PDA

Zobacz pełną wersję : Telekonwerster z IS-systemu Olympusa do E-500

sijas
26.08.06, 09:56
Hej!

Kilak lat temu jako pierwszy porządny aparat kupiłem sobie IS-5000 Olympusa w takim fajnym zestawie, nazywał się "Adventure kit", czyli oprócz samego aparatu dodawali firmowy pokrowiec i uwaga: telekonwerter.
Telekonwerter to słabo znany twór, dlatego może wyjaśnię, że jest to po prostu lupa na obiektyw :-) Ta moja ma współczynnik 1.3, czyli mnoży ogniskową właśnie o tyle.
Kuszącą opcją wydaje się mi założenie tego na 40-150 co stworzy z niego 52-195, czyli 104-390 :twisted: To już duże tele byłoby.
Problem z tą operacją jest taki, że średnica tamtego obiektywu to 52mm, zaś kitowych Olympusów 58mm.
W związku z całą sytuacją mam pytania:
1. Co myślicie o sensowności takiej operacji pod kątem jakości zdjęć? W końcu to akcesorim z analoga, a tutaj w cyfrze światło musi jakoś inaczej (równolegle) padać na matrycę itd.
2. Jak to zamontować?

tymin3
26.08.06, 10:10
na allegro sa redukcje gwintowe z gwintu o fi jakims tam na fi jakies tam, ale najlepiej przylozyc ten konwerter do objektywu recznie" i wtedy zobaczyc jak to dziala i czy dziala

sijas
26.08.06, 10:38
Dzięki za podpowiedź, poszukam. A tak w ogóle to witaj "ziomek" :-) Też jestem z Zambrowa, nawet pośrednio się znamy :-) Ja znam Marlenę, a ona Ciebie (wnoszę po tym, że jest na Twoich fotkach w galerii), na zdjęciach widziałem też kilka innych bardzo znajomych twarzy :-). A co do samych zdjęć - bardzo fajne ;)

Rafał Czarny
26.08.06, 18:38
Przy takim połączeniu na pewno będzie winieta.

irek50
27.08.06, 08:46
Sijas:Właśnie pożyczyłem ze znajomego sklepu ten telekonwerter 1,3x na próbę. Jest niezły ....
Próba z 50mm Pancolar wykazuje pewną aberrację chromatyczną, co ogranicza jego zastosowanie do zdjęć mniejszych formatów.
Podaj ile cm średnicy ma przednia soczewka (średnica szkła) Zuiko 40-150mm ...

sijas
27.08.06, 11:00
irek50: obiektyw 58mm, konwerter 52mm
Dziś robiłem próby ma maksymalnej długości, choć z pewnymi obawami o szklo, bo konwerter jest węższy i przy nawet małym ruchu może porysowac szkło :mad: Nie zauważyłem jakiejś wielkiej utraty jakości, wygląda na to, że jest używalny. Nawet na minimalnej ogniskowej nie było efekty tunelu (ciemniejszych rogów), co zdażało się na IS-5000. Jeżeli w ogóle mogę dostrzec jakieś zmiany to chyba tylko takie, że obraz jest ciutkę bardziej niebieski, albo mydełkowaty. Ale to bardzo mała różnica.
Miałby ktoś z Was ochote na taki konweter? Bo chyba mi się nie przyda, 150mm mi wystarczy...

irek50
27.08.06, 11:13
Faktycznie nie warto tego do Zuiko dokładać--lepiej dorobić pikseli w fotoszopie i wykadrować ...---pozdrawiam