Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ostrość na wszystkie 3 pola w E-1

lessie
17.08.06, 12:04
Witam,
krótkie pytanie bo w instrukcji nie mogłem się doczytać jak to jest od strony technicznej: CZy w trybie wyboru AF ustawionym na wszystkie 3 pola w E-1 "złapanie ostrości" następuje w momencie kiedy złapie ją którykolwiek z nich czy też muszą ją potwierdzić wszystkie 3 punkty? To ostanie wydaje się trochę niemożliwe bo przecież mogą w kadrze być ( i przewaznie są ) obiekty w różnych odległościach od aparatu a znajdujące się w polach widzenia AF.
Nie wiem czy nie zagmatwałem ale chyba da się zrozumieć ten bełkot.

tymin3
17.08.06, 12:33
Witam,
krótkie pytanie bo w instrukcji nie mogłem się doczytać jak to jest od strony technicznej: CZy w trybie wyboru AF ustawionym na wszystkie 3 pola w E-1 "złapanie ostrości" następuje w momencie kiedy złapie ją którykolwiek z nich czy też muszą ją potwierdzić wszystkie 3 punkty? To ostanie wydaje się trochę niemożliwe bo przecież mogą w kadrze być ( i przewaznie są ) obiekty w różnych odległościach od aparatu a znajdujące się w polach widzenia AF.
Nie wiem czy nie zagmatwałem ale chyba da się zrozumieć ten bełkot.

Ustawiane jest na najbardziej latwy do ustawienia punkt czyli najbardziej kontrastowy, albo ten do ktorego zmiana odleglosci w objektywie jest najmniejsza, ogolnie ten automat do dziadostwo bo nie wiadomo na co utsawia ostrosc, gdyby bylo jakies podswietlenie na matowce to ok. Wiem wiem na dole zapala sie punkt na ktorym sie ostrosc ustawila.....

lessie
17.08.06, 13:19
mam podobne zdanie na temat tego trybu i dzięki za wyjaśnienia....

Magus
17.08.06, 13:29
Brak podświetlania pola af na matówce był dla mnie największym zaskoczeniem gdy zacząłem robić E-1.

W sumie to tylko centralnego pola AF używam.

lessie
17.08.06, 13:37
mi też to trochę przeszkadzało ale już się przyzwyczaiłem...głównie korzystam z głównego i przekadrowuję albo jak wiem że i tak posiedzę trochę w PSie to robię trochę szerzej i kadruję w programie.
Teraz robiłem trochę nad woda windsurfingu na AF-C i z daleka i tu po raz pierwszy przydały się pozostałe punkty bo w życiu bym nie zdążył przekadrować przy takiej szybkiej akcji.
Brałem namiar na deskę jak wchodziła na kurs i w zalezności od tego wybierałem prawy lub lewy i dalej już śledziłem danym punktem aż działo się coś fajnego...Pewnie doceniłbym coś więcej niż 3 pola gdybym miał w takiej sytuacji....
Ale jak na razie jestem w 99% zadolony z Jedynki.
Ten 1 % to szum od 800 w górę - choć myślałem że nie użyję aż takich czułości. Życie weryfikuje poglądy....

Rafał Czarny
18.08.06, 17:03
Najwygodniej moim zdaniem używać na stałe środkowego punku AF. Przyzwyczajenie z analogowej lustrzanki, gdzie środkowy czujnik był krzyżowy i skuteczniejszy niż boczne. Podobnie jest w E500. Nie wiem jak w E1, ale pewnie też tylko środkowy jest krzyżowy.

kisi
20.08.06, 21:26
Najlepiej jest wybrac manualnie ktory czujnik jest tym glownym i na nim ostrzyc (zawsze lepiej jak to TY a nie aparat) dokonujesz wyboru expozycji.

grizz
21.08.06, 10:29
MZ automatyczny wybór jest bez sensu z powodu małej liczby punktów AF. Zawsze ostrzę na centralnym i przekadrowuje, jednak w e3 nie zaszkodziłoby 9 pktów AF

lessie
22.08.06, 07:35
co racja to racja...
mi bardzo odpowiadał rozkład pól w KM...dlatego kupiłem E-1 :mrgreen: