Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Czy można wyłaczyć tzw przedbłysk pomiarowy w C-5060

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Czy można wyłaczyć tzw przedbłysk pomiarowy w C-5060

Dzień dobry wszystkim!
    Mam problem, czy jest mozliwość wyłaczenia tzw. przedbłysków pomiarowych (chodzi mi tu o to żeby nie było dwóch błysków lampy)w tm modelu aparatu c-5060.
    Jest mi to potrzebne aby aparat dobrze współpracował z studyjnymi lampami błyskowymi które właczają się/reagują na błysk lampy z aparatu.
    Lampy studyjne reagują na pierwszy błysk (maja wbudowaną fotocele), więc jak pierwszy błysk będzie tylko przedbłyskiem pomiarowym a drugi dopiero doświetlał zdjecie, to niestety ale lampy właczą mi się za pierwszym błyskiem.
    Niestety mi nie udało się ustawić ale może nie wiem jak do tego podejść.
    Pozdrawiam i licze na pomoc
    Jacek mrozek

Mieszka w
    włocławek
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam.
    Obawiam się, że nie ma takiej możliwości dla wbudowanej lampy.
    Sam kiedyś się nad tym zastanawiałem i nie znalazłem nic.
    Gdy podłączam zewnętrzną lampę przez gorącą stopkę a aparat jest na manualu, uaktywnia się opcja "slave". Wybiera się moc lampy (określoną w skali 1 - 10). Wg mnie wtedy jest wyeliminowany przedbłysk pomiarowy, bo sam dobierasz moc lampy i jest on zbędny (jest to moja czysta filozofia, błysku pomiarowego nigdy nie widać, więc nie mogę zagwarantować, że go nie ma, proszę mnie poprawić jak jestem w błedzie).
    Sądzę, że rozwiązaniem będzie kabel wyzwalający lampy studyjne. Montuje się go w sankach aparatu a koniec podpina do lampy studyjnej (na pewno mają wejście do kabla wyzwalającego).
    Najtańszą wersję takiego kabla o długości 5m dostaniesz na allegro już za 60PLN.
    Są jeszcze wyzwalacze z transmiterem, bez kabla ale one są drogie.
    1. Zastosowanie kabla oszczędzi baterię aparatu przy długich sesjach (brak błysków lampy).
    2. Błysk lampy aparatu nie będzie przeszkadzał i rozświetlał sceny, gdy bedzie pracowała jedna lampa boczna w celu nadania odpowiedniego oświetlenia i gry cieniem.
    Pozdrawiam
    uʍoƿ-əƿɪsdn ƿəuɹnʇ uəəq sɐɥ ƿɿɹoʍ əɿoɥʍ ʎɯ əʞɪɿ ɿəəɟ ɪ

OnyksFilm.pl -----> Filmy promocyjne i reklamowe - Filmowanie Warszawa Płock Włocławek Toruń
    Kanał YT ---------> Filmy promocyjne i reklamowe - Onyksfilm

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    chyba nie da rady

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W c7070 się da ni wiem czy nie ma tej funkcji w c5060 ?

Wybierając tryb działania lampki wybierasz SLAVE i ustalasz moc. Wtedy nie ma przebłysku pomiarowego. Nie trzeba podłączac lampy
    Groobcio

Awatar belmotybe
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    z tego co pamietam, to przy podpieciu zewnetrznej lampy i w aparacie ustawieniu lampy na off lampa zewnetrzna normalnie dziala - wiec masz tylko jeden blysk... lampy zewnetrznej.
    www.zyla.pl
    E-500 + 14-45KIT + 40-150KIT + 4 x 1GB CF + FL-36
    C5060WZ + kupa staffu