Zobacz pełną wersję : Bażant
Dla odmiany zapraszam na portret innego ptaka:
http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=854841
:shock:
Jesteś dla mnie mistrzem kamuflażu.
Na drugie masz chyba Winnetou !
zwierzaki Cię lubią. fotka no cóż... jak zwykle doskonała. za "mały " jestem żeby komentować tej klasy zdjęcia :)
no no podoba mi sie , choc juz widzialem ladniejsze w twoim wykonaniu, ta sarenka z tylu mnie rozprasza, chopc pewnie dla innych to dodatkowy walor :?: :!: :?:
Jvad,
mógłbym się od Ciebie uczyć, ale to zdjęcie jest dla mnie przedobrzone, łącznie z sarną w tle i żyleta-ostrością na bażancie...
No, ale ja mam w swej kolekcji tylko dzwońca od dołu jak na razie... Na niebieskim nieba tle.
Zdjęcia na forach wystawiam właśnie po to by zbierać opinie z różnych punktów widzenia. To pozwala mi, choćby w części, zobaczyć własne fotografie oczyma odbiorców. Często jest to bardzo ciekawe spojrzenie, czasem się z nim nie zgadzam. Ale zawsze dzięki temu się uczę.
Bardzo dziękuję za wszystkie opinie.
i serdecznie wszystkich pozdrawiam.
Rafał Czarny
3.03.06, 17:52
A ja doceniam właśnie uchwycenie bażanta na tle sarny. Sam bażant nie robi na mnie wrażenia. Nawet najlepiej sfotografowany. Tak samo z sarnami. Obok mojego domu pałeta się tego "tałatajstwa" jak psów. :wink: Ale właśnie uchwycenie tego momentu jest doskonałe. Gratuluje i podziwiam za wytrwałość.
jak zwykle rewelacja, sama fotka jako calosc, samo ptaszysko tesh ;-)
Kurcze chcialbym mieszkac w takim miejscu gdzie patalenta sie duzo "tałatajstwa" :twisted:
Rafał Czarny
3.03.06, 18:48
Dla moich dzieci bardziej dziwny jest tramwaj niż sarny. Takie są uroki mieszkania na wsi. Za to supermarkety daleko. :wink:
Dla moich dzieci bardziej dziwny jest tramwaj niż sarny. Takie są uroki mieszkania na wsi.
I tego Ci rafał szczerze zazdroszczę!
Rafał Czarny napisał:
A ja doceniam właśnie uchwycenie bażanta na tle sarny. Sam bażant nie robi na mnie wrażenia. Nawet najlepiej sfotografowany. Tak samo z sarnami.
I ta właśnie myśl przyświecała mi podczas robienia tej fotki. Nadarzyła się niecodzienna okazja i tak jak potrafiłem starałem się ją jak najlepiej wykorzystać.
To było nerwowe wyczekiwanie na jeden szczególny strzał. Bardzo wiele czynników mogło zniszczyć to zdjęcie. Bażant mógł zmienić pozycję, zasłonić sarnę głową. Ta była w ciągłym ruchu, mogła skręcić i pójść w innym kierunku. Musiałem wyczekać kiedy sarna minie przesłaniający ją patyk, widoczny jako nieostrość tuż za jej tylną nogą. Ale też nie mogłem pozwolić jej schować się jej za krzakiem znajdującym się przed nią i musiałem zachować odpowiednią ilość przestrzeni przed jej głową. Dlatego też kompozycję oparłem na przekątnych. Bażant znajduje się po przekątnej kadru przy zachowaniu potrzebnej odrobiny przestrzeni przed głową. A jeśli połączyć głowy obu zwierząt powstanie linia, która jest mniej więcej równoległa do celującego w róg kadru ogona. Czekałem aż zwierzęta ustawią się odpowiednio i zrobiłem tylko tą jedną klatkę.
Fotografia przyrodnicza bywa dość wymagająca. Ciekawe zdjęcie jest trudnym wyzwaniem i to jest pociągające. Mimo długiego, męczącego oczekiwania trzeba szybko reagować na nadarzające się, z reguły bardzo krótkie okazje i podejmować błyskawiczne decyzje pozwalające na maksymalne wykorzystanie szansy przy uwzględnieniu rozlicznych ograniczeń (krzaki, parametry ekspozycji, kompozycja itd.)