Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: E-500 pytania

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-500 pytania

Witam,
    Jestem tu nowy Na wiosnę zamierzam kupić lustereczko. Bedzie to albo jakiś Nikon lub E-500 z dwoma kitami. Na temat Olympusa mam kilka pytań:
    1. Czy obiektywy kitowe (krótki i długi) posiadają bagnet metalowy czy plastikowy?
    2. Chciałbym używać filtra polaryzacyjnego - czy przednia soczewka w powyższych obiektywach jest ruchoma (tzn. czy się obraca i trzeba przeostrzac po zablokowaniu migawki czy nie)?
    3. Interesuje mnie robienie portretów. W związku, że mam 3 tysiące i nie stać mnie na portret olympusa czy wykorzystując długi kit da radę robić portrety z ładnie rozmytym tłem. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podesłał przykładowe zdjecia prosto z aparatu w pełnej rozdzielczości. Bym mógł zobaczyć jak to wygląda
    4. Wiem, że e-500 troche mocniej szumi - nie mogę zbytnio znaleźć zdjęć z iso 400-1000. Jak by ktoś podesłał przykładowe o takich parametrach jak wyżej byłoby super!
    5. Jak wygląda trwałość obiektywów dula kit po kilkunastu miesiącach używania? Żadnych problemów?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: E-500 pytania

Cytat Zamieszczone przez Deczużes
    Witam,
    Jestem tu nowy Na wiosnę zamierzam kupić lustereczko. Bedzie to albo jakiś Nikon lub E-500 z dwoma kitami.
    W kwestii formalnej. Na wiosnę to E-500 chyba tylko z drugiej ręki.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

robin102
    Gość

5. Jak wygląda trwałość obiektywów dula kit po kilkunastu miesiącach używania? Żadnych problemów?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Olympusy są tak robione ,że przytomny czlowiek używa i używa , a tu śladów nie ma.

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

1. Czy obiektywy kitowe (krótki i długi) posiadają bagnet metalowy czy plastikowy?
    14-45 i 40-150 mają metalowe bagnety.

2. Chciałbym używać filtra polaryzacyjnego - czy przednia soczewka w powyższych obiektywach jest ruchoma (tzn. czy się obraca i trzeba przeostrzac po zablokowaniu migawki czy nie)?
    40-150 kreci pyszczkiem przy pracy AF.

3. Interesuje mnie robienie portretów. W związku, że mam 3 tysiące i nie stać mnie na portret olympusa czy wykorzystując długi kit da radę robić portrety z ładnie rozmytym tłem. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podesłał przykładowe zdjecia prosto z aparatu w pełnej rozdzielczości. Bym mógł zobaczyć jak to wygląda
    40-150 bez problemu wykonasz portret z rozmytym tłem. Oczywiście musisz jak zawsze zadbać o odpowiednią kompozycję sceny.

4. Wiem, że e-500 troche mocniej szumi - nie mogę zbytnio znaleźć zdjęć z iso 400-1000. Jak by ktoś podesłał przykładowe o takich parametrach jak wyżej byłoby super!
    Daj spokój - pełno tego na necie. Bardzo słabo szukałeś.

Na forum na razie nikt nie narzekał na awarie obiektywów.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    mi padl 40-150 ale poszedl na gwarancji i smiga

/EDIT
    smiga = śmiga (dziala jak trzeba )
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

robin102
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    mi padl 40-150 ale poszedl na gwarancji i smiga
    A jaką masz SIGME ??? 30mm ???

dinx6
    Gość
    sorry za OT ale nurtuje mnie ta kwestia plastikowych bagnetów. ktoś z Was ma zuiko z plastikiem, czy to jednak mit jakiś?

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6
    sorry za OT ale nurtuje mnie ta kwestia plastikowych bagnetów. ktoś z Was ma zuiko z plastikiem, czy to jednak mit jakiś?
    Chyba te nowe 14-42 i 40-150 f5.6, mają plastik i ze starych ma plastik 17.5-45.
    To jakoś robi różnicę? Ten plastik to jakaś tandeta czy jak?

Mam kilka pytań też w temacie do specjalistów od optyki:

1. czy bagnet metalowy bardziej się kurczy lub rozszerza od plastikowego?
    1a czy ma to wpływ na FF/BF

2 czy plastik w Olkach się wyciera i może powodować widoczną różnicę w ostrości?
    2a czy taki wytarty bagnet może z czasem powodować samo odkręcanie obiektywu, czy jest to tak pomyślane, że nie ma znaczenia wycieranie bagnetu i sprawa pomijalna?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Witam,
    Jestem tu nowy Na wiosnę zamierzam kupić lustereczko. Bedzie to albo jakiś Nikon lub E-500 z dwoma kitami.
    W kwestii formalnej. Na wiosnę to E-500 chyba tylko z drugiej ręki.
    Zaczynam przyjmować zapisy! Deczużes, jak byś był chętny na mój E-500, to tak kwiecień-maj - zapraszam!
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

dinx6
    Gość
    to ja też mam pytanie do speców- czy szkła z plastikowymi bagnetami to tylko przejaw troski o portfel klienta (sądząc po cenie e-400 z double kitem chyba nie)? podobnie jak nie rozumiem montowania tunelu zamiast wizjera. czyżby aż tak bardzo wpływało to na koszty???