PDA

Zobacz pełną wersję : Obory

Smerf Maruda
1.05.06, 19:08
Trzy zdjęcie z dzisiejszej wyprawy rowerowej w stronę Konstancina koło Warszawy (i nieco dalej :-)

http://grabun.com/zdjecia/obory/

Kolory nie są podciągane, zdjęcia robione w RAW, wywowływane w RSE.

Rafał Czarny
2.05.06, 21:13
Niespecjalnie mi się podobają. Kadrowanie dobre, kolory OK, niby wszysto poprawnie, ale... No właśnie. Widoczki jakich tysiące na forach fotograficznych.

WUJEK MARO
3.05.06, 02:00
Na pierwszych dwóch fotkach zdecydowanie brakuje człowieka :-) Ostatnie zdjecie perfekcyjnie nadawałoby sie do przerobienia. Mam tu na myśli wzmocnienie koloru nieba. Efekt byłby piorunujacy. Spójrz na ostatni przykład na tej stronce (pozwoliłem sobie skopiowac link z innego wątku): http://www.hdrsoft.com/images/more_examples/tm.html

Smerf Maruda
3.05.06, 11:04
Dziękuję za uwagi.

Rafał: no to są takie pstryki; zauważyłem, że potrzebuję czasu, by zrobić zdjęcia, które zdaniem moim i widzów są dobre. Tego czasu chyba brakuje podczas rowerowej wyprawy, stąd, być może, sztampowy charakter moich fotek.

Wuju: ja nie lubię (czytaj: nie umiem) fotografować ludzi :-) Ni w cholerę mi to nie wychodzi, dlatego na moich fotach brakuje czynnika ludzkiego.

Ostatnie zdjęcie zostało złożone z dwóch różnych ekspozycji -- na cienie i na niebo (ORF wywołany dwukrotnie w RSE); prawie, że HDR, nieprawdaż? :-) Żeby zrobić to porządnie należałoby zaznaczyć samo i pobawić się kontrastem-nasyceniem, ale jak dla mnie to za chirurgiczna robota, brak mi cierpliwości :-)

Dziękuję za komentarze.

Tadeusz Jankowski
3.05.06, 12:01
Nie wiem, dlaczego w postach mówi się o fotkach w liczbie mnogiej. Ja widzę aktualnie tylko jedną - tę z kępą wierzb błotnych i ławeczką.

Nie będe się rozpisywał. Mi się podoba kompozycja- zestaw plam i linii barwnych- zieleń łączki, pas jasnych lekko żółtawych szuwarów, jasna ławeczka po prawej, kóra jest jej kontynucją, kępa wierzb błotnych i ciemne drzewa w tle. Kompozycja jest czytelna z oddali, co jest moim zdaniem siłą tego zdjęcia. Jedna rzecz wydaje mi się nadmierna w tym obrazie, jak na moje oko, zbyt przesadnie wypukła kępa zarośli, bardzo dominuje. Do ławeczki można dorabiać ideologię, ale niech będzie bez.

Uważam, że jest to typowy widok w kraju, ale już wypatrzenie tego jednego miejsca, z którego zostało to ujęte, skomponowane, to moim zdaniem nie było typwe - tysięczne, jak chcą tego niektórzy dyskutanci. Fotografowanie polega na tym, aby wypatrzyc w powodzi przeciętności coś oryginalnego, usłyszeć to jedno, jedyne brzmienie i zarejestrować je. Autorowi to się udało.
Pzdr, TJ

Smerf Maruda
3.05.06, 21:39
Nie wiem, dlaczego w postach mówi się o fotkach w liczbie mnogiej. Ja widzę aktualnie tylko jedną - tę z kępą wierzb błotnych i ławeczką.

Ach, bo tam są jeszcze cyferki i plusiki/minusiki -- prowadzą do kolejnych zdjęć :-)

Dziękuję za komentarz. Powiem tak -- nie robię zdjęć, kierując się jakąś myślą przewodnią; tę domenę zostawiam artystom-fotografikom, sobie rezerwując prawo do naciśnięcia spustu migawki wtedy, gdy wpadnie mi coś w oko.

Najprawdopodobniej to właśnie brak motywu przewodniego powoduje, że zdjęcia wydają się być nijakie, niewyróżniające się z tłumu. Niemniej, to pstrykanie sprawia *mi* przyjemność, a o to przecież w gruncie rzeczy chodzi -- by się tym cieszyć i mieć z tego radość. Jeśli spodoba się reszcie -- tym lepiej, jeśli nie -- pozostaje wzruszyć ramionami (lub też przyjąć słuszną krytykę, jeśli posiada się zamiar wystawiania własnych prac na forum ;-)

Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję za komentarz.