witam wiosennie,
od niedawna jestem szczesliwym uzytkownikiem e-500 z kitowym obiektywem 14-45. od poczatku zauwazylem ze aparat ma problemy z ostrzeniem w makro. po ok. miesiacu uzytkowania przestal ostrzyc wogole i odeslalem go do serwisu, z którego wrocil po 2tyg. (serwis w czechach), gdzie zainstalowali nowy firmware 1.1 i nic nie napisali co bylo przyczyna awarii. nic nie wymienili i trudno powiedziec co z nim zrobili. aparat zaczal ostrzyc chociaz dalej ma problemy z ostrzeniem w trybie makro a nawet jesli mu sie uda to zdjecia wychodza nieostre. probowalem roznych ustawien ale moze jest cos na co nie zwrocilem uwagi. zdjecia robie w pomieszczeniu o duzym naslonecznieniu, bez lampy oczywiscie na max zoomie i bez zoomu, rozne iso i metody pomiaru swiatla. Fotografowane rzeczy to np owoce na stole, wiec wcale nie takie male.
prosze o porade, czy jest to wina mojej niewiedzy, problemu tago egzlemplarza czy moze zupelnie czegos innego.
jakich ustawien powinienem uzywac.
probowalem rowniez zdjec przy max F w trybie pierwszenstwa migawki z dlugim czasem naswietlania ze stawtywu ale efekty mnie nie zadawalaja.
Dziwna Mgla
Poza tym zauważylem, że zdjęcia robione w pomieszczeniach (przy mniejszej ilosci swiatla) maja zawsze dziwna mgle, która trzeba pozniej usowac w Photoshopie. Nie sa ostra bez wzgledu na iso oraz dodatkowe doswietlanie oraz czas naswietlania. Oczywiscie przy dluzszych czasch zdjecia robilem ze statywu ale zawsze pozostaje ta dziwna mgielka na calym zdjeciu. Czego moze to byc wina?? Czy ktos z was zaobserwowal cos podobnego?
pozdrawiam
lG