Zobacz pełną wersję : DrogaDoWladzy
Smerf Maruda
20.09.06, 21:02
Tak mi sie skojarzylo.
Wygląda jak składane w programie graficznym :-)))
Jeśli władza równa się pieniadze , a pieniadze równa się władza czyli = dobra bryka i jacht , to dobrze Ci się skojarzyło . Fajny kontraścik wyszedł.
Wygląda jak składane w programie graficznym :-)))
Ono jest jeszcze cieple. Poza zmiana rozmiarow i wyostrzeniem nic wiecej sie nie dzialo.
Jeśli władza równa się pieniadze , a pieniadze równa się władza czyli = dobra bryka i jacht ......
..... tak mi dopomoz Bog. Modla sie miliony na tym swiecie.
pozdrawiam,
excel
Tadeusz Jankowski
21.09.06, 07:41
excel,
Kogo przedstawia ta rzeźba, która Ci sie skojarzyła z władza?
Pzdr, TJ
Tadeusz, kogos swietego. Przez modlitwe do wladzy. Bywaja tacy, co wymodlili. Nie bede wskazywal "tymi palcyma" kogo przez mysli moje przeciagam, to politycznie niebezpieczne.
popzdrawiam,
excel
Tadeusz Jankowski
21.09.06, 07:56
excel,
Sądziłem, ze to jakiś antyczny bohjater lub jakiś renesansoway wladca, ktorego pałac odwiedziłas. A to jest ktos świety. A dlaczego modlitwa kojarzy Ci się z władzą?
Pzdr, TJ
excel,
A dlaczego modlitwa kojarzy Ci się z władzą?
Na jednym, bardzo szczegolnym przykladzie, znanym od morza po Tatry, mozna by sadzic, ze wlasnie tedy droga. W kazdym razie jemu sie udalo. Inne przyklady sa moze i mniej znane, ale sa. Nie wiem od czego to zalezy, czy od gorliwosci wiary, czy od czestotliwosci wyznawania tej wiary, czy od miejsca lub otoczenia, w ktorym sie czlowiek znajduje. Nie znam tej receptury, a stara ona jak swiat.
pozdrawiam,
excel
Tadeusz Jankowski
21.09.06, 08:08
excel,
Opatrzność nie miesza się do bieżących interesów politycznych jakiejkolwiek grupy, czy jednostek, choćby nie wiadomo jak by chcieli tego. A mówić mozna wszystko. Nadal nie wiem, jakimi drogami doszedłeś do takiego skojarzenia.
Pzdr, TJ
A mi się bardzo podoba zdjęcie jak i jego tytuł :-) Świetnie ilustruje wiele mniej i bardziej znanych przypadków - super :)
Rafał Czarny
21.09.06, 09:24
Mnie też się podoba kontrast - merol i święty.
Niestety.........pomimo wytężania mózgownicy w zaden sposób ta fotka nie chce mi sie skojarzyc z droga do władzy.Ale to moze wina mojego mózgu :D Raczej wygląda ro jak przestroga przed "rozpasaną" konsumpcja :D Wazniesze "być" niz :mieć" to chyba z JP II :mrgreen: Osobiscie jako zwolennik złotego srodka uwazam ze dobrze jest byc i trochę mieć :mrgreen: :mrgreen:
voovoo2,
masz racje, ze te fotke mozna interpretowac we wszystkie strony. Jedna z nich moze byc:
1. wiara, w jakimkolwiek tego slowa znaczeniu, moze posluzyc za droge do…., .
2. “cel uswieca srodki”,
3. niech sie Pan Bog zmiluje nad tymi, dla ktorych jedyna wartoscia jest wartosc materialna,
4. bogaty, ale z Bogiem,
5. w bogactwie zapomina sie o Bogu
To jest naturalnie tylko moje zdanie. Sadze, ze nterpretacja zalezy od indywidualnego podejscia do spraw materialnych i duchowych.
Mam cicha nadzieje, ze nie zranilem niczyich uczuc religijnych przez takie podejscie do tematu.
Powiem jednak, ze kiedy wczoraj wieczorem przejezdzalem obok, smignely mi te trzy elementy. Szczegolnie ujecie jachtu miedzy kolumienkami, z pierwszoplanowa figura swietej wydawalo mi sie wyjatkowe. Zatrzymalem sie i pstrykanalem kilka fotek. Zauwazylem nadjezdzajacego wypasionego niemca, nie bylo czasu na myslenie, musialem go uchwycic tak, aby byl widoczny jako trzeci element kompozycji.
Pozdrawiam,
excel
Tadeusz Jankowski
21.09.06, 13:50
excel,
Dobrze, ze wypunktowales mozliwe interpretacje:
1. wiara, w jakimkolwiek tego slowa znaczeniu, moze posluzyc za droge do…., .
2. “cel uswieca srodki”,
3. niech sie Pan Bog zmiluje nad tymi, dla ktorych jedyna wartoscia jest wartosc materialna,
4. bogaty, ale z Bogiem,
5. w bogactwie zapomina sie o Bogu
Punkt (1) jest trochę niejasny, bo bardziej bym widział w miejscu "wiara" słowo "religia".
Punkt (2) mozna usunąć, bo dubluje pierwszy (instrumentalne traktowanie religii)
Punkt (4) jest ironiczny, bo dlaczego tylko biedni mogą być z Bogiem.
Punkt (5) nie dotyczy tej fotki, bo akurat waściciel posesji najwidoczniej bardzo chce podkreślić, ze nie zapomina o wierze.
Pzdr, TJ