PDA

Zobacz pełną wersję : Abstrakcja

thethomson
1.11.06, 23:06
Sprubowałem swoich sił w tej dziedzinie co sądzicie? Dodam że na zdjeciu pierwszym linia-życie, długopis-los, a bogiem jest ktos kto go trzyma w garści. ;) ;)

MichelCat
1.11.06, 23:13
to nie jest tak naprawdę jeszcze abstrakcja w fotografii, bo rozróżniam konkretne przedmioty

to jest ciekawym przykladem abstrakcji http://www.digart.pl/zoom/512251/ok.html

thethomson
1.11.06, 23:18
A widzisz jeszcze wiele niewiem, chcialem poprostu pokazac te przedmioty troche inaczej. Ale mimo wszystko prosze o wasze wypowiedzi :razz:

MichelCat
1.11.06, 23:29
to bardziej fotografia makro, co nam pokazałeś, ale nie określenie się liczy a bardziej zdjęcia

thethomson
1.11.06, 23:49
tak wiec co mozecie o nich powiedziec oprucz tego ze nie sa abstrakcja ;) :razz:

MichelCat
1.11.06, 23:54
z długopisem poruszone ;), spróbować możesz z wieloma źródłami światła, by takie czarne cienie się nie tworzyły, a jeśli dążysz do abstrakcji to wtedy trzeba już nieco inaczej eksperymentować

Part
1.11.06, 23:55
tak wiec co mozecie o nich powiedziec oprucz tego ze nie sa abstrakcja ;) :razz:

Ze jak sie fotografuje z czasem 1/13 s., to lepiej gdy aparat jest na statywie? ;) To a propos zdiecia nr 1. Wzgledem fot. 2 nie ma zdania. :D Ot, leza sobie dwie pogniecione kartki, na kartce w kratke. :D

RadioErewan
1.11.06, 23:59
Może jeszcze popracuj nad tematami mocniej eksploatowanymi? Jakiś kotek, piesek, domek, dziewczyna (ubrana i naga) zanim spróbujesz lansować się artystowsko?

Pozdrawiam

thethomson
2.11.06, 00:03
No własnie ten statyw by sie przydal, juz sie zabieram od dłuższego czasu do zakupu ale widze ze trzeba jaknajszybciej, ten cien tez wiem ze zbyt ciekawie niewyglada. A przy zdjeciu nr 2 mialem taka faze :D żeby sfotografowac dwie zgniecone kartki i juz ;) :mrgreen:
dzieki i pozdr
a tak własciwe to RadioErwan czemu niemoge poprubowac tak? To ze jestem poczatkujacy to chyba nieznaczy ze niemoge "sie lansowac arystowsko"

Rafał Czarny
2.11.06, 00:16

Że cierpisz na dysgrafię. Ja zresztą też, ale w odróżnieniu od Ciebie walczę z tym. A zdjęcia marne. Nie ruszają mię wcale. Ot, takie pstryki...

thethomson
2.11.06, 00:20
A zgadłeś cierpie cierpie, i też staram sie nie robic byków ale cóz niezawsze wychodzi...

Rafał Czarny
2.11.06, 00:29
A zgadłeś cierpie cierpie, i też staram sie nie robic byków ale cóz niezawsze wychodzi...

To fakt, że nie zawsze ;) Nie zrażaj się. Czekam na Twoje następne foty.

thethomson
2.11.06, 00:32
A no właśnie ;) heh
pozdr

RadioErewan
2.11.06, 00:41
a tak własciwe to RadioErwan czemu niemoge poprubowac tak? To ze jestem poczatkujacy to chyba nieznaczy ze niemoge "sie lansowac arystowsko"
By zostać artystą, trzeba być dobrym rzemieślnikiem. Oba "zdjęcia" są źle naświetlone, pierwsze ma skoszony WB. O kompozycji nie wspomnę, bo na to przychodzi czas chwilę później. To co pokazałeś, to napad artystowski "świeżego" fotografa. Może wydawać się, że abstrakcyjną kompozycję pyka się ot tak, ale tak nie jest.

IE7, Firefox 2, każda przeglądarka kompatybilna z Google Toolbarem oferują słownik ortograficzny. Szacunek dla czytelników nakazywał by poświęcić te 20 sekund na sprawdzenie swojej wypowiedzi przed publikacją.

Pozdrawiam

thethomson
2.11.06, 00:52
OK wiem przecierz że zdjecia te nie są super extra i wogule ale pokazuje je wam żeby sie czegos dowiedziec :mad:
-moja przeglądarka niema takiej funkcji jednak mozesz byc pewien ze szanuje wszystkich czytelnikow... jednak te rażące oczy błędy chyba nie maja tu tak wielkiej wagi,.,.,.,.,..
pozdrawiam

RadioErewan
2.11.06, 01:05
OK wiem przecierz że zdjecia te nie są super extra i wogule ale pokazuje je wam żeby sie czegos dowiedziec :mad:
-moja przeglądarka niema takiej funkcji jednak mozesz byc pewien ze szanuje wszystkich czytelnikow... jednak te rażące oczy błędy chyba nie maja tu tak wielkiej wagi,.,.,.,.,..
pozdrawiam
Jestem "dysortografem" i nieco zamula mi obraz rzeczywistości czytanie słowa wogule. Zainstaluj sobie http://toolbar.google.com, włącz słownik i zacznij używać.

Nie zdziw się, jak powołam się na regulamin forum, punkt 9a i zacznę kasować twoje listy z błędami.

Co do zdobywania wiedzy. "Abstrakcja" i "brak sensu" to dwa zupełnie różne pojęcia. Abstrakcja to czysta wydestylowana idea. W niej jest esencja sensu, choć niewprawny obserwator może czasem tego nie zauważyć.

Byś robił dobre abstrakcyjne zdjęcia musisz bardzo dużo wcześniej ćwiczyć, czytać, oglądać. Z książek dla początkujących nie mam pojęcia co by ci polecić. Cokolwiek o kompozycji.

Pozdrawiam

dka
2.11.06, 01:11
:D

linia-życie, długopis-los, a bogiem jest ktos kto go trzyma w garści.
piszac to objasnienie wiele nakazales w odbiorze. gdybyc dal jakim madry tytul, ktuciutki, bylo by ok. nie sztuka opisac slowami co fotografi mial na mysli. trzeba to sfotografowac tak, aby ogladajacy sam na to wpadl,. w miare jednoznacznie. nie mysl, ze ja ci tu nie wiadomo co krzycze, albo ze jaki madry jestem, ale poleciales naprawde za wysoko. ktos wczesniej napisal o kotakch i pieskach. ja tez ucze sie robic zdjecia i cykam narazie przedmioty, tak, zeby w miare dobrze wygladaly. a jakies glebokie wywody i skojarzenia sytuacji zostawiam na przyszlosc, jak bede umial (za 15 lat) tobrze pstryknac to co chce.
pozdro pozdro. bede czekal na twoje nastepne foty.

thethomson
2.11.06, 12:35
Poczatkowo tytuł jaki przyszedl mi na mysl to "linia zycia". RadioErewan, własnie prubuje robic, ćiwczyc i wiem ze jeszcze duzo pstrykow przedemna zanim beda dobre
ozdr[/center]

thethomson
2.11.06, 20:28
A co myślicie na temat tego jakże banalnego zdjecia. Tytuł to " "x" jest wszędzie". Proszę o komentarze ;)

dka
2.11.06, 21:18
no i ci powiem, ze sie doigrales ciekawego zdjecia. ale, ze jestesmy w dziale 'ocena' to napisz co mi sie nie podoba :twisted:
nie wiem czy to od obiektywu winieta, czy cien obiektywu, czy twoje konczyny przyciemnily brzegi. stanowia te cienie 'rzeczy' na zdjeciu. wg mnie niepotrzebne, bo odciagajace uwage. pozatym 'srodkowy' iks umiescilbym matematycznie idealnie w mocnym punkcie, czyli w jednej trzeciej szerokosci i jednej trzeciej wysokosci.

co masz na mysli, ze iksy sa wszedzie?? ze tez na przecieciu kratek?? jesli tak to troche miesza fakt namalowanych iksow :roll:

thethomson
2.11.06, 21:28
Miałem na mysli to ,że wszedzie witać X poprostu :D kratek kartki nie brałem po uwagę. Tak jakos w głowie zaświtał taki pomysł i postanowiłem go zrealizować ;) dzieki i pozdro

uniwersum
2.11.06, 21:39
jakby WB nie wydolił ,perspektywa OK

thethomson
3.11.06, 23:37
Sorki za głupie pytanie ale co znaczy "WB"?

Rafał Czarny
4.11.06, 00:17
Ostatnia fota lepsiejsza od poprzednich. Gość, który grał kółkami, jest debilem :mrgreen: .

thethomson
4.11.06, 00:27
No bo to ja grałem :mrgreen: specjalnie na podrzeby zdjęcia ;)

Rafał Czarny
4.11.06, 00:29
No bo to ja grałem :mrgreen: specjalnie na podrzeby zdjęcia ;)

To chyba pierwszy raz grałeś w kółko i krzyżyk. :mrgreen:

thethomson
4.11.06, 00:31
Nie no jeszcze kiedyś tam za młodu z dziadziem :razz: poginałem ostro ale z wprawy wyszedłem chyba ;) , zreszta za skomplikowane to dla mnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

thethomson
7.11.06, 01:26
Proszę o ocenę tejże próby

Tadeusz Jankowski
7.11.06, 09:17
thethompson,
Jakos nie kojarze twoich fotek z abstrakcja, gra kólko i krzyzyk jest gra, kubek jest kubek, ręka jest ręka, etykietka jest etykietka - bardzo konkretna przedmioty. W zaden sosob te przedmioty nie wywoluja u mnie wedrowki mysli ku ieznanym przestrzeniom ani nie widze na nich metafor, ani ie widze w nich odniesien do innej interpretacji poza tą, że to sa próby zdjęciowe. Moze bys wyjasnil, dlaczego w ten sposob zatytulowales swoj cykl.
Pzdr, TJ

aga_piet
7.11.06, 11:15
Chcesz zrobić dobrą abstrakcję? Proponuję Ci stronę Jackson Pollock (http://www.jacksonpollock.org/). Spróbuj się pobawić :)

thethomson
7.11.06, 17:09
Tadeuszu,
myślałem o abstrakcyjnym wyrażeniu tego co zwykle jest caukiem inne, o przedstawieniu kubka troche inaczej, gry w kółko i krzyzyk też, o przedstawieniu różnych zestawień. Nie twierdze ze moje zdjecia sa czysta 100% abstrakcja, ale moze jest w nich jakis zalążek. To tylko proby. I widzicie teraz jestem o te wasze słowa madrzejszy ;)
Ale mimo wszystko prosze o komentarze zdjec niezwazajac juz na ich rodzaj ;)
Aga,
niebardzo wiem od czego zaczac ale dzieki ;) :razz:

aga_piet
7.11.06, 17:18
Musisz trochę pojeździć myszką (najlepiej od czasu do czasu klikając) ;) to będzie prawdziwa abstrakcja. Abstrakcja z klucza NIC NIE PRZEDSTAWIA. U Ciebie wszystko jest CZYMŚ :)

thethomson
7.11.06, 17:29
OK rozumiem, mozna znaleźść inspirację. Dzieki ;) a cwiczenie napewno mi sie przyda, ale co myslisz co samych zdjeciach :razz:

Tadeusz Jankowski
7.11.06, 19:56
Thethomson,

Napisałes, że celem Twoim było:

myślałem o abstrakcyjnym wyrażeniu tego co zwykle jest caukiem inne, o przedstawieniu kubka troche inaczej, gry w kółko i krzyzyk też, o przedstawieniu różnych zestawień. Nie twierdze ze moje zdjecia sa czysta 100% abstrakcja, ale moze jest w nich jakis zalążek.

Jak z tej deklaracji wynika, sądziłeś, że jeśli przedstawisz kubek, czy grę w kółko i krzyżyk, to będzie to abstrakcyjne wyrażenie "tego, co zwykle jest całkiem inne".
Trochę to jest mało zrozumiałe, ta idea

"abstrakcyjne wyrażenie tego, co zwykle jest całkiem inne",

jest wewnętrznie sprzeczna.To sformułowane jest bardzo zawiłe i po dłuższej chwili myślenia zrezygnowałem z interpretacji Twojego zamiaru.

Po prostu, jeżeli to jest np. kubek, to nawet, jeśli go inaczej przedstawisz, to nie stanie się on abstrakcją, to jest niemożliwe, ponieważ kubek jest kubek i Ty go przedstawiłeś na swojej fotce "kubek w kubek" tak, jaki jest ten przedmiot. Nie ma tu abstrakcji. Może, jak piszesz, zalążek. Ale zalązek, to nie abstrakcja. Może gdybyś potłukł go na kawałki i sfotografował, to by powstał jakiś bardziej adekwatny zalążek abstrakcji.

Moim zdaniem przedstawione przez Ciebie zdjęcia, to martwa natura. W tego typu tematyce bardzo ważną rolę powinno grać światło, a u Ciebie prawie go nie widać. Oświetlenie płaskie, nie wydobywa kształtu przedmiotów ani nie nadaje przestrzenności fotkom, ponieważ pada z tego samego kierunku, z którego patrzy obiektyw.

Nie rozumiem fotki ostatniej z reką trzymają cąkubek. Co ma oznaczać ukośne przedstawieni narożnika - że bez przytrzymania spadnie? Czy to jest taki kaprys autora, czy to niesie jakiś zalążek skojarzeń?
Pzdr, TJ

thethomson
8.11.06, 00:39
Chyba Tadeuszu pojąłem wreszczcie co to jest abstrakcja, niebede sie rozpisywal zbytnio :twisted: dzieki za obfity kometarz i prube interpretacji moich zawilych, niezrozumialych mysli
cóż cos tam sobien ubzdurałem mialem taki pomysl i go wykonałem. :twisted: Ręka trzymajaca kubek/pod kontrolą ;)