Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: ostrość na wszystkie 3 pola w E-1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

ostrość na wszystkie 3 pola w E-1

Witam,
    krótkie pytanie bo w instrukcji nie mogłem się doczytać jak to jest od strony technicznej: CZy w trybie wyboru AF ustawionym na wszystkie 3 pola w E-1 "złapanie ostrości" następuje w momencie kiedy złapie ją którykolwiek z nich czy też muszą ją potwierdzić wszystkie 3 punkty? To ostanie wydaje się trochę niemożliwe bo przecież mogą w kadrze być ( i przewaznie są ) obiekty w różnych odległościach od aparatu a znajdujące się w polach widzenia AF.
    Nie wiem czy nie zagmatwałem ale chyba da się zrozumieć ten bełkot.

tymin3
    Gość

Re: ostrość na wszystkie 3 pola w E-1

Cytat Zamieszczone przez lessie
    Witam,
    krótkie pytanie bo w instrukcji nie mogłem się doczytać jak to jest od strony technicznej: CZy w trybie wyboru AF ustawionym na wszystkie 3 pola w E-1 "złapanie ostrości" następuje w momencie kiedy złapie ją którykolwiek z nich czy też muszą ją potwierdzić wszystkie 3 punkty? To ostanie wydaje się trochę niemożliwe bo przecież mogą w kadrze być ( i przewaznie są ) obiekty w różnych odległościach od aparatu a znajdujące się w polach widzenia AF.
    Nie wiem czy nie zagmatwałem ale chyba da się zrozumieć ten bełkot.
    Ustawiane jest na najbardziej latwy do ustawienia punkt czyli najbardziej kontrastowy, albo ten do ktorego zmiana odleglosci w objektywie jest najmniejsza, ogolnie ten automat do dziadostwo bo nie wiadomo na co utsawia ostrosc, gdyby bylo jakies podswietlenie na matowce to ok. Wiem wiem na dole zapala sie punkt na ktorym sie ostrosc ustawila.....

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    mam podobne zdanie na temat tego trybu i dzięki za wyjaśnienia....

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Brak podświetlania pola af na matówce był dla mnie największym zaskoczeniem gdy zacząłem robić E-1.

W sumie to tylko centralnego pola AF używam.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    mi też to trochę przeszkadzało ale już się przyzwyczaiłem...głównie korzystam z głównego i przekadrowuję albo jak wiem że i tak posiedzę trochę w PSie to robię trochę szerzej i kadruję w programie.
    Teraz robiłem trochę nad woda windsurfingu na AF-C i z daleka i tu po raz pierwszy przydały się pozostałe punkty bo w życiu bym nie zdążył przekadrować przy takiej szybkiej akcji.
    Brałem namiar na deskę jak wchodziła na kurs i w zalezności od tego wybierałem prawy lub lewy i dalej już śledziłem danym punktem aż działo się coś fajnego...Pewnie doceniłbym coś więcej niż 3 pola gdybym miał w takiej sytuacji....
    Ale jak na razie jestem w 99% zadolony z Jedynki.
    Ten 1 % to szum od 800 w górę - choć myślałem że nie użyję aż takich czułości. Życie weryfikuje poglądy....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Najwygodniej moim zdaniem używać na stałe środkowego punku AF. Przyzwyczajenie z analogowej lustrzanki, gdzie środkowy czujnik był krzyżowy i skuteczniejszy niż boczne. Podobnie jest w E500. Nie wiem jak w E1, ale pewnie też tylko środkowy jest krzyżowy.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Najlepiej jest wybrac manualnie ktory czujnik jest tym glownym i na nim ostrzyc (zawsze lepiej jak to TY a nie aparat) dokonujesz wyboru expozycji.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    MZ automatyczny wybór jest bez sensu z powodu małej liczby punktów AF. Zawsze ostrzę na centralnym i przekadrowuje, jednak w e3 nie zaszkodziłoby 9 pktów AF
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    co racja to racja...
    mi bardzo odpowiadał rozkład pól w KM...dlatego kupiłem E-1