Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: E-500 14-45 i zdjęcia makro

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

E-500 14-45 i zdjęcia makro

witam wiosennie,

od niedawna jestem szczesliwym uzytkownikiem e-500 z kitowym obiektywem 14-45. od poczatku zauwazylem ze aparat ma problemy z ostrzeniem w makro. po ok. miesiacu uzytkowania przestal ostrzyc wogole i odeslalem go do serwisu, z którego wrocil po 2tyg. (serwis w czechach), gdzie zainstalowali nowy firmware 1.1 i nic nie napisali co bylo przyczyna awarii. nic nie wymienili i trudno powiedziec co z nim zrobili. aparat zaczal ostrzyc chociaz dalej ma problemy z ostrzeniem w trybie makro a nawet jesli mu sie uda to zdjecia wychodza nieostre. probowalem roznych ustawien ale moze jest cos na co nie zwrocilem uwagi. zdjecia robie w pomieszczeniu o duzym naslonecznieniu, bez lampy oczywiscie na max zoomie i bez zoomu, rozne iso i metody pomiaru swiatla. Fotografowane rzeczy to np owoce na stole, wiec wcale nie takie male.

prosze o porade, czy jest to wina mojej niewiedzy, problemu tago egzlemplarza czy moze zupelnie czegos innego.
    jakich ustawien powinienem uzywac.
    probowalem rowniez zdjec przy max F w trybie pierwszenstwa migawki z dlugim czasem naswietlania ze stawtywu ale efekty mnie nie zadawalaja.

Dziwna Mgla
    Poza tym zauważylem, że zdjęcia robione w pomieszczeniach (przy mniejszej ilosci swiatla) maja zawsze dziwna mgle, która trzeba pozniej usowac w Photoshopie. Nie sa ostra bez wzgledu na iso oraz dodatkowe doswietlanie oraz czas naswietlania. Oczywiscie przy dluzszych czasch zdjecia robilem ze statywu ale zawsze pozostaje ta dziwna mgielka na calym zdjeciu. Czego moze to byc wina?? Czy ktos z was zaobserwowal cos podobnego?

pozdrawiam
    lG

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Pokaż jakieś przykłady. I witaj
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    zaraz wrzuce zdjecia na serwer:

http://www.lumex.pl/makro/P4051628.jpg
    http://www.lumex.pl/makro/P4071634.jpg
    http://www.lumex.pl/makro/P4071704.jpg

zdjecia robione dzisiaj przy pieknym sloncu w formacie tiff.

zapis do jpg - photoshop cs2
    lG

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Masz coś na mieszane w ustawieniach aparatu. Zresetuj aparat do ustawień fabrycznych i sprawdź jeszcze raz. Przy pełnym słońcu nie ma mowy żebyś dostał czas na poziomie 1/6 s. Tutaj nawet klapnięcie lustra mogło poruszyć aparat.

Light Source = Shade masz na SHADE, w tej chwili nie pamiętam co to jest ale nie podoba mi się ten opis.
    blady

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    dzieks, zrobilem reset wszystkiego ale nie jest to pierwszy reset i obawiam sie ze srednio mu pomoze
    .
    nie moge nigdzie znalezc light source, mozesz mnie naprowadzic gdzie tego szukac?
    sprawdzilem wszystkie mozliwe ustawienia w menu i nigdzie nie znalazlem shade'a.

no wlasnie takie sie dziwne rzeczy dzieja i doprowadza mnie to do szalenstwa

lG

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    light source to pozycja wycztane z EXIF.

Zrób z dwa zdjęcia po tym resecie i pochwal się czy jest lepiej. Moim zdaniem powinno być już dobrze. I ustaw balans bieli na automat albo na słoneczko - nie to że będzie lepiej ale przy pomarańczach to trochę Ci nie wyszło z kolorem.
    blady

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    blady

wiem, tez to widzialem ale nie bardzo wiem gdzie mozna zmienic ta opcje w aparacie.

zrobilem kilka zdjec z roznymi opcjami balansu bieli.

http://www.lumex.pl/makro/P4071774.jpg - automat
    http://www.lumex.pl/makro/P4071775.jpg - slonce
    http://www.lumex.pl/makro/P4071777.jpg - domek

i co o tym sadzisz? jak dla mnie to troche lipa jest w kazdym przypadku

lG

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    co jak co ale nie ma się czemu dziwić. Zapewne robisz zdjęcia w pomieszczeniu. Czasy takie wychodza bo jest nie za jasno wbrew pozorom, używasz ISO 100 (może trochę do góry) no i główna przyczyna przysłona 7.1 , 9 , 7.1 nie ma sie czemu dziwić że takie czasy i taka ciemnica. Do tego pomiar światła centralny wazony.

Rada

ISO do góry, przysłona mniejsza(dużo), i przede wszystki WIĘCEJ ŚWIATŁA, i nauka pomiary punktowego.

EDIT:
    to było do pierwszych zdjęc, daj zdjęcia z EXIFEM z drugiej serii.
    było sobie życie

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    fotomic

drugie zapisywalem tak samo jak te pierwsze wiec maja zachowane te same info.

sprobuje zwiekszyc przeslone i zwiekszyc iso. fakt ze teraz jest juz zupelnie inne zlonce niz to ktore bylo rano dlatego efekt zupelnie inny.

ale co mi powiesz o tej mgle ktora zostaje na zdjeciach. czy to wina ustawien, bo na moje oko to cos tu jest nie tak.

lG

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    rzeczywiście sa Exify(przedtem nie mógł soft ich znaleźć). Ale co z tego jak parametry te same co przedtem(kosmiczna przysłona) i czas za długi - co może być przyczyną "mgiełki" ? której nie widzę za bardzo. Zrób zdjęcie na przysłonie 5.6 i ISO 400 tak aby wyszły krótkie czasy i daj do wglądu.
    było sobie życie