PDA

Zobacz pełną wersję : PKS

dka
30.10.06, 02:26
Przypomnialem sobie, ze kiedys (miesiac, moze dwa wstecz) bylem 'w polach' na rowerze i znikad pojawil sie pewien pan. po krotkiej, lekko przerazajacej pogawedce zapytalem o zgode na foto. wczesniej nie wykazujac komercyjnych zapedow pan zapytal: calkiem powaznie: "dobrze, ale co ja z tego bede mial". ze nie mialem przy sobie nic grosza, tylko marsa i snikersa - z nimi wyjechalem, ze moge jednego odstapic. pan wybral zdecydowanie: "tego. bo snikers ma orzechy a ja nie mam zebow"..

"PKS"

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.robifoty.com/xxx/pks.jpg)

MichelCat
30.10.06, 02:41
opowieść plus zdjęcie budują fajną historię całości, ciekawy fotofelek, a no i pozdrawiam digartowicza ;)

aga_piet
30.10.06, 02:51
Fajny portret. I plus za to że oczy, mimo że zacienione daszkiem mają błysk :)

dka
30.10.06, 02:53
ktos kazal fotki duze wstawiac, nie 640/480. od paru razy daje takie byki, ale powiedzcie mi - tak to obejzec za jednym zamachem? ja ma 1024/768 pix na monitorze. sie nie miesci. jak dodawac fotke kurna, zeby bylo git?

aga_piet
30.10.06, 02:55
Ja tam mierzę w mm a nie pikselach bo też nie lubię jak się nie mieści, a pikseli jakoś nie pojmuję wzrokowo/wymiarowo :oops:

dka
30.10.06, 03:00
na monitorze to wlasnie milimetry sa niemierzalne.. jak masz ekran odpalony w rozmiarze 1024/768 pikseli to polowa wysokosci jest jakies 384 pikseli. polowa szerokosci - 1024/2 itd. tak sobie mozna szacowac. a 1 piksel to tyle co kropka w czcionce np verdana 8pt bez bolda:)
chcialbym kurde dodawac duze obrazki, ale zeby je bylo cale widac 1:1 a nie sciskane jakims glupim algorytmem explorerowskim :evil:

aga_piet
30.10.06, 03:05
Może za dużo używasz tych wzorów, przeliczeń i algorytmów (cokolwiek to znaczy :D) chyba prościej posłużyć się metodą prób, osiągniesz przeca jakąś stałą wielkość co Ci się mieści. Sorki, do mnie tylko chłopski rozum przemawia bo przy wzorach zaczynają trząść się łydki...
Idę spać.

dka
30.10.06, 08:17
aga_piet: eno bez jaj. 1024 to szerokosc (w poziomie) a 768 to wysokosc (w pionie). pojawienie sie napisu "/2" ma oznaczac dzielenia na 2 (na pol). cala matematyka..
np- dla orientacji: paseczek na naszym forum - tam u gory - ten z roza, czlowieczkiem z kwiatuskiem i panen w okularach ciemnych ma na wysokosc 100 pikseli.

Rafał Czarny
30.10.06, 10:49
dka, ja daję pionowe foty o wysokości 640 pikseli, a poziome - 800 pikeli podstawy. I mieszczą się na ekranie.

WUJEK MARO
30.10.06, 16:48
Niezłe ujęcie. Trochę facet się jakby opiera o czarną ramke :-)
Rozumiem, że przy fotografowaniu dzieci i takich gości metoda podobna - dużo słodyczy w kieszeniach?