Zobacz pełną wersję : Wyprzedaż systemu?
znalazłem się tam z aparatem i pstryknałem kilka fotek żeby je pokazać na mojej stronie i tutaj, to wszystko :D
i MZ zdecydowanie to najsłabsze co masz na stronce ;/
Reszta wymiata - oprócz kaloryfera i łazienki w tle :(
...byłes kiedyś w cyrku? podobało Ci się??
Byłem przed laty w Szwajcarii na występie ponoć najlepszego cyrku na świecie. Knie (czy Knee -jakoś tak się nazywał. Nie jestem znawcą sztuki cyrkowej). Szoł był naprawdę ekstra - dymy, lasery, projektory :roll: . A w naszym pięknym kraju? Wyliniałe chabety biegające w kółko po obsranych trocinach w rytm trzaskającego bata.
Rafał głównym powodem takiego stanu jest brak kasy, a tej brakuje bo nie ma widzów a widzów z kolei nie ma bo przeszli do innych dyscyplin cyrkopodobnych :D
A w naszym pięknym kraju? Wyliniałe chabety biegające w kółko po obsranych trocinach w rytm trzaskającego bata.
normalnie tekst rozlozyl mnie na lopatki i Rafal wisisz mi czyszczenie monitora ;-)
znalazłem się tam z aparatem i pstryknałem kilka fotek żeby je pokazać na mojej stronie i tutaj, to wszystko :D
i MZ zdecydowanie to najsłabsze co masz na stronce ;/
Reszta wymiata - oprócz kaloryfera i łazienki w tle :(
no wypada podziękować tylko za takie słowa :)
co do "najsłabsze, kaloryfera i łazienki" zgadzam się w całej rozciągłosci :D to nie moja specjalizacja i o ile zdjęć z imprez sportowych raczej już robił nie będę o tyle tematykę moda glamur muszę jak najszybciej opanować bo klientki czekają :D
BTW dla wielu osób zdjęcia z kaloryferem i w łazience są tymi najlepszymi :mrgreen:
Tadeusz Jankowski
25.11.06, 23:37
Willow,
Obejrzałem Twoje fotki z zawodów moto i jestem raczej po Twojej stronie, jeśli chodzi o ich ocenę, raczej, bo fotki są wykonane z pozycji takiej jaką miałeś, a nie takiej jakiej by wymagały dla dobrego oddania sportowego sznytu tej dyscyplinie.
Napisałeś:
widzę jednak ze tutaj najwazniejsze jest nie to co na zdjęciu, ale jakość techniczna zdjęcia, ostrość, poruszenie i inne mało istotne sprawy... jakoś mnie to nie dziwi, skoro dla większości tutaj zebranych nie liczy się nic oprócz parametrów technicznych sprzętu!!!
Tez mam takie wrażenie. I tłumaczę to tym, że niektórzy idą na łatwiznę - starają się dostrzec to co oczywiste nie zastanawiając się nad tym, co jest istotne. Dla przykładu, postawiono zarzut, że za szeroko ujęte. Ja się pytam - jak miałeś ująć inaczej te zawody, kupić wysięgnik i wsiąśc do niego? W tej sytuacji, w jakiej się znalazłes, zdjęcia pokazują maksimum - ewolucje (bardzo dobrze) i tło towarzyszące, salę, światła, publiczność.
To są fotki reporterskie i nie bardzo można je przyrównać do Twoich portretów i wysnuwać wnioski typu - robisz świetne portrety, lecz MZ te zawody Ci nie wyszły.
Mam ogólny apel w innej sprawie, aby nie flekować Chomskiego z tą dziwną satysfakcją, zę nareszczie wyczuliśmy słaby punkt. Chomski ma prawo dyskutować i zabierać głos na tematy foto i to robi, a jeśli jego wola jest taka, aby fotek nie pokazywać (przynajmniej na razie), to dlaczego tego nie uszanować.
Pzdr, TJ
Bogus "Sikorka" w Siekierezadzie.
Jak ustawic w pionie?
Czesc.Ch.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Rafał Czarny
25.11.06, 23:48
Chomski, zadałem sobie odrobinę trudu, żeby ustawić Twoją fotę w pionie. No Panie dziejku (jak mawiał mój dziedek) - zajebista fota. Och i ach. Zapraszam tę fotę do galerii publicznej (Jezu, ale słowo "publiczna" kiepsko brzmi :roll: ) Może lepiej galeria gromadzka?
chomsky:
zassij sobie freeware, choćby slowview czy irfanview: odpalisz i dasz radę...
chomsky:
zassij sobie freeware, choćby slowview czy irfanview: odpalisz i dasz radę...
Chyba zartujesz, ledwie potrafie zlapac w sieci to forum!
czesc.Ch.
P.s.Myslisz, ze syn?? Niech no lajdak wroci do domu!
Smerf Maruda
26.11.06, 11:46
RE: Dyskusja o telecentryczności powędrowała tu: https://forum.olympusclub.pl/topics22/telecentrycznosc-vt8737.htm?sid=caeeb0a6a1c90cbd1558c5bc8bed6632#73 219
Ja też nie wiem co to flugi. Za to wiem co to są flupy. Był taki wiersz pt. "Flupy z..." . Nie dokończę, bo dostanę bana. :D
Ja już też wiem, co to są flupy i powiem szczerze, że byłem dużo szczęśliwszy, nie wiedząc co to są FLUPY. Ale nic to, sam googlowałem przecież.
:-)))
Jakie flupy?? Cos mnie ominelo?
Czesc.Ch.
A na allegro jakby coraz wiecej sprzetów z E-systemu . Napewno to zasługa dystrybutora ;)
A na allegro jakby coraz wiecej sprzetów z E-systemu . Napewno to zasługa dystrybutora ;)
ale nowych czy używanych jest coraz więcej?
Nie zmartwiłbym się jakby nie było nowego olympusa w całym 2007. Może można by było za dobre pieniądze kupić jakiś fajny obiektyw. Ludzie chętniej by się pozbywali systemu 4/3. A tak jak coś mocnego się pojawi to ceny podskoczą.
[quote]
ale nowych czy używanych jest coraz więcej?
.
Jednych i drugich. Byly w prasie strachy na lachy , że niby w lutym 2007 pojawi się odwieżony E-1 . Może mu przeszczep matrycy zrobą i LCD z E500 na jakiś czas by starczylo żeby klientów utrzymac.
Byly w prasie strachy na lachy , że niby w lutym 2007 pojawi się odwieżony E-1.
Będziesz jeszcze płakał, że musisz ponownie zabulić tyle kasy co by mieć znowu porządnie zrobiony aparat... hihihi...
póki najkon na gwarancji, niech się robin bawi. potem sprzeda jakiemuś leszczowi i wróci tylnymi drzwiami...
Pewnie, pewnie - tylne drzwi. A ja myślę, że fajnie by było wiedzieć, że plan pięcioletni w 4/3 jest zaklepany, bez względu na zawirowania polityczne, a aparaty będą coraz lepsze. Wtedy lżej by się wydawało każdą złotówkę, a tak to mamy temat "wyprzedawanie".
Można wracać co pół roku i skakać jak pasikonik między jednym systemem a drugim, tylko przy takiej opcji, nie ma się szans zasmakowania pracy z jakimś lepszym, choćby jednym obiektywem bo zawsze człowiek będzie się bał wydać te parę złotych.
Robin wróciłbyś? Moim zdaniem lepiej dla Ciebie teraz kupić sobie jakieś wartościowe szkiełko najkonowe i nie oglądać się za siebie :)
panowie dla pokrzepienia serc
porównanie kitowych obiektywów z e-400 i caonona 400d
http://www.akam.no/test/speilrefleks/test_av_olympus_e-400/33542/2
jestem pod wrażeniem
ooo robi wrazenie to porownanie :) Mozna sie bylo spodziewac, ze kitowe Zuiko jest lepsze od kitowego Canona, ale o tyle to juz lekki szok ;)
Normalnie lepszy od D80 i jego kitowca .
Chce ktoś kupić tanio D80 ?????????????????????
Blady napisał:
Robin wróciłbyś? Moim zdaniem lepiej dla Ciebie teraz kupić sobie jakieś wartościowe szkiełko najkonowe i nie oglądać się za siebie .
Przecież kupiłem najlepsze szkło , lepszych nie ma niż moja stalka 50mm
Robin są:)
takie co dają taką plastykę zdjęcia:D
http://www.photosight.ru/photo.php?photoid=1679136
to szkiełko musi być moje:D
zna ktoś jakiś transport gotówki z banku, słabo chroniony:D
A co to za szkło... nie chce mi się cyrlicy odcyfrowywać, bo słabo jeszcze mi to idzie ;)
Mysle, ze to szklo nazywa sie PS, albo jakos tak... ;)
No właśnie też na to stawiam... ale może ktoś wyprowadzi mnie z błędu - miło by było :D
panowie to z 35-100
kolory śliczne typowo olympusowe:)
Czyste, czy coś obrabiane?
Dziwny ten bokeh po prostu :/
Myślicie, że takie zdjęcie to bez statywu da radę zrobić 35-100mm?
Ciężko się taką lufą kadruje. Lata od lewj strony do prawej... ;)
No w najkonie może i nie ma lepszego szkła... :?
RadioErewan
28.11.06, 01:33
Heh, to ciekawe, bo ja gdzieś tą stałkę zgubiłem w domu. Od roku ani mnie, ani żonie nie chciało się po nią sięgać i teraz znaleźć nie mogę, ani w studio, ani w pracowni. :-|
Nie dość że plastikowa, to i średnio ostra. 85 f/1.4, fajne szkło, ale chyba przed sprzedaniem E300 nie dasz rady wyskoczyć poza smutne szkła dla klientów ze wschodu.
Pozdrawiam
człowieczek mówi ze konwersja RAW - jpg, zmiana temperatury i ekspozycji
[.......... ale chyba przed sprzedaniem E300 nie dasz rady wyskoczyć poza smutne szkła dla klientów ze wschodu.
Pozdrawiam
Chyba w ogóle nie wyskoczę bo do moich pstryków i na tym obleci . W planie co najwyżej zomik na bobry Nikkora 70-210 f 4 lub sigma 70-300 f 4-5,6 takie zwykłe szkła dla ciemnej klienteli ze wschodu co to ZUIKO nie docenia.
A stałka jest DEBEŚCIACKA , a cena jeszcze lepsza .
Choć wady tego szkla już wyłapałem. Duże dystorsje przy bardzo bliskich ciasnych kadrach , ale spox biorę portret dalej, a potem wycinam bo jest z czego :mrgreen:
ale spox biorę portret dalej, a potem wycinam bo jest z czego :mrgreen:
Ty mi tu nie cfaniakuj! wycinam, bo jest z czego... wymyślił sobie... phiii :mrgreen:
eee tam, E-1 wymusza wyższy skill. człek kadruje tak, że potem na kompie tylko co czwarty kadr trzeba "prostować"o ułamek stopnia. programowo się już nie kadruje, bo nie ma z czego...
może robin wycina te 5% obrazu, których nie widać w wizjerku?
eee tam, E-1 wymusza wyższy skill. człek kadruje tak, że potem na kompie tylko co czwarty kadr trzeba "prostować"o ułamek stopnia. programowo się już nie kadruje, bo nie ma z czego...
może robin wycina te 5% obrazu, których nie widać w wizjerku?
Karol masz rację ja też lubię zrobić taki kadr jak jest w rzeczywistosci bez cięcia gięcia. Zmusza to do używania rozumku co by nie zastygł całkiem od tego sterowania kciukiem przełaczjącym programy pilotem w TV .
Chodzi mi o takie ekstremalne zblizenia gdzie twarz ma wypełnić prawie calutki kadr. Tu stałka nikkora daje troche ciała i wtedy te 10MPx ratuje sprawę. Ale tyle co ucinam to i z matrycy E-1 ucinałem naprawde nie dużo. Mam jeszcze jeden komforcik w promocji . Wale fotkę i sruuuu na papier bez kombinacji jak tu przyciąć kadr pod stanard labu ,albo to co ludziom w albumy wchodzi czyli 3:2 , albo zapomne i laboludek po bucikach przejedzie.
Kiedyś pisałeś ,że w Olku powinny być linnie na matowce do kadrowania w 2:3 to wspaniala sprawa byłaby.
[...Nie dość że plastikowa, to i średnio ostra.
Pozdrawiam
Lepiej zrobiona od 35mmZD . Przynajmiej mój egzemplarz.
robin:
no, z brakiem takich linii na matówce to dali ****. jakbym był uzdolniony, to sam bym sobie narysował... ciekawe czy w Panasie coś jest, bo daje możliwość robienia w 3:2.
w sumie najkon cuduje i podświetla matówkę na wszelkie sposoby, więc może OLEK by coś wreszcie wymodził?
W planie co najwyżej zomik na bobry Nikkora 70-210 f 4 lub sigma 70-300 f 4-5,6 takie zwykłe szkła dla ciemnej klienteli ze wschodu co to ZUIKO nie docenia.
A stałka jest DEBEŚCIACKA , a cena jeszcze lepsza .
I będzie kupa bobra, bo to optycznie nawet od 40-150 gorsze ;)
[...I będzie kupa bobra, bo to optycznie nawet od 40-150 gorsze ;)
Czy gorsze czy lepsze to się przekonam osobiście. Albo nie !!! zmienie koncepcje , albo jutro rano wymyślę zupelnie coś innego- inną konfigurację sprzetu. I O TO WŁĄŚNIE CHODZI
Kupuj którąś z wersji 80-200 2.8 szkiełko jest boskie...
Ostrość... mniammmm
Bokeh... mnaimmmmmmmmmmm
ten nikorr nawet mnie pociąga.. te 2.8 na długim końcu - zwłaszcza nowy model prezentuje się pięknie...
Taaaa tylko samochód trza by sprzedać , albo pół.
Ja seee robię dobrrzzze , a nie gorzej, znaczy się taniej , a nie drożej.
W Naszym dziale sprzedam jest już oferta E330 z dużą ilością dodatków. Sprzet prawie nowy . Warto zajżeć.
Ale jesteś pewny, że lepiej? Hipermarketingowa oferta nauczyła mnie, że tanio nie znaczy dobrze.
Ale jesteś pewny, że lepiej? Hipermarketingowa oferta nauczyła mnie, że tanio nie znaczy dobrze.
Zatrucie było :twisted:
Kiedyś było takie przysłowie: "za psie pieniądze psy mięso jedzą", co mniej więcej miało znaczyć, że kto tanio kupuje, ten potem dopłaca do interesu.
;)
Pozdrówka