Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: makroswiat

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

makroswiat

Chciałbym przedstawić do oceny kilka fotek. Warunki oświetleniowe nie były przyjazne, a i technicznie było ciężko. Wszystkie robione z ręki przy czasach około1/20s.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5_155.jpg
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	219,9 KB
ID:	215   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4_168.jpg
Wyświetleń:	94
Rozmiar:	251,0 KB
ID:	216   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3_161.jpg
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	196,8 KB
ID:	217   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2_205.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	180,2 KB
ID:	218  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1_944.jpg
Wyświetleń:	105
Rozmiar:	91,4 KB
ID:	219  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    1 i 3 bomba jak dla mnie.
    pewna ręka...

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ładne zdjęcia, fajna zieleń.
    Jeżeli miałbym się do czegoś przyczepić to zdecydowanie do ramek. Moim zdaniem są za "ciężkie" i przytłaczają fotki. Faktycznie jak na 1/20 to rękę masz stabilną .
    Tak z ciekawości jakie szkiełko zastosowałeś?
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nurek
    Ładne zdjęcia, fajna zieleń.
    Jeżeli miałbym się do czegoś przyczepić to zdecydowanie do ramek. Moim zdaniem są za "ciężkie" i przytłaczają fotki. Faktycznie jak na 1/20 to rękę masz stabilną .
    Tak z ciekawości jakie szkiełko zastosowałeś?
    szkiełko uniwersalne sp500uz. musiałem poleżeć kilka godzinek w tych widłakach czekają na przemieszczające się plamy słoneczka w borze sosnowym. A ile kleszczy nałapałem wieczorem na sobie? Ramki to efekt długiego przebywania na innym forum na którym rameczki przyciagaja wzrok oglądających miniatury. Pozdrawiam [sławekb]

Awatar anj76
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    bardzo ciekawe fotki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    polecałem SP-500 koleżance - masz jakieś przemyślenia na ten temat? może inaczej - jakie ma wady?

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    polecałem SP-500 koleżance - masz jakieś przemyślenia na ten temat? może inaczej - jakie ma wady?
    To dobry aparacik dla początkujących, nie trzeba kombinować z obiektywami, a cena jest bardzo korzystna w porównaniu z jakością i możliwościami tego sprzętu. Duży wyswietlacz pozwala od razu sprawdzić efekt i skorygować błędy jaśli fotografowany obiekt nie uciekł.
    Dla bardziej zaawansowanych już bym go nie polecał. Największa przysłona to F2,8 a najkrótszy czas 1/1000s to trochę mało. najdłuższy czas 15s i nie ma możliwości zastosowania wężyka spustowego lub pilota!!!! Próbowałem zdjęć nocnych i mogę przyznać, że nie da się poszaleć.
    Ale ogólnie na początek to moim zdaniem najlepszy wybór w tej cenie. A i dla bardziej wtajemniczonych może służyć jako mniej rzucajacy się w oczy dodatkowy aparat do dyskretniejszych zdjęć migawkowych gdzieś na mieście.

Awatar nib
    Mieszka w
    poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    super, powiedz co to , gdzie i jak

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nib
    super, powiedz co to , gdzie i jak
    Koncepcją było pokazanie obrazu "widzianego" oczami małego stworzonka pod pajęczynami mchów itp. W Polsce nie ma takich olbrzymich mchów żeby można było włożyć pod nie aparat więc musiały to być widłaki. Pracuję w Lasach Państwowych więc nietrudno mi było znaleźć takie cudeńka. Do tego potrzebne było jeszcze: ładna pogoda zaraz po deszczu i dużo cierpliwości. Wyznaję zasadę, że nie niszczę fotografowanych roślinek a szczególnie takich cennych, więc musiałem się nagimnastykować zanim chwyciłem w miarę dobre ujęcie bo zabranie widłaków do domu nie wchodziło w rachubę. Nie mam żadnych fotoshopów itp. więc za dużo nie kombinowałem przy fotkach, za wyjatkiem lekkiego rozjaśnienia niektórych.
    W przypadku tych zdjęć nie wyobrażam sobie żeby nie było widać podglądu na monitorze przed pstryknięciem. Taką możliwość daje olek sp500uz. Większośc zdjęć robiłem leżąc a aparat wkładałem pod pajęczynki i z góry patrzyłem na obraz monitora.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6_383.jpg
Wyświetleń:	90
Rozmiar:	53,7 KB
ID:	220  

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb
    Koncepcją było pokazanie obrazu "widzianego" oczami małego stworzonka pod pajęczynami mchów itp.
    Udało Ci się to

Cytat Zamieszczone przez sławekb
    Pracuję w Lasach Państwowych więc nietrudno mi było znaleźć takie cudeńka.
    A to Ci najbardziej zazdroszczę !!
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów