Zobacz pełną wersję : Pierwsze kroki
thethomson
24.09.06, 21:35
witam, jestem początkujacym fotografem. Kupiłem własnie olympusa sp500uz i oto pierwsza fotka zamieszczona na forum :D . Komentarze i porady bardzo mile wdziane. Piszcie bez obaw co wam się niepodoba a co podoba ;)
thethomson
24.09.06, 22:24
piszcie, piszcie. ciekaw jestem waszych opinii :oops:
Co to za kompozycja? Może daj jakiś tytuł?
thethomson
24.09.06, 22:43
Stary prosze Cie o ocene zdjęcia! Chodz na przyszłość twoja uwaga napewno się mi przyda
RadioErewan
24.09.06, 22:45
Zapomniałes dołączyć regulaminu oceniania zdjęć!
Zjęcie kiepskie, nieostre, nie widzę tematu ani przesłania, ot kawałek kaktusa i kolce.
thethomson
24.09.06, 22:50
ok. Rozumiem wkońcu musze się jeszcze wiele nauczyc dzieki za opine
Fotka jest OK...........podoba mi się :D Nie przejmuj sie ze brak tematu i przesłania.Dobre fotki nie wymagają ani jadnego ani drugiego.Nie popadaj jednak w samozachwyt.Ładna jest ta fotka i tyle :D Czuje ze dalej bedzie lepiej :D
thethomson
25.09.06, 18:16
dzieki voovoo ciesze sie ze ktos zauwazyl to co chcialem ujac :D niemartw sie woda sodowa mi do glowy puki co nieuderzy wiem ze sporo pracy i nuki przede mna :mrgreen:
Tadeusz Jankowski
25.09.06, 18:27
W fotce jest mało swiatła (prawdę mówiąc wcale go nie ma) i przez to nie ma w niej plastyki tej obłej powierzchni i kolców, które z niej wyrastają, pozostał tylko rysunek, chociaż kolorowy, to płaski.
Ale, ale, jeżeli autor zwrócił uwagę na taki motyw, coś go urzekło w nim i postanowił go sfocić, to mozna wyrazić pewien optymizm. Pierwszą zaletą fotografa jest umiejętność patrzenia na obiekty pod katem zrobienia z nich jakiejs kompozycji, drugą dostrzeżenie światła, trzeciąpraca. Patrząc na zdjęcie mogę sądzić, że z tym pierwszym nie jest źle.
Pzdr, TJ
thethomson
25.09.06, 18:33
może zamieszcze jeszcze to zdjecie ciekaw jestem co o nim myslicie ;)
thethomson
25.09.06, 18:38
oj cos chyba niewyszlo, niewiem czemu ale niemoge załączyc pliku. Wie ktos moze jak to mozna naprawic?
oj cos chyba niewyszlo, niewiem czemu ale niemoge załączyc pliku. Wie ktos moze jak to mozna naprawic? https://forum.olympusclub.pl/forum13/upload-plikow-nie-dziala-vt7203,14.htm
potrenuj na WYSYPISKU https://forum.olympusclub.pl/wysypisko-vf24.htm
a jak juz zlapiesz jak to dziala to -> https://forum.olympusclub.pl/templates/olyBlue/images/lang_polish/icon_edit.gif
thethomson
25.09.06, 19:21
ok dzienx JERONIMO
http://img244.imageshack.us/my.php?image=abf4.jpg oto link do zdjecia nr1,a tutaj do zdjecia nr2 http://img174.imageshack.us/my.php?image=p1010361lb2.jpg prosze o ocene expertów :razz:
thethomson
25.09.06, 22:23
prosze o ocene tych zdjec :roll: czy sa one az tak haniebne ze nikt sie niechce wypowiedziec na ich temat ;) ;)
Piotr Grześ
25.09.06, 22:49
prosze o ocene tych zdjec :roll: czy sa one az tak haniebne ze nikt sie niechce wypowiedziec na ich temat ;) ;)
Haniebne nie są, ale banalne strasznie i godzinami się otwierają, a tu ludek zapracowany. Popracuj nad ludzkim wstawianiem i popatrz na kwiaty Tadeusza Jankowskiego. Chyba zobaczysz róźnicę.
Pozdrawiam
thethomson
25.09.06, 23:16
sorki za to ale cos mi ludzkie wstawianie niewychodzilo :razz: a napweno popatrze na kwiaty Tadeusza Jankowskiego i napewno jestem od niego dalekooo w tyle a trzeba próbowac :mrgreen:
prosze rowniez o ewentualne uwagi;tzn. na co zwracac uwage przy tego typu zdjeciach, co moglem zrobic lepiej itp. oczywiscie na ile czas wam na to pozwoli
z góry dzieki za chwile uwagi ;)
thethomson
26.09.06, 21:40
zna ktos moze jakis program<najlepiej darmowy> w ktorym moglbym obrabiac zdjecia?Jesli tak to prosze o podanie linku ;)
Piotr Grześ
26.09.06, 22:50
Wrzuć w Google hasło GIMP - znakomity polski program do obróbki, dość trudny, ale darmowy, dokup w Helionie książkę i do roboty!
RadioErewan
26.09.06, 22:52
Rozwiązanie alternatywne - kup Photoshop Elements (~400 PLN)
Rozwiązanie alternatywne alternatywne - Picasa Googla.
thethomson
26.09.06, 22:59
dzieki zarowno Piotrowi i RadioErwanowi, na photoshopa narazie szkoda mi pieniedzy moze w miare rozwoju mojej pasji to sie zmnieni a GIMP'a napewno zainstaluje jeszcze raz dzieki :D :mrgreen:
Piotr Grześ
26.09.06, 23:04
W GIMPIE łatwo zmniejszysz rozmiar zdjęć, pięknie wyostrzysz po zmniejszeniu i już nie będziesz miał problemów z wstawianiem. W razie problemów pytaj.
thethomson
26.09.06, 23:27
ok, wielkie dzieki za pomoc
Na drugiej fotce widze juz troszke swiatla i kombinacje, to mi sie podoba. Jako ze zdjecia osoby bardzo poczatkujacej jestem na tak. Beda z Ciebie ludzie :)
Tadeusz Jankowski
27.09.06, 09:25
thethompson,
Moim zdaniem, na obu fotkach główny motyw jest za mało wyeksponowany, zajmuje mniej niż 1/3 powierzchni obrazu, tlo ma zbyt duzy udzial, poza tym tlo na obu fotkach jest bardzo niespokojne i silnie konkuruje z glownym motywem. Moim zdaniem należało by dużo blizej podejść no i uważać, aby tło bylo spokojniejsze, a jeżeli już, to tło powinno grać jakąś zamierzoną rolę.
Najlepszy program darmowy poza gimpem, ktory jest bardzo skomplikowany, jak dla poczatkujacego, to jest irfanview, umozliwia: korekty jasności, kontrastu, nasycenia, gamma, kolorow RGB, nakłladanie efektów (zmiekczanie, negatyw, czarno-biely, wyostrzanie), bardzo latwe kadrowanie (mysza się ciągnie ramkę z dowolnego punktu i Ctrl+Y i zachowaj), redukcje czerwonych oczu, zapisywanie w zmniejszeniu, np. 640x480, 800 x 600 Px, bardzo latwe przegladanie, powiekszanie, wyswietlanie tablicy zdjec (miniaturek) z regulowanym rozmiarem zdjęcia i wiele innych zadan wykonuje. Jest w stosunku do innych programow bardzo prosty w obsludze.
Pzdr, TJ
Witam!!
Ja także jestem na etapie nauki,i wciąż większość fot londuje w koszu:-) Ale na początku zabawy miałem przez rok taki aparat jak Ty.Uważam,że na początek to bardzo dobry sprzęt, zrobiłem nim kilka lub kilkanaście świetnych fotek.
Życzę wielu udanych fotek i przede wszystkim satysfakcji z fotografowania:-)
Co do zdjęć,to lepiej jak byś je dodawał jako załączniki do postów,wtedy łatwiej je obejrzeć i ocenić :-)
pozdrawiam!!
thethomson
27.09.06, 20:23
ciesze sie ze i tym aparatem <przynajmniej na poczatku> mozna zyskac chodz troche doswiadczenia ;) dziekuje Tadeuszowi jak i wszystkim tym ktozy udzielili mi pewnych rad i wskazowek :mrgreen: teraz załączam zdjęcia ktore zrobilem z kuchennego ok na :D bardzo
proszę o ocene tych fotek :D co o nich sadzicie???
thethomson
27.09.06, 22:37
Bardzo prosze o surową ocene tych zdjeć. Ja jestem z nich zadowolony ale chcialbym znac równiez wasze zdanie :|
Piotr Grześ
27.09.06, 23:33
Widzisz, tak to jest, że na początku człek sie cieszy każdym wg. jego oceny dobrym zdjęciem, nieważne, czy jest z okna kuchennego, czy z balkonu. Ale tak naprawdę i uwierz mi, nie o to chodzi. Sam boleśnie się o tym przekonałem. To nie jest tak, że cyknę i mnie i mojej np. żonie się podoba i już wstawiam. Zanim wstawisz, przemyśl, o co mi chodziło, co chciałem pokazać, jaki miałem zamysł, zanim wcisnąłem spust. Gadam, ale tak jest, sam to przeszedłem. Wstawiasz fotki, które tak naprawdę są banalne i nic ciekawego nie prezentują. Może najpierw złap jakiś temat, nie wiem, może już jesień i staraj się w jednej wybranej fotce pokazać, jak Ty ją widzisz. Sądzę,że to będzie o wiele ciekawsze niż wstawianie zupełnie przypadkowych fotek, bo mi się akurat dzisiaj podobają. Wybacz mentorski ton, ale po doświadczeniach na tym forum, myślę, że mam prawo to powiedzieć.
thethomson
28.09.06, 16:45
Piotrze,
oczywiście podzielam<juz teraz> twoje zdanie i zgadzam sie z nim w 100%. Masz racje w tym co muwisz: ze pierwsze fotki <nawet słabe> naprawde rajcuja i ciesza czlowieka. Wiem byc moze przesadzam ale naprawde tak jest. Rozumiem ze moje zdjecia sa zwyklymi obrazkami a powinny miec cos wiecej, powinny wyrazac mnie. Ustosunkuje sie do twojego zdania i bede prubowac w swoich fotkach szukac tego "czegos" zeby niestanowily one zwyklego obrazka.
DZIEKUJE Ci ze mi to powiedziales
Pozdro
PS;aha no i juz niebede wiecej zasmiecac forum ;)
Piotr Grześ
28.09.06, 17:46
Tu nie chodzi o zaśmiecanie, przecież to forum jest po to by się czegoś uczyć. Ale postaraj się wstawiać jedno, dwa przemyślane zdjęcia. I nam bedzie się lepiej do nich odnieść. Nadmiar czasami prowadzi do bałaganu. Nie poddawaj się i foć ciekawe klimaty i wstawiaj.
Ok rozumiem . Wstawię dopiero coś co będzie zdawało mi się w jakims stopnu wyjatkowe. Aczkolwiek chyba rozumierz moje zamierzenia, poprzez wstawianie tu zdjeć chcę właśnie dowiedzieć sie czegos o fotofrafi, wiem że te zdjecia niesa jakies wybitne ale porzez takie pruby i załaczanie zdjec na forum chce sie uczyc jak zrobić żeby takie byly
pozdrawiam
po chwili przemysleń daję do oceny pierwszy portrecik zatytułowałem go
"ZADUMA" w miare na ile czas wam na to pozwoli pozwoli proszę o ocenę tych fotek
"W blasku słońca" jest jak dla mnie troszkę zbyt mało ostro i nawet po powiększeniu wydaje się dość nieostre.
"Zaduma" jest dość ciekawa, ale jeżeli decydujesz się na portet w starym stylu, to musisz najpierw przejrzeć jak one kiedyś wyglądały (ew jak są nowe stylizowane) - jak dla mnie powinien być znacznie bardziej kontrastowy a szczegóły powinn być bardziej wyeksponowane. Ale i tak nie jest zły :) Tak trzymaj i dalej eksperymentuj :)
Rozumiem, dzieki za informacje :D . Zdjęcie było w miare ostre tylko musiałem zmniejszyć żeby wrzucić i na tym chyba sporo ucierpiało ;)
proszę wszystkich o ocene jeszcze jednego zdjecia; dalej prosze oceniać dwa poprzednie, oczywiście w miare na ile wam czas na to pozwoli ;) :D
...
Jak dla mnie zdecydowanie nieostre (może to przez zmniejszenie i rekompresję ... ) :(
proszę wszystkich o ocene jeszcze jednego zdjecia; dalej prosze oceniać dwa poprzednie, oczywiście w miare na ile wam czas na to pozwoli ;) :D
Te pejzarze, bardzo fajnie Ci wyszły, jak na pierwsze kroki :)
a i potret niczego sobie. Gratuluję !.
Czy te panoramy wycinałeś z całości, czy składałeś panoramę z kilku fot ?
pierwszą i trzecią skleiłem z dwuch fot;)
thethomson
12.10.06, 23:47
prosze jeszcze o ocene ostatnich fotek ;) co moglem zrobic lepiej, moze jakies porady...
z gory dzieki :D
No dobra, kwiatki wyszły najgorzej. W "blasku słońca", jeszcze jak cie mogę, mogłoby być fajne zdjęcie, ale jest za ciemne. Za mała różnica między pierszym planem a tłem. W ogóle ten ucięty kwiatek psuje kompozycje i odbiór. Trzeba było albo całe dwa kwiaty albo jeden i chyba bym focił ten z prawej bo lepiej oświetlony. Nie mniej moment i pomysł dobry.
Ostatnie nie podoba mi się. Ideę rozumiem, ale ten kwiat nie pasuje kolorystyczniem do całości. Kwiat jest upstrzony kolorami i wychodzi kaszanka, źle się to ogląda. Wybrałbym inny kwiat jako obiekt.