Zobacz pełną wersję : zdjecia w ruchu w c-480
witam
na poczatku chcialam Was serdecznie powitac, mam nadzieje ze mi pomozecie, przeczytalam sporo na forum jednak nie moge znalesc odpowiedzi na moje pytania:
- jak ustawic odpowiednio aparat zeby zdjecia wykonywane w ruchu nie byly rozmazane, chodzi mi glownie o fotografie zwierzat, zanim zrobi sie zdjecie(nawet w ustawieniu w ruchu), to albo psow juz nie ma w obiekcie, albo zdjecia wychodza rozmazane.
I bardzo bym prosila o wyrozumialosc z zapewne prozaicznych pytan , ale mino przeczytania forum i dokladnie instrukcji nadal czuje sie jak typowa blondynka:)
pozdrawiam serdecznie
Ola
lowca krokodyli
5.03.06, 16:57
Ustaw na priorytet czasu(migawki). Przekręć kółko na A/S/M i w menu ustaw na S. Czas ustaw na 1/100 albo jeszcze krótszy czas, w zależności od potrzeb (tzn. jak szybko i pod jakim kątem do obiektywu porusza się obiekt). Popróbuj z różnymi czasami, a Sama zobaczysz jakie są różnice.
Cześć Ola26, witaj serdecznie na forum.
Jeśli chodzi o Twoje pytanie to nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi. Kluczem do wykonania "zamrożonych" zdjęć ruchu jest ustawienie krótkigo czasu naświetlania. Najlepiej ustawić aparat w tryb "Priorytetu migawki" o ile daje on taką możliwość (sprawdź w instrukcji bo ja tego nie wiem). Wtedy ręcznie ustawiasz czas a resztę parametrów dobiera aparat. Jeżeli nie to ustaw program tematyczny na zdjęcia sportowe. Aparat sam pownienin skrócić czas. Problem polega na tym, że zbyt krótki czas spowoduje iż zdjęcie będzie za ciemne, zbyt długi da nam albo prześwietlone zdjęcie albo rozmazany objekt. To jaki czas nastawić jest już niestety chyba tylką kwestią doświadczenia i treningu. Wszystko zależy od tego jak szybko objekt się porusza, czy jest dobre czy słabe światło itp, itd. Wydaje mi się że czas 1/600, 1/800 powienien "zamrozić" dużo objektów. Pytanie tylko czy nie zaciemni zdjęcia.
ps. jeżeli Twój aparat nie ma opcji z ręczną nastawą czasu to nie masz problemu :wink:.
Możesz też skorzystać z opcji "Szukaj". Napeno już o tym ktoś pisal.
Powodzenia w bojach :wink: .
witam
serdecznie dziekuje za podpowiedzi, jednak dwokrotnym przeszukaniu funkcji aparatu niestety nie znalazlam recznego ustawienia migawki, czyli moj problem sam sie rozwiazal trzeba zmienic aparat :lol:
pozdr.Ola
Ola - i nie znajdziesz bo masz C 480. Koledzy mówią o bardziej zaawansowanym sprzęcie. Ty masz tylko jeden wybór - tryb sportowy. Przy czym nie będziesz wtedy miała lampy. Ja taki również posiadam i wiem na czym polega problem - bo to wyjątkowo wolne bydle jest ;) Ale spróbuj podążać aparatem za ruchomym obiektem. To daje efekt bo kiedyś tak fachowo ustrzeliłem narciarza - na zeskoku z ostrością tylko na niego a tło zamazane od ruchu. Zajrzy do galerii na fotki z Małysza w moim wykonaniu a na końcówce gdzieś jest ta fotka. C 480 jest marny ale obsługi trzeba się nauczyć i wtedy sporo potrafi jak na takie maleństwo - zaufaj mi :)
Truckspotter
11.04.06, 16:18
Ja stosuję metodę podążania celownikiem za obiektem który jest w ruchu. Ta metoda wymaga potrenowania gdyż na początku zdjecia będą wychodzić lekko poruszone. Ja posiadam zwykłego cyfraka C460 w którym nawet nie mam trybu do zdjec sportowych, więc musiałem nauczyć się robić takie zdjecia.
To jedno z moich zdjeć wykonanych tą metodą
http://www.delstruckpictures.za.pl/man-F-007.jpg
Truckspotter: hej, a skad u ciebie 'fijoł' na takie auta? pojezdzasz takim?
Truckspotter
11.04.06, 16:50
Jestem miłośnikiem takich pojazdów, jednych kręcą sportowe maszyny a mnie pojazy ciężarowe. Uwielbiam fotografować te wielkie maszyny w czasie pracy.
maszyny w pracy, czy ty w pracy - maszyny? :)
Truckspotter
11.04.06, 17:05
Sam nie jestem jeszcze kierowcą. Gy tylko znajdę trochę czasu to wybieram sie na łowy i poluję na najciekawsze pojazdy.
Truckspotter - jest mały problem - nie podążysz za kręcącą głową dziecka lub za ruszaniem się ręki - to o czym piszesz to panoramowanie - przydatne w ruchu prostopadłym do obiektywu - ale w innym już nie. Jeśli dziecko idzie na Ciebie to nic Ci nie pomoże - ten sprzęt rozmaże obraz i tyle. Ewentualnie tryb sportowy - ale on wyklucza flesz - więc tylko na dworze.
btw - wrzuć na forum fotki ciężarówek - ciekaw jestem bo ogólnie lubię motoryzację :)
Truckspotter
11.04.06, 23:59
btw - wrzuć na forum fotki ciężarówek - ciekaw jestem bo ogólnie lubię motoryzację :) Dzieki za poradę teraz już wiem dlaczego niektóre zdjecia wychodzą mi takie niewyraźne. Ja posiadam O. C460 w którym takiego trybu nie ma. Gdy kupowałem aparat nie wiedziałem na co zwrócić uwagę. Pewne funkcje bardzo by sie przydały.
Do jakiego działu mam wrzucić zdjęcia ?
Miałem na myśli dział OCENA ZDJĘĆ - ale może sobie nie życzysz oceniania. Bo możliwe , że komuś się nie spodoba temat - zrób jak uważasz :)