PDA

Zobacz pełną wersję : Burza

krzysiekz
13.10.06, 10:58
Jedna z letnich burz, jak widac nawet c720 da sie zlapac blyskawice.
Przeszkadzaja troche kable wiszace w powietrzu, ale z tym sie nic nie da zrobic.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://wnoz.freehost.pl/oly/burza.jpg)

zibi1303
13.10.06, 12:53
Noo, gratuluje, trafiłeś nieźle. a próbowałem ale mi się nie udało.
Powiedz na jakich ustawieniach robiłeś. I czy niebo faktycvznie takie było fioletowe ?
Ja jak kiedys próbowałem, na automacie, to aparat zarejestrował mi daleki błysk, którego oko nie było w stanie zobaczyć :).
Wyszło bardzo fajnie

dka
13.10.06, 13:27
jesli przeszkadza ci kabel mozesz zdjecie otworzyc w programie graficznym i pedzelkiem zamalowac kabel kolorem zblizonym do sasiedniego koloru tla. miej na uwadze przejscia kolorow a napewno bedzie dobrze.

wogole gratuluje strzalu!

aga_piet
13.10.06, 13:31
A ten u góry spokojnie możesz ciachnąć :)

krzysiekz
13.10.06, 13:36
Ustawilem na iso 100, 8sek, i max przymknieta przeslona (7.1), bo wczesniej kilka zdjec bylo przepalonych. Ostrosc ustawialem na latarnie w odleglosci ok 15m, bo inaczej automat glupial i ustawial losowo ;) Niebo bylo faktycznie fioletowe podczas blysku, a czesciowo wplyw mogly miec warunki, robilem z okna (otwartego), aparat na statywie, za oknem padalo.

Rafał Czarny
13.10.06, 13:38
jesli przeszkadza ci kabel mozesz zdjecie otworzyc w programie graficznym i pedzelkiem zamalowac kabel kolorem zblizonym do sasiedniego koloru tla. miej na uwadze przejscia kolorow a napewno bedzie dobrze.

wogole gratuluje strzalu!

A nie wygodniej użyć stempelka?

dka
13.10.06, 13:44

stempelkiem trzeba uwazac, jesli mamy zajechac po obszarze z przejsciem koloru (gradientem). trzeb dobrac stempelkowi takie samo przejcie jakie jest pod drutami..

druty na dole mnie np nie przeszkadzaja. bardziej te choinki

Peter1976
13.10.06, 14:26
witam!!
No ładnie !! Ja jeszcze do burzy się nie zabierałem,ale nie ukrywam,że chciałem tylko deszcz mnie przegonił :mrgreen:

Pozdro!!

west73
13.10.06, 15:25
dobrze zrobiona błyskawica w PS-ie

Rafał Czarny
13.10.06, 16:03

????? :roll:

zibi1303
13.10.06, 20:10

Twierdzisz, że tak mu się ręka trzęsła, po imprezce ! ?
Niezła musiała być :) :mrgreen:

west73
13.10.06, 21:37
pirun z jednej małej chmurki i to w dodatku nie burzowej, nie widziałem równierz błyskawicy, która przechodzi tak blisko przewodów elektryczny jeżeli juz to uderzyłaby w przewody a ona sobie przeskoczyła przed przewody a chmura jest daleko za przewodami. Nie pasuje mi to kompletnie, a poza tym z kąd ona się pojawiła z nikąd z czystego nieba czy co bo ma bardzo dziną trajektorię.
Wszystko wskazuje na to iż jest zrobiona w programie graficznym.

Sądzę że tylko autor zdjęcia może nam to wyjaśnić

krzysiekz
13.10.06, 22:06
Zdjecie poza odszumieniem przez blackframe nr nie bylo 'poprawiane'.
Tu jest oryginal zdjecia (http://wnoz.freehost.pl/oly/p6260084.jpg) mozna sobie przeczytac jakie parametry dokladnie mialo.
Nie jest az tak blisko jak sie wydaje, trafienie bylo ok kilometra, moze wiecej, od aparatu, a ze sie ladnie zawinelo to juz nie moja zasluga. Ta 'mala chmurka' zostala tylko podswietlona przez blyskawice.

A, zapomnialbym. Jak chcesz zobaczyc inne 'niemozliwe' zdjecia, to zapraszam na Wunderground (http://www.wunderground.com) :)

west73
13.10.06, 23:07
Przekonałeś mnie. :D

Gratuluje tak nietypowej błyskawicy, zawineła się niesamowicie

zibi1303
14.10.06, 13:42
Hehe, całkiem słuszne spostrzeżenia :twisted:

01
14.10.06, 16:22

stempelkiem trzeba uwazac, jesli mamy zajechac po obszarze z przejsciem koloru (gradientem). trzeb dobrac stempelkowi takie samo przejcie jakie jest pod drutami..

druty na dole mnie np nie przeszkadzaja. bardziej te choinki

można regulować intensywność stempelka co jest przydatne w takich sytuacjach.

pozdr

dka
16.10.06, 08:31
a jak west73 wzial pod watpliwosc przeskoczenie blyskawicy przez przewody, to chyba dlatego, ze ona nie przeskoczyla (jest daleko za drutami) tylko zrobila zludzenie bo ma taki bialy-power ze przejarala czarnosc drutow, mam racje?