Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki aparat? Hybryda/Lustrzanka? Pomozcie :)

Jordan
26.03.06, 03:48
Witam

Poniewaz to moj pierwszy post - Witam wszystkich :)

Po krotce opisze moj dylemat z poszukiwaniem aparatu, mam nadzieje ze w jakis sposob bedziecie mogli mi pomoc.

Do czego aparat:
- zdjecia architektury, budowli itp
- zdjecia wnetrz, wyposazenia
- zdjecia wystawianych przedmiotow na allego, nie chodzi mi o super zoom ale o ukazanie przedmiotu jak z najlepszej strony
- zdjecia aut ( zarowno ogolne jak i detale )

Od wielu lat uzywam zwyklej cyfrowki Olympusa, nawet nie wiem jaki to model bo napisy na obudowie sa zatarte, swoje lata juz ma. Myslalem o kupnie czegos lepszego z cyfrakow i po przejrzeniu asortymentu najbardziej sklonny bylem do CANON PowerShot S2 IS. Pozniej wyczytalem gdzies ze w okolicach maja ma sie pojawic 3 edycja tego aparatu wiec postanowilem troche poczekac na redukcje cen.

W miedzy czasie dalej przegladalem strony i zaczalem sie zastanawiac czy nie lepiej bedzie jak dorzuce jeszcze troche i kupie lustrzanke. Jedni mi tak radza, inni zas odradzaja. Wiem ze to duzy krok naprzod ale moze warto zrezygnowac z hybrydy na rzecz lustrzanki :?: Tym bardziej ze mam mozliwosc odliczenia vatu.

Przegladajac troche asortyment lustrzanek najbardziej sklonny jestem do Olympusa E300/E500. Nie ukrywam ze oferta Olympusa daje mi jasne spojrzenie a inne firmy robia mi metlik w glowie.
Ciekawa oferta ( tak mi sie wydaje ) jest zestaw body + 2 obiektywy:
http://www.allegro.pl/item93059041_olympus_e_500_14_45_40_150_nowy_2_lat a_gwarancja.html

I w tym momencie chcialbym rozpoczac dyskusje :)
Co sadzicie o takim wyborze?
Warto sie pakowac w takie koszty czy moze pozostac przy jakies hybrydzie?
Jezeli nie lustrzanka to jaki aparat z Olympusa mozecie polecic?
Czym kierowac sie przy wyborze?
Hmm wiecej pytan mam nadzieje wyjdzie podczas dyskusji.

Moze jakies inne firmy? No ale w to nie wierze, przeciez to forum Olympusa :wink:

Serdecznie pozdrawiam i prosze o pomoc :)

jacek2004
26.03.06, 11:05
Do czego aparat:
- zdjecia architektury, budowli itp
- zdjecia wnetrz, wyposazenia
- zdjecia wystawianych przedmiotow na allego, nie chodzi mi o super zoom ale o ukazanie przedmiotu jak z najlepszej strony
- zdjecia aut ( zarowno ogolne jak i detale )

Ewidentnie potrzebować będziesz szerokiego kąta.
Jeśli hybryda to koniecznie musi mieć szeroko na krótkim końcu czyli minimum 28mm w ekwiwalencie dla pełnej klatki. Wymieniony przez ciebie Canon S2 IS ma ogniskową chyba od 35mm - to strasznie wąsko jak dla ciebie. Z hybryd najszerzej ma Sony R-1 czyli 24mm i jeśli myślisz o hybrydzie to tę właśnie Ci polecam.

Lustrzanki zazwyczaj mają obiektyw podstawowy (kit) zaczynający się od ogniskowej 28mm w ekwiwalencie (w olku jest to 14mm, a przelicznik ekwiwalentu wynosi 2 więc 14x2=28 )

Na początek 28mm Ci wystarczy, ale jak myślisz na poważnie to powinieneś pomyśleć potem o ZD 11-22 (2800zł) lub o ZD 7-14 (niestety 5800zł)

Zobacz przykłady tu http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=6026

Jordan
26.03.06, 18:00
A co sadzicie o takim zakupie. Lepiej kupic hybryde czy lustrzanke :?:

Znacie jakis dobry sklep ze sprzetem w okolicach Katowic albo Rybnika. Gdzie mozna by poogladac asortyment, zobaczyc jak sie trzyma a moze nawet pobawic sie przez 5 minut :?:

Pozdrawiam

szarbog
27.03.06, 00:22
Witam kolege z spólnego klubu wozów amerykanskich.
Czyżby moja namowa do marki Olympus,Ciebie przekonala?
Może dasz się namówic do bardzo taniego i dobrego aparatu E20.

Jordan
27.03.06, 00:37
Witam szanownego przyjaciela :)

Ostatecznie nie moge powiedziec na co sie zdecydowalem. Olympus do mnie jasno przemawia i mam jakies przekonanie do firmy w porownaniu do Pana, Fuji itp.

Co do E20 jakos nie umiem znalesc konkretnych informacji.
Mozesz cos podeslac :?:

Jescze jedno pytanie. Jak to jest z tymi szumami :?: Jedni pisza ze Olki szumia w porownaniu z konkurencja inni znowu ze to bzdura :roll:

Pozdrawiam :)

szarbog
27.03.06, 01:02
Witam szanownego przyjaciela :)

Ostatecznie nie moge powiedziec na co sie zdecydowalem. Olympus do mnie jasno przemawia i mam jakies przekonanie do firmy w porownaniu do Pana, Fuji itp.

Co do E20 jakos nie umiem znalesc konkretnych informacji.
Mozesz cos podeslac :?:

Jescze jedno pytanie. Jak to jest z tymi szumami :?: Jedni pisza ze Olki szumia w porownaniu z konkurencja inni znowu ze to bzdura :roll:

Pozdrawiam :)

A witam witam.
Czyżby kolega ma zacme na oczach?
Nie odróżnia co mam i co trzymał w ręku w czasie robienia zdjęc na zlotach,jakie Fuji, to co trzymałeś to czystej krwi Olympus E20.
Na najbliszym zlocie kolege przekonam do wyszośći Olympusa do innych marek.
Pozdrawiam

Jordan
27.03.06, 01:12
A Ty myslisz ze nie wiem co trzymalem :!: Prosze sie uspokoic.

Poprostu napisalem ze nie umiem znalesc info na jego temat, parametry itp. Juz co nieco znalazlem ale to wciaz za malo wiec szukam :)

cyt. "Taniego i dobrego"

Chcesz mi go sprzedac aby kupic cos lepszego :wink: :?:

Pozdr.

szarbog
27.03.06, 01:32
cyt. "Taniego i dobrego"

Albo jedno albo drugie. :lol:
Tańszej lustrzańki olympusa jak E20 nie kupisz,chwili obecnej można kupić w dobrym stanie za 1500zł.
Owego czasu namawiałem Ciebie na E-300 lub E-500 i takowy bym kupił.
W myśl zasady że biednego nie stać na tanie aparaty.
Pozdrawiam i proszę o przemyślenie. :P

Jordan
29.03.06, 19:33
Owego czasu namawiałem Ciebie na E-300 lub E-500 i takowy bym kupił.

No i z dnia na dzien jestem bardziej przekonany do E-500 z 2 kitami.

Dziwi mnie tylko, ze na forum jest 3000 uzytkownikow a tylko dwoje sie odezwalo na moja prosbe i zapytania :)
Szarbog myslalem, ze to tylko u nas tak jest :wink:

Pozdrawiam