Zobacz pełną wersję : Czy korekta perspektywy, to dobry interes?
Tadeusz Jankowski
17.10.06, 21:35
Przedstawiam dwie fotki. Na pierwszej oryginał, ogniskowa 28 mm, zdjęcie było robione obiektywem lekko zadartym do góry, aby objąć w całości (po wysokości, w pionie) dom narożny po lewej, co spowodowało "walenie się" ścian.
Na drugim zdjęiu jest to samo, ale po korekcie zbieżności perspektywy w GIMPie. Jak mi się wydaje, korekta doprowadziła do pionu (prawie) krawędzie budynków, co moim zdaniem wprowadziło trochę sztuczności na obrazie oraz spowodowała spadek ostrości szczególnie zauważalny w głębi.
Pzdr, TJ
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2006/10/TJNaroznyDomBezKorekty-1.jpg
źródło (http://i93.photobucket.com/albums/l52/Tadeusz_Jankowski/TJNaroznyDomBezKorekty.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2006/10/TJNaroznyDomKorektaPerspektywy-1.jpg
źródło (http://i93.photobucket.com/albums/l52/Tadeusz_Jankowski/TJNaroznyDomKorektaPerspektywy.jpg)
Piotr Grześ
17.10.06, 21:39
Muszę przyznać, że efekt ciekawy osiągnąłeś. Ja co prawda bawię się GIMPEM, ale tej sztuki jeszcze nie posiadłem. Mam nadzieję, że w długie zimowe wieczory bardziej się w niego wgryzę.
WUJEK MARO
17.10.06, 23:22
Tadeuszu, może drugie zdjęcie wydaje się "sztuczne", ale patrząc na pierwszą fotkę nie odnajduję w niej prawdziwej perspektywy. Strach byłoby przejść obok hotelu, który zdaje się przewracać.
Prostowanie perspektywy to problem, na który trafiają wszyscy fotografujący architekturę. Niegdyś zawodowcy wydawali krocie na obiektywy z pokłonem (np. w systemach Nikon, Canon), dzisiaj mniej finezyjne metody dostepne są dla mas dzięki programom graficznym. Nie znam się na GIMPie, ale w PS robi się to w miarę łatwo.
W tych zdjęciach podoba mi się naświetlenie kolejnego problemu - zmiany ostrości wynikającej z rozciągnięciem obrazu.
Pozdrawiam. MK
drugie zdjęcie zdecydowanie jest przyjemniejsze w odbiorze , podoba mi się
Tedek, twoja sztuczność wynika z tego iż spłaszczyłeś minimalnie obraz, budowla jest mniejsza jak i postacie może dlatego takie dziwne odczucia. Gdybyś zastosował odpowiednie proporcje odbiór bylby znacznie lepszy. Co do straty ostrości nie może być inaczej :-). Delikatne wyostrzenie powinno też poprawić tą niedogodność. Osobiście druga fotografia jest ciekawsza dla tego ujęcia w odbiorze bardziej naturalna (oczywiście po poprawkach jakie wyliczyłem)
tadeusz, klikajac w twoj temat myslalem, ze wziales na pagony sprawe odciecia trojkatow po zmianie perspektywy. sztucznosc, jak sztucznosc - chyba sprawa podswiadomosci, ze sie przy zdjeciu grzebalo. prostowanie walacych sie scian nie oplaca sie pod wzgledem utraty kawalkow zdjecia i zmiany proporcji (szer/wys) bo po takim prostowaniu ktoras os sie wyciaga i trzeba ja przeskalowac w dol, - ja to robie na oko.
strata ostrosci w glebi: ze niby mozna sobie podostrzyc, ale rzeczy blizsze moga sie przeostrzyc: warto w takim przypadku skopiowac warstwe ze zdjeciem, wyostrzyc i wygumowac przeostrzone obszary.
yyy..?
Rafał Czarny
18.10.06, 09:25
Drugie zdecydowanie lepsze w odbiorze. Tadeuszu, nie zwróciłeś uwagi na ostatnią kamienicę w szeregu po lewej - ją też trzeba było wyprostować.
Ja ostatnio bawiłem się programem Perspective Pilot. Bardzo prosty i skuteczny.
Rafał Czarny
18.10.06, 09:29
Nasz system jest niestety traktowany po macoszemu. Nie ma tego ustrojstwa dla Olka:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4978
drugie lepsze moim zdaniem, ja jeszcze bym usunął minimalną dystorsję...
Tadeusz Jankowski
18.10.06, 10:21
Rafał,
Ta fotka, to dość skrajny przypadek, ponieważ występuje tu zbiezność linii poziomych (ulica w głąb) oraz linii pionowych (krawędzie pionowe budynków). Program ma korygowac tylko zbieżność pionową. Poza tym występuje tu dystorsja poduszkowata (wypukłość linii na zewnątrz) szczególnie dobrze widoczna na liniach przy krawędziach kadru. Tu by się przydala dobra stalka pozbawiona tej wady. I jeszcze wystepuje tu przeze mnie zawinione lekkie przekrzywienie kadru wzgledem poziomu - obraz leci w prawo.
Dodam jeszcze, ze pewną wadą korekcji jest rozciągniecie w poziomie obrazu i jesli na planie bliskim sa ludzie, to zostaja pogrubieni.
Wszyscy uznali, ze skorygowane zdjecie jest lepsze. Jesli chodzi o mnie, to tez jestem tego zdania, aczkolwiek nie na wszystkich fotkach zbieżność na budowlach mnie razi. Dzisiejsza estetyka chyba jest bardziej tolerancyjna niz dawnych profesorów architektury, ponieważ jest silnie zmodyfikowana przez media typu VIVA, czu MTV, czy prasa młodzieżowa, awangardowa, gdzie jest pełno jest takich ujęć z przesadną zbieżnością.
Swoja droga, takie urzadzonko z poklonem i shiftem obiektywu by sie przydalo do Oly, choc przypuszczam, ze cenowo by bylo bardzo wygorowane, ze wzgledu na unikalnosc.
Pzdr, TJ
Rafał Czarny
18.10.06, 10:32
Swoja droga, takie urzadzonko z poklonem i shiftem obiektywu by sie przydalo do Oly, choc przypuszczam, ze cenowo by bylo bardzo wygorowane, ze wzgledu na unikalnosc.
Pzdr, TJ
Poczekajmy na Irka. On gotów zrobić takie "cóś" z kawałka rury odpływowej PCV i gumy do przetykania zlewów. :D
RadioErewan
18.10.06, 11:14
Rafał,
Ta fotka, to dość skrajny przypadek, ponieważ występuje tu zbiezność linii poziomych (ulica w głąb) oraz linii pionowych (krawędzie pionowe budynków). Program ma korygowac tylko zbieżność pionową. Poza tym występuje tu dystorsja poduszkowata (wypukłość linii na zewnątrz) szczególnie dobrze widoczna na liniach przy krawędziach kadru. Tu by się przydala dobra stalka pozbawiona tej wady. I jeszcze wystepuje tu przeze mnie zawinione lekkie przekrzywienie kadru wzgledem poziomu - obraz leci w prawo.
Dodam jeszcze, ze pewną wadą korekcji jest rozciągniecie w poziomie obrazu i jesli na planie bliskim sa ludzie, to zostaja pogrubieni.
Zainteresuj się PTLens. Program ma kompletną bibliotekę korekt do szkieł Zuiko.
Korekta zniekształceń jak i korekta perspektywy musi kosztować. Koszty to resamplng przy przekształceniach geometrycznych i zjedzenie części kadru. W PS CS2 (niestety, nie ma w PSE) jest miły plugin, który potrafi rozciągnąć piksele krawędzi "maskując czasem stracone brzegi.
{klik}
Pzdr, TJ
Istnieje też miech Horsemana, przez przelotkę do EF czy bagnetu F da się go użyć z Olkiem. Niestety, wielkość matrycy powoduje, że zwłaszcza pokłony stają się abstrakcją.
http://www.horsemanusa.com/digital/LD.html
Widziałem (niestety, nie udało mi się kupić) mieszek makro Hamy na M42 z pokłonami (poszedł używany za 100 euro). Z obiektywem z średniego czy wielkiego formatu powinno dać się użyć takiego cuda do "normalnej" fotografii.
Mam też szkiełko za 25 dolarów (z przesyłką do PL). Zwie się Loreo lens in a cap, ma 5 mm shift. Niestety z praktyki już wiem, że te 5 mm to za mało.
Pozdrawiam
wogole to fajny prostokatny pasek przechodzi po niebie na zdjeciu :roll:
Drugie zdecydowanie lepsze od pierwszego. Gdybys mogl zrobic ta sama fotke z wysokosci 3 metrow nad poziomem chodnika to miala by zblizona perspektywe do tej skorygowej gimpem.
Tadeusz Jankowski
18.10.06, 20:04
Dziękuję wszystkim za ustosunkowanie się do fotki.
Radosław,
Jaką przewagę ma polecny przez Ciebie program PT Lens nad Gimpem lub Perspective Pilot stosowanym przez Rafała?
Stosowanie mieszków z ruchomą czołówką i innych akcesoriów na pewno by pomogło, ale ograniczone by było przez ich koszt i kłopotliwość w montazu na korpusie i niezbędnym dokładnym ustawianiu dla każdej konkretnej sytuacji zdjęciowej.
Kisi,
Takie sytuacje, gdy nie ma mozliwości cofnięcia się, zmuszające do odchylania osi obiektywu od poziomu w górę, aby objąć całość budowli, zdarzają się często. Jezeli to jest budowla "wolnostojąca", to stosunkowo dobre wyniki daje prostowanie jej zbieżności w dowolnym programie, a jeśli fotografowana scena jest rozciągnięta w głąb, jak na moim zdjęciu, to jednak moim zdaniem prostowanie prowadzi do pewnych zniekształceń.
Pzdr, TJ
RadioErewan
18.10.06, 20:16
Jaką przewagę ma polecny przez Ciebie program PT Lens nad Gimpem lub Perspective Pilot stosowanym przez Rafała?
PTLens był darmowy - nadal można znaleźć darmowe wersje programu (teraz licencja kosztuje 15 dolarów). Oparty o algorytmy z Panorama Tools Helmuta Dersha program/plugin (również do gimpa) automagicznie wprowadza korekty zniekształceń (poduszek, beczek, CA) w oparciu o gigantyczną bazę pomierzonych obiektywów. Ten program warto użyć przed korekcją perspektywy, bo usunie zniekształcenia, które podczas takiej korekty mogą ulec wzmocnieniu.
Sam sobie pomacaj: http://epaperpress.com/ptlens/
Stosowanie mieszków z ruchomą czołówką i innych akcesoriów na pewno by pomogło, ale ograniczone by było przez ich koszt i kłopotliwość w montazu na korpusie i niezbędnym dokładnym ustawianiu dla każdej konkretnej sytuacji zdjęciowej.
Tak, coś za coś - albo utrata ostrości w czasie korekty na komputerze, albo więcej czasu na planie zdjęciowym. Dla amatora fotografii cyfrowej obie możliwości równie smakowite.
Pozdrawiam
Tadeusz Jankowski
18.10.06, 20:23
Radosław,
Dziękuję za twórczą odpowiedź.
Pzdr, TJ