PDA

Zobacz pełną wersję : Kurs fotografii

olympusart
28.08.06, 09:07
Chciałbym pogłębić swoją wiedzę z zakresu fotografii, książki już mi nie wystarczają :D . Czy ktoś z Was może mi polecić jakiś kurs fotograficzny w okolicach Krakowa lub na Śląsku (lub internetowy) ?

olympusart
12.09.06, 13:47
Czy naprawdę nikt nie może mi nic poradzić (konstruktywnie) w tym temacie ?

Aureus
15.09.06, 00:24
Nic Ci nie poradzę bo sam się na wiosnę wybieram na taki kurs. Jedyne co znalazlem to spis takich kursów/szkól:

http://www.ziolek.pl/szkoly/kursy.htm

Niektóre z opisów wróżą bardzo dobrze. Trzeba będzie zaryzykować i samemu się wybrać, żeby coś więcej powiedzieć.

RobertW3D
18.09.06, 00:38
Ja mogę tylko polecić eksperymentowanie :-))
Osobiście zaczynałem naukę kadrowania od analizowania książek National Geographic Ludzie i portrety oraz Krajobrazy - są naprawdę dobre. Prawdziwej korekcji zdjęć nauczyłem się z "Korekcji i separacji" dla Photoshopa 6. Na chwilę obecną praktycznie nic innego nie jest mi potrzebne poza zastrzykami ochoty do pstrykania :-) Jedyny kurs na jaki bym poszedł, to nauki korzystania ze świateł studyjnych (ale na chwilę obecną tego nie potrzebuję) lub wziął udział w jakichś miłych plenerach :-) Pamiętaj - grunt to obserwacja i nauczenie się "wyłuskiwania" perełek z otaczającego Nas świata :-)

Ggrzesiek
19.09.06, 08:35
Witam

Chciałbym pogłębić swoją wiedzę z zakresu fotografii, książki już mi nie wystarczają :D .
Olympusart, może mógłbyś mi polecić jakiś tytuł, może być ogólnie o fotografii, niekoniecznie cyfrowej i raczej na temat samego fotografowania (kadry, światło, ogniskowe itd.)?

Pozdrawiam

gofer111
19.09.06, 09:45
Cześć,
może coś z serii National Geographic. Bardzo dobrze wytłumaczone książki. (posiadam Ludzie i portrety i Krajobrazy). Każdy załapie o co chodzi.
Pozdrawiam

RobertW3D
19.09.06, 14:15
Cześć,
może coś z serii National Geographic. Bardzo dobrze wytłumaczone książki. (posiadam Ludzie i portrety i Krajobrazy). Każdy załapie o co chodzi.
Pozdrawiam

Dokladnie - te dwie też mogę je polecić z czystym sumieniem - do nauki kadrowania jak znalazł. Kupiłem jeszcze fotografie cz-b i jest niezła .. ale już nie rewelacyjne. Pozostałych nie mam więc się nie wypowiadam, ale jakoś mnie nie przyciągnęły ..

Ggrzesiek
21.09.06, 14:23
Witam

Dziękuję bardzo za sugestie. A może zalega komuś w pamięci jakiś "klasyczny/nieśmiertelny" tytuł, którego mógłbym poszukać np. w bibliotece?

Pozdrawiam

RobertW3D
21.09.06, 14:33
Witam

Dziękuję bardzo za sugestie. A może zalega komuś w pamięci jakiś "klasyczny/nieśmiertelny" tytuł, którego mógłbym poszukać np. w bibliotece?

Pozdrawiam

Aż tak stary to nie jestem :)
Generalnie poszukaj książek z dobrym opisem do czego służy przysłona, migawka itp oraz sporą ilością DOBRYCH zdjęć z komentarzem - w ten sposób będziesz wiedział co to jest głębia ostrości, jak wykorzystywać i kontrolować oraz jak kadrować zdjęcia, jakie mogą być pomysły, jakie techniki się wykorzystuje itp. Poszukaj a na pewno znajdziesz ... ale nie musisz wydawać forsy na książki - w necie jest mnóstwo takich tutoriali. Zresztą gazety dla początkujących ostatnio sporo o tym pisały ...
Poza tym zawsze dobrze jest wziąść dobrze wydany album, poszukać zdjęć które się Tobie podobają i zastanowić się: dlaczego Ci się podobają, jak zostały wykonane i jak mógłbyś zrobić lepsze - po pewnym czasie Twoje własne zaczną się podobać nietylko Tobie ale i innym :)