Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Telekonwerster z IS-systemu Olympusa do E-500

Awatar sijas
    Mieszka w
    Zambrów, PD
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Telekonwerster z IS-systemu Olympusa do E-500

Hej!

Kilak lat temu jako pierwszy porządny aparat kupiłem sobie IS-5000 Olympusa w takim fajnym zestawie, nazywał się "Adventure kit", czyli oprócz samego aparatu dodawali firmowy pokrowiec i uwaga: telekonwerter.
    Telekonwerter to słabo znany twór, dlatego może wyjaśnię, że jest to po prostu lupa na obiektyw Ta moja ma współczynnik 1.3, czyli mnoży ogniskową właśnie o tyle.
    Kuszącą opcją wydaje się mi założenie tego na 40-150 co stworzy z niego 52-195, czyli 104-390 To już duże tele byłoby.
    Problem z tą operacją jest taki, że średnica tamtego obiektywu to 52mm, zaś kitowych Olympusów 58mm.
    W związku z całą sytuacją mam pytania:
    • 1. Co myślicie o sensowności takiej operacji pod kątem jakości zdjęć? W końcu to akcesorim z analoga, a tutaj w cyfrze światło musi jakoś inaczej (równolegle) padać na matrycę itd.
      2. Jak to zamontować?

tymin3
    Gość
    na allegro sa redukcje gwintowe z gwintu o fi jakims tam na fi jakies tam, ale najlepiej przylozyc ten konwerter do objektywu recznie" i wtedy zobaczyc jak to dziala i czy dziala

Awatar sijas
    Mieszka w
    Zambrów, PD
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzięki za podpowiedź, poszukam. A tak w ogóle to witaj "ziomek" Też jestem z Zambrowa, nawet pośrednio się znamy Ja znam Marlenę, a ona Ciebie (wnoszę po tym, że jest na Twoich fotkach w galerii), na zdjęciach widziałem też kilka innych bardzo znajomych twarzy . A co do samych zdjęć - bardzo fajne

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Przy takim połączeniu na pewno będzie winieta.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Sijas:Właśnie pożyczyłem ze znajomego sklepu ten telekonwerter 1,3x na próbę. Jest niezły ....
    Próba z 50mm Pancolar wykazuje pewną aberrację chromatyczną, co ogranicza jego zastosowanie do zdjęć mniejszych formatów.
    Podaj ile cm średnicy ma przednia soczewka (średnica szkła) Zuiko 40-150mm ...

Awatar sijas
    Mieszka w
    Zambrów, PD
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    irek50: obiektyw 58mm, konwerter 52mm
    Dziś robiłem próby ma maksymalnej długości, choć z pewnymi obawami o szklo, bo konwerter jest węższy i przy nawet małym ruchu może porysowac szkło Nie zauważyłem jakiejś wielkiej utraty jakości, wygląda na to, że jest używalny. Nawet na minimalnej ogniskowej nie było efekty tunelu (ciemniejszych rogów), co zdażało się na IS-5000. Jeżeli w ogóle mogę dostrzec jakieś zmiany to chyba tylko takie, że obraz jest ciutkę bardziej niebieski, albo mydełkowaty. Ale to bardzo mała różnica.
    Miałby ktoś z Was ochote na taki konweter? Bo chyba mi się nie przyda, 150mm mi wystarczy...

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Faktycznie nie warto tego do Zuiko dokładać--lepiej dorobić pikseli w fotoszopie i wykadrować ...---pozdrawiam