Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Czy korekta perspektywy, to dobry interes?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Czy korekta perspektywy, to dobry interes?

Przedstawiam dwie fotki. Na pierwszej oryginał, ogniskowa 28 mm, zdjęcie było robione obiektywem lekko zadartym do góry, aby objąć w całości (po wysokości, w pionie) dom narożny po lewej, co spowodowało "walenie się" ścian.
    Na drugim zdjęiu jest to samo, ale po korekcie zbieżności perspektywy w GIMPie. Jak mi się wydaje, korekta doprowadziła do pionu (prawie) krawędzie budynków, co moim zdaniem wprowadziło trochę sztuczności na obrazie oraz spowodowała spadek ostrości szczególnie zauważalny w głębi.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    Muszę przyznać, że efekt ciekawy osiągnąłeś. Ja co prawda bawię się GIMPEM, ale tej sztuki jeszcze nie posiadłem. Mam nadzieję, że w długie zimowe wieczory bardziej się w niego wgryzę.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tadeuszu, może drugie zdjęcie wydaje się "sztuczne", ale patrząc na pierwszą fotkę nie odnajduję w niej prawdziwej perspektywy. Strach byłoby przejść obok hotelu, który zdaje się przewracać.
    Prostowanie perspektywy to problem, na który trafiają wszyscy fotografujący architekturę. Niegdyś zawodowcy wydawali krocie na obiektywy z pokłonem (np. w systemach Nikon, Canon), dzisiaj mniej finezyjne metody dostepne są dla mas dzięki programom graficznym. Nie znam się na GIMPie, ale w PS robi się to w miarę łatwo.
    W tych zdjęciach podoba mi się naświetlenie kolejnego problemu - zmiany ostrości wynikającej z rozciągnięciem obrazu.
    Pozdrawiam. MK

robin102
    Gość
    drugie zdjęcie zdecydowanie jest przyjemniejsze w odbiorze , podoba mi się

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Tedek, twoja sztuczność wynika z tego iż spłaszczyłeś minimalnie obraz, budowla jest mniejsza jak i postacie może dlatego takie dziwne odczucia. Gdybyś zastosował odpowiednie proporcje odbiór bylby znacznie lepszy. Co do straty ostrości nie może być inaczej . Delikatne wyostrzenie powinno też poprawić tą niedogodność. Osobiście druga fotografia jest ciekawsza dla tego ujęcia w odbiorze bardziej naturalna (oczywiście po poprawkach jakie wyliczyłem)

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    tadeusz, klikajac w twoj temat myslalem, ze wziales na pagony sprawe odciecia trojkatow po zmianie perspektywy. sztucznosc, jak sztucznosc - chyba sprawa podswiadomosci, ze sie przy zdjeciu grzebalo. prostowanie walacych sie scian nie oplaca sie pod wzgledem utraty kawalkow zdjecia i zmiany proporcji (szer/wys) bo po takim prostowaniu ktoras os sie wyciaga i trzeba ja przeskalowac w dol, - ja to robie na oko.
    strata ostrosci w glebi: ze niby mozna sobie podostrzyc, ale rzeczy blizsze moga sie przeostrzyc: warto w takim przypadku skopiowac warstwe ze zdjeciem, wyostrzyc i wygumowac przeostrzone obszary.

yyy..?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Drugie zdecydowanie lepsze w odbiorze. Tadeuszu, nie zwróciłeś uwagi na ostatnią kamienicę w szeregu po lewej - ją też trzeba było wyprostować.

Ja ostatnio bawiłem się programem Perspective Pilot. Bardzo prosty i skuteczny.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Nasz system jest niestety traktowany po macoszemu. Nie ma tego ustrojstwa dla Olka:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4978
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    drugie lepsze moim zdaniem, ja jeszcze bym usunął minimalną dystorsję...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Rafał,
    Ta fotka, to dość skrajny przypadek, ponieważ występuje tu zbiezność linii poziomych (ulica w głąb) oraz linii pionowych (krawędzie pionowe budynków). Program ma korygowac tylko zbieżność pionową. Poza tym występuje tu dystorsja poduszkowata (wypukłość linii na zewnątrz) szczególnie dobrze widoczna na liniach przy krawędziach kadru. Tu by się przydala dobra stalka pozbawiona tej wady. I jeszcze wystepuje tu przeze mnie zawinione lekkie przekrzywienie kadru wzgledem poziomu - obraz leci w prawo.
    Dodam jeszcze, ze pewną wadą korekcji jest rozciągniecie w poziomie obrazu i jesli na planie bliskim sa ludzie, to zostaja pogrubieni.

Wszyscy uznali, ze skorygowane zdjecie jest lepsze. Jesli chodzi o mnie, to tez jestem tego zdania, aczkolwiek nie na wszystkich fotkach zbieżność na budowlach mnie razi. Dzisiejsza estetyka chyba jest bardziej tolerancyjna niz dawnych profesorów architektury, ponieważ jest silnie zmodyfikowana przez media typu VIVA, czu MTV, czy prasa młodzieżowa, awangardowa, gdzie jest pełno jest takich ujęć z przesadną zbieżnością.

Swoja droga, takie urzadzonko z poklonem i shiftem obiektywu by sie przydalo do Oly, choc przypuszczam, ze cenowo by bylo bardzo wygorowane, ze wzgledu na unikalnosc.
    Pzdr, TJ