnę to E-500 chyba tylko z drugiej ręki.

Zaczynam przyjmować zapisy! Deczużes, jak byś był chętny na mój E-500, to tak kwiecień-maj - zapraszam! ;)

dinx6
6.12.06, 13:12
to ja też mam pytanie do speców- czy szkła z plastikowymi bagnetami to tylko przejaw troski o portfel klienta (sądząc po cenie e-400 z double kitem chyba nie)? podobnie jak nie rozumiem montowania tunelu zamiast wizjera. czyżby aż tak bardzo wpływało to na koszty???

siwyjohn
6.12.06, 16:05
to ja też mam pytanie do speców- czy szkła z plastikowymi bagnetami to tylko przejaw troski o portfel klienta (sądząc po cenie e-400 z double kitem chyba nie)? podobnie jak nie rozumiem montowania tunelu zamiast wizjera. czyżby aż tak bardzo wpływało to na koszty???

Ze wzgłedu na małą matówkę w systemie 4/3 trudno jest wykonać duży wizjer. Prawdopodobnie większych niż w E-1 nigdy nie będzie. Duży wizjer to domena pełnoklatkowców i średniego formatu.

dinx6
6.12.06, 16:23
właśnie, chodziło mi o taki jak w E1 który jest znacznie wygodniejszy niż w E500. niedawno miałem okazję porównać i nie rozumiem tego kroku wstecz. mam wrażenie, że filozofią Olympus podczas tworzenia było "tniemy co się da" i można to zrozumieć w przypadku oszczędności na korpusie, choć kwestia wizjera wydaje się nieco problematyczna. kiedy teraz jeszcze do akcji wchodzą jakieś plastikowe bagnety i inny kaliber tych samych słoików (vide 40-150) to już dziwnie to wygląda. ciekawe co wytną z kolejnej amatorskiej konstrukcji

suchar
6.12.06, 18:21
dinx6: Obecnie tendencja minimalizacji i "wycinania co sie da" jest bardzo widoczna. Szczegolnie minimalizacja, ktora z reszta pociaga za soba "wycinanie" niekotrych rzeczy. Patrz Nikon D40, Olek E400, Canon 400D (nieprzypadkowo ma wymiary 350D, bo sa male).

dinx6
6.12.06, 19:26
masz rację, ale jeśli to jest kierunek w którym ma się rozwijać rynek, to słabo to widzę. specem od marketingu nie jestem, więc tak sobie gdybam, ale rozmawiałem ostatnio ze sprzedawcą w sklepie/ hurtowni w którym się zaopatruję i na pytanie, jak sprzedają się korpusy e400/d40 facet uśmiechnął się i powiedział, że nie sprzedają się praktycznie wcale.

nie dziwię się zupełnie, przy tych cenach to nie sa aparaty dla niedzielnych amatorów fotografii a ktoś bardziej kumaty wyniucha lepszy korpus, do którego dokupi sobie potem dobre szkło. e400 + dk = 3,5k. dokładasz niecałe 500 i wyrywasz d80 z 18-70 (bez plastiku).

suchar
6.12.06, 19:34
To prawda. Slabe jest to, ze aparaty te mialy byc dla amatoro i wypierac hybrydy (no bo chyba po to ta cala miniaturyzacja), ale ceny klada wszystko. Oby spadly, bo jak nie, to nici z tego przedsiewziecia. A wracajac do E-500 to mile jest to, ze jeszcze w wielu miejscach mozna go dostac po coraz nizszych cenach :)

KaarooL
8.12.06, 23:11
gadki o wizjerze do mnie NIE PRZEMAWIAJĄ.
Pentax ma jebitne wizjery, prawie takiej powierzchni jak kamuń full frame a matryca wcale nie jest nie wiadomo jak wielka.
OLKI E-10/E-20 z matrycą 2/3" miały wizjery większe niż ten z E-1.

tak więc czekam na coś sensownego. jeśli nie zrobią w nowej konstrukcji wizjera analogicznego lub większego niż w E-1, to ja podziękuję.

Rafał Czarny
9.12.06, 00:07
tak więc czekam na coś sensownego. jeśli nie zrobią w nowej konstrukcji wizjera analogicznego lub większego niż w E-1, to ja podziękuję.

Wizjer to podstawa. W E1 wcale nie jest duży w porówniu z dobrymi analogami. Muszą zrobić przynajmniej taki sam jak w Pentakach. Bo jak nie... ;)

dog_master
11.12.06, 01:46
Co do tych okrojonych modeli, to do mnie one nie przemawiają... Ceny D50 i spółki są i tak bardzo niskie, poza tym nawet do taniego lustra potrzeba jakichś obiektywów. No dobra, załóżmy, że zaczną produkować tańsze obiektywy - im tańsze, tym słabsza będzie ich jakość, bo jak bardzo można obniżyć ich ceny? A skoro jakość już nie ta, to po co lustro? Lepiej kupić hybrydę - filmiki, duży zoom, mniej sprzętu... IMHO nie tędy droga.

Powiedzcie, czy aż tak trudno jest zrobić dobry, jasny, duży wizjer?

blady
11.12.06, 02:36

Najwyraźniej łatwiej zrobić niektórym firmom duzy LV, niż porządny duży wizjer. A już zatęskniłaś za normalnym wizjerem? ;)

Rafał Czarny
11.12.06, 08:21
Z lusterek też można zrobić przyzwoity wizjer. Nie tylko z kosztownego pryzmatu (ciekawe, czemu to tak znacznie podraża cenę?)Popatrzecie na pentaxa *ist DL.

dog_master
11.12.06, 17:14

Najwyraźniej łatwiej zrobić niektórym firmom duzy LV, niż porządny duży wizjer. A już zatęskniłaś za normalnym wizjerem? ;)
Oj tak :) LV używam rzadko i szczerze mówiąc, gdybym teraz miała wybierać między LV a Naprawdę Dobrym Wizjerze [nie wiem, jakie są w Pentaksach czy 1Ds MK2], to bym wybrała wizjer...

suchar
11.12.06, 19:54
Nie da sie ukryc, ze wizjer w E330 moglby byc wiekszy i jasniejszy. Ja jednak i tak czesto uzywam LV, pewnie dlatego, ze jeszcze niedawno mialem kompakta...

KaarooL
12.12.06, 20:46
kurde, ten LV pewnie fajny ale pokazuje to co było a nie jest w kadrze, no i fotkę trzeba cykać na wyczucie bo jest poślizg (ponoć sekundowy tak?).

do architektury, macro, na koncerty owszem. na co dzień, do pracy przydatny marginalnie. wizjer mały i ciemny właśnie kosztem LV a szkoda.

dog_master:

duże kamunie mają wizjery o powierzchni około 2x większej niż E-300/E-330. czujesz?
OLEK też kiedyś dawał większe - spójrz przez wizjer E-10 jeśli nadarzy się okazja...

RadioErewan
12.12.06, 20:48
kurde, ten LV pewnie fajny ale pokazuje to co było a nie jest w kadrze, no i fotkę trzeba cykać na wyczucie bo jest poślizg (ponoć sekundowy tak?).

do architektury, macro, na koncerty owszem. na co dzień, do pracy przydatny marginalnie. wizjer mały i ciemny właśnie kosztem LV a szkoda.
Nie wiem gdzie się naczytałeś takich bredni, a może ci to powiedział Robin? LV jest w Olku naprawdę pierwsza klasa. W trybie A może jest nieco zbyt ziarniste i nie sprawdza się w trudnym świetle, wtedy masz OVF lub tryb B.

Pozdrawiam

robin102
12.12.06, 21:03
....Nie wiem gdzie się naczytałeś takich bredni, a może ci to powiedział Robin? ..Pozdrawiam

heee

Śnieg pada i benzyna tanieje .

Pewnie też przez robina.

:mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad:

suchar
12.12.06, 21:39
Ke? LV w E330 z sekundowym opoznieniem? O rany, szkoda, ze nie wiedzialem przy zakupie... ;) NIE MA ZADNEGO OPOZNIENIA! To bylaby porazka, gdyby bylo! RE ma racje, ze tryb A nie zawsze sie sprawdza w trudnym swietle i jest troche zbyt ziarnisty, ale tryb B to juz mistrzostwo swiata :) Tryb B rulez :D

dog_master
12.12.06, 22:46
duże kamunie mają wizjery o powierzchni około 2x większej niż E-300/E-330. czujesz?
OLEK też kiedyś dawał większe - spójrz przez wizjer E-10 jeśli nadarzy się okazja...
A czy wiesz może, czy przy ME-1 jest duża różnica? 130zl piechotą nie chodzi, a 1,2x mnie jakoś nie przekonuje...

Suchar, tak btw, masz AF w trybie B? [znaczy sie, update firmware'u robiłeś?] Sprawdza się on tam?

suchar
12.12.06, 23:01
Mam, ale nie uzywam :) Bo po co? To jest zwykle opuszczenie lustra, wiec tak na prawde to dostajemy tryb A tylko z glownej matrycy. Mnie to jakos nie rajcuje i uwazam, ze to nie jest zbyt przydatne.

KaarooL
13.12.06, 09:17
to powiecie że w LV nie trzeba czekać na opuszczenie, podniesienie i opuszczenie lustra? nie zabiera to prawie sekundy? tak czytałem w testach swego czasu.

chodziło o tą sekundę, bo w podglądzie - wiadomo - jest pewnie 0.2s poślizgu.

dog_master:

nie wiem, narobili tych muszli i powiększalników od cholery. za minimum rozsądku (wielkość) uważam wizjer z E-1, mniejszego bym nie łyknął chyba że na wycieczki.

C+
13.12.06, 09:19
A czy wiesz może, czy przy ME-1 jest duża różnica? 130zl piechotą nie chodzi, a 1,2x mnie jakoś nie przekonuje...

Suchar, tak btw, masz AF w trybie B? [znaczy sie, update firmware'u robiłeś?] Sprawdza się on tam?

IMO chyba nie ma sensu jak masz LV ;)

blady
13.12.06, 13:01
to powiecie że w LV nie trzeba czekać na opuszczenie, podniesienie i opuszczenie lustra? nie zabiera to prawie sekundy? tak czytałem w testach swego czasu.

chodziło o tą sekundę, bo w podglądzie - wiadomo - jest pewnie 0.2s poślizgu.

Kaarool, ten poślizg to jest w trybie B. Wtedy lustro opada, i jeszcze raz się podnosi otwierajac migawkę.Tryb A jast on-line, z polozonym lustrem. Obraz leci na matrycę numer dwa, a lustro kłapie normalnie.

dog_master
13.12.06, 17:06
IMO chyba nie ma sensu jak masz LV ;)
Ja wiem, ze to dziwne, ale ja LV uzywam bardzo rzadko ;) Chodzi mi o poprawienie komfortu robienia fotek na codzien

Kaarool, a mogabym prosic o jakies linki...? Z powiekszajacych spotkalam sie tylko z ME-1 i wizjerem katowym.

suchar
13.12.06, 17:19
W trybie A obraz na lcd jest z drugiej, dodatkowej matrycy, wiec lustro jest opuszczone. W trybie B natomiast lustro jest uniesione i obraz idzie z glownej matrycy (jak w komapkcie) i dostepne jest tylko manualne opoznienie. Oczywiscie po nacisnieciu spustu lustro sie opuszcze i podnosi, bo matryca sie zeruje (jak w kompaktach), stad to opoznienie. W trybie B jest tez mozliwosc (po wgraniu odpowiedniego firmware'u) AF, ale powoduje to chwilowe opuszczenie lustra.
Teraz chyba juz wszystko jasne :)

KaarooL
13.12.06, 19:42
dog_master:

tutaj masz wszystko co wyszło od OLKA:

http://www2.olympus.pl/consumer/198_7609.htm

najsensowniejsza jest EP-2 ale tego nie założysz na E-330...

dog_master
13.12.06, 23:16
Dziękuje :)

Hm, innych powiększających nie widzę... Cóż, mówi się trudno, kupię tą ME-1, ale po nowym roku [kasy brak :(].

m_o_b_y
14.02.07, 00:52
Dziękuje :)

Hm, innych powiększających nie widzę... Cóż, mówi się trudno, kupię tą ME-1, ale po nowym roku [kasy brak :(].

Polecam ME-1. Naprawdę warto. Niby to tylko 20%, ale różnica jest naprawdę bardzo duża w praktyce.
Pozdrówka

dog_master
14.02.07, 01:01
O super :) Ja jednak postanowiłam czekać do PMA... Mogłabym kupić najwcześniej jakiś tydzień temu, ale co tam, może pokażą jakieś akcesoria. 9 miesięcy mogłam żyć bez ME-1 to i miesiąc wytrzymam :P

W ogóle ostatnio bawiłam się Pentaksem... eh eh eh powiem tylko.. tamten to ma wizjer!

m_o_b_y
14.02.07, 12:40
O super :) Ja jednak postanowiłam czekać do PMA... Mogłabym kupić najwcześniej jakiś tydzień temu, ale co tam, może pokażą jakieś akcesoria. 9 miesięcy mogłam żyć bez ME-1 to i miesiąc wytrzymam :P

W ogóle ostatnio bawiłam się Pentaksem... eh eh eh powiem tylko.. tamten to ma wizjer!

Pobaw się Nikonem D 80, też ma wizjer.
:-)))))))
Albo lepiej nie baw się nim, bo popsujesz sobie humor.
Pozdrówka

P.S.
Naprawdę ME-1 bardzo poprawia widok w wizjerze, warto go kupić.
m.