Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Do użytkowników E-1 + inna jak FL

Mieszka w
    3M
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Do użytkowników E-1 + inna jak FL

Może mnie ktoś oświeci z w jakich trybach będzie pracować niededykowana lampa zew. w automacie z E-1.
    t.zn. czy będę miał synchronizację przy długich czasach na 1 i 2 kurtynę? redukcję czerwonych oczu pewnie nie? Kombinację powyższych też nie prawda?
    szukam jakiegoś taniego rozwiązania na kwestię braku lampki wbudowanej.
    cośik małego i lekkiego raczej do doświetlania.
    oczywiście przeczytałem wątki o lampach i jedynkach które znalazłem na forum, tak myslę.
    dzięki.
    Pa.

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Niededykowane lampy obrze pracują we własnym trybie automatyki tyrystorowej tzn. ustawia się w lampie potrzebny zakres,następnie wg.tabeli dobiera się przysłonę i czułośc w aparacie i jazda...Ja z lampą Nikona nie miałem problemów z synchronizacją do 1/320s.Wyżej nie szło.Należy tylko odizolować wszystkie możliwe styki zostawiając tylko centralny podkładając taśmę klejącą.Zadnych kombinacji z 2 kurtyną nie ma.Lampa działa sobie, aparat sobie ale jest ok.No i na lampie nie może być wyższe napięcie niż bodajże 100V.Nikon ma 6V więc no problem.Następnym krokiem jest kupienie FL50 i już nigdy nie założy się czegoś innego

Mieszka w
    3M
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez anwas
    Niededykowane lampy obrze pracują we własnym trybie automatyki tyrystorowej tzn. ustawia się w lampie potrzebny zakres,następnie wg.tabeli dobiera się przysłonę i czułośc w aparacie i jazda...
    Taa.. to jest jasne dla mnie

Cytat Zamieszczone przez anwas
    Zadnych kombinacji z 2 kurtyną nie ma.Lampa działa sobie, aparat sobie ale jest ok.No i na lampie nie może być wyższe napięcie niż bodajże 100V.Nikon ma 6V więc no problem.Następnym krokiem jest kupienie FL50 i już nigdy nie założy się czegoś innego
    Właśnie.
    Pytanie moje tyczy w linii prostej zapisu (o lampach obcych) ze strony 107 instrukcji do E-1 :
    cyt. "Uwaga. Tryb sterowania lampą wybrany w aparacie (oprócz synchro. na 2 kurtynę) nie będzie miał wpływu na działanie lampy innej niż wyspecyfikowane"
    Czyli co? na 2 kurtynę będzie miał????
    Znowy kumaty sprzedawca (tak wyglądał) twierdził jak Ty- tylko błysk przy zwolnieniu migawki.
    Polecał mi jako substytut Metza 28 coś tam za 450,00, z dedykacja do Oly i pracującym w pełni poza FP, ale bez kręcenia palnikiem.
    Ale za 750 to była (jest) Fl36 miesięczna na Allegro.
    Więc Metz bez sensu.
    Reasumując:
    albo awaryjnie cokolwiek z automatyką i tyrystorem o mocy dobranej do potrzeb np. za 50-100, albo FL36?
    Right?
    Pa.

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kup FL 36 i nie zawracaj sobie głowy.Dedykowane innych firm mają spore ograniczenia tak jak napisałeś brak trybu FP i inne, a kosztuja sporo.Jeżeli nie rozumiesz tego co napisałem to będzie Ci trudno fotografować z inną lampą niż dedykowana gdyż pewnych zasad i pewne podstawy należy mieć.Poza tym niededykowana lampa byle jakiej firmy za 50 zł może okazać się kulą u nogi.Mój Nikon nie kosztuje 50 zł a to się przekłada na jakość.

Mieszka w
    3M
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wszystko jasne. Chciałem trochę przysępić ,bo flasha uzywam raczej tylko do doświetleń, ale fatkycznie chyba nie ma co się męczyć.
    Dzięki za fatygę.
    Zdrówka.
    Pa

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Hmmm...a co ma elektronika lampy i dedykacja do synchra na drugą kurtynę? Aparat po prostu później wysyła impuls do lampy i tyle. Mam lampę manualną Topca 3xx i synchro na drugą kurtynę działa.
    Grzesiek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Allleeeee ooo ssssoooooo choziiiii?
    Czesc.Ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    koniec, kropka, amen ;)

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    ArekEr1 - Jak masz jakiś żal, załóż sobie wątek w stosownym dziale. Za śmiecenie we wszystkich wątkach tematycznych za chwilę wlepię ci ostrzeżenie!
    Update: No cóż, krótko trwała nasza klubowa znajomość.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto