Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Czy kupować E-330?

RadAg!
    Gość

Czy kupować E-330?

Cześć. Do tej pory fotografowałem Zenitem E, Zenitem XP12, potem Nikonem F80. Postanowiłem kupić cyfrę. Trzymałem w rękach Nikona D50 i Canona 5D. Nie jestem zachwycony. Canon jest ciężki i nieporęczny jak kiedyś telefony komórkowe, D50 ponoć fajny, ale to nie to co bym chciał. Szukam lekkiego, łatwego w obsłudze aparatu który oferuje zaawansowane opcje. Myślałem o zaawansowanym kompakcie z dobrym obiektywem z dużym zakresem ogniskowych (bo się nie wymienia obiektywu). co mnie irytuje w lustrzankach cyfrowych to brak możliwości kadrowania z ekranu LCD. To ogromna wygoda. Uważam że usilne trzymanie się starej poczciwej konstrukcji lustrzanki w przypadku zaawansowanych aparatów cyfrowych spowalnia rozwój aparatów. widzę że Olympus w E-330 poszedł zajebistą drogą i popatrzał na aparat inaczej, nie jak Nikon i Canon.

Czy warto kupować E-330? Jakie ma plusy, jakie minusy dla powiedzmy, sredniozaawansowanego amatora??

Jesli polecacie to w jaką optykę najlepiej wejść do tego body?

Part
    Gość

Re: Czy kupować E-330?

Cytat Zamieszczone przez RadAg!
    (bo się nie wymienia obiektywu)
    To troche OT, ale czy moglbys rozwinac szerzej ten temat?

Wg. mnie wlasnie po to sie kupuje lustrzanke cyfrowa, zeby MOC wymieniac obiektywy. To po pierwsze. Po drugie - przy systemie SSWF robisz to dodatkowo bezstresowo

Pzdr.

robin102
    Gość
    Jeśli dziś musiałbym kupować pierwszy DSLR- nowy aparat i mialby to być z jakiś powodów napewno olympus to wybrałbym E330 choć go w rękach nie miałem.

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    W e-330 masz kadrowanie na lcd (tak jak lubisz), niski poziom szumu, fajne kolorki i w zestawie dual kit ogniskowe 28-300. Dokupisz sobie Fl-36 i robisz świetne zdjęcia. Myślę że to dobry wybór
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ja zamienilbym E1 na E330 gdyby ten byl uszczelniany.. niestety nie jest, jesli komus to nie przeszkadza to brac!

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Czy warto kupować E-330? Jakie ma plusy, jakie minusy dla powiedzmy, sredniozaawansowanego amatora??
    Jakbym miał więcej pieniędzy i nie oszczędzał na inne rzeczy, kupiłbym bez wahania; kadrowanie na LCD i 10-krotne powiększenie kadru pomaga nie tylko w robieniu zdjęć makro, ale również, gdy podłączysz obiektywy manualne i ostrzysz ręcznie (w przypadku makro też ostrzysz ręcznie, tak gwoli ścisłości). E-1 ma sporą matówkę, ale to nie jest to, co w starych lustrzankach. Dlatego chciałbym się przesiąść na E-330.

Tak to widzę ja :-)

RadAg!
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Part
    (bo się nie wymienia obiektywu)
    Wg. mnie wlasnie po to sie kupuje lustrzanke cyfrowa, zeby MOC wymieniac obiektywy. To po pierwsze. Po drugie - przy systemie SSWF robisz to dodatkowo bezstresowo

Pzdr.
    Miałem na myśli to że kompakt najlepiej mieć z jak największą rozpiętością ogniskowych bo nie ma możliwości wymiany optyki. Niestety wydaje mi się że traci się na jakości zdjęć jeżeli obiektyw ma zbyt dużą rozpiętość ogniskowych przynajmniej w granicznych ustawieniach.
    Dlatego też właśnie chcę lustrzankę żeby zmieniać obiektywy. Uwielbiam to robić. Moim prawdziwym marzeniem fotograficznym jest Nikon FM3A, ostatni full manual dostępny na rynku z zestawem stałoogniskowych obiektywów, ale to już chyba nie ta bajka. Wywoływanie slajdów jest coraz mniej dostępne i drogię a foty z cyfry masz od zaraz.

Co z tym USB. Naprawdę E-330 ma standard 1.1 tylko??

A co z obiektywami??? Czy w każdym obiektywie mam możliwość manualnego ostrzenia? Jakie obiektywy byście poelcali?? Brać dual kit czy obiektywy kupić osobno (bo np. te w dual kicie są do kitu)?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Co do obiektywów, to zależy jakim budżetem dysponujesz. Kity Olkowe są jednymi z lepszych na rynku. Lepszym wyborem byłby zakup 14-54 i 50-200, ale to już kilka razy drożej. No i lampa zewnętrzna to podstawa, chyba że głównie pejzaże będziesz focił.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

Co z tym USB. Naprawdę E-330 ma standard 1.1 tylko??

A co z obiektywami??? Czy w każdym obiektywie mam możliwość manualnego ostrzenia? Jakie obiektywy byście poelcali?? Brać dual kit czy obiektywy kupić osobno (bo np. te w dual kicie są do kitu)?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Do aktualizacji oprogramowania wystarczy

A co będziesz fotografował? Na dzień dobry polecam budżetowe rozwiązanie 14-45, 40-150 i 35 Macro potem w zależności od potrzeb 14-54/11-22, 50 Macro i 50-200 lub jakaś Sigmę jak się pojawią w sklepie. Lampę chyba tylko FL50.

http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...C5%82%C3%B3wna

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Do zrzucania fotek na kompa to proponuję dobry czytnik kart CF i wówczas prędkość portu w aparacie nie ma znaczenia. O trwałość portu na karty się nie martw jest więcej niż wystarczająca
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary