PDA

Zobacz pełną wersję : Do użytkowników E-1 + inna jak FL

wuja
11.05.06, 18:36
Może mnie ktoś oświeci z w jakich trybach będzie pracować niededykowana lampa zew. w automacie z E-1.
t.zn. czy będę miał synchronizację przy długich czasach na 1 i 2 kurtynę? redukcję czerwonych oczu pewnie nie? Kombinację powyższych też nie prawda?
szukam jakiegoś taniego rozwiązania na kwestię braku lampki wbudowanej.
cośik małego i lekkiego raczej do doświetlania.
oczywiście przeczytałem wątki o lampach i jedynkach które znalazłem na forum, tak myslę.
dzięki.
Pa. :D

anwas
11.05.06, 19:02
Niededykowane lampy obrze pracują we własnym trybie automatyki tyrystorowej tzn. ustawia się w lampie potrzebny zakres,następnie wg.tabeli dobiera się przysłonę i czułośc w aparacie i jazda...Ja z lampą Nikona nie miałem problemów z synchronizacją do 1/320s.Wyżej nie szło.Należy tylko odizolować wszystkie możliwe styki zostawiając tylko centralny podkładając taśmę klejącą.Zadnych kombinacji z 2 kurtyną nie ma.Lampa działa sobie, aparat sobie ale jest ok.No i na lampie nie może być wyższe napięcie niż bodajże 100V.Nikon ma 6V więc no problem.Następnym krokiem jest kupienie FL50 i już nigdy nie założy się czegoś innego :D :D :D

wuja
11.05.06, 19:33
Niededykowane lampy obrze pracują we własnym trybie automatyki tyrystorowej tzn. ustawia się w lampie potrzebny zakres,następnie wg.tabeli dobiera się przysłonę i czułośc w aparacie i jazda...

Taa.. to jest jasne dla mnie

Zadnych kombinacji z 2 kurtyną nie ma.Lampa działa sobie, aparat sobie ale jest ok.No i na lampie nie może być wyższe napięcie niż bodajże 100V.Nikon ma 6V więc no problem.Następnym krokiem jest kupienie FL50 i już nigdy nie założy się czegoś innego :D :D :D

Właśnie.
Pytanie moje tyczy w linii prostej zapisu (o lampach obcych) ze strony 107 instrukcji do E-1 :
cyt. "Uwaga. Tryb sterowania lampą wybrany w aparacie (oprócz synchro. na 2 kurtynę) nie będzie miał wpływu na działanie lampy innej niż wyspecyfikowane"
Czyli co? na 2 kurtynę będzie miał????
Znowy kumaty sprzedawca (tak wyglądał) twierdził jak Ty- tylko błysk przy zwolnieniu migawki.
Polecał mi jako substytut Metza 28 coś tam za 450,00, z dedykacja do Oly i pracującym w pełni poza FP, ale bez kręcenia palnikiem.
Ale za 750 to była (jest) Fl36 miesięczna na Allegro.
Więc Metz bez sensu.
Reasumując:
albo awaryjnie cokolwiek z automatyką i tyrystorem o mocy dobranej do potrzeb np. za 50-100, albo FL36?
Right?
Pa.

anwas
11.05.06, 20:04
Kup FL 36 i nie zawracaj sobie głowy.Dedykowane innych firm mają spore ograniczenia tak jak napisałeś brak trybu FP i inne, a kosztuja sporo.Jeżeli nie rozumiesz tego co napisałem to będzie Ci trudno fotografować z inną lampą niż dedykowana gdyż pewnych zasad i pewne podstawy należy mieć.Poza tym niededykowana lampa byle jakiej firmy za 50 zł może okazać się kulą u nogi.Mój Nikon nie kosztuje 50 zł a to się przekłada na jakość.

wuja
12.05.06, 00:13
Wszystko jasne. Chciałem trochę przysępić :) ,bo flasha uzywam raczej tylko do doświetleń, ale fatkycznie chyba nie ma co się męczyć.
Dzięki za fatygę.
Zdrówka.
Pa

Baltazar
12.05.06, 09:37
Hmmm...a co ma elektronika lampy i dedykacja do synchra na drugą kurtynę? Aparat po prostu później wysyła impuls do lampy i tyle. Mam lampę manualną Topca 3xx i synchro na drugą kurtynę działa.

chomsky
12.05.06, 10:49
Allleeeee ooo ssssoooooo choziiiii?
Czesc.Ch.

black_bird
3.11.07, 01:51
koniec, kropka, amen ;)

RadioErewan
3.11.07, 01:53
ArekEr1 - Jak masz jakiś żal, załóż sobie wątek w stosownym dziale. Za śmiecenie we wszystkich wątkach tematycznych za chwilę wlepię ci ostrzeżenie!
Update: No cóż, krótko trwała nasza klubowa znajomość. :-(