PDA

Zobacz pełną wersję : E-500 problem z ostrzeniem

Grzassman
18.03.06, 13:53
Witam!

Od kilku tygodni jestem w posiadaniu E-500 dual kit. Już od początku zauważyłem że aparat ma spore problemy z ostrzeniem przy mniejszym oświetleniu. Ręczne ostrzenie jest praktycznie nie realne w takim małym wizjerze i przy słabym świetle. Wspomagam się funkcją AF ILLUMINATOR, ale wydaje mi się, że na jakiś uroczystościach kościelnych, czy imprezach ta funkcja raczej odpada. Oczywiście podkreślam, że myślę o zakupie lampy zewnętrznej, ale czy to pomoże w ostrzeniu? Jak wy sobie radzicie? Pozdrawiam i proszę o pomoc!

dzemski
18.03.06, 14:05
Wiekszosc aparatow fotograficznych z AF ma podobny problem. Ostrzenie w warunkach przytlumionego oswietlenia, kiedy nie ma mocnych kontastow przyspaza wiele problemow. Sa rozne psosoby rozwiazywania tego klopotu przez producenta, jednym z nich jest nasz AF-Illuminator innym czerwona lampka (w sony wyglada jak laser z dyskoteki ;P ). Powiem szczerze, ze na uroczystosciach koscielnych nie bedzie problemow (obskakuje ostatnio troche ze swoim e300). Panna mloda i Pan mlody maja zazwyczaj jakies elementy kontrastowe, a i ksieza i goscie sa dosc "krzykliwie" poubierani. Na ostatnim slubie zrobilem 250 zdjec i moze w ok5 przypadkach wlaczyl sie Illuminator. A i tak wyglada on lepiej (na filmie video) niz czerwone centki na calym kadrze ;). Z 250 zdjec ostre wyszly 250, przy czym 2 udalo mi sie przeswietlic (zewnetrzna lampa bez trybu wspolpracy z aparatem)

robin102
18.03.06, 18:21
dzemski kurde , a jaki obiektyw Ci tak ładnie i pewnie ostrzył ??

dzemski
18.03.06, 18:45
14-45, bez klopotow mi szlo :)

Rafał Czarny
18.03.06, 18:55
Zewnętrzna lampa Olympusa (FL 36 albo Fl50) pomoże ostrzyć, bo ma wbudowaną czerwoną lampkę wspomagającą AF. To wspomaganie ostrzenia błyskami wbudowanego flesza to kompletna porażka. Wyłączyłem to na stałe.

robin102
18.03.06, 21:54
Jedna i druga to ma ale działa to na symboliczną odległośc doslownie 2-3 metrów.

Grzassman
18.03.06, 23:14
Czyli nie ma na to rady? Nie mówcie, że jedynym wyjściem będzie zakup nowego jaśniejszego obiektywu, bo teraz nie mam na to funduszy. :( .

Rafał Czarny
18.03.06, 23:30
Nie demonizujmy. W większości sytuacji zdjęciowych AF w Olku sprawuje się dobrze. Jeśli są kłopoty bo za ciemno, to można szukać miejsca gdzie AF złapie ostrość (wiadomo, że na jednorodnych płaszczyznach AF głupieje, zwłaszcza gdy jest ciemno. Trzeba szukać jakiś krawędzi, miejsc kontrastowych, gdzie stykają się jasne i ciemne płaszczyzny). A jak jest ciemno jak w *****, to... problem.

Na bliskie odległości pomaga światełko wspomagania AF, a jak nie wyrabia to trzeba ręcznie ostrzyć. W kitowych obiektywach nie ma niestety skali odlegości. To się dobrze sprawdza (skala na obiektywie), bo na oko można dość precyzyjnie ocenić odległość. A przy szerokokątnych obiektywach głębia ostrości jest duża, więc fota powinna wyjść ostro.

luc4s
18.03.06, 23:32
A ja twierdzę, że musisz poprostu poznać mechanizm działania AF, ja swojego poprzedniego Olympusa c740 znałem do tego stopnia, że spokojnie robiłem ostre fotki na koncertach jak i również w kościołach. Obecnie też kiedyś fociłem jeden koncert gdzie nie było prawie wogóle oświetlenia sceny, bo całość była na sali ( nie pytajcie co za kretyn wpadł na pomysł organizować koncert na sali gimn. ale zdarzają się i tacy), ostrość ustawiałem tylko i wyłącznie za pomocą czerwonej lampki wbudowanej w FL36

Grzassman
18.03.06, 23:40
Czyli zaczynam zbierać na lampę. FL36 kosztuje koło 1000.

Rafał Czarny
19.03.06, 10:15
Najlepiej ostrzyć środkowym punktem autofokusa, bo ma czujnik krzyżowy (ostrzy zarówno na linie pionowe jak i poziome). Boczne punkty w wielu aparatach nie są krzyżowe - tak jest w moim analogowym Canonie EOS 50. Prawdę mówiąc nie wiem jak jest w Olkach - czy wszystkie są krzyżowe, czy tylko środkowy. Niech ktoś napisze, kto wie.

No i wiadomo - jasna optyka pomaga w ostrzeniu.

Ja i tak ostrzę tylko środkowym, bo tak się dawno temu przyzwyczaiłem.

Grzassman
20.03.06, 17:17
Najlepiej ostrzyć środkowym punktem autofokusa, bo ma czujnik krzyżowy (ostrzy zarówno na linie pionowe jak i poziome).

No rzeczywiście sprawdziłem i środkiem jakoś lepiej ostrzy.

grizz
20.03.06, 18:08

za 1000 to dorwiesz fl50

Jeronimo
20.03.06, 18:11
etam... nie wierze... za 1600zl to moze tak; zreszta zapraszam do tego watku
http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=5985

Grzassman
20.03.06, 18:22

za 1000 to dorwiesz fl50

Jeśli w Polsce to napisz gdzie? Jeśli z USA to jestem w stanie uwierzyć.

grizz
20.03.06, 19:07
używaną oczywiście, ale to chyba nie kłopot.

Kupiłem ostatnio za 1000zł fl50 właśnie, 5 mieśięczna na gwarancji Olympus Polska, podbita karta, rachunek, stan idealny

pleg
8.06.06, 15:55
przy szerokokątnych obiektywach głębia ostrości jest duża, więc fota powinna wyjść ostro.

Czy w E-300 jest podgląd głębi ostrości?

RadioErewan
8.06.06, 17:23
przy szerokokątnych obiektywach głębia ostrości jest duża, więc fota powinna wyjść ostro.

Czy w E-300 jest podgląd głębi ostrości?
Chyba :?: jak w E500 i E330 można pod przycisk wielofunkcyjny podpiąć podgląd GO.

robin102
8.06.06, 18:36
jest , ale przy ciemnym szkle i ciemnym wizjerku korzystalem z tego patentu 3 razy

pleg
8.06.06, 21:44
jest , ale przy ciemnym szkle i ciemnym wizjerku korzystalem z tego patentu 3 razy

Proszę napisz jak tego używać, bo w instrukcji się nie doczytałem :(

Eddie
9.06.06, 16:18

Proszę napisz jak tego używać, bo w instrukcji się nie doczytałem :(

Tez jestem ciekaw jak to dziala w praktyce. Bawilem sie tym, ale jakos nie wyczailem, zeby cokolwiek ta funkcja dawala. Jedynym objawem jej dzialania, jaki dostrzeglem, bylo delikatne zaciemnienie pewnego obszaru na matowce. Jesli tak to ma byc, to w jaki sposob jest to miarodajne?

RadioErewan
9.06.06, 18:37
Tez jestem ciekaw jak to dziala w praktyce. Bawilem sie tym, ale jakos nie wyczailem, zeby cokolwiek ta funkcja dawala. Jedynym objawem jej dzialania, jaki dostrzeglem, bylo delikatne zaciemnienie pewnego obszaru na matowce. Jesli tak to ma byc, to w jaki sposob jest to miarodajne?
Po wciśnięciu przycisku podglądu głębi ostrości przysłona domyka się do otworu roboczego (podczas kadrowania przysłona jest otwarta zawsze na maks - zamykając się tylko "do zdjęcia").
W trybie podglądu "GO" na dużych matówkach widać "teoretycznie" jak wygląda głębia ostrości. W Olku mało przydatne, ze względu na wielkość matówki.

Eddie
9.06.06, 21:46
Po wciśnięciu przycisku podglądu głębi ostrości przysłona domyka się do otworu roboczego (podczas kadrowania przysłona jest otwarta zawsze na maks - zamykając się tylko "do zdjęcia").
W trybie podglądu "GO" na dużych matówkach widać "teoretycznie" jak wygląda głębia ostrości. W Olku mało przydatne, ze względu na wielkość matówki.

No i wszystko jasne, wielkie dzieki RE.