Zobacz pełną wersję : Uszczelka w ZD 14-54
Na wastepie serdeczne pozdrowienia dla wszystkich klubowiczow.
To jest moj pierwszy post na formu jednak juz od dluzszego czasu jestem jego wiernym czytelnikiem. I przyznaje iz glownie dzieki Wam zdecydowalem sie na zakup E-systemu.
Udalo mi sie zakupic uzywany 10-co miesieczny E-1 z obiektywem 14-54 i lampa FL-40 w atrakcyjnej (moim zdaniem) cenie ok. 2900 pln. Aparat i lampa dzialaja bez problemowo natomiast w obiektywie pojawila sie mala mechaniczna usterka. Przy zmianie ogniskowej gumowa (lub gumopodobna ) uszczelka skreca sie i wychodzi z obudowy.
Moje pytanie jest nastepujace czy ktos spotakal sie z takim problemem i wie jak nalezy jego rozwiazac.
pozdrawiam
jedrzej
Czy sprzedawca napisal Ci w opisie aukcji o tej usterce. Jesli nie to niech ja usunie na wlasny koszt.
czesc.Ch.
Ps. nie spotkalem sie. Czy to ta aukcja, w ktorej lampa upadla i sie nadlamala a reszta to powystawowe?
Mialem okazje widzec sprzed przed zakupem. Zwrocilem uwage na ta usterke i sprzedwaca odwiedzil serwis. Podobno obiektyw zostal rozkrecony a uszczelka poprawiona (nie wymieniona) i poradzono przez pare dni nie poslugiwac sie zbyt aktywnie obiektywem by uszczelak sie "ulozyla". Jednoczesnie wyjasniono iz to dosc czesto spotykany przypadek powstajacy na skutek dotykania wysuwanej tuby obiektywu palcami. :?:
Tego typu wyjasnienie wydawalo mi sie calkiem sensowna i przekonujce.
To nie jest aparat o ktorym wspominasz. Przebywam u wachodnich sasiadow i tutaj wszystko kupowalem. Jest taniej niz w Polsce :mrgreen:
WUJEK MARO
16.06.06, 02:40
Nigdy nie spotkałem się z relacją o takim defekcie! A tłumaczenie o "ułożeniu" się uszczelki wydaje się mocnao podejrzane. Moim zdaniem :-)
... moim zdaniem też. Ten obiektyw serwisu nie widział na oczy. Chyba że gdzieś pod "strzechą".
Dla mnie też dziwna sprawa z tą uszczelką...mam taki sam obiektyw od prawie roku i nic się nie dzieje z nim niezwykłego...choć muszę przyznać że raczej na niego nie "chucham i dmucham" a i często "jeździ" ze mną na rowerze gdzie jest narażony na wstrząsy a pomimo tego wszystko gra :D
.. Przebywam u wachodnich sasiadow i tutaj wszystko kupowalem. Jest taniej niz w Polsce :mrgreen:
Mogłbyś podać jakieś przykładowe ceny? Jak przedtem przywoziło się aparaty z zachodu to może teraz ze wschodu :D
.. Przebywam u wachodnich sasiadow i tutaj wszystko kupowalem. Jest taniej niz w Polsce Mogłbyś podać jakieś przykładowe ceny? Jak przedtem przywoziło się aparaty z zachodu to może teraz ze wschodu
Interesuje mnie tele-obiektyw ZUIKO 50-200, jaka jest jego cena na wschodzie ? Niejeden by to kupił, ale nasze ceny są za wysokie.
... moim zdaniem też. Ten obiektyw serwisu nie widział na oczy. Chyba że gdzieś pod "strzechą". co racja to racja. Jakiś wałek ;). Proponuje zadzwonić do serwisu podać nr seryjny obiektywu i będziesz wiedział czy go mieli w swoich łapkach czy nie. Przy okazji zapytaj ile naprawa będzie kosztować(jeżeli jest po gwarancji).
wydaje mi się że to jakaś sciema z tą uszczelką. co trzeba tam nayebać żeby zrobić z niej farfocel - to wie tylko sprzedawca Twojego egzemplarza.
Dzieki za wasze komentarze...
Poprzednia wlascicielka dostala wszysko w prezencie. Z tego co mialem okazje zauawzyc w momencie jak ogladalem 2 razy sprzet przed zakupem to raczej nie specjalnie sie orientowala co ma ;) Dla nie to byl zwykly aparat tylko ze troche zbyt skaplikowany :mrgreen: Nie zauwazayla nawet iz obiektyw pracuje troche za ciezko.
Osobiscie nie mam podstaw aby nie wierzyc iz obiektyw nie byl w serwsie. Z relacji wynika iz w ramach gwarancj termin usuniecia usterki to 2 miesiace :?: ale jesli im sie spieszy to moga to zrobic od reki za 1500 rubli (~160 pln). Wybrala druga opcje
Nie mniej jednak w chwili obecnej wszystko wydaje sie ok. Ciekawy bylem wszych opini w tej kwesti
jesli chodzi o ceny to podaje linki do sklepow
obiektywy
http://asnfoto.ru/index.php?cPath=19_79&osCsid=02cb285da66108ca188dacf6f9e21c90
http://www.techhome.ru/catalog.asp?cats=367&st=1&l=cats&so=4&or=d&s=3&t=270
i aparaty
http://asnfoto.ru/index.php?cPath=1_37&osCsid=02cb285da66108ca188dacf6f9e21c90
www.foto.ru
lub tez proponuje korzystac z wyszukiwarki cenowej
www.dash.ru
...aha i jeszcze kurs rubla w przyblizeniu 0.118 pln
ale szkielka to drozej niz u nas :)
ale szkielka to drozej niz u nas :)
Czyzby, a gdzie?
Jakis adres internetowy... ? :roll:
wlasnie nabylem droga kupna 40-150 za 698 pln, do tego z polska fakturka co pozwoli mi po pewnych kombinacjach na odjecie vatu i szkielko wychodzi 572 pln... bedzie taniej za ruble? :)
wlasnie nabylem droga kupna 40-150 za 698 pln, do tego z polska fakturka co pozwoli mi po pewnych kombinacjach na odjecie vatu i szkielko wychodzi 572 pln... bedzie taniej za ruble? :)
pass ;)
Po dłuższym czasie wracam do tematu uszczelki do ZD 14-54.
W czasie tego roku uszczelka parę razy się skręcała ale jakoś udawało się uniknąć najgorszego. Jednak jakieś 4 tygodnie temu zwinęła się w takim stopniu, iż obiektyw się zblokował. Niestety chyba zbyt szybko i zbyt pochopnie usunąłem (a właściwie wyrwałem :oops: ) ją z obiektywu gdyż potem zaczęły się schody.
Pierwsze moje kroki skierowałem do Serwisu Olympusa. Pan przyjmujący sprzęt do naprawy wypytał się o rodzaj uszkodzenie, spytał o gwarancje a następnie "zabił' informacją, iż dla napraw pogwarancyjnych dla obiektywu 14-54 istnieje zryczałtowana taksa i koszty wyniesie... 500 PLN :roll: :!:
Nie mam pojęcia jaka jest rzeczywiście wartości tej uszczelki ale wydało mi się iż nie może to być to koszt 1/4 wartości obiektywu :evil: :!: Szczerze powiedziawszy w owym momencie byłem strasznie (mówiąc delikatnie) wkurzony na Olympusa. Podali mi jednak dwa adresy w Warszawie gdzie mieli naprawić sprzęt Olympusa.
CSI Foto - nie naprawiają Olympusa
Foto-Tronik - naprawiają Olympusa, wzięli obiektyw aby ocenić uszkodzenia i... stwierdzili iż nie mają tego typu części.
Zdesperowany wykonałem parę telefonów do Olympusa i jakimś psim swędem zostałem przełączony do serwisu w Czechach gdzie pan mówiący po polsku podał znów te same adresy a następnie telefon do pana Jacka Kowalczyka odpowiedzialnego za E-system. Po krótkiej rozmowie, pan Jackiem skierował mnie do pana Łukasza Zalewskiego. Po kilku telefonach i dzisiaj dostałem informacje iż Olympus może dla mnie sprowadzić specjalnie tę część z Czech a koszt tego to będzie 35 PLN.
Pisze to wszystko dla tego iż jestem pod wrażeniem, pozytywnym wrażeniem i chcę się podzielić tym przypadkiem. Można pewno mieć uwagi iż pierwszy kontakt nie był specjalnie udany i zapowiadało się będę musiał ‘wybulić’ 500 stów nie mniej jednak wszystko jest na dobrej drodze i myśle iż wszystko pozytywnie się zakończy
:mrgreen: :mrgreen:
Powiem to jeszcze raz iż jest pod wrażeniem podmiotowego i jednostkowego podejścia serwisu Olympusa do klienta.
Tak trzymać ;)
pozdrawiam
RadioErewan
1.10.07, 14:50
To ja dodam, że byłem akurat w Olku, jak się do Jacka dodzwoniłeś.
Pozdrawiam
To ja dodam, że byłem akurat w Olku, jak się do Jacka dodzwoniłeś.
Pozdrawiam
jesli Twoja obecnośc w jakikolwiek sposób przyczyniła (przyczynia... jeszcze czekam) sie do rozwiązania moich problemów powiem tylko tyle:
Chwała Adminowi niech bedzie :!: :mrgreen:
pozdrawiam
Ja zaś dodam, że serwis Olympusa to spory atut. Nie wiem czy lud pracujący w serwisie Olka zdaje sobie sprawę jak wiele dobrego robi idąc czasami człowiekowi na rękę :roll: To właśnie jest budowanie marki ;-)
Dlatego też kupuję sprzęt już wyłącznie z Olympus Polska. W przyszłości jak coś będzie nie tak, a gwarancja się skończy będę miał większą śmiałość prosić o pomoc ;-)
Ja mialem dokladnie ten sam problem z uszczelka w 14-54. Po jakims czasie uzywania po prostu wylazla na wierzch. Oddalem do serwisu i od tamtej pory jest ok.
Ja mialem dokladnie ten sam problem z uszczelka w 14-54. Po jakims czasie uzywania po prostu wylazla na wierzch. Oddalem do serwisu i od tamtej pory jest ok.
Niestety moj problem polegal na tym iz gwarancja sie skonczyla a pogwarancyjna naprawa jest zyczaltowana i wynosi 500 pln, a to juz troche boli jesli dotyczy takiego drobiazgu
;)