PDA

Zobacz pełną wersję : Czy można wyłaczyć tzw przedbłysk pomiarowy w C-5060

JacMax
13.03.06, 15:02
Dzień dobry wszystkim!
Mam problem, czy jest mozliwość wyłaczenia tzw. przedbłysków pomiarowych (chodzi mi tu o to żeby nie było dwóch błysków lampy)w tm modelu aparatu c-5060.
Jest mi to potrzebne aby aparat dobrze współpracował z studyjnymi lampami błyskowymi które właczają się/reagują na błysk lampy z aparatu.
Lampy studyjne reagują na pierwszy błysk (maja wbudowaną fotocele), więc jak pierwszy błysk będzie tylko przedbłyskiem pomiarowym a drugi dopiero doświetlał zdjecie, to niestety ale lampy właczą mi się za pierwszym błyskiem.
Niestety mi nie udało się ustawić ale może nie wiem jak do tego podejść.
Pozdrawiam i licze na pomoc
Jacek mrozek

sna
13.03.06, 18:33
Witam.
Obawiam się, że nie ma takiej możliwości dla wbudowanej lampy.
Sam kiedyś się nad tym zastanawiałem i nie znalazłem nic.
Gdy podłączam zewnętrzną lampę przez gorącą stopkę a aparat jest na manualu, uaktywnia się opcja "slave". Wybiera się moc lampy (określoną w skali 1 - 10). Wg mnie wtedy jest wyeliminowany przedbłysk pomiarowy, bo sam dobierasz moc lampy i jest on zbędny (jest to moja czysta filozofia, błysku pomiarowego nigdy nie widać, więc nie mogę zagwarantować, że go nie ma, proszę mnie poprawić jak jestem w błedzie).
Sądzę, że rozwiązaniem będzie kabel wyzwalający lampy studyjne. Montuje się go w sankach aparatu a koniec podpina do lampy studyjnej (na pewno mają wejście do kabla wyzwalającego).
Najtańszą wersję takiego kabla o długości 5m dostaniesz na allegro już za 60PLN.
Są jeszcze wyzwalacze z transmiterem, bez kabla ale one są drogie.
1. Zastosowanie kabla oszczędzi baterię aparatu przy długich sesjach (brak błysków lampy).
2. Błysk lampy aparatu nie będzie przeszkadzał i rozświetlał sceny, gdy bedzie pracowała jedna lampa boczna w celu nadania odpowiedniego oświetlenia i gry cieniem.
Pozdrawiam

ADAM12
16.03.06, 13:19
chyba nie da rady :cry:

Groobcio
20.03.06, 20:45
W c7070 się da ni wiem czy nie ma tej funkcji w c5060 ?

Wybierając tryb działania lampki wybierasz SLAVE i ustalasz moc. Wtedy nie ma przebłysku pomiarowego. Nie trzeba podłączac lampy

belmotybe
26.03.06, 21:56
z tego co pamietam, to przy podpieciu zewnetrznej lampy i w aparacie ustawieniu lampy na off lampa zewnetrzna normalnie dziala - wiec masz tylko jeden blysk... lampy zewnetrznej.