Zobacz pełną wersję : twarze z zaskoczenia
Proszę o ocenę kilku moich zdjęć, wreszcie odważyłem się na zamieszczenie ich na forum,ciągle się uczę... liczę na konstruktywną krytykę
Niektore zdjęcia troszkę podciągnąłem w PS-ie mam nadzieję że nie przedobrzyłem :)
ps : nie wiem czy nie za bardzo wyostrzyłem po zmniejszeniu :? zrobily się jakieś takie ziarniste...
kwintesencja fotografi , to co lubie najbardziej, zapodawaj jeszcze.
Tadeusz Jankowski
1.10.06, 09:18
Tytuł serii dokladnie odpowiada treści. Podziwiam umiejętności reporterskie, a przede wszystkim refleks. Na każdym zdjęciu jest jakaś akcja, niezle portrety, całkowicie niepozowane, prawdziwe.
Pzdr, TJ
kruki68 ,
robin napisal:
kwintesencja fotografii , to co lubie najbardziej, zapodawaj jeszcze.
Otoz to, zapodawaj jeszcze. Chodz po tej ziemi jak detektyw i rejestruj nas, od malego do.... nie wiem, nie ma granic wiekowych.
jvad rejestruje z ukrycia zachowanie zwierzat, kazdy podziwia jego indianska niewidzialnosc w poruszaniu i w przemieszczaniu sie, no i oko sokola. A Ty dla nas, moze tez czesto z ukrycia, rejestruj mimike czlowieka. Ciekawy temat.
Tadeusz napisal:
całkowicie niepozowane, prawdziwe.
Tak. Coraz mniej prawdziwosci wsrod nas, coraz wiecej pozowania.
Powodzenia. Pozdrawiam,
excel
Bardzo dziękuję za pozytywne opinie, mnie również temat wydaje się ciekawy i myślę że warto go pociągnąć dalej.
Jeśli ktoś z Was ma coś podobnego to zapodajcie
Ja ze swojej kolekcji wrzucę jeszcze kilka, niestety nie zawsze udaje się takie zdjęcie zrobić
dobrze technicznie, ale myślę że w tym wypadku najważniejsza jest treść..:)
Pozdrawiam wszystkich...
kwintesencja fotografi , to co lubie najbardziej, zapodawaj jeszcze.
Może to co lubisz najbardziej, ale nie kwintesencja fotografii.
Smerf Maruda
1.10.06, 18:03
Ja ze swojej kolekcji wrzucę jeszcze kilka, niestety nie zawsze udaje się takie zdjęcie zrobić
dobrze technicznie, ale myślę że w tym wypadku najważniejsza jest treść..:)
Przepraszam, że się wtrącę tak między wódkę a zakąskę, ale jak dla mnie, choć ja nie umiem oceniać zdjęć, bo liczy się dla mnie przede wszystkim pierwsze wrażenie i albo zdjęcie trafia, albo nie, ale jak dla mnie, powtarzam, to te zdjęcia nie niosą żadnej treści i są koszmarnie brzydkie. Szczególnie pierwsze z drugiej serii... Ale, powtarzam, to tylko ja.
Witam lgrabun, może masz i rację...może powinienem zamieszczać tu tylko ładne zdjęcia pięknych modelek... :?
pozdrawiam
Smerf Maruda
1.10.06, 18:13
Witam lgrabun, może masz i rację...może powinienem zamieszczać tu tylko ładne zdjęcia pięknych modelek... :?
Nie w tym rzecz. Wierzę, że każdą twarz, nawet nieciekawą - czego nie chcę powiedzieć o Twojej modelce, broń Boże - można pokazać z interesującej strony. Tobie się to nie udało: świecący się nos, wilgotne, odrażające usta, niesympatyczny wyraz twarzy.
Popatrz tutaj, ci panowie na pewno też do grona pięknych modelek nie należą, ale zdjęcia są świetne:
http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-62286.php
http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-54596.php
http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-54415.php
Kruki68,
niech Cie Pan Bog strzeze! Pieknymi modelkami sa oklejone wszystkie slupy i tablice reklamowe, kazda gazeta dla gospodyn domowych i seriale typu "The Bold and The Beautiful"i setki innych poziomu bruk programow tv. Oszczedz nam tych sztucznosci i fotkuj ludzi pure. Robisz to przemyslanie i moim zdaniem dobrze, ze lepiej mozna? - pewnie ze tak. Z Twojej wypowiedzi wynika, ze az tak zaawansowanym fotografem nie jestes.
Ciekawym, co w fotografii oznacza koszmar, a co maja na mysli forumowicze czesto korzystajacy z tego slownictwa.
Powodzenia!
pozdrawiam,
excel
Kruki68 nie bierz do glłwy tu gdzie ktoś napisze ,że ktoś zrobił ciekawe zdjecie lgrabun i celebrityplus zawsze będą mieć skrajną odmienną opinnie. Trza przywyknąć do tego po prostu. ŻYCZE POWODZENIA I CIERPLIWOSCI w czytaniu krytycznych uwag , moich także.
Tadeusz Jankowski
1.10.06, 19:21
kruki68, Twoje zdjęcia nie dorównują tym zaproponowanym do obejrzenia przez lgrabuna, ale to pryszcz, coś umiesz, idź do przodu, , nie rób zdjęć pochopnie i nie wystawiaj wszystkich, bo to jest żer dla malkontentów, którzy widzą tylko minusy i nie chca pomóc drugiemu.
Pzdr, TJ
Dzięki za słowa pociechy :) , znam niedostatki swojego warsztatu i ciągle się uczę.
Nie biorę sobie do serca krytyki tylko wyciągam z niej wnioski.
Co do zdjęć 1. i 2. z drugiej serii to sam się przerazilem jak ściągnąłem zdjęcia na kompa jakie potworki ukleiłem :mrgreen:
Jeśli chodzi o odblask na twarzy to niestety mam tylko wbudowaną lampę błyskową, i jak się komuś strzeli prosto w twarz (niczym nie przypudrowaną) to skóra się świeci.
Macie może na to jakąś radę?
A dla zrównoważenia doznań estetycznych wstawię w innym poście kilka przyrodniczych zdjęć :D ,przyroda jest zawsze ładna ;)
pozdrawiam
ja mysle, ze nie mozna sie powstrzymywac przed robieniem zdjec, ale przed pokazywaniem wszystkich zrobionych.
'pierwsza fotka z drugiej serii' choc moze i osoba jest przemila osobka, wydaje mi sie, ze nie zostala pokazana jak sie to mowi "korzystnie".
dobra fotografia powinna budzic kontrowersje - twoja budzi, ale ze wzgledu na kryterium 'ocena zdjec'. poddaje ocenie, ze to brzydkie zdjecie. jakas dziwna jakosc - jakgdyby bylo rozciagane, czy cos?? moment 'zaskoczenia' nie wyszedl korzystnie. odblaski - o tym juz bylo.
jednak przygotowales mnie odpowiednio nazywajac swoj temat i zalu nie mam:)
zdjecia z serii pierwszej - calkiem inna bajka, a dziewczynka zza musztardy i keczupu jeszcze inna bajka. gratuluje.
Ciekawe próby uchwycenia twarzy ludzi w różnych sytuacjach. Do udanych zaliczyłbym jednak tylko zdjęcie dziewczynki pijącej sok. Udane pod względem uchwycenia osoby, niestety w kadr podstępnie wdarł Ci się ketchup :-) Trochę niszczy ujęcie.