Zobacz pełną wersję : E-500 14-45 i zdjęcia makro
witam wiosennie,
od niedawna jestem szczesliwym uzytkownikiem e-500 z kitowym obiektywem 14-45. od poczatku zauwazylem ze aparat ma problemy z ostrzeniem w makro. po ok. miesiacu uzytkowania przestal ostrzyc wogole i odeslalem go do serwisu, z którego wrocil po 2tyg. (serwis w czechach), gdzie zainstalowali nowy firmware 1.1 i nic nie napisali co bylo przyczyna awarii. nic nie wymienili i trudno powiedziec co z nim zrobili. aparat zaczal ostrzyc chociaz dalej ma problemy z ostrzeniem w trybie makro a nawet jesli mu sie uda to zdjecia wychodza nieostre. probowalem roznych ustawien ale moze jest cos na co nie zwrocilem uwagi. zdjecia robie w pomieszczeniu o duzym naslonecznieniu, bez lampy oczywiscie na max zoomie i bez zoomu, rozne iso i metody pomiaru swiatla. Fotografowane rzeczy to np owoce na stole, wiec wcale nie takie male.
prosze o porade, czy jest to wina mojej niewiedzy, problemu tago egzlemplarza czy moze zupelnie czegos innego.
jakich ustawien powinienem uzywac.
probowalem rowniez zdjec przy max F w trybie pierwszenstwa migawki z dlugim czasem naswietlania ze stawtywu ale efekty mnie nie zadawalaja.
Dziwna Mgla
Poza tym zauważylem, że zdjęcia robione w pomieszczeniach (przy mniejszej ilosci swiatla) maja zawsze dziwna mgle, która trzeba pozniej usowac w Photoshopie. Nie sa ostra bez wzgledu na iso oraz dodatkowe doswietlanie oraz czas naswietlania. Oczywiscie przy dluzszych czasch zdjecia robilem ze statywu ale zawsze pozostaje ta dziwna mgielka na calym zdjeciu. Czego moze to byc wina?? Czy ktos z was zaobserwowal cos podobnego?
pozdrawiam
lG
Pokaż jakieś przykłady. I witaj :)
zaraz wrzuce zdjecia na serwer:
http://www.lumex.pl/makro/P4051628.jpg
http://www.lumex.pl/makro/P4071634.jpg
http://www.lumex.pl/makro/P4071704.jpg
zdjecia robione dzisiaj przy pieknym sloncu w formacie tiff.
zapis do jpg - photoshop cs2
lG
Masz coś na mieszane w ustawieniach aparatu. Zresetuj aparat do ustawień fabrycznych i sprawdź jeszcze raz. Przy pełnym słońcu nie ma mowy żebyś dostał czas na poziomie 1/6 s. Tutaj nawet klapnięcie lustra mogło poruszyć aparat.
Light Source = Shade masz na SHADE, w tej chwili nie pamiętam co to jest ale nie podoba mi się ten opis.
dzieks, zrobilem reset wszystkiego ale nie jest to pierwszy reset i obawiam sie ze srednio mu pomoze
.
nie moge nigdzie znalezc light source, mozesz mnie naprowadzic gdzie tego szukac?
sprawdzilem wszystkie mozliwe ustawienia w menu i nigdzie nie znalazlem shade'a. :(
no wlasnie takie sie dziwne rzeczy dzieja i doprowadza mnie to do szalenstwa
lG
light source to pozycja wycztane z EXIF.
Zrób z dwa zdjęcia po tym resecie i pochwal się czy jest lepiej. Moim zdaniem powinno być już dobrze. I ustaw balans bieli na automat albo na słoneczko - nie to że będzie lepiej ale przy pomarańczach to trochę Ci nie wyszło z kolorem.
blady
wiem, tez to widzialem ale nie bardzo wiem gdzie mozna zmienic ta opcje w aparacie.
zrobilem kilka zdjec z roznymi opcjami balansu bieli.
http://www.lumex.pl/makro/P4071774.jpg - automat
http://www.lumex.pl/makro/P4071775.jpg - slonce
http://www.lumex.pl/makro/P4071777.jpg - domek
i co o tym sadzisz? jak dla mnie to troche lipa jest w kazdym przypadku
lG
co jak co ale nie ma się czemu dziwić. Zapewne robisz zdjęcia w pomieszczeniu. Czasy takie wychodza bo jest nie za jasno wbrew pozorom, używasz ISO 100 (może trochę do góry) no i główna przyczyna przysłona 7.1 , 9 , 7.1 nie ma sie czemu dziwić że takie czasy i taka ciemnica. Do tego pomiar światła centralny wazony.
Rada
ISO do góry, przysłona mniejsza(dużo), i przede wszystki WIĘCEJ ŚWIATŁA, i nauka pomiary punktowego.
EDIT:
to było do pierwszych zdjęc, daj zdjęcia z EXIFEM z drugiej serii.
fotomic
drugie zapisywalem tak samo jak te pierwsze wiec maja zachowane te same info.
sprobuje zwiekszyc przeslone i zwiekszyc iso. fakt ze teraz jest juz zupelnie inne zlonce niz to ktore bylo rano dlatego efekt zupelnie inny.
ale co mi powiesz o tej mgle ktora zostaje na zdjeciach. czy to wina ustawien, bo na moje oko to cos tu jest nie tak.
lG
rzeczywiście sa Exify(przedtem nie mógł soft ich znaleźć). Ale co z tego jak parametry te same co przedtem(kosmiczna przysłona) i czas za długi - co może być przyczyną "mgiełki" ? której nie widzę za bardzo. Zrób zdjęcie na przysłonie 5.6 i ISO 400 tak aby wyszły krótkie czasy i daj do wglądu.
na życzenie bardzo piekne i oryginalne zdjecie ;)
http://www.lumex.pl/makro/P4071828.jpg
bez wzgledu na ustawienia mgla zostaje - wieksza lub mniejsza, dopiero wysotrzenie tego w photoshopie "przywraca" zdjeciu jej porzadany wyglada.
Wydaje mi sie ze aparat za 3000 zl powienien robic zdjecia ostre jak szyba bez jakiegos rozmglenia.
Jak to wyglada w waszym przypadku? Bo ja robie nim zdjecia od grudnia i od poczatku mi sie to nie podoba.
lG
i problem tkwi dokłądnie w ...................... ??
szczerze mówiąc to ja nie widze nic złego poza kiepskim balansem bieli(koszmarnym balansem).
zdjęcie podostrzyć i będzie OK.
fotomic
no wlasnie, wymaga to dodatkowego podostrzenia w pshopie. czy nie uwazasz ze ono powinno byc ostre bez inerencji w komputerze? moze ja sie na tym nie znam tak jak ty ale wydawalo mi sie ze przy tak duzej matrycy i calkiem niezlym obiektywie zdjecie powinno byc ostre samo w sobie.
co do balansu bieli to spod i tlo jest wlasnie takiego koloru, jasno zółte, są to kartki tektury o takim wlasnie kolorze wiec nie bardzo wiem co ci sie nie podoba.
lG
myślałem żę kartki są białe :) w rzeczywistości. Co do zmniejszczenia zdjęcia to niestety tak już jest że zawsze trzeba podostrzyć po zmniejszeniu. Zdjęcie jest ostre samo w sobie ale po zmniejszeniu traci ostrość.
P.S. można tez ustawić większa ostrość prosto w aparacie.
zapewne dlatego uważasz zę jest mgiełka(strata ostrości) po zmniejszeniu. ;) spróbuj podostrzyć ;)
gdyby to chodzilo o jpg to luz, ale zdjecia mam w formacie tif i zajmuja ponad 20mb kazde i po otwarciu ich w pshopie takie wlasnie sa nieostre. i to mnie bardzo irytuje poniewaz chcialbym zeby byly bardzo ostre a one sa srednio ostre. sam rozumiesz, ze nie jest to pelnia szczescia kiedy twoj wymarzony aparat robi ci takie numery. dlatego chce sie dowiedziec czy to jest przypadek tylko moj czy moze tak po prostu juz jest z e-500 albo z 14-45.
juz raz w serwisie byl, zastanawiam sie czy nie wyslac go znowu.
pozdrawiam slonecznie, troche nieostro (przez tego e-500)
lG
z tego co sie orientuję to format tiff jest prawie bezstratny, coś podobne do RAW. NIe dziw się że zdjęcia takie są , tak jest zawsze i wszędzie. Poprostu zmień stopień ostrości prosto w aparacie i masz po problemie
Tak wygląda po wyostrzeniu:
http://img204.imageshack.us/img204/9189/p4071828aaaa8kr.jpg
Czyli jest OK
Chcesz ostro to zmień stopień ostrości w aparacie inaczej musisz edytować zdjęcia i nie ma w tym nic złego, dziwnego.
P.S. dalczego zapisujesz w TIFF a nie RAW ?
lukgier, kolega fotomic ma rację i nic dodać nic ujać - zdjęcia są moim zdaniem akceptowalne, szczególnie te podostrzone przez fotomic'a.
Dziwi mnie, że cokolwiek zrobili w serwisie (jak wgranie nowego softu) - masz sprawny aparat nie wymagający żadnej interwencji.
Swoją drogą z jakości zdjęć z 14-45mm, ja nie byłem zadowolony i moim zdaniem to słabe szkło w porównaniu z 14-54mm czy 40-150mm, ale nie jest też tak, że nadaje się do wyrzucenia i nic z niego nie można wykrzesać.
moim zdaniem to ZZN powiem Ci szczerze że chciałęm to napisać juz dużo wcześniej, czekałem kiedy przyjdziesz i sam napiszesz ;) 8) , najprawdopodobniej masz rację. ;)
Pozdr
Michał Szczepaniak
Dzieki chlopaki!
doceniam wasza pomoc.
w serwisie musieli cos zrobic bo aparat w pewnym momencie przestal ostrzyc, wogole w zadnym trybie nie ostrzyl. wiec cos tam sie z nim stalo niedobrego. odeslali ten sam aparat tyle ze ostrzacy, z nowym softem 1.1.
Pewnie macie racje co do kitowego obiektywu 14-45. chociaz w tym momencie nie chcialbym kupowac czegos nowego bo po prostu nie mam na to kasy.
Moze kiedys zainwestuje w cos lepszego.
Jedna srpawa mgla na zdjeciach ktora da sie usunac w pshopie, Inna sprawa polega na tym ze aparat w AF w trybie makro ma bardzo duze problemy ze zlapaniem ostrasci.
po prostu przy duzym zoomie aparat nie jest w stanie wyostrzyc mimo dobrego swiatla.
Nie pomaga zmiana ISO - lampka i tak miga.
Stad moje obawy ze moze byc cos z nim nie tak.
Zapisuje w Tiff poniewaz jest z nim mniej problemow niz z raw, do ktorego musialem sciagac drivery zeby mozna wogole go bylo otwierac. Nie kazdy je ma a z tiffem radzi sobie kazdy program.
pozdrawiam
lG
Rafał Czarny
7.04.06, 19:32
Co to jest ZNN? :roll:
a może zbyt blisko podchodzisz do obiektu i dlatego AF nie łapie?
no wydaje mi sie ze od tego jest tryb makro zeby wlasnie robic zdjecia z bliska, zblizanie sie do obiektu zoomem czy fizycznie nie ma chyba znaczenia. aparat ewidentnie sie buntuje i nie chce lapac ostrosci.
lG
Rafał Czarny
7.04.06, 19:43
Ale obiektyw 14-45 to nie jest obiektyw makro. Ma długie tzw. podejście czyli odległość ostrzenia. Może Blady ma rację.
Co to jest ZNN?
Rafał Czarny
7.04.06, 19:47
A tryb makro nic ci nie pomoże. To tylko komputer, który ustala za ciebie niektóre parametry. Ale jeśli obiektyw nie jest makro, to program go takim nie uczyni.
Rafał, nie ma ZNN, jest ZZN.
ZZN to Zespół Zawiedzonych Nadziei po zakupie lustrzanki... 8)
i dodam, że sam przez to przeszedłem. Efektem jest zmiana obiektywu.
Druga połowa nie przeszła pozytywnie ZZN - zniechęciła się do robienia zdjęć dslr całkowicie. Robi zdjęcia analogiem.
Nie wiem jak działa program MAKRO w E-500 bo nigdy go nie włączałem, ale nie jest tak, że możesz podejść na 2 cm, tak to można z M42 i pierścieniami, albo z konwerterem, albo z obiektywem do makro i to też nie koniecznie.
Ale obiektyw 14-45 to nie jest obiektyw makro.
i tu jest pies pogrzebany!
Rafał Czarny
7.04.06, 20:29
Rafał, nie ma ZNN, jest ZZN.
Może mój błąd nie był duży, bo ZNN to Zespół Niespełnionych Nadziei. :wink:
Ja nie miałem tego syndromu po zakupie E500. Widziały gały, co brały... :D
Tak panowie, macie racje. Mam objawy ZZN i ZNN rowniez. Obawiam sie ze to chyba dosc czeste w przypadku pierwszej lustrzanki cyfrowej. Mimo wszystko sie nie poddaje i staram po malu jakos wyjsc na prosta rowniez dzieki wam :] - forum jest tym czym jest klub AA dla zagladajacych do kieliszka.
Faktem jest ze tryb makro wlacza tylko odpowiednie ustawienie komputera, ale wlasnie po czesci o to chodzi, zeby komputer inaczej interpretowal dane.
Zmiana optyki to jedno, a pomiary swiatla i odleglosci to drugie - za to wlasnie odpowiada komputer i tryb makro, jak na moje oko.
dobra ide zrobic jeszcze kilka makr bo ladnie dzis sloneczko swieci ;)
pozdrawiam
lG
lukgier mimo ,że długo fotografuję amatorsko , oj długo ,długo najpierw analogowymi lustrznkami , potem bardzo dobrym kompaktem (C5050) to po zakupie lustrzanki cyfrowej przeżyłem ZZN jak wielu. Na 2 tygodnie w nerwach schowałem lustro do szuflady ,aż ostygłem i zrozumialem czym się różni fotografowanie kompaktem od lustrznkowania i jaką wartość ma fotka z lustrzanki i co można z nia zrobić. Najbardziej na początku brakowalo mi tej nienaturalnej jak brzytwa ostrosci. Teraz jest wszystko OKi. Ważną rzecza jest abyś zrozumiał dzialanie AF i wykorzystal jego cechy bo bez tego co drugą fotkę będziesz miał jak po wodą. Poczytaj sobie o GO i dzialłiu AF na detekcji kontrastu , a będzie dobrze.
Powodzenia , a parat masz taki ,że można nim czarować . Niektórzy nawe nie mają odwagi o takim marzyć. Na dziś na pewno jest mądrzejszy od Ciebie ( bez urazy)
masz z pewnoscia racje robin102, aparat jest zdecydowanie madrzejszy w tym momencie ode mnie. ciesze sie chociaz, ze nie jestem jedyny jesli chodzi o ZZN. faktycznie chcialoby sie miec zdjecia ostre jak zyletka - takie wlasnie jak z analoga a tu niestety jest **** w moim przypadku. moze z czasem mi to przejdzie i naucze sie z tym zyc. niejeden pewnie marzy o takim zestawie, dla pocieszenia dodam ze zestaw nie jest moj tylko firmy, ja tylko mam przyjemnosc z niego korzystac robiac zdjecia na strone itp.
czy moglbys mi polecic jakas skarbnice wiedzy o AF i GO?
zrobilem jescze kilka zdjec. mozecie mi powiedziec czy sa one dobre, zle czy do przyjecia biorac pod uwage moj zestaw.
zdjecia nie byly retuszowane - import z raw i zapis do tif i nastepnie do jpg w cs2.
http://www.lumex.pl/makro/Untitled-7.jpg
http://www.lumex.pl/makro/Untitled-12.jpg
http://www.lumex.pl/makro/Untitled-13.jpg
http://www.lumex.pl/makro/Untitled-17.jpg
http://www.lumex.pl/makro/Untitled-19.jpg
http://www.lumex.pl/makro/Untitled-20.jpg
lG
Fotki jak najbardziej w porzadku , dla mnie nawet ostre jak należy, jeśli by poszly na papier byłyby jeszcze lepsiejsze.
Rób w RWIku potem przewalaj na jpg jak potrzebujesz , poc po drodze mieszać w tifie . Coś Ci to daje ??
Warto użyć Programu Olympus Studio do rawów . Prościutki w obsłudze i daje niesamowite możliwości poprawy jakości ( subiektywnej) mi kopara opadła jak zacząłem się nim bawić. Masz go pewnie w pudełku w zestawie . Załaczają wersje na 30 dni . Jak będziesz miał witaminki do niego to daj znać.
dzieki robin,
na tifa przerabialem najpierw poniewaz musialem zmniejszyc rozdzielczosc i wyslac pliki bez straty jakosci do znajomego grafika do ktorego byly adresowane (ja bardziej projesjonalnie zajmuje sie nagrywaniem muzyki a fotografia to tylko hobby, ale to inna bajka) a cs2 chyba nie potrafi zapisywac do olkowego raw'a zatem padlo na tifa.
olympus studio gdzies tam mam, ale widzialem ze jest to jakas darmowa wersja wiec sobie nie zawracalem glowy majac cs2, ale jesli uwazasz ze powinienem go zainstalowac to tak zrobie.
O jakich witaminkach mowisz? pluginach, serialu do pelnej wersji hmm ... nie lapie jeszcze tego slangu fotograficznego ;)
mozesz mi polecic jakies materialy o AM, GO i detekcji kontrastu?
pozdrawiam
lG
Heee .To Ty nagrywasz muzykę ,a ja słucham bom zatwardziały audiofil , a fotografia to tak zupełnie przy okazji. O Go o działaniu AF w oparciu o detekcje kontrastu można wszędzie poczytać . Wrzuć w googielki. Ja kurde czytałem z papierowych książek.
Używanie Olympu Studio by Ci życie uprościło , a witaminki ??? przedłużają życie programu po ukończeniu 30 dni he he he
Ale w tym to chyba będzisz lepszy bo ja z komputerkami to słabo sobie radzę , stary już jestem.