Zobacz pełną wersję : Wstępne podnoszenie lustra e-300
Zamówiłem ostatni egzemplarz E-300 :D ale sprzedawca nie był mi w stanie odpowiedziec na pytanie czy aparat posiada wstępne podnoszenie lustra....
Czytałem że niektóre modele E-300 posiadaja niektóre nie. Prosze o podpowiedzi.Dziekuje i pozdrawiam
o ile dobrze pamietam jak wgrasz najnowsze oprogramowanie to jest cos takiego ( http://www.olympusclub.pl/forum//viewtopic.php?t=3876&highlight=podnoszenie+lustra ).
pozdrawiam
Oczywiście ,że z nowym softem jest tylko po co ?? użyłem tego 2 razy !!!
no wlasnie... ja rozumiem ze np. jakas szerokoformatowa mamiya (ktora ostatnio mialem przyjemnosc sie bawic) to tak, ale przy nowoczesnych lustrzankach cyfrowych to jakos nie rozumiem zastosowania....
pozdrawiam
no wlasnie... ja rozumiem ze np. jakas szerokoformatowa mamiya (ktora ostatnio mialem przyjemnosc sie bawic) to tak, ale przy nowoczesnych lustrzankach cyfrowych to jakos nie rozumiem zastosowania....
pozdrawiam
Jak to?? W cyfrze nia ma trudnych czasów?? Lustro nie kłapie i nie robi wibracji?? Załóżmy, że chce zrobić nocną fotkę z ręki w czasie 1/8s - podniesienie lustra się nie przyda? Albo jak bysponuję tylko namiastką statywu... Skoro w tradycyjnych lustrzankach to się przydaje (z powodzeniem stosowałem) to dlaczego nie w cyfrze?? Tylko nie piszcie, że zawsze mogę powtórzyć jak wyjdzie nieostre...
Pozdrawiam...
Wstępne podnoszenie lustra służy wyłącznie do zdjęć przy dłuższych czasach, szczególnie typu 1/4, 1/8, czy 1/15 s na statywie, gdzie faza drgań wzbudzonych przez lustro ma znaczący udział w fazie otwarcia migawki. no ja myslalem ze jak mam statyw to w nowym sprzecie (czyt. olku) to az takiego znaczenie to nie ma.....
/EDIT
moje glowne zboczenie to nie ruszanie sie nigdzie bez statywu :D
ktotek nie żeby jaja robił ,ale nocna fotka z ręki , tego jeszcze nie próbowałem.
szwedowski
18.03.06, 22:17
Zróbcie sobie taki test:np.krajobraz
zdjęcie ze statywu +połówka+polarek - F16-22 z podniesionym lustrem
migawka wyzwolona pilotem
to samo bez podniesionego lustra i migawka wyzwolona recznie
powiększcie oba do wielkości rzeczywistej i porównajcie ostrość
Nie wyobrażam sobie nie mieć tej funkcji w aparacie , dla mnie niezbedna
do zdjec makro(prócz robali oczywiście) i krajobrazu
a jednak sie z przdmowcami nie zgodze. Fotografowalem sztuczne ognie na ogniskowej 150, byly daleko. Nigdy nie wiesz jak sie w to wstrzelisz. Niestety bez podnoszenia lustra byla kicha, porozmazywane trajektorie (wezyki), a z podnoszeniem, slicznie proste :) (no chyba ze sama specyfika ogni byla "wezykowa")
Słuchajcie a czy ktoś może mnie oświecić i wytłumaczyć mi co takiego to wstępne podnoszenie lustra :roll: ? Pierwszy raz w zyciu o tym slysze.
To się jakoś włącza czy jak... :wink: ?
Rafał Czarny
18.03.06, 22:53
Lustro klapiąc wytwarza wibracje. Na dłuższych czasach może to wpływać na ostość zdjęć (a właściwie wpływa, w większym lub mniejszym stopniu). Używanie tej funkcji ma sens tylko przy zdjęciach ze statywu. Focąc z ręki jest tyle innych większych poruszeń, że te od lustra nie mają znaczenia.
U Olka to tradycja. Pierwszy profesjonalyny Olympus - OM 1 - z zaprzeszłych czasów ma podnoszone lustro. Wtedy to nie było takie oczywiste...
podnoszenie lustra wstępne ma jeszcze jeden sens o którym Panowie nie wiecie ,albo nie pomyśleliście(albo wiecie , tylko się wygłupiacie :)). Otóż ilu z Was może się pochwalić do swoich aparatków wężykiem spustowym (nie wspominam o pilocie celowo, bo to połowiczne rozwiązanie z uwagi na koniecznośc przemykania przed aparatem)? Otóż dzięki podniesieniu lustra (która to funkcja pojawiła się w e-300 wraz z uaktualnieniem firmweru) konieczność używania wężyka spustowego przy fotografii statywowej stała się znacząco mniejsza. Nawet najbardzie stabilny aparat (za wyjątkiem umocowanego w imadle) podda się zazwyczaj naciskowi grubego palucha naciskającego migawkę i delikatnie poruszy. Wstępnie podniesione lustro ustawione na kilka sekund pozwoli po naciśnięciu przycisku uspokoić się zupełnie korpusowi i żadne naciski na migawkę nie będą miały wpływu na stabilność całości. Brak zainteresowania takim rozwiązaniem oznacza poniekąd brak chęci robienia zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych
ja moge pochawlic sie wezykiem i pilotem (do e-10 dawali w komplecie) :-) i to ten lepszy nawet...
btw. roznica jest! testowalem na e-1. co prawda aby ustawic podnoszenie lustra trzeba klikac w menu, ale mam super ciezki ok 15kg statyw, mega stabilny i robilem to delikatnie.
oba zdjecia z pilota.
przy podniesieniu lustra, rejestruje sie delikatnie wiecej szczegolow, jest to mala roznica, ale jest. i mysle ze gdy ktos robi zdjecia ktore maja byc duzo powiekszanie to jest sens. uzyskujemy ciut wieksza jakosc niz przy braku podniesienia lustra.
jak kogos interesuje to moge jakos zrobic test i porowananie i pokazanie cropow.
Rafał Czarny
20.03.06, 13:40
Lakuta napisał:
Otóż ilu z Was może się pochwalić do swoich aparatków wężykiem spustowym (nie wspominam o pilocie celowo, bo to połowiczne rozwiązanie z uwagi na koniecznośc przemykania przed aparatem)?
A po jakiego biegasz z pilotem przed aparatem? Nie ma takiej konieczności. Wystarczy, że staniesz za aparatem i wycelujesz pilotem w czerwone okienko (jest w takim miejscu, że nie ma możliwości zasłonięcia łapą obiektywu). Więc Twój patent ze spuszczaniem migawki palcem (ze wstępnie podniesionym lustrem) ma sens tylko wtedy, jeśli zapomiałeś pilota.
Oto test podniesienia lustra.
Roznica znikoma, ale jest.
zapraszam na strone:
http://www.republika.pl/indexprint/
caly kadr:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.republika.pl/indexprint/kadr.jpg)
jak najedziecie myszka wtedy jest wersja z podniesionym lustrem, pliki duze wiec trzeba troszke poczekac az sie zaladuje.
Moze nie jest to dobry temat ale tak tylko zeby bylo mozna zobaczyc roznice.
Uwagi:
1. Na 100% tego nie widac. Na 200% powiekszenia w ps widac. Zrobilem to tak ze jedna warstwa to niepodniesione lustro, druga podniesione, i wylaczajac gorna warstwe mozna zobaczyc jak sie zmienia
2. to co jest na zamieszczonym linku to powiekszenie kadru o 200% z interpolacja bicubic. Zdjecie robione E-1, Tiff, Sharpen +2, Contrast +1, lustro ustawione na 4sekundy, 1 sekunda naswietlania, f5,6, w obu przypadkach pilot z opoznieniem 2 sekundy.
3. auto WB nie zadzialalo wlasciwie ;-)
4. Jedno zdjecie dokladnie naklada sie na drugie zdjecie. Nie bylo przemieszczenia aparatu zwiazanego ze zmiana ustawienia w menu. Statyw naprawde mega stabilny.
5. Zapis to jpg z ps-a, z jakoscia 10.
Wnioski
Roznica jest na plus z podniesionym lustrem. Krawedzie sa ciut ostrzejsze. Ale to widac tylko na duzym powiekszeniu.
konukera - fajny test. różnica jednak minimalna.
Osobiście nie mam pilota, a wężyka nie da rady podłączyć do E-500, i jak chcę wyeliminować drgania od aparatu to radzę sobie w ten sposób:
a: ustawiam samowyzwalacz na 2s
b: wstępnie podnoszę lustro na 2-3s
Tadeusz Jankowski
20.03.06, 20:07
Przepraszam, swój post na temat podnoszenia lustra skasowałem przez niewiedzę.
Popieram zdanie Szwedowskiego i wypowiedzi w tym duchu na temat podnoszenia lustra.
Po podniesieniu lustra lustrzanka jednoobiektywowa zachowuje się prawie tak, jak lustrzanki dwuobiektywowe, jak wiadomo nie posiadające ruchomego lustra, a migawka była w nich centralna, co pozwalało kiedyś otrzymywać zarówno na statywie. jak i na wszelkich podpórkach, jak i nawet z ręki mniej poruszone zdjęcia, nie mówiąc już o średnioformatowej jakości obrazu.
Pzdr. TJ
ktotek nie żeby jaja robił ,ale nocna fotka z ręki , tego jeszcze nie próbowałem.
hmmm, Mam sporo nocnych zdjęć zrobionych przy czasach 1/15-1/4s (fakt, niektóre ruszone) z Manhattanu (NYC, USA). Nie wszędzie jest w nocy tak jasno ale lustrzanką przy wyższym iso, spokojnie można fotografować z ręki nawet niektóre motywy nocne. Nie piszę o szarej godzinie - to dość atrakcyjna pora trwająca jak dla mnie za krótko, żeby bawić sie statywem... Poza tym pisząc z ręki mam też na uwadze sytuacje kiedy sobie pomagam opierając się o jakiś slup itp... Statyw jest ok ale tez nie dla każdej sytuacji - często z powodów koncepcyjnych zdjęcia nie chce po prostu zbyt wydlużać czasu... Hmmm, trosszkę tu dotykamy dość drażliwego tematu - użyteczności wyższego iso w Olkach E.... Lubię fotki nocne, statyw niekoniecznie, dlatego ciągle się waham E-500 czy MK 7D/5D, na korzyść tego drugiego lepsze wyższe iso i stabilizacja, pierwszego niezle szkla w kitach i cena... Za bardzo sie rozpisalem... ;-)
To może być przydatne także na długich ogniskowych. Ostatnio zupełnie przypadkiem po umieszczeniu aparatu na kiepskim statywie i wyzwalaniu z samowyzwalacza zauważyłem widoczne gołym okiem drgnięcie końca obiektywu w momencie klapnięcia...