Zobacz pełną wersję : Wyprzedaż systemu?
historikus
15.11.06, 17:49
Na allegro nadzwyczajna obfitość E-1. W ofertach E-1+zd1454 z shld2 lub fl-50 za 2200-2500 zł niedługo będzie można przebierać jak w ulęgałkach. Czym to tłumaczyć? Zarobkowicze pozbywają się zajechanego sprzętu? A może miłośnicy systemu przestali już wierzyć w obietnice Olego w sprawie następcy E-1 i masowo zmieniają stajnię?
Pzdr
RadioErewan
15.11.06, 17:58
Na allegro nadzwyczajna obfitość E-1. W ofertach E-1+zd1454 z shld2 lub fl-50 za 2200-2500 zł niedługo będzie można przebierać jak w ulęgałkach. Czym to tłumaczyć? Zarobkowicze pozbywają się zajechanego sprzętu? A może miłośnicy systemu przestali już wierzyć w obietnice Olego w sprawie następcy E-1 i masowo zmieniają stajnię?
Pzdr
Stawiam na to drugie - sprzedać korpus, poczekać do wiosny, podjąć decyzję o zmianie systemu, kiedy będzie wiadomo czy jest E1n czy nie ma.
Pzdr
Gdzie masz na allegro obfitosc takich zestawow w takich cenach? Mamy jakies inne allegro w kraju? Chetnie kupie taki zestaw w tej cenie. A nawet dwa, moglbys jakos zweryfikowac swoje informacje.
czesc.ch.
a niech wszyscy sprzedaja, ja bym chcial kupic ZD 50-200 za jakies 1500pln, wiec niech walcza o klienta !
historikus
15.11.06, 18:23
Pzdr
Gdzie masz na allegro obfitosc takich zestawow w takich cenach? Mamy jakies inne allegro w kraju? Chetnie kupie taki zestaw w tej cenie. A nawet dwa, moglbys jakos zweryfikowac swoje informacje.
czesc.ch.
http://allegro.pl/item141736588_olympus_e1_zd_14_54_2_8_3_5_cf_1gb_a ccu_bonus.html
http://allegro.pl/item142478860_olympus_e1_idealny_.html
Jedna z ofert zostala nagle wycofana z powodu uszkodzenia sprzętu(?) a kolejna zakończyła się w ubieglym tygodniu.
http://allegro.pl/item141911917_e_1_olympus_obiektywem_lampa_fl_50_k arta1g.html
Do tego kilka ogłoszeń pojawiło sie ostatnio na forum.
Pewnie, że można się spierać, czy kilka ofert w ciągu tygodnia to jest dużo ale ja prawdę mówiąc takiej podaży na rynku wtórnym wcześniej nie zauważyłem
Zobaczysz co się będzie działo jak będzie na co się przesiąść. To dopiero będą żniwa! :mrgreen:
Jak ktoś naprawdę nie musi to nie odchodzi od olka chyba, że ciśnienie na zmianę ma się już od dawna, to się nie dziwię - mnie by już z trzy razy rozsadziło.
Mając E-500 nie mam nic lepszego w olku, więc nie zmieniam aparatu. Konkurencyjne aparaty nie robią lepszych zdjęć i dla mnie decyzja o zmianie systemu w dslr to bardziej złożona kwestia, niż kupno auta innej marki, niż dotychczasowe.
Pzdr
czesc.ch.
http://allegro.pl/item141736588_olympus_e1_zd_14_54_2_8_3_5_cf_1gb_a ccu_bonus.html
http://allegro.pl/item142478860_olympus_e1_idealny_.html
Jedna z ofert zostala nagle wycofana z powodu uszkodzenia sprzętu(?) a kolejna zakończyła się w ubieglym tygodniu.
http://allegro.pl/item141911917_e_1_olympus_obiektywem_lampa_fl_50_k arta1g.html
Do tego kilka ogłoszeń pojawiło sie ostatnio na forum.
Pewnie, że można się spierać, czy kilka ofert w ciągu tygodnia to jest dużo ale ja prawdę mówiąc takiej podaży na rynku wtórnym wcześniej nie zauważyłem
Pierwsza oferta nie ma ani gripa ani tym bardziej fl50, druga nie ma gripa, ma chetnego i grubo ponad tydzien do zakonczenia. Pytam gdzie jest ten wysyp na allegro po 2500 z lampami i gripami?
Czlowieku jesli cos probujesz pisac to bierz za to odpowiedzialnosc. Nie wal knotow. Nie jestem dzieckiem, potrafie sobie wlczyc allegro i wstukac Olympus E1.
czesc.Ch.
Mając E-500 nie mam nic lepszego w olku.......... .
No tu się trochę z wujkiem Bladym nie zgodzę. Myślę, że E330 to trochę mądrzejszy sprzęcik.
Mając E-500 nie mam nic lepszego w olku.......... .
No tu się trochę z wujkiem Bladym nie zgodzę. Myślę, że E330 to trochę mądrzejszy sprzęcik.
Oczywiście, jest. Dziwi mnie, że wujek Robin nie wziął pod uwagę ceny jaką trzeba zabulić za mądrość E-330.
Aaaaa jak brać pod uwagę cenę to wujek Blady ma rację. Zapomniałem ,że za aparty trzeba płacić
hi hi hi
WUJEK MARO
15.11.06, 22:59
Ilu tych wujków!!?!! :-)
a niech wszyscy sprzedaja, ja bym chciał kupic ZD 50-200 za jakies 1500pln, wiec niech walcza o klienta !
JA TYŻZŻ bo takiego szkielka mi brak- dziś mi sie marzy , ale co bedzie za kilka dni nie wiadomo.
Fotografia cyfrowa to taka dziwna dyscyplina sportu , że daje dużym chłopcom ogrom zabawy z pstrykania , właczania , świeceni , odkrecania , przykręcania ,czyszczenia , dmuchania gruchą, pisania na forumkach,( czego moja osoba jest najlepszym przykładem- więcej postów niż zrobionych zdjeć he he he ) czytania , po prostu cieszenia się i normalnie w promocji jeszcze fotkę można zrobić prawie bez używanią mózgu. Ludzie sprzedają bo ciągną do nowosci podobnie jak sprzedają 2-3 letnie samochody i kupują troszę zmodernizowane - oczywiście spece od belkotu marketingowego wszędzie trąbią ze to zupelnie nowe auto bo ma 543 nowe elementy !!!
Nie sprzedają Ci co z fotografi żyją bo te niby stare -dziadki np E-1 czy E300 dalej będą robiły piękne zdjecia tylko u innych właścicieli i to jeszcze przez wiele lat !!!
To że ludziska ciezko pracują i w ramch rozrywki chca sobie cos nowego czasem kupić to ich sprawa u Nas padlo akurat na aparaty ale mój koles gra w tenisa ziemnego tzn grał 4 razy przez 2006 rok a kupil już od stycznia 4 nową rakietę i jak mu to daje radochę niech kupuje jeszcze siedem.
Ilu tych wujków!!?!! :-)
Ilu chcieć, ilu chcieć, wujku, jedna wielka e-rodzina. Szkoda, że nie ma tyle samo ciociów, co wujków, ale wg starochińskiego przysłowia, na bez rybiu i rak ryba ;)
Fotografia cyfrowa to taka dziwna dyscyplina sportu , że daje dużym chłopcom ogrom zabawy z pstrykania , właczania , świeceni , odkrecania , przykręcania ,czyszczenia , dmuchania gruchą, pisania na forumkach
hihihi - kwintesencja fotografii cyfrowej... :D
Zobaczysz co się będzie działo jak będzie na co się przesiąść. To dopiero będą żniwa! :mrgreen:
hmm raczej nie będzie... bo co niby wyprzedać... przeciez nie 14-54 czy fl-50 a e-jedynki też nie będzie się opłacało zbyć.
Nie sprzedają Ci co z fotografi żyją bo te niby stare -dziadki np E-1 czy E300 dalej będą robiły piękne zdjecia tylko u innych właścicieli i to jeszcze przez wiele lat !!!
Dokladnie ja z E1 żyje i sprzedawac nie zamierzam śluby cykam tylko dym idzie, (koscioły i studio).
Macie jednak rację... gdybym miał E-1 też bym nie sprzedawał tylko zatrzymał jako rezerwę. Chyba, że przesiadka albo wyższa konieczność, to wtedy wszystko idzie na sprzedaż.
Macie jednak rację... gdybym miał E-1 też bym nie sprzedawał tylko zatrzymał jako rezerwę. Chyba, że przesiadka albo wyższa konieczność, to wtedy wszystko idzie na sprzedaż.
No co Ty ile można się cieszyć jedną zabawką.
Przecież można wziąć przykład z Robina, nie sprzedawać dotychczasowych aparatów, a tylko kupić nową zabawkę hihihi.... :D
Przecież można wziąć przykład z Robina, nie sprzedawać dotychczasowych aparatów, a tylko kupić nową zabawkę hihihi.... :D
Zły plan bo się można stać "bezpaństwowcem"
Rafał Czarny
18.11.06, 22:56
Kolega cra3y opuszcza system. http://allegro.pl/item141736588_olympus_e1_zd_14_54_2_8_3_5_cf_1gb_a ccu_bonus.html
Smutek. Ech, ten Olympus... :roll:
2,5K z 14-54 i nie bylo ofert kupna?
szkoda chłopa, ale za wiele nie napstrykał... po 2xxx fotkach to się człowiek dopiero zaczyna sprzętu uczyć.
Rafał Czarny
18.11.06, 23:17
szkoda chłopa, ale za wiele nie napstrykał... po 2xxx fotkach to się człowiek dopiero zaczyna sprzętu uczyć.
No, chyba, że złamał mykens z menu serwisowym i cofnął licznik. Bez obrazy cra3y - to dżołk.
Coś dużo tego sprzętu na allegro z E-systemu. Za emocjonalnie ludzie do sprawy podchodzą.
OLYMPUS w sensie "scisłe kierownictwo, działy rozwoju, marketingu, planowania itp." jedzie z nami równo. olali ludzi totalnie, więc ludzie uciekają.
E-1 był dobrą kontynuacją E-10/E-20, tym razem z wymienną optyką, tyle że pikseli nie przybyło. a gdzie kontynuacja E-1? **** zimna i same zabawki a najkon i kamuń zacierają ręce na przyjęcie nowych klientów.
E-300, ok, solidny i szumiący aparat budżetowy, ale E-500, E-330 i E-400 to kolejne żarty z nas, klientów.
Robin, narzekałeś, narzekałeś, to masz teraz placek i cenę za E-300 trzeba będzie obniżyć... hihihi ;)
pewnie ,że obniżyć. Teraz na Alegro E-300 z 14-45 za 1475zł poszedł
E-300, ok, solidny i szumiący aparat budżetowy, ale E-500, E-330 i E-400 to kolejne żarty z nas, klientów.
no, no, nie żartuj tak sobie, bo ja mam ten żart p.t. E-500 :mrgreen: Jak się miało już aparat to taki E-500 to żart, ale jak się nie miało, to poważna maszyna.
Kolega cra3y opuszcza system. http://allegro.pl/item141736588_olympus_e1_zd_14_54_2_8_3_5_cf_1gb_a ccu_bonus.html
Smutek. Ech, ten Olympus... :roll:
sprzedaje a nie opuszcza, dla pozyskania gotowki (auto), a nie z wlasnego widzimisie ... (niestety)
aparat ma sie dobrze i chetnie go oddam w dobre rece
blady:
sorry, ale tak to widzę. postaw sobie K10D, obok D200 albo choćby D80, obok 30D i co dalej? jakiego OLKA którego można obecnie kupić postawimy obok? E-330 lub E-500 z mini wizjerem czy miniaturkę E-400?
cra3y:
auto to tylko auto. kawał blachy, plastiku i gumy który ciągle wysysa kesz z właściciela...
cra3y:
auto to tylko auto. kawał blachy, plastiku i gumy który ciągle wysysa kesz z właściciela...
niestety olek przegral na priorytety (z gumą, plastikiem i kawalkiem blachy)
Rafał Czarny
19.11.06, 00:33
sorry, ale tak to widzę. postaw sobie K10D, obok D200 albo choćby D80, obok 30D i co dalej? jakiego OLKA którego można obecnie kupić postawimy obok? E-330 lub E-500 z mini wizjerem czy miniaturkę E-400?
Z niechęcią Karol muszę Ci przyznać rację. Olek został w tyle. Mam nadzieję (i pewnie wielu z nas), że w najbliższym czasie wypuści jakieś body podobne do K10D i w podobnej cenie. Jeśli nie, to **** blada (bez urazy blady ;) ).
"Srali muchi, bedzie wiosna, bedzie duza trawa rosla!"
Jak powiedzial kiedys Linda. Co wy wiecie k...... o zabijaniu ?
Proponuje kazdemu, wziac kolejno aparaty w rece, narobic roznych zdjec , otworzyc RAW i porownac. Najlepiej w mozliwie najbardziej zblizonych warunkach.
Jakos nie moge stwierdzic tej powalajacej roznicy pomiedzy Olkami, Canonami, Nikonami_ Niestety Minolty i Pentaxy sa poza moim zasiegiem. Owszem przyjaciel posiada Minolte D7D i zdjecia mi sie podobuja, ale bez rewelki- AF ma problemy.
Proponuje uporac sie kazdemu z blyskiem Canona, pomijam problemy z droga optyka i AF.
Niskim kontrastem i kolorystyka Nikona, szumy tez nie za bardzo. Za to blysk jest rewelacyjny w stosunku do reszty.
Mam to na co dzien. Raz lepiej, raz gorzej. W sumie to najwiecej zalezy od warunkow zastanych i kunsztu pstrykajacego. Raz sie uknoci i zagapi, a raz zablysnie pomyslem i wykonaniem fotki. Jak nie ma pogody to i swiety nie pomoze!
Nie widze mozliwosci wykonania, super fotki jakims systemem, w szczegolnosci.
Na naszych marzeniach tluka forse producenci tego i owego.
Zaczynacie mnie denerwowac! Wiem, ze to wolny kraj i kazdy ma prawo marudzic.
Ale takiej porcji idiotyzmow na trzech forach juz downo nie widzialem. Glupota nie omija posiadaczy zadnego z systemow. Jakby pomyslec, to wszyscy sa niezadowoleni!
Jesli tak to na pewno kogos powalilo.
czesc.ch.
blady:
Poczekaj i nie rozpędzaj się, jeszcze będziesz stawiał następce ejedynki - tylko nie wiem w którym rzędzie - czy cenowym czy jakościowym, bo w każdym będzie najlepszym wyborem :razz:
Ja tam nie kupię nowego body dopóki nie kupię wszystkich zaplanowanych szkieł, Wasze dyskusje "kitowców" przypominają mi dyskusje posiadaczy C350D kit o przyszłości i planowaniu zakupu 1D z FF :mrgreen:
Może nie jestem tu zbyt długo, może olympus to moja pierwsza osobista lustrzana cyfra, może nie robię zdjęć zawodowo ale jakoś nie mogę się powstrzymać od napisania paru słów. Od jakiegoś czasu przygnębiające stają się wizyty na forum. A że system bez przyszłości, a że nie ma następcy, a że firma olewa klientów… A dajcie już wreszcie sobie siana. Trochę ubawił mnie tekst z tymi zabawkami. Widziałem i miałem w ręce E 330 i powiem, że mając E-1 bez namysłu kupiłbym trzystatrzydziestkę bez wahania gdyby tylko na koncie zjawiło się parę groszy. I bez sensu jest dla mnie zmiana systemu. Powiem więcej. Nie bałem się zainwestować nie małą kasę w nową FL 50 bo uważam, że warto tu zostać. Przypatrzcie się swoim zdjęciom i przestańcie ulegać sugestiom speców od marketingu. :razz:
Olo2:
też jestem w systemie i przez najbliższe 8 miesięcy nigdzie się nie wybieram, ale nie ma co się czarować. OLEK chwilowo wypadł z gry a niektórzy nie mogą czekać na cud, bo moneta ucieka Im przez palce od tego czekania. ilu świetnych gości przeszło na inne systemy wskutek nieudolnej polityki O i ilu wciąż przechodzi, choćby jedną nogą?
E-330 widziałbym w fotografii wnętrz, tu nie ma dwóch zdań, jednak pojemność bufora, wielkość wizjera, jedna rolka i cena sprzętu powodują, że temu panu wolałbym podziękować. matrycę w nim zastosowaną chętnie zobaczyłbym w E-1.
Inni odchodzą to nam się robi gorzej zdjęcia? Przyjdzie nowy model to wszycy polecą za nowością do olympusa no i tak bez końca.
Olo- niektorzy nie maja swiatu nic do zakomunikowania, wiec gledza dniami i nocami. Oni tu nie przyszli robic fotek. Oni sie artystycznie dowartosciowuja, kupijac na okraglo coraz to nowe zabawki.
czesc.Ch.
tekst jest niezly :) to tak jakby liczylo sie ilosc klapniec - bez obrazy, ale ta regule do analoga tez przypniesz?
wiesz, kadruje i mysle o zdjeciu przed jego zrobieniem - ewentualna powtorka czy korekta wchodzi w gre, gdy kadr jest za ciemny/jasny itp
dla mnie zrobienie okolo 2800 zdjec w ciagu niecalych dwoch lat to jest duzo ...
pewnie ,że obniżyć. Teraz na Alegro E-300 z 14-45 za 1475zł poszedł
Ale nie taki jak mój . Towar towarowi nie równy.
blady:
sorry, ale tak to widzę. postaw sobie K10D, obok D200 albo choćby D80, obok 30D i co dalej? jakiego OLKA którego można obecnie kupić postawimy obok? E-330 lub E-500 z ...
Chyba E330 trzyma jeszcze fason przy tym peletonie . Tylko jak dlugo ???
Dopóki nie wejdzie coś nowego?
zgadza się, Olek wypadł z gry,
pozdrawiam
zgadza się, Olek wypadł z gry,
pozdrawiam
Na rynku jest miejsce na kilka marek. Przetasowania na rynku były i będą.
Bądźmy dobrej myśli.
Czy Olek ciągnąłby za sobą Sigmę, Panasa, Leicę, gdyby planował się zwinąć???
JOHANA też już na taczkach chcieli wywieźć, a wrócił i ma się dobrze.
Chociaż dwa tygodnie bez Was było ciężko ;)
Czy Olek ciągnąłby za sobą Sigmę, Panasa, Leicę, gdyby planował się zwinąć???
mógł po to, żeby zwinąć body, a zostawić tylko świetne szkła, ale tak nie zrobił. Będzie E-1n, potem coś innego i tak cały czas. A jak ktoś sprzedaje jakiś aparat Olympusa to od razu z systemu ucieka?? Nie, będzie ciekawa propozycja dla fotografów to pewnie wrócą.
pozdrawiam ;)
a niech wszyscy sprzedaja, ja bym chciał kupic ZD 50-200 za jakies 1500pln, wiec niech walcza o klienta !
JA TYŻZŻ bo takiego szkielka mi brak- dziś mi sie marzy , ale co bedzie za kilka dni nie wiadomo.
Fotografia cyfrowa to taka dziwna dyscyplina sportu , że daje dużym chłopcom ogrom zabawy z pstrykania , właczania , świeceni , odkrecania , przykręcania ,czyszczenia , dmuchania gruchą, pisania na forumkach,( czego moja osoba jest najlepszym przykładem- więcej postów niż zrobionych zdjeć he he he ) czytania , po prostu cieszenia się i normalnie w promocji jeszcze fotkę można zrobić prawie bez używanią mózgu. Ludzie sprzedają bo ciągną do nowosci podobnie jak sprzedają 2-3 letnie samochody i kupują troszę zmodernizowane - oczywiście spece od belkotu marketingowego wszędzie trąbią ze to zupelnie nowe auto bo ma 543 nowe elementy !!!
To że ludziska ciezko pracują i w ramch rozrywki chca sobie cos nowego czasem kupić to ich sprawa u Nas padlo akurat na aparaty ale mój koles gra w tenisa ziemnego tzn grał 4 razy przez 2006 rok a kupil już od stycznia 4 nową rakietę i jak mu to daje radochę niech kupuje jeszcze siedem.
A ta 6 megapixeli w E1, to nie jest jakieś przeciwwskazanie w erze, gdy standardem powoli zaczyna być 10 ?
Ja 6-megapixelowego aparatu już bym nie kupił.
Pozdrówka
A ta 6 megapixeli w E1, to nie jest jakieś przeciwwskazanie w erze, gdy standardem powoli zaczyna być 10 ?
Ja 6-megapixelowego aparatu już bym nie kupił.
Pozdrówka
E-1 ma 5mpx. Toż to 1mpxl mniej :mrgreen:
Oooooooooooo !!! banita wrócił
też Ci lubię
też Ci lubię
Ten Twój Nikon już działa tylko na pół etatu???
Jeszcze wrócisz do OLKa :mrgreen:
johan:
już pisałem Robinowi, że jak OLEK przebudzi się z letargu, to pchnie tego najkona szybciorem do żyda, póki na gwarancji...
a jeśli nie OLEK, to Panas zarządzi. gdzie się nie obrócę, reklamy LUMIX'a, koło fotowaleta wielka reklama lustra Panasa (większa niż reklama alfy...).
Panas wie co to reklama i zasypie nas korpusami, tyle że nieprędko. najpierw wyżyłują kesz z hybrydowców.
też Ci lubię
Ten Twój Nikon już działa tylko na pół etatu???
Jeszcze wrócisz do OLKa :mrgreen:
TAK NA PÓŁ ETATU JEST U MNIE BO JA JAK FOCĘ TO ZAZWYCZAJ DWOMA PARAMI RĄK , ALBO I TRZEMA .
Masz racyyyje Karol, szkoda zę pansłoik nie łyknał działu foto Olka od rzau postawili by sprawy na nogi ,a nie na głowie.
A ja wróciłem do canona :mrgreen: porzuciłem olka :razz: a tak poważnie powiem wam chłopcy że do olka nie wrócę i basta, za dużo tu znaków zapytania, za mało korpusów, obiektywów (dobrych w dobrych cenach :D ) szans na jakikolwiek rozwój sprzętowy, brak przyszłości i basta, pozostaje nam tylko robić dobre foty i nie ględzić ;)
juz ładny kawałek czasu tu nic nie pisalem... ale teraz to normalnie obłęd mnie już bierze. Od jakiegos czasu powaznie zastanawiam sie nad wyborem lustrzanki a ze kasą nie śmierdze na prawo i lewo (czasem sie przytraia porządne mycie :D ) to trzebaby podjąc jakąs sensowna decyzje. Postanowilem ze jednak cos od Olympusa kupie i w zasadzie moje wizyty na forum potrzebne mi byly tylko po to zeby sie utwierdzic w przekonaniu ze NIE ROBIE ZLE, powtarzam - ze nie robie zle. Nie chce wiedziec czy robie dobrze bo to sie dopiero okaze. Z reszta nigdy nie jest tak dobrze zeby nie moglo byc lepiej. Tymczasem kazda wizyta na orum to kolejne rozterki. A bo to Olympus olewa klientow a bo to u konkurencji to samo tylko drozej. Sorry. Nie obrazcie sie, ale zachowujecie sie jak rozkapryszone panienki co to same nie wiedza czego chca albo maja cos ale nie wiadomo czego szukaja. Ja wiem czego szukam. Chce kupic porzadny aparat. Taki żeby czasem nadrobil moje niedociagnięcia warsztatowe a czasem dał szanse na wlasna inwencję twórcza. Chce widziec radość w fotografowaniu mojego dziecka, które niedługo przyjdzie na świat. Poki co te wasze przekomarki na temat zeszłorocznego śniegu tylko odbieraja tylko checi do wszystkiego. Ech... Ja juz sam nie wiem czy tacy z was zawodowcy czy wrecz przeciwnie jesli wiecznie cos wam nie tak. Moja babcia w takich sytuacjach mowi "złej baletnicy i rąbek u spódnicy". odpowiedz na pytanie kto baletnica a co spodnica zostawie juz wam. Wiem jedno - jak juz cos bede kupowal na pewno nie bede sie sugerowal opiniami z forum bo na kazdym to samo. Bez wzgledu gdzie sie zajrzy tam wszystko jest do bani. Moze zamiast sie tak przemawiac zacznijcie robic zdjecia...
Ja juz chyba wiem co kupie.
Dziekuje
Pozdrawiam
Michał
MUZZY A grałeś kiedyś na giełdzie papierów wartościowych ???
Z decyzją i inwestycją w sprzet jest trochę podobnie. Zazwyczaj się traci finansowo , a poza tym człowiek nigdy nie wie czy robi dobrze czy źle w momencie zakupu sprzętu . Czas dopiero pokaże czy dobrze zainwestowal , swoje nadzieje i kasę.
Dziś wybor jest duży. Dla początkujacych fotoamatorów u OLYMPUSA też.
A ja wróciłem do canona :mrgreen: porzuciłem olka :razz: a tak poważnie powiem wam chłopcy że do olka nie wrócę i basta, za dużo tu znaków zapytania, za mało korpusów, obiektywów (dobrych w dobrych cenach :D ) szans na jakikolwiek rozwój sprzętowy, brak przyszłości i basta, pozostaje nam tylko robić dobre foty i nie ględzić ;)
Ile to Canon ma w ofercie korpusow na ktore byloby Cie stac? ile Nikon, Olympus, Minolta, Pentax. Ile obiektywow na ktore byloby Cie stac?
czesc.ch.
A grałeś kiedyś na giełdzie papierów wartosciowych ???
Z decyzją i inwestycją w sprzet jest trochę podobnie. Zazwyczaj się traci finansowo , a poza tym człowiek nigdy nie wie czy robi dobrze czy źle w momencie zakupu sprzętu . Czas dopiero pokaże czy dobrze zainwestowal , swoje nadzieje i kasę.
Ty Robinie grales na gieldzie? jakiej?
Zazwyczaj sie nie traci na gieldzie, zazwyczaj sie zarabia. Robinie! To, ze Ty zazwyczaj tracisz wcale mnie nie dziwi. Dziwi mnie, ze zona pozwala Ci grac.
Czesc.Ch.
Smerf Maruda
20.11.06, 19:21
Inwestycja w sprzęt fotograficzny? Inwestuje to się w nieruchomości albo ziemię. Kto o zdrowych zmysłach inwestuje w sprzęt fotograficzny, który za 18 miesięcy się zamortyzuje?
Robert - widzę, że znowu zaczynasz swoje zawodzące marudzenie. Ty i przystawki, dobrze się dobraliście ;-)
Ile to Canon ma w ofercie korpusow na ktore byloby Cie stac? ile Nikon, Olympus, Minolta, Pentax. Ile obiektywow na ktore byloby Cie stac?
czesc.ch.
Zapewniam Cię że więcej niż olympus :D nie muszę zresztą rozpatrywać tego na dziś tylko w kategoriach cenowych :roll: przeszedłem tylko ze wzgledu na tele (400mm w cenie 4 tys - u canona najwyższa półka jakościowa), co u olympusa... czcza gadanina argumentów przeciwko niestety jest za dużo :cry:
panowie ku potrzepieniu serc
dwóch gości - w jedym wątku porównuje e-400 do nikona 2dx
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=20928048
[.......Inwestycja w sprzęt fotograficzny? Inwestuje to się w nieruchomości albo ziemię. Kto o zdrowych zmysłach inwestuje w sprzęt fotograficzny, który za 18 miesięcy się zamortyzuje?
-)
Coż lapsus językowy . Twoim zdaniem powinno być na wprost prosto w oczy czyli TOPIENIE KASY W SPRZĘT . Do końca nie można sie z tym zgodzić bo dla niektorych jest to jakaś inwestycja przynosząca zyski . Zyski mogą mieć postać materialną np. 1000 zł za ślub lub poprawę samopoczucia , a u niektorych nawet zdrowia psychicznego po zakupie np. wymarzonego obiektywu czy lampy, tudzież aparatu analogowego.
Albo inne zyski . W końcu pozyskanie doświadczenia i wiedzy żeby wiecej jakiegoś gó... nie kupować też jest cenne. Wiedza i edukacja też kosztuje.
andytown kurde odważni faceci , żeby tak bez krępacji porównywać.
czesc.ch.
Zapewniam Cię że więcej niż olympus :D nie muszę zresztą rozpatrywać tego na dziś tylko w kategoriach cenowych :roll: przeszedłem tylko ze wzgledu na tele (400mm w cenie 4 tys - u canona najwyższa półka jakościowa), co u olympusa... czcza gadanina argumentów przeciwko niestety jest za dużo :cry:
Takie ciemne że AF dobrze współpracuje dopiero od C5D :mrgreen:
[.......Inwestycja w sprzęt fotograficzny? Inwestuje to się w nieruchomości albo ziemię. Kto o zdrowych zmysłach inwestuje w sprzęt fotograficzny, który za 18 miesięcy się zamortyzuje?
-)
Coż lapsus językowy . Twoim zdaniem powinno być na wprost prosto w oczy czyli TOPIENIE KASY W SPRZĘT . Do końca nie można sie z tym zgodzić bo dla niektorych jest to jakaś inwestycja przynosząca zyski . Zyski mogą mieć postać materialną np. 1000 zł za ślub lub poprawę samopoczucia , a u niektorych nawet zdrowia psychicznego po zakupie np. wymarzonego obiektywu czy lampy, tudzież aparatu analogowego.
andytown kurde odważni faceci , żeby tak bez krępacji porównywać.
Dobrze prawisz Robin. Nie musza to byś złociszki. Może to być także promocja siebie w różnym środowisku: praca, gmina itp.
A kiedy przyjdą pierwsze złociszki za fotki tego nie wiemy. Czasami przychodzą niespodziewanie, jak w moim przypadku.
Najważniejsze to robić dużo fotek i nie narzekać!!!
Smerf Maruda
20.11.06, 21:21
Ile razy trzeba powtarzać, że aparat to narzędzie - do dokumentowania wydarzeń, robienia opracowań naukowych albo realizacji artystycznych wizji? Ale tylko narzędzie, jak babcię kocham.
W moim przypadku topieniem kasy nie była inwestycja w system Olympusa per se, ale w ogóle w fotografię cyfrową. Choć może jeszcze znajdę w niej radość, ale uważam, że tak samo byłbym niezadowolony z Canona, Nikona czy Pentaksa. Podobnie, w klasie cenowej dla nas osiągalnej wszystkie aparaty i obiektywy są mniej więcej tej samej jakości. A jak ktoś nie umie robić zdjęć, to i 20D mu nie pomoże...
Tak już przy okazji szkoda ,że nie mamy dokładnego wgladu na to co dzieje sie na całym świecie wśród olkomanniaków. Czy też udzilea im się panika i kombinują jak tu sprzet spienieżyć . Myśle , że w ogole o tym nie myślą .Ano dla tego, że tam takie zabawki sie kupuje co jakiś czas za godziwą place i ból jet mniejszy , że sie "nainwestowało" w wiele obiektywow a tu do tej szklarni tylko jedno body się ma.
[.........wszystkie aparaty i obiektywy są mniej więcej tej samej jakości. ...
Celebrity Plus !!!! ratuj kolegę . Co Ty na to ????
Smerf Maruda
20.11.06, 21:25
Tak już przy okazji szkoda ,że nie mamy dokładnego wgladu na to co dzieje sie na całym świecie wśród olkomanniaków. Czy też udzilea im się panika i kombinują jak tu sprzet spienieżyć . Myśle , że w ogole o tym nie myślą .Ano dla tego, że tam takie zabawki sie kupuje co jakiś czas za godziwą place i ból jet mniejszy , że sie "nainwestowało" w wiele obiektywow a tu do tej szklarni tylko jedno body się ma.
Myślę, że gdzie indziej zakupów dokonuje się w sposób przemyślany, a nie kierując lokalną modą czy czymś tam. Dlatego też każdy wie, czego oczekiwać od sprzętu i marki.
Smerf Maruda
20.11.06, 21:27
[.........wszystkie aparaty i obiektywy są mniej więcej tej samej jakości. ...
Celebrity Plus !!!! ratuj kolegę . Co Ty na to ????
Manipulujesz lepiej niż Wyborcza. Uciąłeś kluczowy kawałek mojej wypowiedzi, sprawiając, że pozbawiona jest sensu.
Chyba się mylisz . Nie ma innego kraju jak Polska gdzie ludzie ważą każdy grosz i się mocno zastanawiają na co go wydadzą. Na takiego najtanszego Nikona D50 na ten przyklad trzeba wydać prawie całą wypłate , zostanie na piwo . W innym bogatszym kraju taki plasti kupuje się za 10 dni pracy. Dlatego MY POLACY szczególnie przykladamy sie do tego jak wydajemy nasze pieniadze . Stad wszyscy jesteśmy ekspertami od aparatów , od samochodów od TV i DVD i nawet na polityce się znamy najlepiej . Wiesz , że w USA w statystycznym gospodarstwie stoją jeszcze telwizorki w drewnianych skrzynkach z kineskopani prożniowymi najcześciej z wycinka kuli . Tak jest na świecie Panie kolego.
[..Manipulujesz lepiej niż Wyborcza. Uciąłeś kluczowy kawałek mojej wypowiedzi, sprawiając, że pozbawiona jest sensu.
żarcik strzeliłem
Smerf Maruda
20.11.06, 21:37
Chyba się mylisz . Nie ma innego kraju jak Polska gdzie ludzie ważą każdy grosz i się mocno zastanawiają na co go wydadzą. Na takiego najtanszego Nikona D50 na ten przyklad trzeba wydać prawie całą wypłate , zostanie na piwo . W innym bogatszym kraju taki plasti kupuje się za 10 dni pracy. Dlatego MY polacy szczególnie przykladamy sie do tego jak wydajemy nasze pieniadze . Stad wszyscy jesteśmy ekspertami od aparatów , od samochodów od TV i DVD i nawet na polityce się znamy najlepiej . Wiesz , że w USA w statystycznym gospodarstwie stoją jeszcze telwizorki w drewnianych skrzynkach z kineskopani prożniowymi najcześciej z wycinka kuli . Tak jest na świecie Panie kolego.
Robin, Twoja ortograficzna, stylistyczna i składniowa abnegacja sięga szczytów. Nawet słowo "Polacy" musisz napisać - z lenistwa? - niepoprawnie. Mam wrażenie, że jesteś ostatnią osobą, od której chciałbym słuchać o naszych cechach narodowych.
Ja na aparat - jak już kiedyś pisałem - zbierałem rok. I dobrze mi z tym było, bo przynajmniej wiedziałem, że mam jakiś cel. I tym aparatem się cieszyłem jak dziecko. Na pewno nie był to kolejny elektroniczny "disposable gadget".
ale MY tak specjalnie pod Ciebie napisałem z bardzo dużej literki.
cytuje Łukasza : Ja na aparat - jak już kiedyś pisałem - zbierałem rok. I dobrze mi z tym było, bo przynajmniej wiedziałem, że mam jakiś cel. "I tym aparatem się cieszyłem jak dziecko." Na pewno nie był to kolejny elektroniczny "disposable gadget".
Czyli inwestycja byllllla jak najbardziej udana i trafiona.
czesc.ch.
nex- jakiez to rewelacje masz u canona/ 400d? 20/30D. jakiz to wpanialy obiektywik 400 mm masz za 4 tysiace. Bo u Olympusa masz 50-200 i to daje 400mm calkiem jasne i porzadne szklo. Za 4 tys w Canonie to sobie mozna. Nie wiem, czy Sigme jaka kupi- ciemna i badziewna?
Kazda z firm ma podobna liczbe modeli aparatow, tak naprawde trudno ktores polecic ze spokojnym sumieniem. Ale szkla to tylk Zuiko przygotowalo pod cyfre i to w calkiem sporej ilosci. Od bardzo tanich, tanich, srednio drogich po bardzo drogie. w kazdym innym systemie to tylko odgrzewane kotlety, w Canonie kiepsko wspolpracujace.
czesc.ch.
nie zaczynajcie tutaj wojny systemowej, jeden lubi czekolade ....
to, ze Robina boli watroba a nex ma juz przeszczep z canona nie oznacza, ze swiat sie zawalil
nikoniarze swojego czasu wypatrywali D200 (nastepce D100) jak swietego grala, czekali 4 lata ? (prawie) i co? zastrzelili sie ?
jak wszyscy zaczniecie psioczyc, to okaze sie, ze bez sredniego formatu ani rusz
moze tak dla kontrastu napiszcie cos pozytywnego?
Smerf Maruda
20.11.06, 22:54
jak wszyscy zaczniecie psioczyc, to okaze sie, ze bez sredniego formatu ani rusz
Ja czekam na moją Yashicę Mat i zbieram na Epsona.
andytown:
ciekawe porównanie, matryca od Kodaka nawet daje radę. jeśli OLEK przypomni sobie jak wygląda porządny wizjer i większy bufor na ORF'y, nie czekamy na próżno...
myślę jednak że reporterzy nie sprzedadzą D2X czy Marków żeby kupić E-400...
RadioErewan
20.11.06, 23:13
To już ostatni Kodak.
ps. Cieplej powiało od wschodu ostatnio. :-)
Pozdrawiam
oj-ej! ale dziewczyny pojechałyście z tym wątkiem. Mi jako fotografowi forumowemu (to taki typ, co więcej pisze o całej otoczce, niż robi zdjęć) taka lektura sprawia dużo radości. Lepiej niż najlepszy kabaret. Świetne teksty, jeszcze lepsze riposty - bravo! :mrgreen:
Dodam sobie ten wątek do "ulubionych".
O czym my tu rozmawiamy? Jakoś straciłem... a już wiem...
Moim zdaniem ludzie mogą odchodzić i ruch w przyrodzie musi być, jeden potrzebuje tele którego w olku nie ma, drugi 50mm który w olku jest za drogi. Mnie nie interesuje wąska specjalizacja. Ja chcę mieć aparat i do tańca, i do różańca (dlatego kupię ten lekki ZD 14-42 - lepiej się będzie oberki wywijało na górskich halach z lżejszym E-500, lepiej nawet od nowego i najmniejszego Nikona D40. Ale D40 jest nowy, a E-500 ma już rok od premiery, więc jest niemodny... :mrgreen: )
Gdybym chciał dobrze i tanio, to pewnie byłby to Olympus, ale ponieważ mam już dobrze i tanio (mam Olympusa dla przypomnienia), to teraz chciałbym lepiej, bo lubię mieć lepsze, szczególnie jak już wiem w którym miejscu mogę sobie poprawić. Gdybym dostawał alergii na jakąś pierdółkę typu szum itp. itd., czy inny mankament, to pewnie bym sobie poszedł i kupił coś, co ma taką sprawę doprowadzoną do perfekcji. Tylko co z tego, jak inne sprawy są zwalone mniej lub bardziej?
Nie mam na oku nic innego, nie mam dokąd iść, nie wyprzedaję "systemu". Ponieważ wszystko co się w ostatnim pół roku pokazało, nie powaliło mnie ani jakością, ani ceną, więc zrobienie małego kroczku w innej zagrodzie mnie nie interesuje. Wolę ten mały kroczek zrobić w okolicy którą znam, lubię i sobie cenię. Jedyna wada, że trza sobie poczekać i to bez gwarancji na pozytywne rozwiązanie.
.... Cieplej powiało od wschodu ostatnio. :-)......
Noooooo, granice otworzyli.
Dobra dobra zostając w głownym nurcie . śledził ktoś wnikliwie aukcje zagraniczne . Wysprzedają sie ludziska z E-systemu ???
Ja tylko mam wieści ze wschodu . Koledze w Moskwie ukradli jedno body E-1.
Też czeka na następce bo E-1 jeszcze jedną ma.
Wiem tylko, że narzekali bardzo na dprefju i trochę kupiło sobie d200 :mrgreen:
RadioErewan
21.11.06, 00:34
Świetne wyniki finansowe ma dział obrazowania koncernu. To dobry nius, baaaardzo dobry.
Pozdrawiam
Świetne wyniki finansowe ma dział obrazowania koncernu. To dobry nius, baaaardzo dobry.
Pozdrawiam
Dziś pierwszy raz zobaczyłem w polskiej telewizji reklamę Olympusa - coś o małym mju było. Znaczy się , że mają kasę.
No może ktoś się zaczyna budzić.
oj-ej! ale dziewczyny pojechałyście z tym wątkiem. Mi jako fotografowi forumowemu (to taki typ, co więcej pisze o całej otoczce, niż robi zdjęć) taka lektura sprawia dużo radości. Lepiej niż najlepszy kabaret. Świetne teksty, jeszcze lepsze riposty - bravo! :mrgreen:
Dodam sobie ten wątek do "ulubionych".
O czym my tu rozmawiamy? Jakoś straciłem... a już wiem...
Moim zdaniem ludzie mogą odchodzić i ruch w przyrodzie musi być, jeden potrzebuje tele którego w olku nie ma, drugi 50mm który w olku jest za drogi. Mnie nie interesuje wąska specjalizacja. Ja chcę mieć aparat i do tańca, i do różańca (dlatego kupię ten lekki ZD 14-42 - lepiej się będzie oberki wywijało na górskich halach z lżejszym E-500, lepiej nawet od nowego i najmniejszego Nikona D40. Ale D40 jest nowy, a E-500 ma już rok od premiery, więc jest niemodny... :mrgreen: )
Gdybym chciał dobrze i tanio, to pewnie byłby to Olympus, ale ponieważ mam już dobrze i tanio (mam Olympusa dla przypomnienia), to teraz chciałbym lepiej, bo lubię mieć lepsze, szczególnie jak już wiem w którym miejscu mogę sobie poprawić. Gdybym dostawał alergii na jakąś pierdółkę typu szum itp. itd., czy inny mankament, to pewnie bym sobie poszedł i kupił coś, co ma taką sprawę doprowadzoną do perfekcji. Tylko co z tego, jak inne sprawy są zwalone mniej lub bardziej?
Nie mam na oku nic innego, nie mam dokąd iść, nie wyprzedaję "systemu". Ponieważ wszystko co się w ostatnim pół roku pokazało, nie powaliło mnie ani jakością, ani ceną, więc zrobienie małego kroczku w innej zagrodzie mnie nie interesuje. Wolę ten mały kroczek zrobić w okolicy którą znam, lubię i sobie cenię. Jedyna wada, że trza sobie poczekać i to bez gwarancji na pozytywne rozwiązanie.
W skrócie:
- ostatnia niedziele w Gdyni na spacerku, po drodze widziałem 1 350D, 2 E500 i 1 E330, C miał jakiś skośnooki turysta, Olki mieli nasi niedzielni pstrykacze, z tym, że jeden miał na 99% ZD50mm (żadnego Nikona, a pamiętam sezon w Sopocie to duże tego było)
- część ludzi ma alergię na szumy, część na trzeszczący plastik ;)
- kto się czubi ten się lubi :mrgreen:
Panowie... ale olek wychodzi dzięki świetnej sprzedazy seri SW - 720 i 725 jest hitem nie tylko w Polsce....
jest to najlepiej sprzedający się aparat w sieci Fotobasia - np.... i w paru innych:)
dobrze schodzi 750 - popatrzcie allegro oraz sp-510 - z tego jest kasa:)
w lustrach to nie widać wielkiego ruchu,,, dobrze schodziło e-500 podwójny kit:)
No co Wy? Myślałem, że dzieki panice wyprzedażowej tanio sobie kupie 14-54 a tu kicha? :mrgreen: :mrgreen:
No co Wy? Myślałem, że dzieki panice wyprzedażowej tanio sobie kupie 14-54 a tu kicha? :mrgreen: :mrgreen:
Ja spozieram na 7-14, ale paniki nie widać ;)
Jak poszło za 3,5k na allegro to nikt nie brał :twisted:
Teraz mi to mówisz???
Masz namiary na tę aukcję???
Teraz mi to mówisz???
Masz namiary na tę aukcję???
Już po ptokach...
Może jeszcze wrócą??? :D
Jest nadzieja, że jacek2004 wysprzeda system :mrgreen: 7-14, 35-100 :roll:
Może jeszcze wrócą??? :D
Jest nadzieja, że jacek2004 wysprzeda system :mrgreen: 7-14, 35-100 :roll:
tiaaaa.... hehehe, najlepszy dowcip jaki ostatnio słyszałem :mrgreen: Chyba by mu piątej klepki zabrakło, gdyby sprzedał taki zestaw szkieł. Czym on zrobi lepsiejsze foty?
Trafić 14-54 na wyprzedaży to jeszcze można, ale 11-22? Kicha kompletna, nikt nie chce sprzedać...
Ojej ale przegapiłem "ciekawostek" od moje ostatniego posta celebrity plus 400mm o jasności 5.6 współpracuje bezproblemowo z każdym korpusem canona i to jest jeden z najszybszych af w ogóle :mrgreen: ale ty na pewno o tym wiesz... :mrgreen: z E-1 af nie będzie działał :mrgreen: chomsky za 4 koła można w przypadku tele u canona mieć 300/4 lub wspomniane 400/5.6 oba a w szczególności 400 bije na łeb wspomniane 50-200 zuiko, patrz testy, fotki itd (dla chetnych podam linki...) oprócz tego kilka (...naście?) innych obiektywów w tym np 100-300 sigmy optycznie jeden z najlepszych zoomów sigmy, przykłady można mnożyć, po prostu dla każdego coś...miłego, u olympusa jest kilka fajnych zoomików za wielokrotnośc tej kasy więc szkoda gadać... miałem olympusa i... czas przeszły jest najwłaściwszy ale może już jestem nieobiektywny...teraz mam spokój i... nie przejmuję się sprzętem, czego wszystkim życzę ;)
I to już zdecydowanie mój ostatni post w tym "wojennym" :D temacie...P ozdrowionka dla wszystkich :foto2:
...w przypadku tele u canona mieć 300/4 lub wspomniane 400/5.6 oba a w szczególności 400 bije na łeb wspomniane 50-200 zuiko, patrz testy, fotki itd (dla chetnych podam linki...)...
To ja poproszę o LINKi do testów w/w obiektywów. Podaj LINKi porównujące ZUIKO 50-200 z eLkami 300/4,0 oraz 400/5,6. Podaj LINKi wskazujące wyższość optyczną owych eLek nad ZUIKO 50-200. Pomijam, że porównywanie stałek do zoomów jest nobilitująca wyłącznie dla zoomów.
Pozdrawiam szczególnie wnikliwych w ocenie specjalistów od optyki użytkowej... :mrgreen:
Tak, tak... mam zamiar kupić 7-14 w lutym. Chyba, że do tego czasu wyjdzie następca E-1 ;) Musiałby być niesamowity bym jednak kupił go przed 7-14. Cały czas wyczekuję premiery 25mm od Leica. To szkiełko może namieszać.
Nosiłem się swego czasu z zamiarem kupna 150/2,0. Niestety szkło sporo waży. To jednak 150mm (ek. 300mm) i po dłuższym fofeniu jestem przekonany, że ciężko jest zdjęcia nie poruszyć. W zasadzie nadaje się pod podpurkę, a szkoda :cry:
RadioErewan
21.11.06, 17:23
Na Photodo znajdziesz sporo materiału do porównań.
http://www.photodo.com/topic_72.html
http://www.photodo.com/topic_59.html
Co ciekawe, jeżeli chodzi o ostrość z Olka, http://www.photodo.com/topic_60.html jest hicior.
Pozdrawiam
Ojej ale przegapiłem "ciekawostek" od moje ostatniego posta celebrity plus 400mm o jasności 5.6 współpracuje bezproblemowo z każdym korpusem canona i to jest jeden z najszybszych af w ogóle :mrgreen: ale ty na pewno o tym wiesz... :mrgreen: z E-1 af nie będzie działał :mrgreen: chomsky za 4 koła można w przypadku tele u canona mieć 300/4 lub wspomniane 400/5.6 oba a w szczególności 400 bije na łeb wspomniane 50-200 zuiko, patrz testy, fotki itd (dla chetnych podam linki...) oprócz tego kilka (...naście?) innych obiektywów w tym np 100-300 sigmy optycznie jeden z najlepszych zoomów sigmy, przykłady można mnożyć, po prostu dla każdego coś...miłego, u olympusa jest kilka fajnych zoomików za wielokrotnośc tej kasy więc szkoda gadać... miałem olympusa i... czas przeszły jest najwłaściwszy ale może już jestem nieobiektywny...teraz mam spokój i... nie przejmuję się sprzętem, czego wszystkim życzę ;)
Kolego wszystkie te cuda z trudem pracuja w systemie matryca Canona i niczego nie bija, najwyzej rekordy Ff i BF. Natomiast 5,6 to ciemnica i zapomnij o uzyciu go w cieniu, nie mowiac o wieczorze. Jedynie statryw ratuje sytuacje. Sigme to pisalem gdzie sobie mozna.
caly system szkiel do cyfry Canona to zbieranina staroci i kiepskich przerobek " na ostatnia chwile". Ot "pospolite ruszenie". Natomiast Zuiko to system najnowoczesniejszych szkiel pod cyfre.
czesc.Ch.
:D
rzadko tu "bywałem", ale poczytałem, poczytałem i ...
Nie możecie sobie kupić nowej "zabawki"? Zamiast tak biadolić?!
Do roboty i do sklepów!!!
Ja tam sobie nie żałuję! Ale "systemu" nie zmienię.
To aparat "robi" zdjęcia? Czy fotografujący?
Pozdrówka.
...w przypadku tele u canona mieć 300/4 lub wspomniane 400/5.6 oba a w szczególności 400 bije na łeb wspomniane 50-200 zuiko, patrz testy, fotki itd (dla chetnych podam linki...)...
To ja poproszę o LINKi do testów w/w obiektywów. Podaj LINKi porównujące ZUIKO 50-200 z eLkami 300/4,0 oraz 400/5,6. Podaj LINKi wskazujące wyższość optyczną owych eLek nad ZUIKO 50-200. Pomijam, że porównywanie stałek do zoomów jest nobilitująca wyłącznie dla zoomów.
Pozdrawiam szczególnie wnikliwych w ocenie specjalistów od optyki użytkowej... :mrgreen:
No kolego "praktyku" :mrgreen: porównanie zooma typu 50-200 do np 400mm canona, którą zresztą posiadam jest wymuszone przez kogoś powyżej, chyba kolegę celebrity, polecam stronki typu pbase, photodo, photozone itd. gdzie sample wyjaśnią wszystko szanownym "praktykom" również :mrgreen:, porównanie to uważam rzeczywiście za idiotyczne - patrz sample.
chomsky napisał: "Kolego wszystkie te cuda z trudem pracuja w systemie matryca Canona i niczego nie bija, najwyzej rekordy Ff i BF. Natomiast 5,6 to ciemnica i zapomnij o uzyciu go w cieniu, nie mowiac o wieczorze. Jedynie statryw ratuje sytuacje. Sigme to pisalem gdzie sobie mozna.
caly system szkiel do cyfry Canona to zbieranina staroci i kiepskich przerobek " na ostatnia chwile". Ot "pospolite ruszenie". Natomiast Zuiko to system najnowoczesniejszych szkiel pod cyfre.
czesc.Ch."
Racja tele od 300 wzwyż nie polecam bez użycia statywu, tego się po prostu nie robi ;) co do użycia w "ciemnicy" fakt brakuje czasami jakiegoś np 2.8, choć w przypadku tej 400 rekompensuje mi wszystko super szybki autofokus i jakość zdjęć :D no i ze nieśmiało wspomnę bezszumowe iso 400 i 800, FFi BF ja takich problemów nie mam :razz: A resztę uwag typu "starocie i kiepskie przeróbki" niech rozsądzi jakość, no może jakość fotek... :mrgreen:
nex, oni tego nie zrozumieją, wystarczy spojrzec na sample z C400/5,6 by przestac pisac bzdury jak koledzy powyzej, tylko trzebaby przyznac sie do paru rzeczy a to ponad sily niektorych
czesc, g.
;)
Ech ludziska, ludziska. Na co komu bicie piany ? Jakie korzysci z tego płyną. Zauważyłem ze sa na tym forum osoby ktore majac OLKA robia swoje (czyt. fotki) i sa zadowoleni. Jest tez grupa ludzi ktorzy majac OLKA sa nie do konca zadowoleni bo chcieliby cos wiecej tyle ze moze komus po prostu znudzil sie posiadany sprzet i chce zmienic po to aby zmienic... Trzecia grupa to ci co juz zmienili - i dobrze idzcie robic fotki. Kazdy jest zadowolony tylko po co wszyscy wytykacie sobie nawzajem minusy aparatow ktorych uzywacie a przeciez wszyscy przyznajemy ze to nie aparat robi zdjecia. No wiec o co chodzi w tej dyskusji ? Kto komu i co chce udowodnic ? Brakuje innych tematow na forum ?
Ludzie nie powielajmy CF z ktorego ucieklem. PLZZzzzzzzzzzzzzzz
Wyluzujcie trochę.
Canonem też można robić zdjęcia, a Robin to nawet Nikonem umie :razz:
Wyluzujcie trochę.
22 sztuki- bez statywu , najtanszym jasnym szkłem naświecie i na ISO 1600 !!! - jakię piękne wyszły.
Wyluzujcie trochę.
22 sztuki- bez statywu , najtanszym jasnym szkłem naświecie i na ISO 1600 !!! - jakię piękne wyszły.
Canon ma tańszą stałkę 50/1.8. :mrgreen:
Ale który plastik dłużej wytrzyma :?:
Robin, pokazałbyś coś z tych 22, a nie tak tylko dokuczasz.
Fakt, jak bym chciał stałe 300mm albo 400 to poszedłbym w te pędy do Canona, ale ja nie potrzebuję takich lekkich obiektywów.
[
Canon ma tańszą stałkę 50/1.8. :mrgreen:
Ale który plastik dłużej wytrzyma :?:
Akurat stalka canona ta najtansza to badziew totalny w wykonaiu. Gorzej sa zrobione tylko malpki po 300zl sprzedawane na allegro.
Blady nie pokaże bo to przecież forum OLYMPUSA - a poza tym znów mi się reprymenda od RE dostanie. Najważniejsze , że mi się podobają te fotki.
Niech żyje wolność i swoboda !!! (oczywiscie o politykę chodzi )
Robin, brzydal jestes! Gary, to moze pokazywać i z Nikona! a Tobie niby nie wolno!? to jakas sciema.
Jest taki dział "inne(gorsze) aparaty" załóż tam watek pt: "robinowy test długodystansowy d80" i dajesz ognia :mrgreen:
ps pamietaj ze ja mam słabość do nikona i wiem gdzie w sklepie leży i czeka... a olympus niech coś tam dalej w laboratoryjnych aortach hoduje hihihi :twisted:
mamy dzial "Aparaty cyfrowe pozostałych firm "
robin, nie daj sie prosic, pokaz nam tu wszystkim (w wyzej wymienionym dziale), co uwiodlo Ciebie w D80
Gary to tu za maskotkę robi i można mu wiecej. (sorki Gary)
Ja o nikonie wolę się nie wypowiadać , aparat jak każdy inny . Oczywiście jest gorszy od Olympusa.
RadioErewan
21.11.06, 21:43
Gary to tu za maskotkę robi i można mu wiecej. (sorki Gary)
Ja o nikonie wolę się nie wypowiadać , aparat jak każdy inny . Oczywiście jest gorszy od Olympusa.
Ciągle fałszujesz, tylko w różnych tonacjach. Dalej zapakuj się do działu Ocena zdjęć i pokaż coś.
Zdjęcia Garego są Ok - chociażby robione Sigmą 10-20.
Nie daj się prosić i pokaż na co zamieniłeś Olcia????
Robin, nie badz sztywniak!
.... korpusy klasy EOS 30D i 350D nie zapewniają precyzyjnego pomiaru krzyżowego w centralnym punkcie autofokusa dla obiektywów o świetle f/4 i ciemniejszych...
:lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
To pewnie tylko na wypadek BF/FF, żeby nikt firmy nie zakarżył :twisted: Penie Canon dał też info, że trzeszczący korpus nie wpływa na jakość zdjęć.
BTW szkoda że taniej i jaśniej jest z ZD 50-200 i EC-14, no i jeszcze nie ograniczający nas zoom :mrgreen:
;)
C+, możesz podać url do tej informacji o nieprecyzyjnym pomiarze krzyżowym w 30D/350D? Ale może pomiar poziomy albo pionowy działa OK i dlatego jak już zdjęcia wychodzą z Canona to są ostre?
C+, możesz podać url do tej informacji o nieprecyzyjnym pomiarze krzyżowym w 30D/350D? Ale może pomiar poziomy albo pionowy działa OK i dlatego jak już zdjęcia wychodzą z Canona to są ostre?
chocby tutaj (http://www.eos-magazine.com/EOS%20system%20folder/EOS%20system/Digital%20cameras/EOS%2020D/EOS20Dinfo.html)
... The centre focusing point functions as a cross-type sensor when using lenses with an f/2.8 or faster aperture. ...
i tutaj (http://www.canon.co.uk/about_us/news/consumer_releases/eos20d.asp)
innymi slowy, kiedy obiektyw jest ciemniejszy niz F2.8 - nie dziala, lub dziala z uposledzeniem ktoras z linijek sensora krzyzowego (nie pamietam czy pionowa, czy pozioma, ale gdzies na canon forum bylo)
jeszcze znalazlem cos takiego (http://www.canon.com/camera-museum/tech/report/200409/200409.html)
The EOS 20D features a newly developed 9-point AF sensor (see Fig. 2). The center AF point is a high-precision cross-type sensor compatible with f/2.8 large aperture lenses (vertical line-sensitive at f/2.8, horizontal and vertical line-sensitive at f/5.6). The eight other AF points are sensitive to f/5.6(horizontal line-sensitive at top and bottom focusing points, vertical line-sensitive at the other six points), which is standard sensitivity for the EOS series.
The baselength of the center AF point sensor sensitive to f/2.8 is twice as long as f/5.6 compatible sensors. Also, all sensors sensitive to f/5.6 except for the top and bottom focusing points have a 30% longer baselength than the EOS 10D, assuring more accurate AF. In addition, the EOS 20D offers improved low-light AF performance by extending the focusing range in low light by 1-stop to EV-0.5 to 18.
co stwierdza, ze oba dzialaja do F5.6, ale przy F2.8 i mniej "wlacza sie" precyzyjniesza wersja pionowej belki krzyza
...polecam stronki typu pbase, photodo, photozone itd. gdzie sample wyjaśnią wszystko szanownym "praktykom" również :mrgreen:, porównanie to uważam rzeczywiście za idiotyczne - patrz sample.
Najpierw deklarujesz, że służysz LINKami po czym każesz sobie szukać :roll: Skoro potrzebujesz sobie i innym udowadniać wyższość jednego nad drugim to powinieneś być bardziej konsekwentny biorąc pod uwagę to co piszesz.
Porównywanie zaś stałek do zoomów nadal dla mnie nie ma większego sensu. Był na tym jak i innym forum "taki" posiadacz Zuiko serii pro, który przedstawiał 35-100/2,0 jako zakres nieskończonej ilości stałek. Cóż... zjawisko odmiennych stanów świadomości obecne jest niezależnie od marki posiadanego sprzętu.
Zamiast trzepać się nad oglądanymi wykresami zamieszczanymi na w/w serwisach polecam zrobić nago parę rundek wokół domku. Ostudzi to troszkę przegrzany organizm. Pozdrawiam...
PS. I by była jasność :mrgreen: ... ja Tobie jak i innym posiadaczom systemu Canona zazdroszczę owego 400/5,6. Od dawna wskazywałem potrzebę wypuszczenie w e-systemie ekonomicznej stałki powyżej 300mm. To tak na marginesie.
...polecam stronki typu pbase, photodo, photozone itd. gdzie sample wyjaśnią wszystko szanownym "praktykom" również :mrgreen:, porównanie to uważam rzeczywiście za idiotyczne - patrz sample.
Najpierw deklarujesz, że służysz LINKami po czym każesz sobie szukać :roll: Skoro potrzebujesz sobie i innym udowadniać wyższość jednego nad drugim to powinieneś być bardziej konsekwentny biorąc pod uwagę to co piszesz.
Porównywanie zaś stałek do zoomów nadal dla mnie nie ma większego sensu. Był na tym jak i innym forum "taki" posiadacz Zuiko serii pro, który przedstawiał 35-100/2,0 jako zakres nieskończonej ilości stałek. Cóż... zjawisko odmiennych stanów świadomości obecne jest niezależnie od marki posiadanego sprzętu.
Zamiast trzepać się nad oglądanymi wykresami zamieszczanymi na w/w serwisach polecam zrobić nago parę rundek wokół domku. Ostudzi to troszkę przegrzany organizm. Pozdrawiam...
PS. I by była jasność :mrgreen: ... ja Tobie jak i innym posiadaczom systemu Canona zazdroszczę owego 400/5,6. Od dawna wskazywałem potrzebę wypuszczenie w e-systemie ekonomicznej stałki powyżej 300mm. To tak na marginesie.
Ależ ja się nie trzepię, chyba że głową w mur jak czytam takie posty :twisted: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Nago też nie pobiegam, niestety mieszkam w bloku :cry: :cry: :cry: Stosowne linki przygotowuję, chociaż faktycznie wolę robić zdjęcia :D :D :D Stałek do zoomików nie porównuję bo się tego nie robi z przyczyn oczywistych, przynajmniej dla mnie, onanistą sprzętowym nie jestem, o boziu ale poziom dyskusji, wysiadam :razz: :razz: :razz:
Mieliśmy tu pogadać o celowości bądź bezsensie wyprzedaży sprzetu E i ewentualnie co potem ??? Bardzom ciekaw opinni kolegów.
Smerf Maruda
22.11.06, 20:55
Mieliśmy tu pogadać o celowości bądź bezsensie wyprzedaży sprzetu E i ewentualnie co potem ??? Bardzom ciekaw opinni kolegów.
Nic potem, bo nikt nie sprzedaje.
(żeby wyjaśnić: ja *sprzedawałem*, bo przesiadłem się na nowy format. Ale trochę mi się rozjaśniło w głowie i Olympusa na razie nie sprzedam. Kupię sobie za to wizjer kątowy i skaner do slajdów oraz światłomierz. A za dwa-trzy lata średnioformatową Mamiyę z prawdziwe zdarzenia. Wówczas Ola mnie wyrzuci z domu, więc pewno będę szukał u kogoś miejsca noclegowego na parę dni, tydzień, miejcie to, proszę, na uwadze).
Nic potem, bo nikt nie sprzedaje.
(żeby wyjaśnić: ja *sprzedawałem*, bo przesiadłem się na nowy format. Ale trochę mi się rozjaśniło w głowie i Olympusa na razie nie sprzedam. Kupię sobie za to wizjer kątowy i skaner do slajdów oraz światłomierz. A za dwa-trzy lata średnioformatową Mamiyę z prawdziwe zdarzenia. Wówczas Ola mnie wyrzuci z domu, więc pewno będę szukał u kogoś miejsca noclegowego na parę dni, tydzień, miejcie to, proszę, na uwadze).
Sprzedają ludzie sprzedają Łukaszu . Wiąże się to chyba jednak z dużymi stratami i śmiem twierdzić , że nie do końca ma to sens. Ktoś kto nagromadził sporo porządnych obiektywów ZD powinien czekać na porządny amatorski aparat zastępujacy E330 czy E500 taki naprawdę dzisiejszy porównywalny do obecnych konstrukcji konkurencji.
Sam sprawę przemyśłałeś i zaciagnąłeś hamulec.
RadioErewan
22.11.06, 21:13
Powinien czekać na porządny amatorski aparat zastępujacy E330
Ty Robin miałeś kiedyś w ręku E330 czy znów nie połknąłeś pigułek z żaby?
Pozdrawiam
Smerf Maruda
22.11.06, 21:20
Sprzedają ludzie sprzedają Łukaszu . Wiąże się to chyba jednak z dużymi stratami i śmiem twierdzić , że nie do końca ma to sens.
Robert, gdzie sprzedają? Mierzyłeś, że więcej? Jak to robiłeś? Badałeś? W jaki sposób? Wcześniej było mniej sprzedających?
Czysta demagogia póki co :-/
No "nie pozwoliłeś" mi sie nim pobawić , ale za to miałem przelotny kontakt z L1 czy jak mu tam i bardzo mi przypadł do gustu , jak E330 jest zrobiony na podobnym poziomie to jak najbardziej powinien mi się podobać , choć już niestety nie dogania peletonu dzisiejszych liderow rynku ??? A może sie mylę . Sprzedaje sie tak jak A100 , D80 , Pentaxy, czy nawet D70s ?????? bo chyba najbardziej o to chozzziii - zwłaszcza z perspektywy firm.
Mam nadzieje , że w szuwary go ze sobą zabierzesz , a moze już coś nowszego się pojawi do czerwca , czy znów bedziesz taki złosliwiec ???
Sprzedają ludzie sprzedają Łukaszu . Wiąże się to chyba jednak z dużymi stratami i śmiem twierdzić , że nie do końca ma to sens.
Robert, gdzie sprzedają? Mierzyłeś, że więcej? Jak to robiłeś? Badałeś? W jaki sposób? Wcześniej było mniej sprzedających?
Czysta demagogia póki co :-/
No to kurde po co robisz panikę i demagogie. Raz sprzedajesz, raz nie . Facet jesteś czy baba ??? Obniżasz tylko morale wśród olympusiarzy i spada sprzedaż w OP przez takich niezdecydowanych kolegów. RE powinien Ci udzielić reprymendy.
RadioErewan
22.11.06, 21:31
No "nie pozwoliłeś" mi sie nim pobawić
Musi jednak nie połknąłeś pigułek. Umówić się, nie przyjechać, zwalić na innych winę za ten fakt, to musi być oczadzenie, by bezczelnością nie nazwać!
choć już niestety nie dogania peletonu dzisiejszych liderow rynku ??? A może sie mylę . Sprzedaje sie tak ja A100 D70s , D80 czy Pentaxy ?????? bo chyba najbardziej o to chozzziii - zwłaszcza z perspektywy firm.
No to jak? Odstaje technologicznie, czy z nie znanych Ci powodów nie sprzedaje się jak d80?
Pozdrawiam
Robin, wyprzedawanie to raczej słaba opcja, bo różnice są małe w jakości zdjęć. Ostatnio próbowałem czy mogę zrobić za**biaszczo kolorowe zdjęcia jak z d80 swoim e-500. Mogę. Efekty było widać ostatnio w galerii ;)
Nie mam kurna tak naprawdę na co zmienić tej mojej E-500. Mam sporo nieostrych fot bo mi jakoś nie idzie łapanie ostrości w e-500. Dlatego myślę, co by jeszcze jednego myku nie zrobić. Kupić jakikolwiek aparat pod kątem tego co mi brakuje:
- duży jasny wizjer do kadrowania (najlepiej z siatką)
- szybki AF (co bym nie mógł zwalić niczego na aparat)
- wysokie iso o przyjemnym ziarnie
- szerokie i jasne szkła w cenie nie większej od ZD 11-22mm i nie gorsze od ZD 11-22.
- tele tak do 300-400mm, może być ciemne, byle AF był szybki, a nawet b. szybki - ptaki mi uciekają jak wyciągam zd 40-150mm
- do makro mam c-55, więc olać
- stałka do portretów wszędzie tańsza niż w Olympusie więc obojętne co się wybierze
- waga zestawu zbliżona do wagi E-500 czyli korpus+obiektyw powinien mniej ważyć niż 1 kg (nie znoszę nosić zbędnych kilogramów w górach, ostatnio w góry brałem c-55)
- ergonomia nie gorsza niż w E-500
Czyli plan jest taki: kupić aparat najlepiej spełniający wymogi, potestować i albo sprzedać E-500, albo sprzedać jakikolwiek testowany aparat i spokojnie inwestować w ZD.
Jedna wada całego zamieszania jest taka, że u mnie przez zimę aparat się kurzy i leniuchuje. Tak czy siak, chyba z jakimiś poważniejszymi ruchami sprzedażowymi czekam do przyszłego roku. A w przyszłym roku, może jeszcze wejdzie Olek do gry w kwestii zastąpienia E-500 - i to byłaby najlepsza opcja. Patrząc na E-1, to naukowcy z Olka potrafią zrobić coś porządnego, E-330 też jest OK, ale oprócz LV, dla mnie nie stanowi wartości jako takiej, E-400 znowu lekki, ale E-500 też nie należy do kategorii "klocek". Nie mam na co zmienić E-500 w Olympusie, więc zostaje konkurencja.
Nie wiem tylko czy długo wytrzymam w przyszłym roku w przyczajeniu. Negocjacje w domu już trwają i padło z jej strony "jak już coś kupować do testowania, to kupić coś, co oferuje najlepsze możliwości, żeby nie było później narzekania (dyskusja toczyła się między d50/d80)" :twisted:
ps sam jestem ciekawy jak jest z tym E-330 - hicior korpus czy LV to za mało żeby był hicior?
RadioErewan
22.11.06, 22:13
ps sam jestem ciekawy jak jest z tym E-330 - hicior korpus czy LV to za mało żeby był hicior?
Jak masz mało produktu, to nie dajesz niskiej ceny, bo nie masz szans na efekt skali. Cała tajemnica ceny E330 i słabej na tle d80 czy A100 sprzedaży.
d80 - fajny aparat. Szkła dobrego tanio nie kupisz (z wyjątkiem 50 Robina).
Pozdrawiam
Jak masz mało produktu, to nie dajesz niskiej ceny, bo nie masz szans na efekt skali. Cała tajemnica ceny E330 i słabej na tle d80 czy A100 sprzedaży.
d80 - fajny aparat. Szkła dobrego tanio nie kupisz (z wyjątkiem 50 Robina).
Pozdrawiam
Własnie. Albo rybki albo pipki. Zbyt mało czasu upłynęło od pierwszego dslr - 300D. Chociaż w porównaniu z slr, korpusy cyfrowe rozwijają się bardzo szybko.
A Olympus to jest w stanie zwiększyć produkcję? Osobiście nie umoczyłbym ani złotówki w rozwjanie linii produkcyjnych - cięzko powiedzieć jak długo bum na dslr będzie trwał i czy moda się nie zmieni, albo konkurencja z czymś nie wyjedzie przełomowym.
Odstaje technologicznie, czy z nie znanych Ci powodów nie sprzedaje się jak d80?
Pozdrawiam
Z nieznanych nikomu powodów nie sprzedaje się jak D70s , a chciałbym bo byłby wtedy za przytomniejsze pieniądze dostepny.
Ale nie myl technologi z konstrukcją bo to 2 inne sprawy .
Łykaj Radku więcej tabletek z żenszenia, będziesz pamietał gdzie viagra leży.
:mrgreen:
ps.
Ja swoje zielone tabletki łykam systematycznie . Dzięki za przypomnienie.
Łykaj Radku więcej tabletek z żenszenia, będziesz pamietał gdzie viagra leży.
:mrgreen:
ps.
Ja swoje zielone tabletki łykam systematycznie . Dzięki za przypomnienie.
Panowie skończyliście kłótnie?
Robin, wyprzedawanie to raczej słaba opcja, bo różnice są małe w jakości zdjęć. Ostatnio próbowałem czy mogę zrobić za**biaszczo kolorowe zdjęcia jak z d80 swoim e-500. Mogę. Efekty było widać ostatnio w galerii ;)
Nie mam kurna tak naprawdę na co zmienić tej mojej E-500. Mam sporo nieostrych fot bo mi jakoś nie idzie łapanie ostrości w e-500. Dlatego myślę, co by jeszcze jednego myku nie zrobić. Kupić jakikolwiek aparat pod kątem tego co mi brakuje:
- szerokie i jasne szkła w cenie nie większej od ZD 11-22mm i nie gorsze od ZD 11-22.
- tele tak do 300-400mm, może być ciemne, byle AF był szybki, a nawet b. szybki - ptaki mi uciekają jak wyciągam zd 40-150mm
- stałka do portretów wszędzie tańsza niż w Olympusie więc obojętne co się wybierze
- waga zestawu zbliżona do wagi E-500 czyli korpus+obiektyw powinien mniej ważyć niż 1 kg (nie znoszę nosić zbędnych kilogramów w górach, ostatnio w góry brałem c-55)
Czyli plan jest taki: kupić aparat najlepiej spełniający wymogi, potestować i albo sprzedać E-500, albo sprzedać jakikolwiek testowany aparat i spokojnie inwestować w ZD.
Jedna wada całego zamieszania jest taka, że u mnie przez zimę aparat się kurzy i leniuchuje. Tak czy siak, chyba z jakimiś poważniejszymi ruchami sprzedażowymi czekam do przyszłego roku. A w przyszłym roku, może jeszcze wejdzie Olek do gry w kwestii zastąpienia E-500 - i to byłaby najlepsza opcja. Patrząc na E-1, to naukowcy z Olka potrafią zrobić coś porządnego, E-330 też jest OK, ale oprócz LV, dla mnie nie stanowi wartości jako takiej, E-400 znowu lekki, ale E-500 też nie należy do kategorii "klocek". Nie mam na co zmienić E-500 w Olympusie, więc zostaje konkurencja.
Nie wiem tylko czy długo wytrzymam w przyszłym roku w przyczajeniu. Negocjacje w domu już trwają i padło z jej strony "jak już coś kupować do testowania, to kupić coś, co oferuje najlepsze możliwości, żeby nie było później narzekania (dyskusja toczyła się między d50/d80)" :twisted:
Blady nie daj się ponieść emocjom . Nie bierz chociaż przykładu ze mnie. Ja sprzedałem E-1 bez strat , a i tak był jakby czasowym okazjonalnym zakupem. A poza tym wiesz , że fotografuje (hhmmm duże słowo) zazwyczaj 2 lub 3 parami rąk więc niestey muszę mieć chociaż dwa-trzy aparty.
Ty sobie spoko czekaj na porzadny amatorski apart od OLKA pewnie się na wiosnę pojawi albo jesienią w sumie co za znaczenie . "A jak nie to pies z nimi tańcował" wtedy będziesz myślał co tu kupić. Też czekam .
Nie rozumiem tylko co Ty , masz z tą wagą (niem lepszej stabilizacji obrazu). Chłop jak dąb , wcale nie blady, a szukasz apartu wagi muszej. Ja w tym roku z E-1 i z E300 i jeszcze 2 sztuki po gorach laziłem i się dało. Fakt tragarze pomagali.
Blady nie daj się ponieść emocjom . Nie bierz chociaż przykładu ze mnie. Ja sprzedałem E-1 bez strat , a i tak był jakby czasowym okazjonalnym zakupem. A poza tym wiesz , że fotografuje (hhmmm duże słowo) zazwyczaj 2 lub 3 parami rąk więc niestey muszę mieć chociaż dwa-trzy aparty.
Ty sobie spoko czekaj na porzadny amatorski apart od OLKA pewnie się na wiosnę pojawi albo jesienią w sumie co za znaczenie . "A jak nie to pies z nimi tańcował" wtedy będziesz myślał co tu kupić. Też czekam .
Nie rozumiem tylko co Ty , masz z tą wagą (niem lepszej stabilizacji obrazu). Chłop jak dąb , wcale nie blady, a szukasz apartu wagi muszej. Ja w tym roku z E-1 i z E300 i jeszcze 2 sztuki po gorach laziłem i się dało. Fakt tragarze pomagali.
Robin - Ciebie rozumiem - masz potrzeby, 3 pary rąk. Nawet sprzedanie e-300 i dokupienie d70s do d80, jest uzasadnione. Ale wiesz jak jest u mnie... człowiek chce mieć lepiej, życie krótkie jest, koledzy mają nowe aparaty i są zadowoleni, to nie ma co się specjalnie szczypać. Z tymi kilogramami, to ja mam przyzwyczajenia z eosa 300 - komplet z obiektywem, lekki jakiś, jak jeden obiektyw 40-150 do e-500 :)
Jest na to lekarstwo - wywołaj sobie fotki w formacie 40x60, ja to się boję znajomym mówić, że to z niecałych 5Mp i aparatem starszym niż ich dzieci :mrgreen:
Co do ptaszków to mi uciekają nawet sprzed 50-200 i nie chodzi o AF, ale jest pewna technika fotografowania tzw. cierpliwość.
Ja też bardziej czekam na następce E-500, nie potrzebuję go, ale nie chcę oglądać już min mojej Pani, która chodzi ze mną w plenerki i się "nudzi" z grymasem kiedy jej dam aparat!
Jest na to lekarstwo - wywołaj sobie fotki w formacie 40x60, ja to się boję znajomym mówić, że to z niecałych 5Mp i aparatem starszym niż ich dzieci :mrgreen:
Dobry pomysł... dawno nic nie wywoływałem. Ciemno, mokro, może warto poświęcić chwilę, przejrzeć wakacyjne zbiory i udać się do labu? Kiedyś będę miał E-1 z tymi 5 Mpix. Do tej pory nie miałem w ręku lepiej zrobionego aparatu i fajnie mieć coś porządnego na półce regału. Prosta, dobrze i porządnie zrobiona konstrukcja.
Co do ptaszków to mi uciekają nawet sprzed 50-200 i nie chodzi o AF, ale jest pewna technika fotografowania tzw. cierpliwość.
Tutaj to jednak wolałbym nie liczyć na cierpliwość, a raczej uruchomić taką opcję na końcu, jak się okaze, że hiper-szybki AF nie wyrabia. Jak mam ślimaka w ręku to morale spada :) Zastanawiam się jak mogłem używać Canona G5... ten to dopiero wymagał przewidywania przyszłości... :twisted:
Ja też bardziej czekam na następce E-500, nie potrzebuję go, ale nie chcę oglądać już min mojej Pani, która chodzi ze mną w plenerki i się "nudzi" z grymasem kiedy jej dam aparat! A E-400 nie starczy?
Ja też bardziej czekam na następce E-500, nie potrzebuję go, ale nie chcę oglądać już min mojej Pani, która chodzi ze mną w plenerki i się "nudzi" z grymasem kiedy jej dam aparat! A E-400 nie starczy?
Bez LV :|
słuchajcie, sprawa jest prosta, wręcz komicznie prosta....nie rozumiem bicia piany o szczegóły i gdybanie" na temat następcy..."
Zawodowe podejście, dla tych co trzepią kaskę na obrazkach jest proste - odpowiedź na pytanie, czego mi w systemie brakuje? Szybkości AF, bezszumowego ISO 1600, zajebistego koloru? Krótkie pytanie krótka odpowiedź i zakup. Najwięcej szumu robią niedzielni pstrykacze gniotów ( sam do nich należę ale szumy tylko nie robię ) którym przeszkadza wszystko i założę się że knociliby dalej focąc Markiem czy Deixem...Niestety niezdecydowanie w specjalizacji fotografii skutkuje takim obrazem mazgajstwa systemowego. Ludzie - nie ma rzeczy dobrej do wszystkiego, jak coś jest "uniwersalne" to jest do ****. Jak chcesz się ścigać na ulicach to kupujesz Ferrari, jak jeżdzisz w teren to to zajebiście szybkie Ferrari staje się bezużyteczne itd...przykłady z tyłka wzięte można mnożyć ale taka jest prawda.
Sam niedawno wszedłem w system 4/3 z kilku powodów : miałem kompakt Olka, pooglądałem sample z luster, porównałem ceny konkurencji, wziąłem pod uwagę czego najwięcej potrzebuję i do czego i ... wyszło mi E-1. Jakiś czas temu pomyślałem - sprzedam to w cholerę bo:
1. Szumi jak cholera a ja nie mam lampy z prawdziwego zdarzenia i nie lubię błyskać
2. Jest trochę za wolny a ja zmieniłem kierunek i focę głównie ptaszyska - stalowe i żywe.
zacząłem się rozgądać. Na Marka i Deixa mnie stać, nie mówiąc o zakupie szkieł do tego. Pomyślałem D200 albo 20/30D. Pomacałem, pożyczyłem od kumpli, porobiłem fotki, pooglądałem to co zrobiłem i....
1. D 200 wcale nie jest idealne jeśli chodzi o szumy, tu Canon wygrywa zdecydowanie
2. Zaden nie daje kolorów Olka
3. Są szybkie ale "wielkich róznic" nie zauważyłem...
4. Głupieją dokładnie w tych samych sytuacjach co Olek.
Stwierdziłem że więcej zachodu kosztuje mnie zamiana tego co mam, na coś co jest "trochę lepsze" ale też trochę gorsze niż zmiana w obrębie własnego systemu i ....kupuję właśnie lampę a i gripa a potem zamienię 14-45 - 40-150 na 14-54 i 50-200...
a ostatnio udało mi się zrobić "dziadowskim E-1 bez następcy" i "kitowym 40-150"
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Lessi - fajna fota - dawno nie widziałem tak dobrej foty samolotu! :D
Stwierdziłem że więcej zachodu kosztuje mnie zamiana tego co mam, na coś co jest "trochę lepsze" ale też trochę gorsze niż zmiana w obrębie własnego systemu i ....kupuję właśnie lampę a i gripa a potem zamienię 14-45 - 40-150 na 14-54 i 50-200...
Widzisz, ja to wszystko wiem. Ale muszę się sam przekonać i mieć pewność co do zmiany obiektywów na takie które mi bardziej pasują, do tej puszki jaką mam.
Pożyczę od kumpla d80 na któryś weekend to zobaczymy jak to się ma do tego co mam teraz w torbie :)
hehehe, z tym mazgajstwem to tak jest, wydajesz kasę i oczekujesz cudu. Teoretycznie jak wydasz więcej i kupisz coś co ma lepszą specyfikację, to powinieneś sobie poprawić. Z tym wyprzedawaniem w olympusie to jest dodatkowy problem, że cześć ludzi jest b. zadowolona z tego co ma, bo akurat do takiej fotografii jaką uprawiają sprzęt jest idealny, część jest ogólnie z systemu zadowolona, ale chciałaby sobie poprawić ale nie ma na co. I tu są dwa wyjścia: albo zaciska się zęby i nic się nie robi, albo macha się ręką na to co się ma i idzie się gdzie indziej. Taki ludek z D50 myśli sobie 'nie, nie mogę żyć bez wstępnego podnoszenia lustra' idzie i kupuje sobie inny aparat z tym samym napisem na początku. Taki ludek z profi obiektywami ZD idzie do sklepu i pyta się sprzedawcy "Mam fajne obiektywy. Chciałbym aparat trochę lepszy niż ten co mam, nie chciałbym wydawać zbyt dużo na nowy korpus. Interesuje mnie aparat klasy 30D lub 200D. co może mi Pan zaproponować w e-systemie?" Sprzedawca odpowiada "Proszę poczekać do przyszłego roku" Czyli klient chce ale wychodzi z pustym koszykiem ze sklepu albo ładuje to, co akurat jest na półkach... Taka jest obecnie sytuacja i to nie mazgajstwo klientów doprowadziło do takiego stanu rzeczy tylko nieudolność producenta. I nic tego nie zmieni, nawet to, że od E-1 do E-400 to dobre i przemyślane aparaty.
Zastanawia mnie jedno, np deeper kupił k100, jest ze zdjęć bardziej zadowolony niż z e-300, zaczął robić ostre sportowe foty, to znaczy, że k100 jest lepszy czy, że deeper lepiej wykorzystuje możliwości aparatu?
Taki ludek z profi obiektywami ZD idzie do sklepu i pyta się sprzedawcy "Mam fajne obiektywy. Chciałbym aparat trochę lepszy niż ten co mam, nie chciałbym wydawać zbyt dużo na nowy korpus. Interesuje mnie aparat klasy 30D lub 200D. co może mi Pan zaproponować w e-systemie?" Sprzedawca odpowiada "Proszę poczekać do przyszłego roku" Czyli klient chce ale wychodzi z pustym koszykiem ze sklepu albo ładuje to, co akurat jest na półkach... Taka jest obecnie sytuacja i to nie mazgajstwo klientów doprowadziło do takiego stanu rzeczy tylko nieudolność producenta. I nic tego nie zmieni, nawet to, że od E-1 do E-400 to dobre i przemyślane aparaty.
tu masz rację - profi mają problem, i chcąc dalej i lepiej zarabiać muszą podjąć męskie decyzje...
bardziej chodziło mi o przeciętniaków biadolących na potęgę a nie potrafiących wykorzystać tak naprawdę tego co mają....po prostu w każdym systemie coś im będzie przeszkadzać. Zależnie od wydanej kasy będą krzyczeć głośniej lub ciszej. I generalnie nie powinno to być złe ale patologia tego wszystkiego polega na tym, że będą krzyczeć niezależnie od tego co kupią. Po prostu dla tego typu osób nie ma idealnego sprzętu. Nawet DX i Ds potrafią "popsuć" fotkę jak je ciśnie nieświadomy fotograf.
blady:
deeper kupił aparat ze stabilizacją i 3-4x niższym poziomem szumu a to oznacza, że:
- może bez bólu używać ISO800 czy 1000
- w sporcie może przykładowo zejść z czasem do 1/250s przy ekwiwalencie ogniskowej 400mm (bez stabilizacji musiałby jechać na minimum 1/500s)
Pentax, sonolta i kamuń nadają się do sportu i fotek w halach lepiej niż OLEK i na razie nic tego nie zmienia. Tam gdzie nie można błyskać lub nie ma to sensu, OLEK często nie pozwala na zrobienie jakiejkolwiek fotki. Producent postępuje nieudolnie, tracąc wielu obecnych i niedoszłych klientów.W 2006 jakby się przebudził i będzie lepiej, kwestia o ile.
Ostatnio coraz częściej używam ISO800 w pomieszczeniach, ale jak potem patrzę na fotki przed odszumieniem to mnie trzęsie. O ile naświetlę w punkt, to ujdzie, ale każde niedoświetlenie morduje obraz.
W 2007 zmieniam aparat: od OLKA zależy czy będzie na co, czy sprzedam wszystko w cholerę.
Ile jeszcze będą zwlekać?
o rzesz, Karrool, teraz to zrobiłeś reklamę pentaxowi :mrgreen:
Dobre pytanie. Zasłaniają się, że nie chcą wypuscić niedopracowanego aparatu. Wystarczyłoby do E-1 wstawić większą matrycę (nawet ta co jest w E-500/E400), dodać 2 cale LCD i skupić siły na poprawieniu AF i stabilizacji i bylby aparat na następne kilka lat.
A tak mamy rok 2006 i ocet i musztarda na półkach w sklepie.
ps. profi obiektywy ZD to dla mnie juz 14-54mm, 50-200mm, 11-22mm. I to powinien być standard. Mercedesy dla ludu!! :D
Ostatnio coraz częściej używam ISO800 w pomieszczeniach, ale jak potem patrzę na fotki przed odszumieniem to mnie trzęsie. O ile naświetlę w punkt, to ujdzie, ale każde niedoświetlenie morduje obraz.
W 2007 zmieniam aparat: od OLKA zależy czy będzie na co, czy sprzedam wszystko w cholerę.
mam dokładnie ten sam ból w E-1 - coraz więcej fotek w pomieszczeniach, na coraz wyższym ISO, z coraz większym szumem - do Twojej listy życzeń dorzuciłbym jeszcze poradzenie sobie z tym ziarnem szumu...tylko wtedy to będzie pewnie cena jak za 1D :D
lessie:
do zbalansowania oświetlenia i obniżenia kontrastu w dużych pomieszczeniach/halach bez ISO800 nie podejdę. statywu też nie będę targał na parę zdjęć.
do znudzenia powraca mi wizja aparatu choćby takiego jak E-330, ale mającego:
- porządny bufor
- wizjer z lewej strony a nie na środku jak w E-400 czy prototypie
- wizjer przynajmniej taki jak w E-1, 100% krycia
- drugie kółko
- mono LCD u góry
poziom szumów E-330 jest znacznie niższy niż reszty OLKÓW, jest nawet ciut lepiej niż u konkurencji (poza kamuniem). ja też pokładam nadzieję w tym, że jak już wypuszczą coś grubego, to padniemy z wrażenia.
nie uznaję aparatów wymuszających świecenie elcedekiem w twarz i mających parodię wizjera dlatego czekam na cud.
..... Z tym wyprzedawaniem w olympusie to jest dodatkowy problem, że cześć ludzi jest b. zadowolona z tego co ma, bo akurat do takiej fotografii jaką uprawiają sprzęt jest idealny, część jest ogólnie z systemu zadowolona, ale chciałaby sobie poprawić ale nie ma na co. ....
Sorki , że się wkręce w Waszą dyspute ,ale chyba także o to chodzi , że by mieć też w perspektywie możliwość właśnie tej poprawy . Nie koniecznie trzeba sprzęt zmieniać czy poprawiać dziś czy jutro bo te aparaciki mamy roku póltora roku może niektorzy 2 lata . To bardzo krtko. W tym czasie traca na wartosci makabrycznie. ja mam np C5050 kupiony trzy lata temu za 3,5 tys zł dziś za 1000zł pewnie nie da się go sprzedać.
Jaki sens ma sprzedaż powiedzmy niezamortyzowanego sprzętu ??? Sprzetu który tak na dobrą sprawę Nas pokonuje , tak tak pokonuje bo kto może powiedzieć z ręką na serduchu ,że sprzedaje bo go ogranicza w wykonywaniu zdjeć ??
Jaki sens ma sprzedaż powiedzmy niezamortyzowanego sprzętu ??? Sprzetu który tak na dobrą sprawę Nas pokonuje , tak tak pokonuje bo kto może powiedzieć z ręką na serduchu ,że sprzedaje bo go ogranicza w wykonywaniu zdjeć ??
Teraz sprzęt Olka amortyzuje się od ręki - kosztuje mniej niż 3.5 tys a każdy środek trwały kosztujący mniej, można od razu wrzucić w koszty :)
Jeszcze nie wiem czy mój aparat mnie ogranicza, bo nie mam porównania. Jak kupię coś co będzie miało lepszą specyfikację od mojego e-500, to wtedy Ci powiem czy mnie E-500 ograniczał, czy nie. Ostatnio oprócz ptaków, to i konie mi ostatnio za szybko brykały i zbyt dużo fajnych kadrów poszło się kasować.
kazdemu sie noz otwiera jak wychodzi cos nie tyle co lepszego ale uzyteczniejszego "u konkurencji" a samemu trzeba czekac, ale to sie tyczy niemal kazdej dziedziny (komputery, samochody itp)
swego czasu mialem dylemat czy wyjsc z E-System (gdzies okolice lata), ale fotografia jest dla mnie hobby a nie metoda zarobkowania i mimo wielkich checi marnie widze wpakowanie 10kzl po to, zby troszke mniej szumialo dla hobby
jedyna alternatywe "pasujaca" mi do przejscia z E1 w cokolwiek bylby Canon 5D + 24-70L/2.8 ale jest pewne ale ...
- nie jest szczelne (body, a chodze po gorach i wole sie nie zastanawiac czy jak nie wejde do schroniska to mi cos tam zaparuje, czy zawilgoci)
- jest tez za ciezkie w porownaniu do kompletu E1 + 14-54, a w tanszej alternatywie nie widze dobrych jakosciowo odpowiednikow obiektywu 14-54.
- zestaw canona jest kilkakrotnie drozszy niz komplet olympusa niekoniecznie dajac kilkakrotna poprawe jakosci
brakuje mi takiego E1n z matryca E330, polepszonym pomiarem swiatla matrycowego (aparatu uzywa tez zona i nie bardzo chce sie wtajemniczac w CW czy SPOTa) i polepszonym AF
do czego zmierzam - trzeba sobie wyraznie okreslic cel, konkretne zapotrzebowanie na zdjecia czy funkcjonalnosc sprzetu a nie tylko nikon/canon/olek/sony itd
to tak jakby wybierac miedzy scania, mercedes, ferrari, maybach nie mowiac nic o tym, do czego ma to byc stosowane ...
EDIT:
zapomnialem dodac to, o czym pisalem wczesniej, czyli zainteresowani niech sobie poszukaja na polskich forach czy zagranicznych (dpreview), co sie dzialo w obozie nikona, jak nie bylo D200 (a byl tylko D70 i D100 - nie liczac D1 itd)
albo co sie dzialo, jak pojawil sie nowy gracz czyli E1, na wszystkich forach innych producentow wygryzalo go itd (nie mowiac o przepowiedniach Reichmanna, ktory zabil dechami i zakopal 4/3 juz dawno)
dokładnie tak samo rozumuję - nie zacznę wywracać wszystkiego do góry nogami dla hobby, już i tak dość drogiego jak dla mnie. Nie kupię body za 10k...nie mając szkieł itp.
Co do 5D - fajne cacko ale...ja np potrzebuję dłuuuugiego tele co bez cropa jest praktycznie nieosiągalne w normalnej cenie a w Olku mam póki co 300mm a w perspektywie 400 - dobry wynik, nie mówiąc o dokręceniu konwertera. Mój znajomy próbował konwertera z Lką 400mm i 20D - efektem był totalny rozjazd AF, który jeździł tam i z powrotem i połowę fot ustawi jak chciał a nie gdzie miało być ostro. A z 50-200 pięknie współpracuje 1.4., przy normalnej pogodzie nawet przyciemnienie mnie nie straszy...
Poczekamy zobaczymy...też czekam na następcę, ewentualnie zwrócę się ku 330 jako opcja dodatkowa. Szklarnia pozostanie a 330 będzie od 400 w górę.
RadioErewan
23.11.06, 15:35
Zastanawia mnie jedno, np deeper kupił k100, jest ze zdjęć bardziej zadowolony niż z e-300, zaczął robić ostre sportowe foty, to znaczy, że k100 jest lepszy czy, że deeper lepiej wykorzystuje możliwości aparatu?
Proponuję zachować jednak nieco realizmu. W weekend na Kudłaczach spotkałem jednego z największych miłośników systemu Pentaxa, gościa który od lat wraz z Markiem Wyszomirskim zajeżdża te puszki, uzyskując ciekawe efekty. Ów fotograf wziął do ręki E330 z ZD35 i chwilę się nim pobawił, po czym spojrzał rozmażonym wzrokiem i powiedział - nigdy nie widziałem tak szybkiego AF w cyfraku. Mój szok związany z tym zdaniem spowodował dłuższą dyskusję.
Okazuje się, że facet z furą pentaksowego sprzętu odmawia zleceń reporterskich, bo mu się AF nie wyrabia. Wiedziałem, że AF w Pentaxie jest kulawy, ale nie myślałem, że w praktyce tyle słabszy od Olkowego.
Miałem w praniu praktycznie wszystkie lustrzanki cyfrowe jakie ujrzały światło dzienne, od Kodaka slr/n po Sigmę SD10. Olek ma nieciekawy AF, ale ustępuje na tym polu tylko Nikonowi i lepszym Canonom (od 20d w górę).
Jojczycie na szumy. Prawdziwe odejście w szumie względem Olympusa dostaniecie tylko w Canonie. Kosmiczne efekty dopiero w pełnej klatce za 8-9 tysięcy/puszkę. Nikon d80 to jakiś krok naprzód, ale cała reszta - 6 mpix Nikony, Pentaxy, Minolty szumią tak samo jak Olki.
Jedno, czego nie widzę, to ostrość optymalizowanych pod cyfrowe zastosowania obiektywów. Zuiko są fajne, równe - dobrze ostre od pełnej dziury, ale nie ma pieniędzy, za które można kupić szkło ostrzejsze od najdroższych szkiełek konkurencji. To konsekwencja mniejszej klatki i tego się przeskoczyć moim zdaniem nie da.
Cała reszta jest w miarę OK, na niektórych polach Olympus przoduje, ma rozwiązania, które konkurencja ma szansę dogonić w kolejnej pięciolatce. W niszy aparatów tanich nie dostaniecie nic innego tak napakowanego funkcjonalnością, porządnie wykonanego, jak w Olku. Przesiadając się z E500 na d50, 350d czy K100 można tylko zebrać doświadczenia, że "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma". Skok jakościowy w górę jest możliwy, ale za zupełnie inne pieniądze.
Pozdrawiam
podpisuję się pod tym, że skok jakościowy oznacza skok finansowy... po E-1 z dobrą optyką wyższa półka zaczyna się dopiero od 5D, D200 itp. z drogą optyką.
Pentax chyba znacznie poprawił AF w nowych modelach, nie?
RadioErewan
23.11.06, 16:10
Pentax chyba znacznie poprawił AF w nowych modelach, nie?
Wszyscy mają nadzieję, że w K10d jest lepszy.
Szumy w D200 są takie jak w E500, więc do pracy ze światłem zastanym skok to wielki nie jest.
Pozdrawiam
bawilem sie K100D, ale z kitem (lepszego obiektywu w sklepie nie mieli), chodzilo to jak wiertarka, szybciej ale bardzo niepewnie mimo, ze swiatla bylo dosc (AF mylil sie czesto powyzej granic GO)
prawdopodobnie z lepszymi szkielkami oraz K10D bedzie lepiej, ale tylko prawdopodobnie
D200 ma również problemy z ostrością, co moim zdaniem dyskwalifikuje ten aparat.
Jest to wina konstrukcyjna:
test (http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=14)
swego czasu mogłem kupić takiego np. D200, ale po co... za drogi, niedorobiony, szumi podobnie albo i bardziej niż E-330. poza tym nie trawię sprzętu, który od razu po premierze zalicza wtopy i jeździ po serwisach.
czekam na przełom OLKA...
Jedno, czego nie widzę, to ostrość optymalizowanych pod cyfrowe zastosowania obiektywów. Zuiko są fajne, równe - dobrze ostre od pełnej dziury, ale nie ma pieniędzy, za które można kupić szkło ostrzejsze od najdroższych szkiełek konkurencji.
w zuiko takze swietnie wygladaja MTFy ale jakos nie zauwazam tego na fotach, owszem jest ostro, ale tak samo jest u mnie czy na canonie, gdzie szkla nie sa tak przystosowane do cyfry
ktos kiedys udowadnial ze telecentrycznosc zuiko to marketing
moze to i prawda ale na fotkach nie widze roznicy
Karol, no to leica m8 nie dla ciebie bo tez cos skaszanili na wstepie i trzeba bylo serwisowac
w zuiko takze swietnie wygladaja MTFy ale jakos nie zauwazam tego na fotach, owszem jest ostro, ale tak samo jest u mnie czy na canonie, gdzie szkla nie sa tak przystosowane do cyfry
wez pod uwage, ze pracuje tutaj układ maryca <-> obiektyw - a obawiam sie, ze filtr AA jest w olkach ciut za mocny - licze na jakis tescik z udzialem E400 w Imatescie.
dla przykladu nikon d2x ma identyczny pixel pitch (wielkosc i powierzchnie pixela) jak E300/E500, tutaj (http://www.lonestardigital.com/D2X.htm) jest informacja (wypunktowana), jaka rozdzielczosc wymajagaja matryce poszczegolnych modeli - innymi slowy, obiektywy powinny dawac lepsza rozdzielczosc, zeby "nakarmic" matryce. w przeciwnym wypadku rozdzielczosc matrycy nie bedzie wykorzystywana i zdjecie bedzie mydlowate
* Nikon D2X - 90 Lp/mm
* Canon 20D & Rebel XT - 78 Lp/mm
* Olympus E1 - 74 Lp/mm
* Canon 1Ds Mk II - 69 Lp/mm
* Canon Digital Rebel - 68 Lp/mm
* Nikon D50, D70, D70s, D100 - 63 Lp/mm
* Kodak DCS 14n, DCS SLR/n, DCS SLR/c - 63 Lp/mm
* Nikon D1X - 84 Lp/mm horizontal, 42 Lp/mm vertical (63 Lp/mm averaged)
* Canon 5D, 1D Mk II, 1D Mk II N - 61 Lp/mm
* Kodak DCS 560, 660, 760 - 56 Lp/mm
* Nikon D2H & D2Hs - 52 Lp/mm
* Nikon D1 & D1H - 42 Lp/mm
* Kodak DCS 520, 620, 620x - 39 Lp/mm
czyli E300/E500 rowniez wymaga obiektywu, ktory mialby 90lp/mm lub wiecej
i jeszcze cytacik, skad bierze sie lp/mm (pary linii na mm)
The D2X sensor's tiny pixels have a pitch (physical size) of just 5.5 microns (1 micron = 1/1000 of a millimeter). That comes out to about 180 pixels per millimeter, which translates into 90 line pairs per millimeter of resolving power.
a teraz zgadka - poszukajcie test/recenzje/dane obiektywu, ktorego rozdzielczosc przekracza 90lp/mm :-)
RadioErewan
23.11.06, 17:34
40-150 sięga 0,4 cyklu na piksel.
Pozdrawiam
40-150 sięga 0,4 cyklu na piksel.
zrodlo tych 0.4 cy/pi tutaj (http://www.photodo.com/topic_60.html)
poprzeliczajmy ... zakladam, ze testowane bylo to na E300/E500 (ze wzgledu na to, ze do czasu pojawienia sie E400, wymienione aparaty mialy najwieksza rozdzielczosc)
(cy/pi * rozdzielczosc pionowa sensora)/wysokosc pionowa sensora = linii/milimetr
czyli
(0.4cy/pi*2448pix)/13mm = 75 lp/mm
a teraz sprawdzmy czy rzeczywiscie sensor E500/E300 ma 90lp/mm wzorem
(rozdzielczosc pionowa/wysokosc pionowa)/2 = lp/mm
czyli
(2448pix/13mm)/2 = 94 lp/mm
RadioErewan
23.11.06, 18:02
0,5 cy/px to jest rozdzielczość matrycy. Więcej bez magii to nie pociągnie żaden zestaw obiektyw/matryca bez magikowania wyostrzaniem. Na tym samym Photodo polecam analizę wykresów z innych systemów, mało który obiektyw przeskakuje 0,3 cy/px.
Pozdrawiam
kazdemu sie noz otwiera jak wychodzi cos nie tyle co lepszego ale uzyteczniejszego "u konkurencji" a samemu trzeba czekac, ale to sie tyczy niemal kazdej dziedziny (komputery, samochody itp)
No tak, ale dziwna sprawa, z komputerami jest tak, że jakieś dwa lata temu ulepszyłem swój PC do amd 3000+, GF 6600, 80 Gb, 512 RAM, wszystko na dobrej płycie. Dwa lata spokoju i pewnie jeszcze z dwa miną zanim się ruszę aby coś robić w temacie komputera.
Chciałbym osiągnąć podobny poziom spokoju w aparacie który mam do zabawy. PC też służy mi w domu do zabawy. Czyli kupuję najlepszy dostępny aparat w danym segmencie i spełniający moje zapotrzebowanie i niczego mi nie brakuje przez kolejne dwa-trzy lata. Nie wiem, może w branży cyfrówek jest to niemożliwe do osiągnięcia. W jednym na pewno cyfra osiągnęła poziom optymalny 8-10 Mpix i styknie, w komputerach 1 GB ram i styknie amatorowi.
Fakt, że Olek wyposaża swój każdy aparat i pakuje wszystko co możliwe (stabilizacji jeszcze nie wynaleziono w Olympusach). Fajnie by było jak by jeszcze za tym poszło to co najważniejsze w sprzetowej fotografi cyfrowej: przyjemne ziarno, duży wizjer, szybkość działania, stabilizacja i ostre zdjęcia. LV jest OK jako duży wizjer ale jeśli pozostałe rzeczy też będą spełnione.
Dzięki chłopaki - poprawiliście mi samopoczucie, człowiek czasami potrzebuje pokazania mu, że jego ogródek też jest zielony i ma trawę. Do momentu zaprezentowania nowego korpusu przez olka, zostaję z 4/3. Jak będzie OK, to sobie będę polepszał, a jak Olek się nie postara, to się będziemy zastanawiać.
To ja się jeszcze przyłącze do tego śpiewu anty-konkurencyjnego: K10D miał być super-hiper 22 bitowym przetwarzaczem obrazu. Kolejne wersje biosu, kolejne zdjęcia przykładowe i trochę lepiej ale dalej bez euforii. Moim zdaniem K10D ma wyraźny problem z przetwarzaniem jasnych scen. Są poprostu mdłe i mało kontrastowe. Jakość obrazu ma się nijak do całej otoczki i możliwości korpusu oraz technologi jaka na papierze została wpompowana w ten aparat. Albo szkła Pentaxa nie dają rady 10 Mpix matrycy.
Już d80 ma lepsze efekty jak dla mnie.
D200 ma również problemy z ostrością, co moim zdaniem dyskwalifikuje ten aparat.
test gdzie jest ta słaba ostrość? na cropach 1:1? Szczerze powiem, że nie bardzo widzę. Proszę o naprowadzenie.
gary napisał/a: w zuiko takze swietnie wygladaja MTFy ale jakos nie zauwazam tego na fotach, owszem jest ostro, ale tak samo jest u mnie czy na canonie, gdzie szkla nie sa tak przystosowane do cyfry
Gary,
polecam sławną już stronę 6, testu D50 na optyczne.pl. Może Olympus gupi i naiwny, nie włącza wyostrzenia przed zapisaniem rawa na kartę? Następne modele muszą mieć już to zaimplementowane bo inaczej nie da się zdjęć oglądać z olympusa - takie mydlo będzie :mrgreen:
cra3y,
a z Twojego zestawienia wynika, że im mniej wymagające matryca tym lepiej. Czyli jak mam matrycę która daje mi 39 lp/mm to właściwie każdy obiektyw da radę takiej matrycy i wszystko ładnie hula. Jak mam matrycę 90 lp/mm to już nie jest różowo, bo co z tego, że matryca ma 90lp/mm, jak szkło będzie hamowało obraz i jeszcze dochodzi sprawa czy jak matryca ma więcej lp/mm to nie jest gorzej, niż jak lp/mm matrycy i lp/mm obiektywu są sobie równe albo lp/mm obiektywu ma wiecej?
Fakt, że Olek wyposaża swój każdy aparat i pakuje wszystko co możliwe (stabilizacji jeszcze nie wynaleziono w Olympusach).
wynaleziono, testuja w mju 750
cra3y,
a z Twojego zestawienia wynika, że im mniej wymagające matryca tym lepiej. Czyli jak mam matrycę która daje mi 39 lp/mm to właściwie każdy obiektyw da radę takiej matrycy i wszystko ładnie hula. Jak mam matrycę 90 lp/mm to już nie jest różowo, bo co z tego, że matryca ma 90lp/mm, jak szkło będzie hamowało obraz i jeszcze dochodzi sprawa czy jak matryca ma więcej lp/mm to nie jest gorzej, niż jak lp/mm matrycy i lp/mm obiektywu są sobie równe albo lp/mm obiektywu ma wiecej?
najlepiej jest, jak obiektyw ma wiecej lp/mm niz matryca, inaczej zaden zysk z "gestszej" matrycy (taki orzech do zgryzienia maja posiadacze d2x)
przy dzisiejszych szklach optymalna ilosc mpix dla APS-C jest gdzies mniej wiecej 10-11 Mpix, dla olego (system 4/3) niewiadomo, poniewaz nie wiem ile cy/pi mialby np ten wlasnie obiektyw (40-150) przy testach z E500.
jezeli z E400 nadal byloby 0.4 cy/pi to daloby to rozdzielczosc obiektywu rowna
(0.4cy/pi*2736pix)/13mm = 84 lp/mm
a to oznaczaloby, ze z matryca E500/E300, a konkretnie filtr AA zbyt mocno zamydlil obraz, ktory ten obiektyw rzucal na matryce (duzo ma tez dogadania bayerowski uklad matrycy, najlepsze wyniki bylyby na odpowiedniku Foveona o podobnej rozdzielczosci lub matrycy monochromatycznej).
dlatego wyniki w cykl/pixel powinny byc podawane wraz z modelem aparatu (matryca), na ktorej byly robione, poniewaz bez tego dokladnie nie wiadomo, jak dany obiektyw pracuje.
innymi slowy wynik w cykl/pixel pokazuje jak pracuje konkretna para obiektyw <-> aparat
dlatego tez bardziej uniwersalna miara jest podawanie, jaka rozdzielczosc posiada obiektyw w lp/mm
test
Nikon w D200 zainstalował filtr niwelujący efekt mory, który występował w d70. Efektu mory nie ma, ale problemy z ostrością są i to znaczne.
więcej np. tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6241&highlight=ostrosc)
Nikon w D200 zainstalował filtr niwelujący efekt mory, który występował w d70. Efektu mory nie ma, ale problemy z ostrością są i to znaczne.
więcej np. tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6241&highlight=ostrosc)
jeden i drugi ma filtr AA (Anti-Aliasing) z tym, ze D70 ma slabszy, dlatego przy gestych wzorach pojawia sie mora
FF Kodaka oraz Leica M8 nie posiada filtru AA
najlepiej jest, jak obiektyw ma wiecej lp/mm niz matryca, inaczej zaden zysk z "gestszej" matrycy (taki orzech do zgryzienia maja posiadacze d2x)
w teorii to nie jest prawda.
Przy jednakowej rozdzielczosci obiektywu i matrycy wykorzystuje sie 70% wspolnej rozdzielczosci. czym wieksza rozdzielczość matrycy tym lepiej mozemy wykorzystac rozdzielczosc szkla. np.: przy 2 x wiekszej rozdzielczosci matrycy od szkla wykorzystujemy 90% rozdzielczosci szkla i odwrotnie.
Czy tak jest w praktyce to nie wiem.
test
O kuźwa! Przeczytałem. Może usunięcie bandingu powoduje takie działanie jak brak ostrosci na zdjęciach z d200?
Fajnie by było jak by jeszcze za tym poszło to co najważniejsze w sprzetowej fotografi cyfrowej: przyjemne ziarno, duży wizjer, szybkość działania, stabilizacja i ostre zdjęcia. LV jest OK jako duży wizjer ale jeśli pozostałe rzeczy też będą spełnione.
mi sie wydaje ze olek idize w kierunku wyeliminowania wizjera optycznego w ogole i zastapienie go LV, wiec ostroznie z lista zyczen
Gary,
polecam sławną już stronę 6, testu D50 na optyczne.pl. Może Olympus gupi i naiwny, nie włącza wyostrzenia przed zapisaniem rawa na kartę? Następne modele muszą mieć już to zaimplementowane bo inaczej nie da się zdjęć oglądać z olympusa - takie mydlo będzie :mrgreen:
dzieki ale z reguly nie interesuja mnie testy (moze dlatego tak malo wiem)
poki robi zdjecia ktore mnie zadowalaja to jest ok
to nie ja w co drugim poscie udowadniam ze nie potrzebuje innego aparatu niz mam (i koncze kazdy post lista zyczen :D)
Hej Chłopaki jojczycie i jojczyćie jak stara baba , albo jat ten co kiedyś marudził , no ten na "r" , jak mu tam było robin102 czy jakoś tak.
w teorii to nie jest prawda.
Przy jednakowej rozdzielczosci obiektywu i matrycy wykorzystuje sie 70% wspolnej rozdzielczosci. czym wieksza rozdzielczość matrycy tym lepiej mozemy wykorzystac rozdzielczosc szkla. np.: przy 2 x wiekszej rozdzielczosci matrycy od szkla wykorzystujemy 90% rozdzielczosci szkla i odwrotnie.
Czy tak jest w praktyce to nie wiem.
zauwaz, ze stala rozdzielczosc posiada tylko matryca (na calej powierzchni)
z obiektywem jest tak, ze najlepsza rozdzielczosc osiaga w srodku i to jeszcze przy odpowiednim domknieciu przyslony
zazwyczaj na rogach rzuconego obrazu i/lub na otwartej przyslonie jest duzo gorzej - stad wyciagniecie wniosku o tym, zeby rozdzielczosc obiektywu przewyzszala jednak rozdzielczosc matrycy
Po prostu nie ma systemu bez wad. Wszystkie coś mają lepiej, coś gorzej i trzeba z tym żyć ;)
Szumy w D200 są takie jak w E500, więc do pracy ze światłem zastanym skok to wielki nie jest.
Pozdrawiam
łooo matko , po czym wnosisz ????
Może i ja dzikus z puszczy rózne pirdoły wygaduje , ale za takie brewerie to się powinno kolegę skisłym żubrem upoić . Co zamierzam uczynić.
[
a teraz zgadka - poszukajcie test/recenzje/dane obiektywu, ktorego rozdzielczosc przekracza 90lp/mm :-)
Jakiś stary z górnej półki pentacon plus "dzisiejszy" materiał swiatłoczuły za jakieś 40 zl za rolkę.
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=7834
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
mocne :-), dla mnie wniosek taki, ze kazde forum systemowe posiada odpowiednik Robina (Robin, no offence, ale najwiecej macisz tu w glowach ludziom), niezdecydowanych, obroncow systemu oraz zwolennikow :-)
chyba tylko jedynie canon ma ustalona polityke, ze robi cos nowego co 18 miesiecy, reszta producentow -> jak popadnie, jak uda sie cos nowego zrobic czy, zeby nie dac sie konkurencji
ciekawi mnie scenariusz na forach canona, gdyby canon nagle nie utrzymal 18miesiecznego terminu ...
c+, ale wyczaiłeś :mrgreen:
niech Cię zuiko ściśnie hehehehe... "Gdybym siedział w Olympusie to bym się wogóle nie przejmował, tam masz nowe lustro średnio co pół roku." hihihi, ale JAKIE!
Żeby nie było. Fajnie, że są te nowe lustra w 4/3. Ale te lustra to każde zaczyna jakiś nowy trend, a nie ma kontynuacji tego co już jest. E1--->pustka, E-300---->E330?, E-500--->pustka, E-400---->nowa linia. Jakiś chaos widzę.
poki robi zdjecia ktore mnie zadowalaja to jest ok
to nie ja w co drugim poscie udowadniam ze nie potrzebuje innego aparatu niz mam (i koncze kazdy post lista zyczen :D )
Drogi gary, też jestem zadowolony ze swoich zdjęć, z kolorków, z ostrości (jak już mi się uda ją złapać), z iso, czasami nawet z kadrów. Nie znaczy, że nie mogę mieć lepiej od strony sprzetowej. Niektórzy może są mniej wymagający dla swoich aparatów, potrafią lepiej wykorzystać aparat. Taki amator fotografii jak ja, niestety ale musi posiłkować się nowymi protezami sprzętowymi. Życzę w dalszym ciągu udanych kadrów. Kolega Robin sobie poprawił i już go humor nie opuszcza. Też tak chcę ale z naklejką Olympus na korpusie i bardziej zauważalnie na zdjęciach :D
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
mocne :-), dla mnie wniosek taki, ze kazde forum systemowe posiada odpowiednik Robina (Robin, no offence, ale najwiecej macisz tu w glowach ludziom), niezdecydowanych, obroncow systemu oraz zwolennikow :..
"Stary" daruj sobie nawracanie mnie i głoszenie jaki jestem beeee . Ja tylko nie daje się zwariować chociaż już blisko tego byłem. Już mnie RE obstawiał , że to i tamto przeze mnie. Że OLympus Polska ponosi straty i inne takie mądre rzeczy - mam nadzieję , że żartował he he he
Macie szczeście , że jest tu paru takich robinów co na trzeżwo na sprawy patrzą.
"Stary" daruj sobie nawracanie mnie i głoszenie jaki jestem beeee . Ja tylko nie daje się zwariować chociaż już blisko tego byłem.
...
Macie szczeście , że jest tu paru takich robinów co na trzeżwo na sprawy patrzą.
ale ja Ciebie nie nawracam (nie stawiam krzyzyka na droge czy cos podobnego), bez Twoich opinii i innych, ktorzy szukaja dla siebie tego swietego gralla, to forum zamieniloby sie w towarzystwo samouwielbiajacych sie uzytkownikow olympusa (czy jakos tak)
chodzi i trzezwe spojrzenie na sprawe i argumenty za i przeciw posiadania takiego a nie innego sprzetu, a nie to jest "beee" bo tak ...
a tak z ciekawosci: w ramach zabawy moze ktos mi wynajdzie zestawik do 5kzl, z ktorym nie balby sie chodzic po gorach (wiosna, latem, jesienia)? cos co byloby lepsze od E1 + 14-54?
nie chce sie licytowac, po prostu ciekaw jestem Waszych propozycji a do watku zapraszam tutaj (https://forum.olympusclub.pl/postlink/73274.htm#73274)
Rafał Czarny
23.11.06, 22:38
Sorki, dwa razy mię się kliknęło.
Mogę wypowiedzieć się tylko o jednym DLSRze - Olku - E500. Da się nim robić zdjęcia. Podobnie jak każdą lustrzanką cyfrową.
a tak z ciekawosci: w ramach zabawy moze ktos mi wynajdzie zestawik do 5kzl, z ktorym nie balby sie chodzic po gorach (wiosna, latem, jesienia)? cos co byloby lepsze od E1 + 14-54?[/URL]
Do łażenia po górach to chyba nic innego lepszego nie ma i przed niedźwiedziem się można obronić , ale to chyba dawno wiesz.
Andrzej100
23.11.06, 23:42
Radku, przeciez Ty potwierdzasz to co napisałem - tak naprawde nie ma obiektywow telecentrycznych. Ja nigdzie nie napisałem ze Zuiko to źle skonstruowane obiektywy, wręcz przeciwnie - to bardzo dobre obiektywy, tak jak bardzo dobre sa L-ki Canona, G-rzechotki Minolty czy większość AF-S'ów Nikona.
Rafał Czarny
24.11.06, 02:56
Rafał - masz rację - nietelecentryczne pisze się razem - przymiotnik. Poprawię na górze. Wiem, że to marketingowy bzdet, bo te szkła pod APS-C są równie jasne, kolorowe i wyraziste jak ZD. Jedne bardziej, drugie mniej. Też lubię swój aparat, jeden bardziej, drugi mniej. Czasami tylko mnie tak nachodzi... siakiś kryzys systemowy, a nie ma nic lepszego niż fachowa grupowa terapia ;)
Każdy ma kryzys od czasu do czasu. Mnie chodzi po głowie ten Pentak K10D. Jak Olek w przyszłym roku nie wypuści czegoś podobnego w ten deseń i w tej cenie, to pewnie wejdę w Pentaka. Ale jestem spokojny - Olek na wiosnę zaora działkę dygitalnych luster :D .
Mnie w odróżnieniu od większości użytkowników cyfrowych lustrzanek, bardzo podnieca funkacja LV. Mam nadzieję, że Olek dalej będzie kombinował z tym patentem. I nie dlatego mnie ten monitorek podnieca, bo wcześniej używałem kompakta syfrowego (bom nie używał). Przesiadłem się na E500 prosto z analogowego lustra.
Po prostu lubię nietypowe kadry - z góry, z dołu. I LV może pomóc, a mało przeszkadza (na razie w E330 przeszkadza, bo zabiera 30 proc. światła, które powinno trafić do wizjera). Ale w nowym profi-budżetowym :D Olku będzie pryzmat pentagonalny. :razz:
Każdy ma kryzys od czasu do czasu. Mnie chodzi po głowie ten Pentak K10D. Jak Olek w przyszłym roku nie wypuści czegoś podobnego w ten deseń i w tej cenie, to pewnie wejdę w Pentaka. Ale jestem spokojny - Olek na wiosnę zaora działkę dygitalnych luster :D .
link do sampli z K10D (niestety tylko jpg) masz tutaj (https://forum.olympusclub.pl/postlink/73349.htm#73349). wysokie iso nie zachwyca, moge smialo powiedziec, ze z ostatnich nowosci 10mpixowych jedynym, ktory jako tako trzyma parametry obrazu to jest Nikon D80 (mowie o rawach tez), ale zobacz sam.
mnie ciekawi bardziej, jak bedzie pracowal AF tego modelu i jak z ergonomia, ale rozwazania na ten temat wolalbym kontynuowac w tym (https://forum.olympusclub.pl/postlink/73349.htm#73349) watku
Na pewno. A może po prostu w formacie APS-C szkła z natury są telecentryczne i o tym się nie mówi bo to nie jest problem?
Pewnie są tylko o tym nie wiedzą gamonie !!!
ALE SIĘ ZAKRĘCILIŚCIE , A TEMAT MIAŁ BYĆ SPRZEDAĆ NIE SPRZEDAĆ E-SYSTEM I EWENTUALNIE CO KUPIĆ ZAMIAST .
O WYPRZEDAŻY MIAŁO BYĆ a nie o wyższosci socjalizmu nad kapitalizmem.
cra3y D80 jest OKi, ale nie dla Ciebie do szwędaczki po skałkach. Napisze kilka subiektywnych zdań oczywiscie tylko o wadach tego sprzętu za kilka dni.
cra3y D80 jest OKi, ale nie dla Ciebie do szwędaczki po skałkach. Napisze kilka subiektywnych zdań oczywiscie tylko o wadach tego sprzętu za kilka dni.
To on ma jakies wady!??? A blady na to: n i e m o ż l i w e !
Robin jak będziesz pisał o wadach to skup się na najważniejszym: jakość zdjęcia i co wpływa bezpośrednio na robienie zdjęć (AF i wizjer), reszta jest pomijalna.
Wracając do tematu: mi wychodzi, że nie należy sprzedawać e-systemu, różnice u konkurencji minimalne albo jak sobie polepszysz w jednym miejscu, to sobie pogorszysz w drugim, jak ktoś zauważył wcześniej. Należy spokojnie czekać w 4/3 na dopracowany aparat który będzie odpowiadał współczesnym trendom narzuconym przez konkurencję (d80, k10d, s5, sd14, 30d itd). I nie sprzedawać tylko za przyoszczędzoną kasę jaką się traci na zmianie korpusu, kupić szkło jakie się potrzebuje.
Policzmy koszt zmiany na D80 (ten mi najbardziej odpowiada).
Najpierw ile musze zapłacić za budżetowy D80, odpowiednik do zestawu E-500:
- korpus+18-70 3800 zł
- tele 55-200 550 zł
- sb-600 850 zł
- SD 1 gb - 80 zł
RAZEM 5280 zł
lub w przypadku zamiany 18-70 na lepszy odpowiednik 14-54 czyli 17-55 f2.8
cena rośnie za zestaw korpus+17-55 do: 8000 zł i RAZEM mamy: 9650 zł
Nie wiem czy amator potrzebuje 17-55 f2.8, no ale jak mamy 14-54 f2.8-3.5, to dlaczego mamy mieć gorzej w nikonie i sobie żałować?
No dobra. A za ile sprzedam budżetowy zestaw E-500 przy sprzyjających wiatrach:
E-500 - 1500 zł
14-45 - 350 zł
40-150 - 350 zł
fl-36 - 600 zł
CF 2gb - 100 zł
RAZEM 2900
(jak mamy e-300 to cena jaką uzyskamy będzie jeszcze niższa o jakieś 200-300 zł)
W pierwszej wersji mam do dopłacenia do zmiany 2380 zł, w drugiej wersji z d80+17-55, mam do dopłacenia 6750 zł. Czy to dużo czy mało? W przypadku wersji budżetowej 2380 zł można jeszcze jakoś przeżyć, ale w przypadku zakupu 17-55, to zmiana przekracza wartość 2x ceny jaką mogę uzyskać z sprzedaży E-500.
Popatrzmy sobie jak amatorzy robią zdjęcia na pbase z d80 i z E-500. Nie mam więcej pytań. Lepiej dołożyć do szkła jakie się chce mieć w aktualnie posiadanym systemie. Korpus ma trzeciorzędne znaczenie, nie sądzę żebym wykorzystał możliwości jakie mi da d80+17-55. :mrgreen:
ps Robin, czy Ty jednak przemyślałeś swoją decyzję? (kurcze, a sam po części Cię do niej namawiałem, bo chciałem żebyś miał lepiej... ale wtedy nie byłem taki mądry o ten wątek... :oops: :roll: )
edycja: poprawiłem cenę kart SD w D80
Rafał Czarny
24.11.06, 12:10
Ten obiektyw 14-54 to duży atut naszego systemu. Porządne, jasne szkło w bardzo przyzwoitej cenie. U konkurencji za porównywalny słoik trzeba dać dużo więcej. Od dawna japa mi się do niego uśmiecha.
Robin jak będziesz pisał o wadach to skup się na najważniejszym: jakość zdjęcia i co wpływa bezpośrednio na robienie zdjęć (AF i wizjer), reszta jest pomijalna.
to ja moze opisze moje wrazenia z tej "pomijalnej" czesci czyli np ergonomii w tym (https://forum.olympusclub.pl/postlink/73389.htm#73389) watku (zeby bardziej nie zasmiecac tego watku)
Robina prosilbym o dodanie Swoich wrazen w tym (https://forum.olympusclub.pl/postlink/73389.htm#73389), wydzielonym watku - bedzie latwiejsze do wyszukania - z gory dziekuje
ps Robin, czy Ty jednak przemyślałeś swoją decyzję? (kurcze, a sam po części Cię do niej namawiałem, bo chciałem żebyś miał lepiej... ale wtedy nie byłem taki mądry o ten wątek... :oops: :roll: )
edycja: poprawiłem cenę kart SD w D80
Blady , a u mnie to było tak . miałem sobie body E-1 ze szkłem 35mm. Szkło zacne ,ale jeszcze nie to co mi sie wydawało ze potrzebuję . Oczywiscie jestem na trendzie "stałkowym" . Uciułalem sobie 1600 zl nie jedząc nie pijąc . I teraz kombinowalem w ten deseń . Jak tu utopić te 1600 zl na stałke ZD50mm żeby z życiem zostać , czy na 14-54 . Wybralem stałkę bo mi to bliższe mojej wydumce. Myśle dalej cholera żaden ze mnie spec. fotografik tylko klasyczny ptrykacz niedzielny -forumowy fotgrafik jak to kiedyś dobrze ująłeś. Wykombinowalem, że 1500zł nie wydam na stałkę. Cały czas napalony na jasną stalke jestem . Napalenie nie odpuszcza ,ani na trochę. Sprzedałem E-1 za 2600 zł z 35mm. Dorzuciłem do tego te uciułane 1600 zł wyszło razem 4200 zl . Za to kupilem D80 + 18-70 (milutki obiektywik) + fajnego nikkora 50 mm . 400 zł zostalo w kieszeni na taniego zoma np 70-210 (używkę) lub na piwo. Efekty :mam jaśniesze szkło niż w opcji E-system , korpus znacznie przydatniejszy i madrzejszy od E-1 . Mądrzejszy do moich amatorskich zastosowań., uwalniający mnie od jedynego najlepszego na świecie producenta szkieł. (tu nie żartuję) Przyczepiał bedę sobie wszystkie śmieci z komisu i z allegro bo tak lubię. Ot i kawa na ławę jak na spowiedzi i powód dlaczego RE
chce przestać być moim kolegą.
Rafał Czarny
24.11.06, 14:12
Robin, napisz proszę ile kasy straciłeś na sprzedaży E-klamotów. Policz różnicę między ceną jak zapłaciłeś za nowy sprzęt, a ceną jaką dostałeś wyprzedając graty. Bardzo jestem ciekaw tych wyliczeń. Myślę, że innych też to zaciekawi.
Robin z niecierpliwością czekamy też na twoje porównanie 50 - bo to mnie najbardziej ciekawi,,, za nim sprzedaż swoje e-300 pozwól mu aby jego ryjek cieszył się naprawdę dobrym szkłem:) i porównaj efekty z 50 w d80:)
Robin, napisz proszę ile kasy straciłeś na sprzedaży E-klamotów. Policz różnicę między ceną jak zapłaciłeś za nowy sprzęt, a ceną jaką dostałeś wyprzedając graty. Bardzo jestem ciekaw tych wyliczeń. Myślę, że innych też to zaciekawi.
Nic nie straciłem sprzedałem body E-1 z malym zyskiem . 35mm sprzedałem za tyle za ile kupiłem .
Nic poza tym nie sprzedałem z klocków E bo to w zasadzie z tego co widzę rzeczy już nie sprzedawalne, albo trzeba za darmochę oddać.
Jeśli nie uda mi sie sprzedać E300 to zostanie tylko z obiektywem 40-150 bo go tego używam w swietle naturalnym ,a do tego E300 z powodów szumika się nadaje i zomik jest przedni i w zasadzie podobnego odpowiednika pod nikona nie da się kupić za psie pieniądze. Po prostu zostanie. D80 będzie mnie spełnial w zabawie stałkowej i w uniwersalnym zomiku nikkora 18-70 . Tak ,ż e oszklony pod swoje potrzeby będe po pachy z tym, że z dwoma body. Z dwoma to super uniwersalnie , ale ,że z innymi systemami to trochę kiepawo.
Szkoda ,ze olek nie ma takiego budżetowca jak nikor 18-70 powinni szybciorem tą lukę uzupelnić . Tylko nie mówcie, że to ma być 14-42 !!
Robin z niecierpliwością czekamy też na twoje porównanie 50 - bo to mnie najbardziej ciekawi,,, za nim sprzedaż swoje e-300 pozwól mu aby jego ryjek cieszył się naprawdę dobrym szkłem:) i porównaj efekty z 50 w d80:)
Przypuszczam ,ze takie porównanie moze nawet wygrać ZD50mm z moim 50mm . W sumie zdziwiłbym się gdyby było inaczej wszak to szkło 3 razy droższe , ale czy 3 razy lepsze ??? . Rozmycie tla ma zdecydowanie ładniejsze.
Ch ętnie bym sie nawet umówił z kimś z okolic aby potestować w świetle sztucznym te szkielko z moim E300 wieksza matryca napewno nie stępi możliwości szkła.
chodzi mi robin o coś innego, w wielu czasopismach, testach i tak dalej, 50 ZD zostało uznane za najlepsze szkiełko cyfrowe na rynku, pytanie tylko, czy jest to duża różnica w stosunku do normalnej 50 za 500 zł, jak to się je?
a powiem ci - ja jestem skłonny zapłacić 100% więcej o ile szkiełko będzie 20% lepsze;)
to nie jest tak:) ze za 3 razy więcej musisz mieć dwa razy lepiej, jak będziesz miał ten moment na zdjęcie, to często te 20% może być warte 5 razy tyle....
Robin, zrobiłeś jak chciałeś i potrzebowałeś. Teraz, odkładając emocje na bok, że w olku nie ma odpowiednika D80, nie zmieniłbym aparatu z systemu 4/3, nawet E-1 bym się nie pozbywał tylko zostawił jako legendę jakości i zapas magazynowy, gdybym go używał. Koszty są zbyt wysokie i nie współmierne do zysków (nie mam fuch fotograficznych co by nawet w minimalnym stopniu koszty się zwróciły, a nawet wtedy jak bym zarabiał aparatem bym się zastanawiał czy wychodzić).
Dodaj do tego całego zmieszania lampę sb-600, karty pamięci, dodatkowe bateryjki i jeszcze jeden korpus i do niego kolejne obiektywy, bo przecież nie na jedną parę rąk odchodzi focenie, a wcześniej były dwa aparaty a nie jeden jak teraz. Robin, nie chcę dodawać na kalkulatorku co mogłeś, a jak zrobiłeś i ile realnie taka akcja kosztowała. Szkoda, że wcześniej ta cały dyskusja nie powstała, można dojść do bardziej trzeźwych wniosków.
Wykombinowalem, że 1500zł za stałke do systemu z wielka niewiadomą nie wydam.
Z jaką niewiadomą? Jak byś pisał o KM to bym Cię kupił, ale E system? Chłopie, swoim E-300 i E-1 to przez najbliższe jeszcze 2 lat mogłeś robić foty i nikt by się nie poznał z jakiego to aparatu, to jest ta niewiadoma? Smutno mi się robi jak czytam takie smutne hasła. Chyba, że ktoś wymyśli nową i naprawdę lepszą matrycę, ale wtedy taki cud odstawi wszystkich, łacznie z zachwalanym d80. Rozumiem, że siedziałeś w esystemie latami, ale nie mogłeś poczekać tych killku miesięcy?
Dobra, zdenerwowałem się. Liczymy.
zakupy:
D80+18-70+50+70-210 to 4200 zł
Karta 1 gb - 70 zł
SB-600 - 850 zł
baterie 1 szt - 100 zł
suma: 5220
Sprzedajemy E-system Robina:
e-1 2600
e-300 1300(?)
fl-36 600
obiektywy 2xZD - 700
karty 2x1 gb 120 zł (masz ze dwie karty?)
suma 5320
Robin, teoretycznie masz 100 zł na plusie, ale miałeś dwa aparaty, kupiłeś jeden. Żeby odzyskać zaplecze sprzetowe, musisz teraz dołożyć przynajmniej 2000 zł na D50.
nikon jest za 5220+2000=7220 zł
olympus zwrócił 5320 zł
różnica 1900 zł i jeszcze masz przyoszczędzone 1600 zł w kieszeni, bo nie wydałeś ani złotówki na nowy aparat. Zysk na nie sprzedawaniu 3500 zł.
Na mój gust szkieł nie masz lepszych w Nikonie (masz wyjątkowo udany model 14-45mm, chyba że wszystko robisz na 40-150) poza stałką, bo w Olku stałki ZD50mm się nie dorobiłeś. No i lepszy jeden aparat D80, ale o ile lepszy? Fotki jakościowo są lepsze o schodek czy o piętro, czy Twoje magiczne trzy razy? Jakoś kurde nie widzę tego postępu o trzy razy na zdjęciach d80. Gdybyś przeznaczył kasę na zd 50mm, to byś miał fajny obiektyw, zostałoby Ci 2000 zł. Sprzedałbyś zd 14-45 za 350 zł i masz już 2350, Czyli kupujesz 14-54 i masz jeszcze kasę na plener kajakowy, albo robisz skok na FL-50, albo masz solidną bazę dla 50-200mm, jak nie chcesz inwestować i masz ochotę przyczaić się do przyszłego roku.
Przyczepiał bedę sobie wszystkie śmieci z komisu i z allegro bo tak lubię. Ot i kawa na ławę jak na spowiedzi i powód dlaczego RE
Robin, gdzieś wpadł mi tekst: z gówna bata nie ukręcisz (Rafał to nie Twoj tekst!?), i to jest prawda. Przykręcisz śmietnik, to wyjdzie badziew. Nie oznacza to, że wszystko co tanie to śmietnik, taki np Helios 44M4 daje radę za 30 zł :) Robin, jak nie chcesz stracić kolejnego kolegi, to przestań mącić na temat 4/3, bo właśnie mnie wyprowadziłeś z równowagi, a ja jestem spokojny jak jasna cholera. Mowie poważnie. Myślę że jedyny najlepszy producent szkiel na swiecie odetchnął z ulgą, że przeszedłeś na stronę równie dobrych szkieł i lepiej robiących zdjęcia korpusów. Powodzenia w kadrowaniu i do zobaczenia na jakimś plenerku, chętnie popstrykam Twoim D80 (ja biorę C-55). Z mojej strony to wszystko w kwestii wyprzedawania się z e-systemu, mnie ten wątek wyleczył z pędu za nowościami. Każdy ma to co mu najlepiej pasuje trzy razy. Narta! I bez urazy!
RadioErewan
24.11.06, 16:15
Przyczepiał bedę sobie wszystkie śmieci z komisu i z allegro bo tak lubię. Ot i kawa na ławę jak na spowiedzi i powód dlaczego RE
Zacznij od przelotki z optyką na śmieci z komisu, bo Nikon nie specjalnie funguje z MF szkłami.
Dlaczego Pentaxa nie kupiłeś jak po śmietnikach chcesz chadzać?
Pozdrawiam
Blady Cały czas mam 2 aparaty E300 plus D80 - oszklone jak mi potrzeba. Na dziś wystarcza. Do tego Minolta analog ze stalką 1,7 plus zomik ze swiatłem f 2,8-46 do tego Zenit TTL plus HELIOS plus 2 x JUPITER no i najukochańszy mój sprzęcior OLY C5050 Więc jak widzsz aparatów więcej niż rąk. W sumie 9 różniasych obiektywów , 4 rożne body -normalnie jak w komisie . Ja tak lubię.!!!
A co do tego o sytemu bez przyszłości to wykasowałem swoją wypowiedź bo chyba NIE TEGES była zwłaszcza na naszym forumku.
Poza tymi kilkoma stówkami na plusie to zyskałem FREEDOM !!! czyli to co w zyciu ludzia najważniejsze . MOŻLIWOŚĆ SWIADOMEGO WYBORU.
A co do Twoich rozterek to słusznie doszedłeś do wnisku ,ze sprzedawac E systemu w Twoim przypadku nie ma sensu. jak Cię stac to powinieneś dla posmakowania dokupic jasną stałke ,ale nie koniecznie lunetę ZD50mm , a np 30mm SIGMy i jesteś gość nie do pokonania. Ja i Ty i jeszcze kilku amatorów z tego forum razem wziętych to i tak byśmy nie pokonali możliwości tego sprzetu . A za 2 latka dokupisz sobie jakieś nowe body do tych słoików i lampy. Tak bym zrobil na Twoim miejscu. Masz dużo czasu.
ps.
Swoją karte SD !GB jakiś APACER dostałem za darmo od sprzedawcy za cierpliwość.
Andytown napisał:
chodzi mi robin o coś innego, w wielu czasopismach, testach i tak dalej, 50 ZD zostało uznane za najlepsze szkiełko cyfrowe na rynku, ....
Też tak myśle , ale wiesz dla mnie drogo i wąsko i czasem za szumnie.
Ja bym 3x tyle nie wydał za coś co jest lepsze powiedzmy o 20% - dobrze, że wszyscy nie musimy robić tego samego. Nauczylem się ,ze wszystko jest wzgledne i nie mozna rozpatrywac jakosci czegoś tam w oderwaniu od ceny. Ja w każdym razie nie mogę tak robić.
Poza tymi kilkoma stówkami na plusie to zyskałem FREEDOM !!! czyli to co w zyciu ludzia najważniejsze . MOŻLIWOŚĆ SWIADOMEGO WYBORU.
sadze, ze wybor zawsze miales, jak kazdy z nas. chyba ze zyjesz pod jakas presja, ze trzeba miec to czy tamto ...
Ty wyargumentowales, dlaczego masz kilka roznych modeli aparatu, blady dlaczego jest w 4/3 i o to chodzi
ale mam drobne pytanko
pisales, ze
Przyczepiał bedę sobie wszystkie śmieci z komisu i z allegro bo tak lubię.
z tym, ze nikon do m42 sie srednio nadaje - przejsciowka z optyka albo bye bye otrzenie na nieskonczonosc. w takim wypadku dlaczego nie pentax lub canon?
Rafał Czarny
24.11.06, 16:55
Ten wątek był bardzo potrzebny. Mi też przechodzą zachciewajki Pentakowe. Pożyjemy, zobaczymy.
Żeby tylko olek na wiosne nie wygłupił się z ceną nowego body, tak jak to zrobił z E1 trzy lata temu. Jeśli cena będzie z kosmosu, to trzeba będzie czekać 2-3 lata, żeby wyczyślili magazyn, bo pies z kulawą nogą nie kupi profi Olka za 8-10 tys. PLN. Mam nadzieję, że drugi raz tego błędu nie powtórzą.
Olek moich marzeń powinien mieć - duży jasny wizjer i stabilizację. Jeśli będą ciut mniejsze szumy niż w E500 to git. Matryca 10 mega. I cena taka jak pentak K10D (oj, ten model to zamiesza na rynku :roll: ). A jeśli jeszcze będzie miał LV, to już będę skakała do góry i sikała w majtki ze stszęścia.
RadioErewan
24.11.06, 17:19
Ten wątek był bardzo potrzebny. Mi też przechodzą zachciewajki Pentakowe. Pożyjemy, zobaczymy. I cena taka jak pentak K10D (oj, ten model to zamiesza na rynku :roll: ).
Zanim kupisz Pentaxa, dobrze sprawdź, czy AF cię nie rozczaruje. Z pierwszych zdjęć widać, że matryca niestety rozczarowaniem jest (d80 nadal na 10 mpix CCD rządzi). Jak jeszcze sobie AF pogorszysz, to zostanie szczelna puszka z dużym wizjerem. Do street foto taka se.
Pozdrawiam
Zanim kupisz Pentaxa, dobrze sprawdź, czy AF cię nie rozczaruje.
Radku, zobacz tutaj (http://manufactura.home.pl/p-pl/viewtopic.php?t=1730)
tak naprawde trzeba poczekac az kadyszka (K10D) bedzie juz na rynku z tymi zapowiedzianymi obiektywami pentaxa (cos ala USM) i dopiero najlepiej wlasnorecznie sprawdzic.
jak narazie - wielka niewiadoma
Kupowanie jasnej stalki 50m to dla jakiego celu? Do portretu? Do krajpbrazu, wnetrz. Akurat stalka 50m jest najglupsza stalka do APS. Swoje stalki canonowskie sprzedalem. Nie pracowaly jak nalezy z cyfra. Pozostawilem dwa zoomy do analoga.
Dlaczego panowie nie porownacie poszczegolnych aparatow tak jak ja to robilem i robie. Nie mam zadnych problemow. Biore wychodze z chalupy pstrykam potrzebne mi motywy i mam. Zawsze mozna namowic kolegow z innym body na wspolprace i mile piwko.
Mam na szczescie taka mozliwosc. Przynajmniej w systemie Canona i Nikona a od pewnego czasu Minolty.( 7D7)
Nie wiem z jakiego powodu mialbym sie podniecac?
Napiszcie mi prosze!!
Jaki element w jakosci fotki w jakim systemie jest lepszy, w jakich sytuacjach zdjeciowych!!
Tylko bez ******* w stylu AS, a jasniejsza optyka o pol dzialki, a tansze!
Chodzi mi o jakosc fotki.
Czesc.ch.
z tym, ze nikon do m42 się srednio nadaje - przejsciowka z optyka albo bye bye otrzenie na nieskonczonosc. w takim wypadku dlaczego nie pentax lub canon?
Ja juz się w życiu na M42 nabawiłem w analogu i do syfraka w życiu nie przyczepię. Wiem wiem dużo tracę ,ale zdjęć B&W też nie robię (bardzo wyjatkowo)
Mówiąc o"śmietniku" miałem na myśli różne szkła niezależnych producentów z AF pod popularny bagnet nikona. Jutro np. dotrze do mnie pożyczona Tokina 28-75 f 2,8 sam chcę sie przekaonać jaka jest BEEEEE , może nie jest dla mnie Beeee .
Nie chce aby jeden producent chciał mi sprzedać najlepsze szkło stałoogniskowe na świeci (ZD50mm) ot takiego mercedesa dla mnie wystarczy HOLZWAGEN (VW)
nie canon bo za drogie dla mnie
Wątek jest niesamowicie potrzebny i dobrze , że ktoś z "nowych" go założył bo Starzy wyjadacze chyba się bali ???
Jaki element w jakosci fotki w jakim systemie jest lepszy, w jakich sytuacjach zdjeciowych!!
sadze, ze jest o co kopie kruszyc, jak ktos przesiada sie na FF canona + dobre szklo
np. Canon 5D + 24-70L/2.8
z wypowiedzi Jarka Grabka i innych "bezimiennych" na dpreview oraz wlasnorecznie popelnionych rawow wnioskuje, ze widac ta roznice w bardzo drobnych detalach, ktorych przenoszenie umozliwia taka kombinacja szkla z matryca (pixele sa duze i szklo jeszcze wyrabia) - ale tyczy sie to juz zastosowania do duzych powiekszen i zastosowan typowo profi (sprzedaz stockom itd)
dla zainteresowanych: w stopce jest adres site z rawami - sa tam popelnione przeze mnie z isotestem w konfiguracji jak powyzej - zobaczcie sami
A co do Twoich rozterek to słusznie doszedłeś do wnisku ,ze sprzedawac E systemu w Twoim przypadku nie ma sensu. jak Cię stac to powinieneś dla posmakowania dokupic jasną stałke ,ale nie koniecznie lunetę ZD50mm , a np 30mm SIGMy i jesteś gość nie do pokonania. Ja i Ty i jeszcze kilku amatorów z tego forum razem wziętych to i tak byśmy nie pokonali możliwości tego sprzetu . A za 2 latka dokupisz sobie jakieś nowe body do tych słoików i lampy. Tak bym zrobil na Twoim miejscu. Masz dużo czasu.
Robin! Wiedziałem, że jesteś fajny chłop! Od razu jak mądrze gadasz, przywracasz mi wiarę w ludzi! Cieszę się z Tobą (pomijam aspekt ekonomiczny) Twoim nowym nabytkiem. Serio, serio. Bo to ważne, co by mieć, to co się chce i mieć porównanie. Stawiam flachę, że Twoim D80, wygodniej się robi foty, niż moim E-500. Ale to kosztuje, a ja mam fajne szkło 14-54mm, które wymienię jedynie na 11-22mm i/lub 50mm.
Nie wiem czy mimo wszystko ZD50 nie lepszy od tej sigmy... a. makro, b. portret. Żeby nie bylo tak różowo to nie polece zaraz do sklepu po szkła. Spokojnie czekam, polityka cenowa Olka może być różna, konkurencja jakaś tam jest. Na razie wujek Olo, spisuje się dzielnie, trochę nie wie, za co się zabrać i jaka powinna być kolejność wypuszczania nowych korpusów, ale wszystko co nowe jakoś tandetą nie śmierdzi.
Wątek jest niesamowicie potrzebny i dobrze , że ktoś z "nowych" go założył bo Starzy wyjadacze chyba się bali ???
Robin, hehehe, starych wyjadaczy nie szczególnie rusza, to czy jeden korpus pójdzie na allegro czy pójdzie 50, tylko nowy z wyczulonym zmysłem szuka sensacji.
. .........Biore wychodze z chalupy pstrykam potrzebne mi motywy i mam. .
Czyli łamiesz podstawowe zasady które nam tu do głowę wkladałes . Zasady dobrze zrobionego testu czy porównania. Nie da sie tego zrobić i wychwycic szczegółow wychodząc tak sobie z chałupy na zmienne warunki oświetleniowe. Zmienny powinien być tylko aparat . Wszystko inne stałe nie zmienne , szkło , motyw , oswietlenie zasilane kondycjonerem, temperatura otoczenia , wilgotnosć zewnetrzne promieniowanie elektromagnetyczne , ciśnienie atomosferyczne, klasa przejżystosci powietrza w pomieszczeniu to minimum KLASA 1000 . Tak sie robi testy i porownania , a nie wyjeżdzajac na ryby z chałupy. tTk to se możesz . Wszystko bedzie takie samo i nie bedziesz widział za co warto więcje zaplacić.
Tak tak wiemy jesteś najmadrzejszy i zaraz otsrą ripostę strzelisz w stylu Eeee wy amatorzy co wy wiecie o.........***** maryny .Powinniście sie uczyć.
he he he
z tym, ze nikon do m42 się srednio nadaje - przejsciowka z optyka albo bye bye otrzenie na nieskonczonosc. w takim wypadku dlaczego nie pentax lub canon?
Ja juz się w życiu na M42 nabawiłem w analogu i do syfraka w życiu nie przyczepię. Wiem wiem dużo tracę ,ale zdjęć B&W też nie robię (bardzo wyjatkowo)
Mówiąc o"śmietniku" miałem na myśli różne szkła niezależnych producentów z AF pod popularny bagnet nikona. Jutro np. dotrze do mnie pożyczona Tokina 28-75 f 2,8 sam chcę sie przekaonać jaka jest BEEEEE , może nie jest dla mnie Beeee .
Nie chce aby jeden producent chciał mi sprzedać najlepsze szkło stałoogniskowe na świeci (ZD50mm) ot takiego mercedesa dla mnie wystarczy HOLZWAGEN (VW)
nie canon bo za drogie dla mnie
Jest jakas Tokina 28-75/2,8? Moze Tamron?
Czesc.Ch
. .........Biore wychodze z chalupy pstrykam potrzebne mi motywy i mam. .
Czyli łamiesz podstawowe zasady które nam tu do głowę wkladałes . Zasady dobrze zrobionego testu czy porównania. Nie da sie tego zrobić i wychwycic szczegółow wychodząc tak sobie z chałupy na zmienne warunki oświetleniowe. Zmienny powinien być tylko aparat . Wszystko inne stałe nie zmienne , szkło , motyw , oswietlenie zasilane kondycjonerem, temperatura otoczenia , wilgotnosć zewnetrzne promieniowanie elektromagnetyczne , ciśnienie atomosferyczne, klasa przejżystosci powietrza w pomieszczeniu to minimum KLASA 1000 . Tak sie robi testy i porownania , a nie wyjeżdzajac na ryby z chałupy. tTk to se możesz . Wszystko bedzie takie samo i nie bedziesz widział za co warto więcje zaplacić.
Tak tak wiemy jesteś najmadrzejszy i zaraz otsrą ripostę strzelisz w stylu Eeee wy amatorzy co wy wiecie o.........***** maryny .Powinniście sie uczyć.
he he he
Przede wszystkim nie dyskutuje zbyt powaznie z mitomanami! Ktorzy wymyslaja historyjki na potrzeby forum i gawiadzi. co to ostatnio piszesz Robinie o swoich dokonaniach canone 5D i 24-105\4.
Czesc. Ch.
sadze, ze jest o co kopie kruszyc, jak ktos przesiada sie na FF canona + dobre szklo
np. Canon 5D + 24-70L/2.8
z wypowiedzi Jarka Grabka i innych "bezimiennych" na dpreview oraz wlasnorecznie popelnionych rawow wnioskuje, ze widac ta roznice w bardzo drobnych detalach, ktorych przenoszenie umozliwia taka kombinacja szkla z matryca (pixele sa duze i szklo jeszcze wyrabia) - ale tyczy sie to juz zastosowania do duzych powiekszen i zastosowan typowo profi (sprzedaz stockom itd)
dla zainteresowanych: w stopce jest adres site z rawami - sa tam popelnione przeze mnie z isotestem w konfiguracji jak powyzej - zobaczcie sami
No tak 5D to troszke inna polka i jeszcze z tym eLkowatym zoomem. Musze Ci powiedziec, ze dalem za E! + 14-54- 3333 zl. co nijak sie ma ani do ceny 5D ani do ceny 24-70/2,8.
nawet w tej koszmarnej cenie spotykam kiepskie opinie o wspolpracy szkiel eLkowatych z cyfra Canona. Masz racje przy dobraniu dobrej konfiguracji ( za ktora proba?) mozna natrafic na zestaw Canona dajacy naprawde fajne fotki. Tylko po co? Jakim kosztem? Jakim trudem, z jakim ryzykiem?
Zoom Nikona 18-70/3,5-4,5 daje w konsekwencji nie gorsze, a bywa, ze lepsze fotki od kilkakrotnie drozszych zoomow Canona.
Dzis troszke inaczej podchodze do oceny korpusow cyfrowych. Na poczatku porownywalem jpg, dzis RAW- co przy uzyciu nawet jednego programy do konwersji daje troszke rozne wyniki. Mozna powiedziec, ze potencjal nie w puszce drzemie i szklach a w programach i umiejetnosci korzystania (szczegolnie pomysle na wykorzystanie narzedzi programowych).
Jesli do tego dodamy w miare udana aranzacje swiatlem, czy to w plenerze, czy we wnetrzu, to uzyskamy efekty ciekawe nawet z kompaktu cyfrowego, a co dopiero z lustrzanki.
Kolega zrobil serie bardzo ladnych ciekawie doswietlonych zdjec bez blysku 7D7 Minolty. AS w tym dopomogl. Ale przede wszystkim ladne swiattlo i pomysl na jego aranzacje. Pewnie podobnie ladne zrobilby inna puszka. Kolorystyka mila, zdjecia ostre ( 24-105/3,5-4,5 Minolty). Nic dodac nic ujac.
Cale nasze rozwazania ( cala para idzie w gwizdek) poszly w boczna sciezke. Ulubiony sport chlopcow to gadanie o ich maszynach- czy to samochody, motocykle, czy aparatry, wedki, sprzet muzyczny. Czasami zapominaja tym jezdzic po swiecie i koncza za miastem, czasem sluchaja w kolo dwoch audiofilskich plyt, albo robia zdjecia testowe z balkonu okolicznym murom i ceglanym scianom.
Nalezaloby sie raczej zastanowic jakie sytuacje zdjeciowe ( swiatlo) wspomagaja nasz sprzet, a jakie mu szkodza ( nie radzi sobie). Jak i gdzie szukac pierwszych, a jak unikac drugich.
Kiedys amatorzy plakali, gdy ich analogowe puszki nie robily wielokrotnej ekspozycji ( radzono sobie i z tym, spytalbym Robina, ale pewnie nie wie)a ich lampy nie posiadaly strobo. No i co kto to dzis wykorzystuje w cyfrze gdy juz to ma?
Musimy zapomniec o pieknych i wielkich wizjerach w APS ich nie bedzie, a tym bardziej w 4/3. AF ma wieksze problemy niz ten w analogu ( Robinie zamiast paplac wytlumacz kolegom te dwa przypadki, przyda sie). Sytuacja sie zmieni dopiero gdy producenci zastosuja nowe technologie, a nie te zywcem przeniesione z analoga.
Jak juz pisze to zawsze wychodze na gbura, bo psychika mi siada, po lekturze wielu postow. Nie rozumiem jak ludzie interesujacy sie fotografia potrafia tyle energii poswiecic na "dziwne dyskusje". rozumiem raz, dwa, trzy razy ale ciagle to samo? Robina rozumiem, on musi.
czesc.Ch.
Michu (Pentax)
24.11.06, 19:32
Zanim kupisz Pentaxa, dobrze sprawdź, czy AF cię nie rozczaruje.
Pozdrawiam
Trudno jest mi to nazwać obiektywnym testem - raczej czymś podglądowym n.t. szybkości AF ujętej w dość... specyficznej formie.
W szranki staneły Sony Alfa 100, Canon 400D (który ma AF z 20D) oraz Samsung GX10D (który dla odmiany jest po prostu Pentaksem K10D):
http://www.youtube.com/watch?v=J4za9azUHz4&eurl=
No tak 5D to troszke inna polka i jeszcze z tym eLkowatym zoomem. Musze Ci powiedziec, ze dalem za E! + 14-54- 3333 zl. co nijak sie ma ani do ceny 5D ani do ceny 24-70/2,8.
za ta cene, a nawet zdwojona, ciezko jest znalezc sprzet (obiektyw + body), ktore jakoscia wyprzedza kombinacje E1 + 14-54, moze z pominieciem pracy na wysokim iso.
nawet w tej koszmarnej cenie spotykam kiepskie opinie o wspolpracy szkiel eLkowatych z cyfra Canona. Masz racje przy dobraniu dobrej konfiguracji ( za ktora proba?) mozna natrafic na zestaw Canona dajacy naprawde fajne fotki. Tylko po co? Jakim kosztem? Jakim trudem, z jakim ryzykiem?
jednak Ci co chca i musza pracowac w swietle zastanym - sa skazani na FF canona z jasnym szklem - nie ma jak narazie lepszego pod wzgledem pracy w iso1600-3200 niz FF canona - trudno sie mowi, niestety
Nie rozumiem jak ludzie interesujacy sie fotografia potrafia tyle energii poswiecic na "dziwne dyskusje". rozumiem raz, dwa, trzy razy ale ciagle to samo? Robina rozumiem, on musi.
mi zawsze chodzilo o argumenty w stylu taki a taki sprzet do takich i takich zastosowan i tak trzymac :-), chociaz przegladajac posty, mam wrazenie, ze niektorzy szukaja swietego gralla u innych producentow, ktory bedzie idealny do wszystkiego i w dodatku za cene posiadanego przez siebie sprzetu systemu 4/3, ale "to se ne da"
Michu:
ten test jest powalający... sonolta odstaje od peletonu a szajsung miło zaskakuje... mogli jeszcze pokazać na co było ostrzone.
.................................................. .................................................. .................................................. .................................................. ................................Przede wszystkim nie dyskutuje zbyt powaznie z mitomanami! Ktorzy wymyslaja historyjki na potrzeby forum i gawiadzi. co to ostatnio piszesz Robinie o swoich dokonaniach canone 5D i 24-105\4.
Czesc. Ch.
To o Was i do Was dordzy koledzy i koleżanki. Gawiedzią jeście dla chomskiego , niektórych już do szkoly wysył ten niestrudzony profesjonalista.
Dlaczego niektórzy mają taki feler nawet w przyjaznym środowisku ???
Widzial ktoś chociż jedno zdjecie tego PROFESJONALISTY co tak wszystkich obsrywa do okoła ???
Panowie zostańmy w głównym temacie tego wątku. Sprzedać po co i za ile i co dalej. Nie o wyższosci pentaxa nad Canonem miało być , czy odwrotnie.
.................................................. .................................................. .................................................. .................................................. ................................Przede wszystkim nie dyskutuje zbyt powaznie z mitomanami! Ktorzy wymyslaja historyjki na potrzeby forum i gawiadzi. co to ostatnio piszesz Robinie o swoich dokonaniach canone 5D i 24-105\4.
Czesc. Ch.
To o Was i do Was dordzy koledzy i koleżanki. Gawiedzią jeście dla chomskiego , niektórych już do szkoly wysył ten niestrudzony profesjonalista.
Dlaczego niektórzy mają taki feler nawet w przyjaznym środowisku ???
Widzial ktoś chociż jedno zdjecie tego PROFESJONALISTY co tak wszystkich obsrywa do okoła ???
Panowie zostańmy w głównym temacie tego wątku. Sprzedać po co i za ile i co dalej. Nie o wyższosci pentaxa nad Canonem miało być , czy odwrotnie.
Masz rację Robin, gdzie fotka, choć jedna tego mądrali, toć dobre zdjęcie warte 1000 słów... :twisted: Udowodnij chomsky że umiesz cokolwiek więcej niż mielić jęzorem :mrgreen:
RadioErewan
24.11.06, 21:12
Ludziki, trochę za wodze czas ciągnąć - kulturka musi pojawić się ponownie w wątku, bo ciąć będziem.
Nie sprzedaję,
ba, mam zamiar kupić 50-tke.
Przyznaję, jeszcze niedawno poważnie myślałem o zmianie systemu, potem jednak spostrzegłem, że tak naprawdę nakręcam się marketingiem.
Po co mam śpieszyć się ze zmianą, skoro w E1 drzemią mozliwości, których jeszcze nie nauczyłem się wykorzystywać. Po cholercię ten pęd do nowszego sprzętu. Patrzę na zdjęcia np. Magusa i myślę sobie, ok, może jego sprzęt zaczyna już ograniczać, ale przecież zanim mnie uda się (jeśli) doszusować do jego poziomu, to wody jeszcze sporo upłynie.
E1 to naprawdę wspaniały sprzęt, który daje wiele radości z fotografowania. Zaufałem Olympusowi raz, zaufam raz jeszcze, poczekam do przyszłego roku i wierzę, że naprawdę warto będzie. A na razie - szlifowania umiejętności czas...
pozdrawiam
Nie sprzedaję,
Przyznaję, jeszcze niedawno poważnie myślałem o zmianie systemu, potem jednak spostrzegłem, że tak naprawdę nakręcam się marketingiem.
Po co mam śpieszyć się ze zmianą, skoro w E1 drzemią mozliwości, których jeszcze nie nauczyłem się wykorzystywać. Po cholercię ten pęd do nowszego sprzętu. Patrzę na zdjęcia np. Magusa i myślę sobie, ok, może jego sprzęt zaczyna już ograniczać, ale przecież zanim mnie uda się (jeśli) doszusować do jego poziomu, to wody jeszcze sporo upłynie.
E1 to naprawdę wspaniały sprzęt, który daje wiele radości z fotografowania. Zaufałem Olympusowi raz, zaufam raz jeszcze, poczekam do przyszłego roku i wierzę, że naprawdę warto będzie. A na razie - szlifowania umiejętności czas...
pozdrawiam
Malkotenci - wydrukować to sobie i nad łóżko powiesić :D
Rafał Czarny
25.11.06, 00:26
Widzial ktoś chociż jedno zdjecie tego PROFESJONALISTY
Dopowiem, że Robin pyta o zdjęcia Chomskiego. Ja nie widziałem (ale biję się w pierś, pewnie gdzieś przeoczyłem). Ciekaw jestem niezmiernie zdjęć kolegi Chomskiego.
Rafał Czarny
25.11.06, 00:28
Nie sprzedaję,
pozdrawiam
Ot, mądry głos na puszczy. A Magus robi zajebiste zdjęcia. Szkoda, że tak mało pokazuje na naszym forumie.
Rafał Czarny
25.11.06, 00:50
Magus, pokaż!!! Magus, pokaż!!! Tylko nie zrozum tego zbyt dosłownie. :roll:
Dopowiem, że Robin pyta o zdjęcia Chomskiego. Ja nie widziałem (ale biję się w pierś, pewnie gdzieś przeoczyłem). Ciekaw jestem niezmiernie zdjęć kolegi Chomskiego.
A sie nie doczekasz. A zgadnij dlaczego? Na pewno trafisz.
czesc.Ch.
Zapraszam do Galerii dodałem zdjęcia z wczorajszej imprezy Divers Night of the Jumps czyli Mistrzostw Świata we Freestyle Motocrossie. Zdjęcia robiłem moją ukochaną E-1 z 14-54, miałem ze sobą 18-180 niestety jako amator bez akredytacji mogłem wnieść tylko 1 obiektyw :mad: więc 18-180 poszedł do depozytu :mad:
Jestem wymagający krytyczny siebie i mało moich zdjęć mi się podoba ale powiem szczerze że ze zdjęć z tej imprezy jestem zadowolony. Może nie nadają się do gazet ale jak na moje wymagania są conajmniej ok :mrgreen: Pracowałem na iso 400 i 800, wszystkie zdjęcia z rączki (statyw+depozyt) prześwietlałem minimalnie każdą klatkę i włączyłem obiedwie funkcje odszumiania i rezultat wyszedł świetny, jak dla mnie przynajmniej. Większosci fotek nawet nie musiałem puszczać przez neatimage. Dla mnie bomba!! i ja miałbym pozbywać się tego sprzętu?? Chyba jakby mnie się sufit na głowę oberwał :mrgreen: Mój świętej pamięci teściu często powtarzał: "Jak jest dobrze to nie ma co psuć" i ja się tego mam zamiar trzymać ręcami i nogami :mrgreen:
Pozdrówki
czesc.Ch.
Właśnie dlatego że chomsky jest profesjonalistą.
@willow32 - trochę za szeroko z tymi fotami i niestety nie masz na nich ostrości, te które widziałem - wszystkie są ruszone.. Statyw przy latających motorkach jest hm.. co najmniej zbędny.. chyba musisz takie fotki poćwiczyć jeszcze...
czesc.Ch.
Właśnie dlatego że chomsky jest profesjonalistą.
Ales dal do pieca! Nie dlatego. Nie jestem zadnym profesjonalista. Profesjonalista robi profesjonalne fotki, a ja chcialbym takie robic. Nie wtedy jak sie uda, ale zawsze.
Temat wystawiania, oceny fotek jest sam w sobie bardzo ciekawy i wart odrebnego potraktowania.
czesc.Ch.
@willow32 - trochę za szeroko z tymi fotami i niestety nie masz na nich ostrości, te które widziałem - wszystkie są ruszone.. Statyw przy latających motorkach jest hm.. co najmniej zbędny.. chyba musisz takie fotki poćwiczyć jeszcze...
LubMichale ale ani mi to w głowie, to nie jest moja specjalite i nie będzie na pewno, nie kręcą mnie takie tematy. Ja owszem lubię focić ludzi, ale z odległości max 2 metrów no i zdecydowanie preferuję piękne kobiety :mrgreen:
te akurat ustrzeliłem na moje potrzeby i jak pisałem potrzeby te spełniają. Cały sęk w tym że mając ZD14-54 i ZD50 mam komplet jeżeli chodzi o moją domenę, a jeżeli przy okazji można tym zrobić coś innego na tyle dobrego żeby nie trzeba było walczyć z potrzebą natychmiastowego usunięcia tego z twardego dysku to jak dla mnie jest już bajka i ja o więcej nie proszę ;)
Rafał Czarny
25.11.06, 19:52
Temat wystawiania, oceny fotek jest sam w sobie bardzo ciekawy i wart odrebnego potraktowania.
czesc.Ch.
Dawaj stary foty!!! W końcu w tej zabawie chodzi właśnie o foty i pokazywanie ich ludziom, a nie o trzymanie w szufladzie.
czesc.Ch.
Dawaj stary foty!!! W końcu w tej zabawie chodzi właśnie o foty i pokazywanie ich ludziom, a nie o trzymanie w szufladzie.
coś mi się mocno wydaje, że nie zobaczymy nic ;p
ja widziałem!!! jakieś 1,5 roku temu Chomsky wystawił 2 fotki na ŚF. to było jeszcze za czasów poprzedniego wcielenia Trollewny...
chomsky jestes frapującym gościem. Czytalem troszke twoich testow, porownan uzasadnien dlaczego zmieniles stajnie na Olka (nie tylko z Olkowego forum) i odnioslem wrazenie ze wiesz co robisz i co chcesz osiagnac. Bardzo chetnie ogladnalbym twoje fotki tylko dla samych fotek a nie dla zadnych porownan.
ja widziałem!!! jakieś 1,5 roku temu Chomsky wystawił 2 fotki na ŚF. to było jeszcze za czasów poprzedniego wcielenia Trollewny...
jej ŚF... :) jak ja dawno tam nie byłem :( ale czasu nie ma na siedzenie na wielu forach ;/
A może w przypadku kolegi chomskego mamy doczynienia tylko z maniactwem sprzętowym, niepopartym produktem finalnym w postaci zdjęcia :D jakiegokolwiek zdjęcia... ;) :?: :?: I on uprawia "profesjonalnie" co :?: Chociaż tak wywołany do tablicy może zaprotestować :?
eeee tam nie marudzić
chomsky obok trólewny/kaziqa (a zwłaszcza w duecie) pisze najbarwniejsze posty na forach ;p
chomsky jestes frapującym gościem. Czytalem troszke twoich testow, porownan uzasadnien dlaczego zmieniles stajnie na Olka (nie tylko z Olkowego forum) i odnioslem wrazenie ze wiesz co robisz i co chcesz osiagnac. Bardzo chetnie ogladnalbym twoje fotki tylko dla samych fotek a nie dla zadnych porownan.
Te wszystkie jego pisałki- drapałki to same wygoglowańce i wieści straszecznie naginane zabufonionego profesjonalisty. Wszystkiego tego można sie dowiedzieć na szkolnym kółku fotograficznym potem to doskonaląc , o statwach , błyskach i czymś tam jeszcze. Tylko nie każdy się tym obnosi jak PAW z pogardą dla innych użytkowników forum. Wpadnie taki zamiesza komuś nawtyka i idzie potem z podnieioną łepetyną na piwo . Myśli sobie w te łepetynie :Ale mu dosrałem ,aż mu kredki z tornistra powypadały . taki jest chomsky
Rafał Czarny
25.11.06, 20:33
Zapraszam do Galerii dodałem zdjęcia z wczorajszej imprezy Divers Night of the Jumps czyli Mistrzostw Świata we Freestyle Motocrossie. Zdjęcia robiłem moją ukochaną E-1 z 14-54, miałem ze sobą 18-180 niestety jako amator bez akredytacji mogłem wnieść tylko 1 obiektyw :mad: więc 18-180 poszedł do depozytu :mad:
Jestem wymagający krytyczny siebie i mało moich zdjęć mi się podoba ale powiem szczerze że ze zdjęć z tej imprezy jestem zadowolony. Może nie nadają się do gazet ale jak na moje wymagania są conajmniej ok :mrgreen: Pracowałem na iso 400 i 800, wszystkie zdjęcia z rączki (statyw+depozyt) prześwietlałem minimalnie każdą klatkę i włączyłem obiedwie funkcje odszumiania i rezultat wyszedł świetny, jak dla mnie przynajmniej. Większosci fotek nawet nie musiałem puszczać przez neatimage. Dla mnie bomba!! i ja miałbym pozbywać się tego sprzętu?? Chyba jakby mnie się sufit na głowę oberwał :mrgreen: Mój świętej pamięci teściu często powtarzał: "Jak jest dobrze to nie ma co psuć" i ja się tego mam zamiar trzymać ręcami i nogami :mrgreen:
Pozdrówki
Przykro mi, ale podzielam zdanie Lubmicha. Narobiłem sobie apetytu, bo znam Twoje wcześniejsze ŚWIETNE foty, a tu kiszka. Kadry powinny być zdecydowanie ciaśniejsze. I foty nieostre.
Pozdrówki
Przykro mi, ale podzielam zdanie Lubmicha. Narobiłem sobie apetytu, bo znam Twoje wcześniejsze ŚWIETNE foty, a tu kiszka. Kadry powinny być zdecydowanie ciaśniejsze. I foty nieostre.
ok, już zwijam ten bałagan :D powiesiłem te fotki również po to żeby Ci którzy na imprezie nie byli chociaz po części mogli zobaczyć o co w tym sporcie chodzi, (nawet się poświęciłem i jako takie komentarze napisałem) w ciasnych kadrach nie mógłbym pokazać np. jak wysoko chłopaki śmigali :D
widzę jednak ze tutaj najwazniejsze jest nie to co na zdjęciu, ale jakość techniczna zdjęcia, ostrość, poruszenie i inne mało istotne sprawy... jakoś mnie to nie dziwi, skoro dla większości tutaj zebranych nie liczy się nic oprócz parametrów technicznych sprzętu!!! Psioczycie na Olympusa jak to was zawiódł bo nie wypuścił nowej puszki... zastanawiam się po kiego wam te nowe puszki skoro zdjęc nie robicie? Robicie?? to gdzie one są?? trzymacie je w szufladach?? :mrgreen:
Nie jestem gadułą na tym forum ale zdjęć chyba najwięcej opublikowałem bo aparat mam po to żeby robić zdjęcia (no a jak już zrobię to pokazuje bo nie lubię ich trzymać w szuflandii :mrgreen: ) i przykro mi się poprostu...
Ps. od razu uprzedzam, nie obraziłem się ani nie unosze z powodu tego ze objechaliście moje fotki, poprostu nie chcę więcej narażać waszych bystrych oczu na takie nieostre i poruszone gnioty :mrgreen: a jak komuś przyjdzie ochota jednak pooglądac to zapraszam na moją stronę :razz:
pozdrówki dla wszystkich zawiedzonych strategią Olympusa oraz pozostałych użytkowników którzy aparaty kupują po to żeby o nich rozmawiać i doszukiwać się w nich wad a nie po to by robić nimi zdjęcia :mrgreen:
RadioErewan
25.11.06, 21:05
Zanim się śmiertelnie obrazisz usuń flugi ze swojego listu poproszę, bo daję za to bonusy ujemne.
Pozdrawiam i więcej luziku
Zanim się śmiertelnie obrazisz usuń flugi ze swojego listu poproszę, bo daję za to bonusy ujemne.
Pozdrawiam i więcej luziku
po pierwsze primo nie obraziłem się bo i o co??
po drugie primo nie mam pojęcia co to flugi wiec nie bardzo wiem jak je usunać :?:
no a po trzecie już primo... jak musisz dać to daj mi bonus ujemny, trza być twardym a nie miętkim jak kaczuszka, podaj mi proszę tylko powód (patrz drugie primo) co bym wiedział za co cierpię...
pozdrawiam a luzu Ci u mnie dostatek
edit: jeżeli nie o to chodziło to ja już nie wiem o co...
Rafał Czarny
25.11.06, 21:29
Nie jestem gadułą na tym forum ale zdjęć chyba najwięcej opublikowałem
Na tym forum nie opublikowałeś największej ilości zdjęć. Spokojnie stary.
Ja wkładam na tym forum zdjęcia po to, żeby się czegoś nauczyć. W moim wątku pokazałem ok. 260 fot. Wiele z nich zostało ostro zjechanych. No i dobrze, bo były marne. Ale jako autor nie mam dystansu do swoich pstryków, więc kubeł wody na rozpalony łeb parę razy dobrze mi zrobił.
Dziwię się trochę Twojej reakcji na krytykę.
willow32 - na stronce to trochę małe te zdjęcia, ale kadry OK.
co to są flugi? :roll:
Rafał Czarny
25.11.06, 21:36
willow32 - na stronce to trochę małe te zdjęcia, ale kadry OK.
co to są flugi? :roll:
Ja też nie wiem co to flugi. Za to wiem co to są flupy. Był taki wiersz pt. "Flupy z..." . Nie dokończę, bo dostanę bana. :D
Rafał to nie była reakcja na krytykę Twoją czy Lubmicha, jako że wieszam moje gnioty na różnego rodzaju galeriach internetowych od lat to jestem odporny na krytykę jak młody żołnierz na wiedzę :D to była raczej reakcja na to wszystko co czytam na tym forum odnosnie Olympusa, od dawna się zbierałem zeby coś napisać ale bałem się że jak zacznę pisać to będę musiał sobie iść stąd :mrgreen:
wasze krytyki zadziałały raczej jako zapalnik w tykającej bombie :mrgreen:
mam tylko nadzieję ze nie macie chłopaki do mnie żalu, bo faktycznie jakoś tak wyszło głupio jakbym to na was skoczył a tak nie jest :?
@willow32 nie chodziło mi o czepialstwo i jeżeli na forum maja płynąć same pochlebstwa to mogę zdjęć nie oceniać. Robisz świetne zdjęcia - ale chyba nie chcesz, żeby kolejne były opiniowane poprzez Twoją reputację. Tym razem masz gniotki i pisanie, że brak ostrości był zamierzony (bo tak odbieram te mniej istotne parametry zdjęcia) i to miało poprawić artystyczną cześć zdjęć w tym przypadku ja nie kupuję.
RadioErewan
25.11.06, 21:42
Ja też nie wiem co to flugi. Za to wiem co to są flupy. Był taki wiersz pt. "Flupy z..." . Nie dokończę, bo dostanę bana. :D
Willow wiedział, bo poprawił (dziękuję), ty też wiesz, bo trzy kropki stawiasz.
Pozdrawiam
Rafał Czarny
25.11.06, 21:44
mam tylko nadzieję ze nie macie chłopaki do mnie żalu, bo faktycznie jakoś tak wyszło głupio jakbym to na was skoczył a tak nie jest :?
Spox.
@willow32 nie chodziło mi o czepialstwo i jeżeli na forum maja płynąć same pochlebstwa to mogę zdjęć nie oceniać. Robisz świetne zdjęcia - ale chyba nie chcesz, żeby kolejne były opiniowane poprzez Twoją reputację. Tym razem masz gniotki i pisanie, że brak ostrości był zamierzony (bo tak odbieram te mniej istotne parametry zdjęcia) i to miało poprawić artystyczną cześć zdjęć w tym przypadku ja nie kupuję.
czy oglądając te zdjęcia nie poczułes emocji? nie zastanawiałeś się jak oni ryzykują? nie pomyślałeś "chciałbym to zobaczyć na zywo"...jeżeli na wszystkie te pytania odpowiedź brzmi NIE to moje zdjęcia faktycznie były do bani!! Jeżeli natomiast chociaż na jedno z nich odpowiedź brzmi tak znaczy ze spełniły swoją rolę czyli były dobre... w historii fotografii ogromna ilosć zdjęć nieostrych czy poruszonych jest podziwana i podawana jako przykład tego co znaczy dobre foto, oczywiście nie próbuję bynajmniej porównywać do nich moich zdjęc :D ot przykład taki ;)
i tyle w kwestii moich gniotów! :D
pozdrawiam
RadioErewan
25.11.06, 22:20
czy oglądając te zdjęcia nie poczułes emocji? nie zastanawiałeś się jak oni ryzykują? nie pomyślałeś "chciałbym to zobaczyć na zywo"...
To jak by chcieć zjechać do kopalni "na wybuch". Jak widze tych ludzików to sobie myślę - "co trzeba łykać i jak długo, by mózg skurczył się do rozmiarów groszka?".
Pozdrawiam
czy oglądając te zdjęcia nie poczułes emocji? nie zastanawiałeś się jak oni ryzykują? nie pomyślałeś "chciałbym to zobaczyć na zywo"...
To jak by chcieć zjechać do kopalni "na wybuch". Jak widze tych ludzików to sobie myślę - "co trzeba łykać i jak długo, by mózg skurczył się do rozmiarów groszka?".
Pozdrawiam
Radek niezbyt trafne porównanie, na takiej imprezie widzowie są całkowicie bezpieczni, a jeżeli chodzi o tych chłopaków to cóż, jednym żeby przeżyć emocje wystarczy rozpędzić samochód do 70km/h inni potrzebują większych bodźców żeby poczuć przypływ adrenaliny.
RadioErewan
25.11.06, 22:37
Radek niezbyt trafne porównanie, na takiej imprezie widzowie są całkowicie bezpieczni, a jeżeli chodzi o tych chłopaków to cóż, jednym żeby przeżyć emocje wystarczy rozpędzić samochód do 70km/h inni potrzebują większych bodźców żeby poczuć przypływ adrenaliny.
Po co ludzie idą oglądać te występy? Bo chyba nie po to, by załapać jakieś fajne triki na drogę do pracy. Jarmark.
Pozdrawiam
[.... na takiej imprezie widzowie są całkowicie bezpieczni, a jeżeli chodzi o tych chłopaków to cóż, jednym żeby przeżyć emocje wystarczy rozpędzić samochód do 70km/h inni potrzebują większych bodźców żeby poczuć przypływ adrenaliny.
Chłopaki w Halembie też byli bezpieczni. Ja jeździłem trochę za młodu na motorkach i to ostro bywało. Do okoła jakieś WSK , MZ , CZ ,a ja na wyczynowym METALEXIE z motorkiem ROTAXA pojemnosc 125 cm tylko albo aż 33 KW mocy przy 80 kg wagi kompletnego podwozia. W uszach świst w du... gwizd na liczniku 180 km/h licznika nie było tylko obrotomierz zmykał się na 14 tys obrotów. Potem był Cross CZ 250 ale zołądek zaczął mi sie cholera opuszczać. paaaa zabawa. Zaczełem jeździć na ryby - maluszkiem pyr pyr pyr
Boże jak dziś sobie pomyślę co ja wtedy robiłem !!!!! to normalnie pocę się . Jak widzę tych baranów na przecinakach , to każdego bym zatrzymał to i owo powiedział.
Po co ludzie idą oglądać te występy? Bo chyba nie po to, by załapać jakieś fajne triki na drogę do pracy. Jarmark.
Pozdrawiam
a po co ludzie chodza oglądać piłkę nożną czy boks? od oglądanie jednego czy drugiego nie zostaniesz Smolarkiem ani Tysonem ale tysiace ciągną na mecze piłkarskie czy gale boksu zawodowego. Jakiekolwiek masz zdanie na temat Freestyle motocrossu i temu podobnych dyscyplin nie zmieni to faktu że to co robią te chłopaki jest naprawdę widowiskowe i momentami zapierające dech w piersiach...byłes kiedyś w cyrku? podobało Ci się??
Pozdrawiam
Rafał Czarny
25.11.06, 22:49
czy oglądając te zdjęcia nie poczułes emocji? nie zastanawiałeś się jak oni ryzykują? nie pomyślałeś "chciałbym to zobaczyć na zywo"...jeżeli na wszystkie te pytania odpowiedź brzmi NIE to moje zdjęcia faktycznie były do bani!! Jeżeli natomiast chociaż na jedno z nich odpowiedź brzmi tak znaczy ze spełniły swoją rolę czyli były dobre...
Oglądając te zdjęcia niestety nie poczułem emocji. Ryzyko kolesi też nie zaprzątnęło mojego mózgu. Na trzecie pytanie - "czy chciałbym to zobaczyć" odpowiedź brzmi: TAK. Temat świetny - starałbym się podejść jak najbliżej z szerokim kątem. Wiem, że w czasie samych zawodów to niemożliwe. Nawet glejty dziennikarskie niewiele pomogą. Ale są różne sposoby. Pewien mądry filozof powiedział: "Nie da się? Tylko gołemu w kieszeń nasrać!". Goście na pewno mieli trening przed samymi zawodami. Wtedy można np. zrobić w ch..ja ciecia (jest tysiąc sposobów) i podejść bardzo blisko.
RadioErewan
25.11.06, 22:50
a po co ludzie chodza oglądać piłkę nożną czy boks? od oglądanie jednego czy drugiego nie zostaniesz Smolarkiem ani Tysonem ale tysiace ciągną na mecze piłkarskie czy gale boksu zawodowego. Jakiekolwiek masz zdanie na temat Freestyle motocrossu i temu podobnych dyscyplin nie zmieni to faktu że to co robią te chłopaki jest naprawdę widowiskowe i momentami zapierające dech w piersiach...byłes kiedyś w cyrku? podobało Ci się??
Skąd wiesz, że uważam cyrk za kompletnie pomyloną rozrywkę? :-) Jak byłem w przedszkolu to kilka razy ojciec zabrał mnie pod namiot. Teraz mnie nawet w Jamesie Bondzie męczy scena cyrkowa - odpust maksior, nuda, zieeeew, Kanie Grenzen, zielonym do góry.
A tak swoją drogą, to moja odpowiedź na twoje pytanie, co czuję, sam pytałeś.
Pozdrawiam
czy oglądając te zdjęcia nie poczułes emocji? nie zastanawiałeś się jak oni ryzykują? nie pomyślałeś "chciałbym to zobaczyć na zywo"...jeżeli na wszystkie te pytania odpowiedź brzmi NIE to moje zdjęcia faktycznie były do bani!! Jeżeli natomiast chociaż na jedno z nich odpowiedź brzmi tak znaczy ze spełniły swoją rolę czyli były dobre...
Oglądając te zdjęcia niestety nie poczułem emocji. Ryzyko kolesi też nie zaprzątnęło mojego mózgu. Na trzecie pytanie - "czy chciałbym to zobaczyć" odpowiedź brzmi: TAK. Temat świetny - starałbym się podejść jak najbliżej z szerokim kątem. Wiem, że w czasie samych zawodów to niemożliwe. Nawet glejty dziennikarskie niewiele pomogą. Ale są różne sposoby. Pewien mądry filozof powiedział: "Nie da się? Tylko gołemu w kieszeń nasrać!". Goście na pewno mieli trening przed samymi zawodami. Wtedy można np. zrobić w ch..ja ciecia (jest tysiąc sposobów) i podejść bardzo blisko.
Rafał jasne ze można było to zrobić lepiej nie mam najmniejszych wątpliwości nawet, tylko ze to nie jest moja dyscyplina, nie umiem i nie specjalnie mnie ciągnie żeby się naumieć robić tego typu fotografię, znalazłem się tam z aparatem i pstryknałem kilka fotek żeby je pokazać na mojej stronie i tutaj, to wszystko :D
Skąd wiesz, że uważam cyrk za kompletnie pomyloną rozrywkę? :-) Jak byłem w przedszkolu to kilka razy ojciec zabrał mnie pod namiot. Teraz mnie nawet w Jamesie Bondzie męczy scena cyrkowa - odpust maksior, nuda, zieeeew, Kanie Grenzen, zielonym do góry.
A tak swoją drogą, to moja odpowiedź na twoje pytanie, co czuję, sam pytałeś.
Pozdrawiam
Radek to nie mogła być odpowiedź na żadne z moich pytań, bo wszystkie moje pytania były pytaniami zamkniętymi :mrgreen:
Pozdrawiam
Rafał Czarny
25.11.06, 22:59
...byłes kiedyś w cyrku? podobało Ci się??
Byłem przed laty w Szwajcarii na występie ponoć najlepszego cyrku na świecie. Knie (czy Knee -jakoś tak się nazywał. Nie jestem znawcą sztuki cyrkowej). Szoł był naprawdę ekstra - dymy, lasery, projektory :roll: . A w naszym pięknym kraju? Wyliniałe chabety biegające w kółko po obsranych trocinach w rytm trzaskającego bata.