Zobacz pełną wersję : Czy kupować E-330?
Cześć. Do tej pory fotografowałem Zenitem E, Zenitem XP12, potem Nikonem F80. Postanowiłem kupić cyfrę. Trzymałem w rękach Nikona D50 i Canona 5D. Nie jestem zachwycony. Canon jest ciężki i nieporęczny jak kiedyś telefony komórkowe, D50 ponoć fajny, ale to nie to co bym chciał. Szukam lekkiego, łatwego w obsłudze aparatu który oferuje zaawansowane opcje. Myślałem o zaawansowanym kompakcie z dobrym obiektywem z dużym zakresem ogniskowych (bo się nie wymienia obiektywu). co mnie irytuje w lustrzankach cyfrowych to brak możliwości kadrowania z ekranu LCD. To ogromna wygoda. Uważam że usilne trzymanie się starej poczciwej konstrukcji lustrzanki w przypadku zaawansowanych aparatów cyfrowych spowalnia rozwój aparatów. widzę że Olympus w E-330 poszedł zajebistą drogą i popatrzał na aparat inaczej, nie jak Nikon i Canon.
Czy warto kupować E-330? Jakie ma plusy, jakie minusy dla powiedzmy, sredniozaawansowanego amatora??
Jesli polecacie to w jaką optykę najlepiej wejść do tego body?
(bo się nie wymienia obiektywu)
To troche OT, ale czy moglbys rozwinac szerzej ten temat?
Wg. mnie wlasnie po to sie kupuje lustrzanke cyfrowa, zeby MOC wymieniac obiektywy. To po pierwsze. Po drugie - przy systemie SSWF robisz to dodatkowo bezstresowo :mrgreen:
Pzdr.
Jeśli dziś musiałbym kupować pierwszy DSLR- nowy aparat i mialby to być z jakiś powodów napewno olympus to wybrałbym E330 choć go w rękach nie miałem.
W e-330 masz kadrowanie na lcd (tak jak lubisz), niski poziom szumu, fajne kolorki i w zestawie dual kit ogniskowe 28-300. Dokupisz sobie Fl-36 i robisz świetne zdjęcia. Myślę że to dobry wybór :!:
ja zamienilbym E1 na E330 gdyby ten byl uszczelniany.. niestety nie jest, jesli komus to nie przeszkadza to brac!
Smerf Maruda
19.10.06, 21:15
Czy warto kupować E-330? Jakie ma plusy, jakie minusy dla powiedzmy, sredniozaawansowanego amatora??
Jakbym miał więcej pieniędzy i nie oszczędzał na inne rzeczy, kupiłbym bez wahania; kadrowanie na LCD i 10-krotne powiększenie kadru pomaga nie tylko w robieniu zdjęć makro, ale również, gdy podłączysz obiektywy manualne i ostrzysz ręcznie (w przypadku makro też ostrzysz ręcznie, tak gwoli ścisłości). E-1 ma sporą matówkę, ale to nie jest to, co w starych lustrzankach. Dlatego chciałbym się przesiąść na E-330.
Tak to widzę ja :-)
(bo się nie wymienia obiektywu)
Wg. mnie wlasnie po to sie kupuje lustrzanke cyfrowa, zeby MOC wymieniac obiektywy. To po pierwsze. Po drugie - przy systemie SSWF robisz to dodatkowo bezstresowo :mrgreen:
Pzdr.
Miałem na myśli to że kompakt najlepiej mieć z jak największą rozpiętością ogniskowych bo nie ma możliwości wymiany optyki. Niestety wydaje mi się że traci się na jakości zdjęć jeżeli obiektyw ma zbyt dużą rozpiętość ogniskowych przynajmniej w granicznych ustawieniach.
Dlatego też właśnie chcę lustrzankę żeby zmieniać obiektywy. Uwielbiam to robić. Moim prawdziwym marzeniem fotograficznym jest Nikon FM3A, ostatni full manual dostępny na rynku z zestawem stałoogniskowych obiektywów, ale to już chyba nie ta bajka. Wywoływanie slajdów jest coraz mniej dostępne i drogię a foty z cyfry masz od zaraz.
Co z tym USB. Naprawdę E-330 ma standard 1.1 tylko??
A co z obiektywami??? Czy w każdym obiektywie mam możliwość manualnego ostrzenia? Jakie obiektywy byście poelcali?? Brać dual kit czy obiektywy kupić osobno (bo np. te w dual kicie są do kitu)?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Co do obiektywów, to zależy jakim budżetem dysponujesz. Kity Olkowe są jednymi z lepszych na rynku. Lepszym wyborem byłby zakup 14-54 i 50-200, ale to już kilka razy drożej. No i lampa zewnętrzna to podstawa, chyba że głównie pejzaże będziesz focił. :D
Co z tym USB. Naprawdę E-330 ma standard 1.1 tylko??
A co z obiektywami??? Czy w każdym obiektywie mam możliwość manualnego ostrzenia? Jakie obiektywy byście poelcali?? Brać dual kit czy obiektywy kupić osobno (bo np. te w dual kicie są do kitu)?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Do aktualizacji oprogramowania wystarczy ;)
A co będziesz fotografował? Na dzień dobry polecam budżetowe rozwiązanie 14-45, 40-150 i 35 Macro potem w zależności od potrzeb 14-54/11-22, 50 Macro i 50-200 lub jakaś Sigmę jak się pojawią w sklepie. Lampę chyba tylko FL50.
http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Strona_g%C5%82%C3%B3wna
Do zrzucania fotek na kompa to proponuję dobry czytnik kart CF i wówczas prędkość portu w aparacie nie ma znaczenia. O trwałość portu na karty się nie martw jest więcej niż wystarczająca :-)
Kolega celebrity dał bardzo dobrego linka polecam częściej tam zaglądać.
Dokładnie TU (http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Strona_g%C5%82%C3%B3wna)
Z lampą narazie poczekam. Nie mam doświadczenia jeszcze z lampami, do tej pory fotografowałem krajobraz. Przyjdzie czas na lampy. jeżeli piszecie o kitach, ze są spoko to bedę kupował to cacko. Prawdopodobnie za tydzień. Dam znać jak się sprawuje.
Z lampą narazie poczekam. Nie mam doświadczenia jeszcze z lampami, do tej pory fotografowałem krajobraz. Przyjdzie czas na lampy. jeżeli piszecie o kitach, ze są spoko to bedę kupował to cacko. Prawdopodobnie za tydzień. Dam znać jak się sprawuje.jezeli chodzi o te szkiełka 14-45 i 40-150 to naprawdę warto bo są rewelacyjne za tę cenę :)
jeśli masz kesz, bierz śmiało E-330 DUAL KIT. jeśli znajdziesz ciut więcej keszu, to bierz E-330+14-45, sprzedaj 14-45 i kup 14-54.
dopiero wtedy ten aparat pokaże pełną moc:
- szybszy AF
- jaśniejszy obiektyw
- prawie zerowe aberracje
- jaśniej w wizjerze
gdyby E-330 miał dwie rolki i status LCD, to już dawno bym go kupił (bo ma niskie szumy) a tak czekam dalej.
Czy ktoś z was dysponuje polską instrukcja do tego aparatu lub wie gdzie ewentualnie mogę takową znaleźć??
Smerf Maruda
21.10.06, 19:06
Czy ktoś z was dysponuje polską instrukcja do tego aparatu lub wie gdzie ewentualnie mogę takową znaleźć??
Tu masz podstawową instrukcję obsługi, czymkolwiek ona jest :-)
http://www2.olympus.pl/consumer/208_manuals.cfm?prodID=P_N2513992
Czy ktoś z was dysponuje polską instrukcja do tego aparatu lub wie gdzie ewentualnie mogę takową znaleźć?? no jest tylko temat jako 'ogloszenie globalne' eh https://forum.olympusclub.pl/forum3/instrukcje-do-aparatow-cyfrowych-vt7947.htm
Czy ktoś z was dysponuje polską instrukcja do tego aparatu lub wie gdzie ewentualnie mogę takową znaleźć?? no jest tylko temat jako 'ogloszenie globalne' eh https://forum.olympusclub.pl/forum3/instrukcje-do-aparatow-cyfrowych-vt7947.htm
no to świetnie, że jest taki temat jako 'ogłoszenie globalne'... eh... gdyby jeszcze tam była instrukcja E-330, to już byłoby całkiem świetnie... :twisted:
Czesc. Dopiero teraz kupilem ten aparat...Ale jestem podjarany. Juz do mnie idzie...Jaka karta pamieci bedzie najlepsza? Myslalem o xD-Picture Olympusa typu H 1GB jednej lub 2 albo jedna CF a druga xD. Co polecacie?
Czesc. Dopiero teraz kupilem ten aparat...Ale jestem podjarany. Juz do mnie idzie...Jaka karta pamieci bedzie najlepsza? Myslalem o xD-Picture Olympusa typu H 1GB jednej lub 2 albo jedna CF a druga xD. Co polecacie?
CF Sandisk
CF szybsze i tańsze :mrgreen: , a ja polecam też Preteca sam mam 2x1GB i sprawują się bardzo dobrze (opcja x80 albo x133)
pzdr i gratuluje zakupu :olekrulez:
Gratulacje z zakupu - pod oczekiwania jakie opisałeś myślę, że to świetny wybór. Z kartami dobrze kombinujesz - warto mieć dwie przy czym pamiętaj, że CF w E-330 będzie miała trochę lepsze osiągi. Proponuję więc CF jako kartę główną - na początek a potem dokupić jakąś XD. Slot na dwa rodzaje kart w Olku to fajna sprawa. Po pierwsze masz potencjalnie większa pojemność pamięci w aparacie. Po drugie możesz sobie kopiować wszystkie bądź wybrane fotki z karty na kartę - czasem się przydaje - gdy nie chcesz komuś pokazać wszystkich fotek w aparacie, nie masz kompa pod ręką a chcesz oddać wybrane pliki do labu, możesz też skopiować pliki z innego Olka... Ostatnio fociłem ze znajomym, po czym wymieniliśmy się wybranymi plikami jeszcze w trakcie sesji - fajna sprawa...
Na pewno z czasem kupie dobrego ZUIKO. Narazie, na etap nauki aparatu ten 14-45 3.5-5.6 powinien starczyc. Docelowo mysle o jakims dobrym tele (nawet do 200mm) no i jasniejszym standardzie z markro lub osobny do makro...A z kart wezme chyba 2x1GB SanDiska III i tego xD 1GB. 3GB to chyba sporo na dzien dobry.
Jesli chodzi o tele to sa dwa: ZD 40-150 i ZD 50-200 (nie licze tych okropnie drogich). Jasny standard z makro: ZD 50mm; makro: ZD 35mm lub Sigma 105mm zaleznie od zastosowania. 14-45 do nauki na pewno wsytarczy. Ja tez mam lacznie 3GB (2+1) i wystarcza mi to az nadto. Z tymi obiektywami to poczekaj do PMA (juz w marcu), bo tam na pewno cos wyjdzie, a jesli nawet nie bedzie cie nic interesowac, to pewnie ceny starszych obiektywow spadna, albo ludzie beda sie ich pozbywac, by kupic nowe. Milego focenia!
Ze wzgledu na rozdzielczosc matrycy a wiec wage plikow mysle ze minimalna pojemnosc kart to dla ciebie 2 GB. CO zas sie tyczy teleobiektywow to 40-150 normalnie wystarczy, natomiast jesli chcialbys focic sport (n. siatkowka, koszykowka), jakies ptaki to tylko 50-200.
2-3 GB styka. Do sportu nie nadaje sie tez Sigma 55-200 (wiem, testowalem i wlasnie kupuje 50-200 bo chce focic kosza), aczkolwiek do robienia zdjec przedmiotom dalekim jest jak najbardziej ok. Jest lekkie mydlo, ale zawsze mozna to poprawic przy obrobce. ZD 50 to podobno wymiatacz, i do portretow i od makro. Swietny bokeh, swietne swiatlo, ogniskowa iscie portretowa. Sam nim nie fociclem, pisze tylko to, co o nim czytalem. Chwalony jest tez ZD 35. Sigma 105mm Makro jest dobra, aczkolwiek AF w niej to lekka porazka. Gubi sie, dlugo ostrzy... Jednak majac E330 to i tak tryb B i ostrzenia manualne.
Pzdr