PDA

Zobacz pełną wersję : makroswiat

sławekb
23.08.06, 10:24
Chciałbym przedstawić do oceny kilka fotek. Warunki oświetleniowe nie były przyjazne, a i technicznie było ciężko. Wszystkie robione z ręki przy czasach około1/20s.

lessie
23.08.06, 11:09
1 i 3 bomba jak dla mnie.
pewna ręka...

nurek
23.08.06, 11:14
Ładne zdjęcia, fajna zieleń.
Jeżeli miałbym się do czegoś przyczepić to zdecydowanie do ramek. Moim zdaniem są za "ciężkie" i przytłaczają fotki. Faktycznie jak na 1/20 to rękę masz stabilną ;).
Tak z ciekawości jakie szkiełko zastosowałeś?

sławekb
23.08.06, 11:50
Ładne zdjęcia, fajna zieleń.
Jeżeli miałbym się do czegoś przyczepić to zdecydowanie do ramek. Moim zdaniem są za "ciężkie" i przytłaczają fotki. Faktycznie jak na 1/20 to rękę masz stabilną ;).
Tak z ciekawości jakie szkiełko zastosowałeś?

szkiełko uniwersalne sp500uz. musiałem poleżeć kilka godzinek w tych widłakach czekają na przemieszczające się plamy słoneczka w borze sosnowym. A ile kleszczy nałapałem wieczorem na sobie? Ramki to efekt długiego przebywania na innym forum na którym rameczki przyciagaja wzrok oglądających miniatury. Pozdrawiam [sławekb]

anj76
23.08.06, 13:37
bardzo ciekawe fotki

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img219.imageshack.us/my.php?image=p8060108tm4.jpg)

lessie
23.08.06, 14:12
polecałem SP-500 koleżance - masz jakieś przemyślenia na ten temat? może inaczej - jakie ma wady?

sławekb
23.08.06, 17:36
polecałem SP-500 koleżance - masz jakieś przemyślenia na ten temat? może inaczej - jakie ma wady?
To dobry aparacik dla początkujących, nie trzeba kombinować z obiektywami, a cena jest bardzo korzystna w porównaniu z jakością i możliwościami tego sprzętu. Duży wyswietlacz pozwala od razu sprawdzić efekt i skorygować błędy jaśli fotografowany obiekt nie uciekł.
Dla bardziej zaawansowanych już bym go nie polecał. Największa przysłona to F2,8 a najkrótszy czas 1/1000s to trochę mało. najdłuższy czas 15s i nie ma możliwości zastosowania wężyka spustowego lub pilota!!!! Próbowałem zdjęć nocnych i mogę przyznać, że nie da się poszaleć.
Ale ogólnie na początek to moim zdaniem najlepszy wybór w tej cenie. A i dla bardziej wtajemniczonych może służyć jako mniej rzucajacy się w oczy dodatkowy aparat do dyskretniejszych zdjęć migawkowych gdzieś na mieście.

nib
23.08.06, 19:00
super, powiedz co to , gdzie i jak

sławekb
23.08.06, 20:12
super, powiedz co to , gdzie i jak

Koncepcją było pokazanie obrazu "widzianego" oczami małego stworzonka pod pajęczynami mchów itp. W Polsce nie ma takich olbrzymich mchów żeby można było włożyć pod nie aparat więc musiały to być widłaki. Pracuję w Lasach Państwowych więc nietrudno mi było znaleźć takie cudeńka. Do tego potrzebne było jeszcze: ładna pogoda zaraz po deszczu i dużo cierpliwości. Wyznaję zasadę, że nie niszczę fotografowanych roślinek a szczególnie takich cennych, więc musiałem się nagimnastykować zanim chwyciłem w miarę dobre ujęcie bo zabranie widłaków do domu nie wchodziło w rachubę. Nie mam żadnych fotoshopów itp. więc za dużo nie kombinowałem przy fotkach, za wyjatkiem lekkiego rozjaśnienia niektórych.
W przypadku tych zdjęć nie wyobrażam sobie żeby nie było widać podglądu na monitorze przed pstryknięciem. Taką możliwość daje olek sp500uz. Większośc zdjęć robiłem leżąc a aparat wkładałem pod pajęczynki i z góry patrzyłem na obraz monitora.

nurek
24.08.06, 10:32
Koncepcją było pokazanie obrazu "widzianego" oczami małego stworzonka pod pajęczynami mchów itp.

Udało Ci się to ;)

Pracuję w Lasach Państwowych więc nietrudno mi było znaleźć takie cudeńka.

A to Ci najbardziej zazdroszczę !!

sławekb
24.08.06, 11:21
Koncepcją było pokazanie obrazu "widzianego" oczami małego stworzonka pod pajęczynami mchów itp.

Udało Ci się to ;)

Pracuję w Lasach Państwowych więc nietrudno mi było znaleźć takie cudeńka.

A to Ci najbardziej zazdroszczę !!
To wdzięczna praca, nie nudna ale wymaga przygotowania teoretycznego.
Jak ktoś pyta jak to zrobiłeś to często mówię, że to zdjęcie samo do mnie przyszło. Trzeba usiąść sobie gdzieś pod drzewem i się wyciszyć a dopiero po jakimś czasie dostrzeże się to czego nie było widać "w biegu". Myślę, że odnosi się to nie tylko do zdjęć "leśnych" ale ogólnie wszystkich.

sławekb
26.08.06, 18:36
Nowa fotka w związku z rozpoczętym sezonem grzybowym

nib
27.08.06, 11:05
eh..............piekny ten grzyb

sławekb
29.08.06, 23:14
Kolejne grzybki.