Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: zdjecia w ruchu w c-480

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

zdjecia w ruchu w c-480

witam
    na poczatku chcialam Was serdecznie powitac, mam nadzieje ze mi pomozecie, przeczytalam sporo na forum jednak nie moge znalesc odpowiedzi na moje pytania:
    - jak ustawic odpowiednio aparat zeby zdjecia wykonywane w ruchu nie byly rozmazane, chodzi mi glownie o fotografie zwierzat, zanim zrobi sie zdjecie(nawet w ustawieniu w ruchu), to albo psow juz nie ma w obiekcie, albo zdjecia wychodza rozmazane.

I bardzo bym prosila o wyrozumialosc z zapewne prozaicznych pytan , ale mino przeczytania forum i dokladnie instrukcji nadal czuje sie jak typowa blondynka

pozdrawiam serdecznie
    Ola

Mieszka w
    Jelenia Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ustaw na priorytet czasu(migawki). Przekręć kółko na A/S/M i w menu ustaw na S. Czas ustaw na 1/100 albo jeszcze krótszy czas, w zależności od potrzeb (tzn. jak szybko i pod jakim kątem do obiektywu porusza się obiekt). Popróbuj z różnymi czasami, a Sama zobaczysz jakie są różnice.

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cześć Ola26, witaj serdecznie na forum.

Jeśli chodzi o Twoje pytanie to nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi. Kluczem do wykonania "zamrożonych" zdjęć ruchu jest ustawienie krótkigo czasu naświetlania. Najlepiej ustawić aparat w tryb "Priorytetu migawki" o ile daje on taką możliwość (sprawdź w instrukcji bo ja tego nie wiem). Wtedy ręcznie ustawiasz czas a resztę parametrów dobiera aparat. Jeżeli nie to ustaw program tematyczny na zdjęcia sportowe. Aparat sam pownienin skrócić czas. Problem polega na tym, że zbyt krótki czas spowoduje iż zdjęcie będzie za ciemne, zbyt długi da nam albo prześwietlone zdjęcie albo rozmazany objekt. To jaki czas nastawić jest już niestety chyba tylką kwestią doświadczenia i treningu. Wszystko zależy od tego jak szybko objekt się porusza, czy jest dobre czy słabe światło itp, itd. Wydaje mi się że czas 1/600, 1/800 powienien "zamrozić" dużo objektów. Pytanie tylko czy nie zaciemni zdjęcia.

ps. jeżeli Twój aparat nie ma opcji z ręczną nastawą czasu to nie masz problemu .
    Możesz też skorzystać z opcji "Szukaj". Napeno już o tym ktoś pisal.

Powodzenia w bojach .
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    witam
    serdecznie dziekuje za podpowiedzi, jednak dwokrotnym przeszukaniu funkcji aparatu niestety nie znalazlam recznego ustawienia migawki, czyli moj problem sam sie rozwiazal trzeba zmienic aparat

pozdr.Ola

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ola - i nie znajdziesz bo masz C 480. Koledzy mówią o bardziej zaawansowanym sprzęcie. Ty masz tylko jeden wybór - tryb sportowy. Przy czym nie będziesz wtedy miała lampy. Ja taki również posiadam i wiem na czym polega problem - bo to wyjątkowo wolne bydle jest Ale spróbuj podążać aparatem za ruchomym obiektem. To daje efekt bo kiedyś tak fachowo ustrzeliłem narciarza - na zeskoku z ostrością tylko na niego a tło zamazane od ruchu. Zajrzy do galerii na fotki z Małysza w moim wykonaniu a na końcówce gdzieś jest ta fotka. C 480 jest marny ale obsługi trzeba się nauczyć i wtedy sporo potrafi jak na takie maleństwo - zaufaj mi
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja stosuję metodę podążania celownikiem za obiektem który jest w ruchu. Ta metoda wymaga potrenowania gdyż na początku zdjecia będą wychodzić lekko poruszone. Ja posiadam zwykłego cyfraka C460 w którym nawet nie mam trybu do zdjec sportowych, więc musiałem nauczyć się robić takie zdjecia.

To jedno z moich zdjeć wykonanych tą metodą
    http://www.delstruckpictures.za.pl/man-F-007.jpg

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Truckspotter: hej, a skad u ciebie 'fijoł' na takie auta? pojezdzasz takim?

Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jestem miłośnikiem takich pojazdów, jednych kręcą sportowe maszyny a mnie pojazy ciężarowe. Uwielbiam fotografować te wielkie maszyny w czasie pracy.

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    maszyny w pracy, czy ty w pracy - maszyny?

Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Sam nie jestem jeszcze kierowcą. Gy tylko znajdę trochę czasu to wybieram sie na łowy i poluję na najciekawsze pojazdy.