Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uszczelka w ZD 14-54

jedrzej
14.06.06, 12:34
Na wastepie serdeczne pozdrowienia dla wszystkich klubowiczow.

To jest moj pierwszy post na formu jednak juz od dluzszego czasu jestem jego wiernym czytelnikiem. I przyznaje iz glownie dzieki Wam zdecydowalem sie na zakup E-systemu.

Udalo mi sie zakupic uzywany 10-co miesieczny E-1 z obiektywem 14-54 i lampa FL-40 w atrakcyjnej (moim zdaniem) cenie ok. 2900 pln. Aparat i lampa dzialaja bez problemowo natomiast w obiektywie pojawila sie mala mechaniczna usterka. Przy zmianie ogniskowej gumowa (lub gumopodobna ) uszczelka skreca sie i wychodzi z obudowy.

Moje pytanie jest nastepujace czy ktos spotakal sie z takim problemem i wie jak nalezy jego rozwiazac.

pozdrawiam
jedrzej

chomsky
15.06.06, 15:33
Czy sprzedawca napisal Ci w opisie aukcji o tej usterce. Jesli nie to niech ja usunie na wlasny koszt.
czesc.Ch.
Ps. nie spotkalem sie. Czy to ta aukcja, w ktorej lampa upadla i sie nadlamala a reszta to powystawowe?

jedrzej
15.06.06, 22:55
Mialem okazje widzec sprzed przed zakupem. Zwrocilem uwage na ta usterke i sprzedwaca odwiedzil serwis. Podobno obiektyw zostal rozkrecony a uszczelka poprawiona (nie wymieniona) i poradzono przez pare dni nie poslugiwac sie zbyt aktywnie obiektywem by uszczelak sie "ulozyla". Jednoczesnie wyjasniono iz to dosc czesto spotykany przypadek powstajacy na skutek dotykania wysuwanej tuby obiektywu palcami. :?:
Tego typu wyjasnienie wydawalo mi sie calkiem sensowna i przekonujce.

To nie jest aparat o ktorym wspominasz. Przebywam u wachodnich sasiadow i tutaj wszystko kupowalem. Jest taniej niz w Polsce :mrgreen:

WUJEK MARO
16.06.06, 02:40
Nigdy nie spotkałem się z relacją o takim defekcie! A tłumaczenie o "ułożeniu" się uszczelki wydaje się mocnao podejrzane. Moim zdaniem :-)

Kanciaty
16.06.06, 16:38
... moim zdaniem też. Ten obiektyw serwisu nie widział na oczy. Chyba że gdzieś pod "strzechą".

Hal
16.06.06, 17:53
Dla mnie też dziwna sprawa z tą uszczelką...mam taki sam obiektyw od prawie roku i nic się nie dzieje z nim niezwykłego...choć muszę przyznać że raczej na niego nie "chucham i dmucham" a i często "jeździ" ze mną na rowerze gdzie jest narażony na wstrząsy a pomimo tego wszystko gra :D

GieKa
17.06.06, 09:04
.. Przebywam u wachodnich sasiadow i tutaj wszystko kupowalem. Jest taniej niz w Polsce :mrgreen:
Mogłbyś podać jakieś przykładowe ceny? Jak przedtem przywoziło się aparaty z zachodu to może teraz ze wschodu :D

lepmity
17.06.06, 11:03
.. Przebywam u wachodnich sasiadow i tutaj wszystko kupowalem. Jest taniej niz w Polsce Mogłbyś podać jakieś przykładowe ceny? Jak przedtem przywoziło się aparaty z zachodu to może teraz ze wschodu
Interesuje mnie tele-obiektyw ZUIKO 50-200, jaka jest jego cena na wschodzie ? Niejeden by to kupił, ale nasze ceny są za wysokie.

fotomic
17.06.06, 13:42
... moim zdaniem też. Ten obiektyw serwisu nie widział na oczy. Chyba że gdzieś pod "strzechą". co racja to racja. Jakiś wałek ;). Proponuje zadzwonić do serwisu podać nr seryjny obiektywu i będziesz wiedział czy go mieli w swoich łapkach czy nie. Przy okazji zapytaj ile naprawa będzie kosztować(jeżeli jest po gwarancji).

KaarooL
17.06.06, 19:19
wydaje mi się że to jakaś sciema z tą uszczelką. co trzeba tam nayebać żeby zrobić z niej farfocel - to wie tylko sprzedawca Twojego egzemplarza.

jedrzej
17.06.06, 22:39
Dzieki za wasze komentarze...

Poprzednia wlascicielka dostala wszysko w prezencie. Z tego co mialem okazje zauawzyc w momencie jak ogladalem 2 razy sprzet przed zakupem to raczej nie specjalnie sie orientowala co ma ;) Dla nie to byl zwykly aparat tylko ze troche zbyt skaplikowany :mrgreen: Nie zauwazayla nawet iz obiektyw pracuje troche za ciezko.

Osobiscie nie mam podstaw aby nie wierzyc iz obiektyw nie byl w serwsie. Z relacji wynika iz w ramach gwarancj termin usuniecia usterki to 2 miesiace :?: ale jesli im sie spieszy to moga to zrobic od reki za 1500 rubli (~160 pln). Wybrala druga opcje

Nie mniej jednak w chwili obecnej wszystko wydaje sie ok. Ciekawy bylem wszych opini w tej kwesti

jesli chodzi o ceny to podaje linki do sklepow
obiektywy
http://asnfoto.ru/index.php?cPath=19_79&osCsid=02cb285da66108ca188dacf6f9e21c90
http://www.techhome.ru/catalog.asp?cats=367&st=1&l=cats&so=4&or=d&s=3&t=270

i aparaty
http://asnfoto.ru/index.php?cPath=1_37&osCsid=02cb285da66108ca188dacf6f9e21c90
www.foto.ru

lub tez proponuje korzystac z wyszukiwarki cenowej
www.dash.ru

...aha i jeszcze kurs rubla w przyblizeniu 0.118 pln

Dag
18.06.06, 13:35
ale szkielka to drozej niz u nas :)

jedrzej
22.06.06, 09:51
ale szkielka to drozej niz u nas :)
Czyzby, a gdzie?
Jakis adres internetowy... ? :roll:

Dag
22.06.06, 17:37
wlasnie nabylem droga kupna 40-150 za 698 pln, do tego z polska fakturka co pozwoli mi po pewnych kombinacjach na odjecie vatu i szkielko wychodzi 572 pln... bedzie taniej za ruble? :)

jedrzej
23.06.06, 07:59
wlasnie nabylem droga kupna 40-150 za 698 pln, do tego z polska fakturka co pozwoli mi po pewnych kombinacjach na odjecie vatu i szkielko wychodzi 572 pln... bedzie taniej za ruble? :)
pass ;)

jedrzej
1.10.07, 14:40
Po dłuższym czasie wracam do tematu uszczelki do ZD 14-54.

W czasie tego roku uszczelka parę razy się skręcała ale jakoś udawało się uniknąć najgorszego. Jednak jakieś 4 tygodnie temu zwinęła się w takim stopniu, iż obiektyw się zblokował. Niestety chyba zbyt szybko i zbyt pochopnie usunąłem (a właściwie wyrwałem :oops: ) ją z obiektywu gdyż potem zaczęły się schody.

Pierwsze moje kroki skierowałem do Serwisu Olympusa. Pan przyjmujący sprzęt do naprawy wypytał się o rodzaj uszkodzenie, spytał o gwarancje a następnie "zabił' informacją, iż dla napraw pogwarancyjnych dla obiektywu 14-54 istnieje zryczałtowana taksa i koszty wyniesie... 500 PLN :roll: :!:
Nie mam pojęcia jaka jest rzeczywiście wartości tej uszczelki ale wydało mi się iż nie może to być to koszt 1/4 wartości obiektywu :evil: :!: Szczerze powiedziawszy w owym momencie byłem strasznie (mówiąc delikatnie) wkurzony na Olympusa. Podali mi jednak dwa adresy w Warszawie gdzie mieli naprawić sprzęt Olympusa.
CSI Foto - nie naprawiają Olympusa
Foto-Tronik - naprawiają Olympusa, wzięli obiektyw aby ocenić uszkodzenia i... stwierdzili iż nie mają tego typu części.

Zdesperowany wykonałem parę telefonów do Olympusa i jakimś psim swędem zostałem przełączony do serwisu w Czechach gdzie pan mówiący po polsku podał znów te same adresy a następnie telefon do pana Jacka Kowalczyka odpowiedzialnego za E-system. Po krótkiej rozmowie, pan Jackiem skierował mnie do pana Łukasza Zalewskiego. Po kilku telefonach i dzisiaj dostałem informacje iż Olympus może dla mnie sprowadzić specjalnie tę część z Czech a koszt tego to będzie 35 PLN.

Pisze to wszystko dla tego iż jestem pod wrażeniem, pozytywnym wrażeniem i chcę się podzielić tym przypadkiem. Można pewno mieć uwagi iż pierwszy kontakt nie był specjalnie udany i zapowiadało się będę musiał ‘wybulić’ 500 stów nie mniej jednak wszystko jest na dobrej drodze i myśle iż wszystko pozytywnie się zakończy
:mrgreen: :mrgreen:

Powiem to jeszcze raz iż jest pod wrażeniem podmiotowego i jednostkowego podejścia serwisu Olympusa do klienta.
Tak trzymać ;)

pozdrawiam

RadioErewan
1.10.07, 14:50
To ja dodam, że byłem akurat w Olku, jak się do Jacka dodzwoniłeś.

Pozdrawiam

jedrzej
1.10.07, 16:09
To ja dodam, że byłem akurat w Olku, jak się do Jacka dodzwoniłeś.

Pozdrawiam
jesli Twoja obecnośc w jakikolwiek sposób przyczyniła (przyczynia... jeszcze czekam) sie do rozwiązania moich problemów powiem tylko tyle:
Chwała Adminowi niech bedzie :!: :mrgreen:

pozdrawiam

The z00m
1.10.07, 17:14
Ja zaś dodam, że serwis Olympusa to spory atut. Nie wiem czy lud pracujący w serwisie Olka zdaje sobie sprawę jak wiele dobrego robi idąc czasami człowiekowi na rękę :roll: To właśnie jest budowanie marki ;-)

Dlatego też kupuję sprzęt już wyłącznie z Olympus Polska. W przyszłości jak coś będzie nie tak, a gwarancja się skończy będę miał większą śmiałość prosić o pomoc ;-)

suchar
1.10.07, 19:42
Ja mialem dokladnie ten sam problem z uszczelka w 14-54. Po jakims czasie uzywania po prostu wylazla na wierzch. Oddalem do serwisu i od tamtej pory jest ok.

jedrzej
1.10.07, 21:40
Ja mialem dokladnie ten sam problem z uszczelka w 14-54. Po jakims czasie uzywania po prostu wylazla na wierzch. Oddalem do serwisu i od tamtej pory jest ok.
Niestety moj problem polegal na tym iz gwarancja sie skonczyla a pogwarancyjna naprawa jest zyczaltowana i wynosi 500 pln, a to juz troche boli jesli dotyczy takiego drobiazgu
;)