Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Kurs fotografii

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Kurs fotografii

Chciałbym pogłębić swoją wiedzę z zakresu fotografii, książki już mi nie wystarczają . Czy ktoś z Was może mi polecić jakiś kurs fotograficzny w okolicach Krakowa lub na Śląsku (lub internetowy) ?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Czy naprawdę nikt nie może mi nic poradzić (konstruktywnie) w tym temacie ?

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nic Ci nie poradzę bo sam się na wiosnę wybieram na taki kurs. Jedyne co znalazlem to spis takich kursów/szkól:

http://www.ziolek.pl/szkoly/kursy.htm

Niektóre z opisów wróżą bardzo dobrze. Trzeba będzie zaryzykować i samemu się wybrać, żeby coś więcej powiedzieć.
    E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ja mogę tylko polecić eksperymentowanie )
    Osobiście zaczynałem naukę kadrowania od analizowania książek National Geographic Ludzie i portrety oraz Krajobrazy - są naprawdę dobre. Prawdziwej korekcji zdjęć nauczyłem się z "Korekcji i separacji" dla Photoshopa 6. Na chwilę obecną praktycznie nic innego nie jest mi potrzebne poza zastrzykami ochoty do pstrykania Jedyny kurs na jaki bym poszedł, to nauki korzystania ze świateł studyjnych (ale na chwilę obecną tego nie potrzebuję) lub wziął udział w jakichś miłych plenerach Pamiętaj - grunt to obserwacja i nauczenie się "wyłuskiwania" perełek z otaczającego Nas świata

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Chciałbym pogłębić swoją wiedzę z zakresu fotografii, książki już mi nie wystarczają .
    Olympusart, może mógłbyś mi polecić jakiś tytuł, może być ogólnie o fotografii, niekoniecznie cyfrowej i raczej na temat samego fotografowania (kadry, światło, ogniskowe itd.)?

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar gofer111
    Mieszka w
    Trzebiatów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cześć,
    może coś z serii National Geographic. Bardzo dobrze wytłumaczone książki. (posiadam Ludzie i portrety i Krajobrazy). Każdy załapie o co chodzi.
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam Krzysztof W.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gofer111
    Cześć,
    może coś z serii National Geographic. Bardzo dobrze wytłumaczone książki. (posiadam Ludzie i portrety i Krajobrazy). Każdy załapie o co chodzi.
    Pozdrawiam
    Dokladnie - te dwie też mogę je polecić z czystym sumieniem - do nauki kadrowania jak znalazł. Kupiłem jeszcze fotografie cz-b i jest niezła .. ale już nie rewelacyjne. Pozostałych nie mam więc się nie wypowiadam, ale jakoś mnie nie przyciągnęły ..

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Dziękuję bardzo za sugestie. A może zalega komuś w pamięci jakiś "klasyczny/nieśmiertelny" tytuł, którego mógłbym poszukać np. w bibliotece?

Pozdrawiam

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ggrzesiek
    Witam

Dziękuję bardzo za sugestie. A może zalega komuś w pamięci jakiś "klasyczny/nieśmiertelny" tytuł, którego mógłbym poszukać np. w bibliotece?

Pozdrawiam
    Aż tak stary to nie jestem
    Generalnie poszukaj książek z dobrym opisem do czego służy przysłona, migawka itp oraz sporą ilością DOBRYCH zdjęć z komentarzem - w ten sposób będziesz wiedział co to jest głębia ostrości, jak wykorzystywać i kontrolować oraz jak kadrować zdjęcia, jakie mogą być pomysły, jakie techniki się wykorzystuje itp. Poszukaj a na pewno znajdziesz ... ale nie musisz wydawać forsy na książki - w necie jest mnóstwo takich tutoriali. Zresztą gazety dla początkujących ostatnio sporo o tym pisały ...
    Poza tym zawsze dobrze jest wziąść dobrze wydany album, poszukać zdjęć które się Tobie podobają i zastanowić się: dlaczego Ci się podobają, jak zostały wykonane i jak mógłbyś zrobić lepsze - po pewnym czasie Twoje własne zaczną się podobać nietylko Tobie ale i innym
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....