PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrość w c-765

bisag
17.08.06, 14:48
Witam wszystkich !
Mam problem z ustawieniem ostrości w swoim aparacie i pytanie czy w zdjęciu ktore dodałam to jest już max jakie można osiągnąć w c-765 ?

kuba_psk
17.08.06, 15:38
Nie jest taka zla ta GO na tym zdjeciu. Mysle ze wiecej ten aparat wyciagnie.

robin102
17.08.06, 22:47
tym kompaktem da się robić ładne portrety z piękną GO , po co Ci ostrzenie na mx , w ogóle o co chodzi. na moim podrasowanym monitorku CRT jest za ostro !!!!

bisag
18.08.06, 11:03
tym kompaktem da się robić ładne portrety z piękną GO , po co Ci ostrzenie na mx , w ogóle o co chodzi. na moim podrasowanym monitorku CRT jest za ostro !!!!
Chodzi mi o to,że jest to najostrzejsza fota jaka udało mi się wykonać po wielu wielu próbach ( z wyjątkiem makro) i wszędzie gdzie nie wyślę zdjęcia do oceny to piszą "szkoda,że ostrość uciekła". I faktycznie jak porównam z innymi fotami to moje są nieostre . Zdaje sobie sprawę ,że są dużo lepsze aparaty i dlatego pytam czy tym nie da sie więcej osiągnąć.
Pozdrawiam

robin102
18.08.06, 11:37
fotka jest lekko za ostra . Oly c 765 rysuje jak żyleta , może masz spier... , albo cos z montorem , albo wymaganie za duże. A nie myli Ci się czasem ostrosc z poruszonym zdjeciem na długim czasie ??? bo tam zomm ma chba 380 mm o ile pamietam , a do tego statyw niezbędny jest. Wrzuć w oddzielnym wątku te nieostre fotki- obadamy co i jak

bisag
18.08.06, 13:13
Co do kolorowej fotki tu jest oryginał, ponieważ tło jest nieciekawe za pomoca Photoshopa zmieniłam i wysłałam do oceny , no i pierwsza uwaga dotyczyła ostrości.
w drugiej sama widzę, że jest nieostra , bo była za ciemna. Myślę , że aparat jest dobry tylko ja nie umiem go dobrze ustawić do panujących warunków, zwłaszcza w mieszkaniu.

robin102
18.08.06, 17:27
Fotki są ostre jak żyleta , tyle ,że płaszczyzna ostrości nie przebiega tam gdzie byś chciał. AF czasami lubi sobie poszaleć (często). AF ustawia ostrosć na różnice w kontraście około 30 procentową . Musisz po prostu nauczyć się , zrozumieć go i łapać punkty do ostrzenie te które Ty chcesz , a nie aparat. Poza tym jak chcesz mieć mniejsza GO i trochę rozmyte tło to dawaj większą ogniskową i otwieraj na max dziurkę. (f) Z czasem trzeba uważać co by nie zejść poniż ej1/50 bo rozmazańce mogą wyjść.
Powodzenia kolego.
W sumie ładne kadry Ci wyszły.

Jeronimo
18.08.06, 17:52
nie rozumiem po co ten tytul... do danej osoby na priva prosze ;)
Chcialbym napiac ze nie do mnie to nic nie napisze... tylko problem jest taki ze wogle nie wiem o co lata... czy to mamy oceniac czy co... (pewnie to jakis wyrwany kontekst z innego forum..)

bisag
18.08.06, 18:37
Jeromino sorry, mea culpa;)
Sprawa dotyczy wczorajszego wątku o ostrości w c-765 i sugestia o nowy wątek była od jednej z 2 osób, które w ogóle odpowiedziały na mój post. Jestem nowa i tak napisałam ,żeby szybko znalazła. Pozdrawiam

Jeronimo
18.08.06, 18:43
Jeromino sorry, mea culpa;)
Sprawa dotyczy wczorajszego wątku o ostrości w c-765 i sugestia o nowy wątek była od jednej z 2 osób, które w ogóle odpowiedziały na mój post. Jestem nowa i tak napisałam ,żeby szybko znalazła. Pozdrawiam scalilem post!

Jeronimo
18.08.06, 18:51
[...] wszędzie gdzie nie wyślę zdjęcia do oceny to piszą "szkoda,że ostrość uciekła". I faktycznie jak porównam z innymi fotami to moje są nieostre na oryginalnych zdjeciach czy tez odbitkach jest tez nieostro?
Moze tylko na tych do netu.. po pomniejszeniu fotki trzeba ja wyostrzyc!

pozdrawiam

bisag
18.08.06, 19:30
/quote] na oryginalnych zdjeciach czy tez odbitkach jest tez nieostro?
Moze tylko na tych do netu.. po pomniejszeniu fotki trzeba ja wyostrzyc!

Jeśli chodzi o to kolorowe zdjęcie to na odbitce było dla mnie jak najbardziej ostre zwłaszcza, że dopiero co przerzuciłam się z analoga. Tym bardziej byłam zdziwiona kiedy po przeróbce wysłałam do oceny ( przeróbka dotyczyła tła ) i jak już pisałam, pierwsza uwaga była taka, że zdjęcie jest nieostre,( a nie było zmniejszane). To było jakis rok temu i robiłam zdjęcia na auto. Teraz staram się tego unikać , ale tak nie zawsze wychodzi z tą nieszczęsną ostrością. W zasadzie to jest taki "letni" aparat bo tylko na zewnątrz nie ma problemu z ustawieniam ostrości ( wtedy za to lubi przepalać :D ). Zatem pytanie czy to kolorowe zdjęcie jest ostre czy nie ?
Pozdrawiam

robin102
18.08.06, 22:22
Sorki , coś nie doczytałem , a widzę ,że jesteś ONA a nie ON.
Kolorowe zdjecie jest OSTRE !!! , z tym ,że apart mierzył ostrosc na wlosy i coś tam w nie wpięte . Twarz mniej ostra bo poza płaszczyzną ostrosci , ot przestrzelone po prostu. Fotki na papierzez zawsze beda ostrzejsze , a szeczególnie te w formacie 10x15